icon

Je 150 eur za dvojtýždňové stráženie dieťaťa málo?

footballfun
11. feb 2014

Ponúkam stráženie detí a mám už aj niekoľko skúseností, všetko išlo o veľmi milé detičky a pre mňa to bol plnohodnotne strávený čas, pretože som si aj celkom fajn zarobila. Za hodinu beriem 4 eurá. Rodičia nemali problém túto sumu akceptovať (napr. za stráženie 2ročného dievčatka 8 hodín som dostávala 30 eur). Teraz mi však zavolala pani, veľmi milá a otvorená, že potrebuje postrážiť 11ročného syna počas jej pracovného pobytu v zahraničí. Ide o 2 týždňe, ktoré zahrňaju odprevadenie chlapca do školy, poobede jeho vyzdvihnutie, naučenie sa, pripravenie večere - všetko normálne okolo chlapca v tomto veku. Samozrejme mám v domácnosti aj prespávať. Sú tu navyše dva víkendy, kedy som s dieťaťom celý deň. Na ponuku som pristala a pani mi navrhla sumu 150 eur za tie dva týždne. Čo si myslíte o tejto sume - veľa alebo málo? Veľmi ma zaujíma názor niekoho iného.

cicimon
11. feb 2014

@footballfun 150e za 2t ked tam mas stravit aj vikend.... to fakt radsej do toho kaufacu a mas aspon volnu noc a vikend (teda podla toho kedy by si robila)

footballfun
autor
11. feb 2014

@sissy27 1. jedná sa u mňa o príjem, pretože nebývam doma s rodičmi, ale už 4 roky s priateľom sama v byte 200 km od domova a sami si všetko financujeme. Ja bohužiaľ som ešte do mája študent, čiže do žiadnej normálnej práce ma nezoberú. Pracujem v supermarkete a popritom si privyrábam strážením detí, nie je mi teda jedno, zakoľko pôjdem robiť.
2. Strava je už v tom. Obedovať budem u seba doma, chlapec v škole.
3. Na výdavky mimo bude mať 100 eur.
4. Varenie obeda myslím u seba doma, pre mňa a pre priateľa, varím každé dva dni niečo nové. Na diskotéky nechodím, vážim si čas strávený s priateľom, keďže robí 12 hodín pri počítači, som rada, že si večer ľahneme s vínkom k telke :P Tráviť večery sama v cudzom dome pre mňa veget nie je teda.

Tá pani nemá zrejme inú možnosť ako zamestnať sa na turnusy v zahraničí, čo dnes nie je výnimočné. A dieťa niekto strážiť musí. Mama nemôže, lebo sa stará o manžela. Na zamyslenie je pravda to, prečo nemá stálu pani... 😖

euka210
11. feb 2014

ja si myslim. ze s tym prespavanim mohlo byt 200, ale ved to moze byt dobra skusenost a nemusi ist stale len o peniaze 🙂

sissy27
11. feb 2014

@zuzka_puska ty nemôžeš vedieť, koľko tá pani v rakúsku zarobí, každý si myslí, že tam asi padajú pečené holuby so stoeurovkami v zobáku z neba, ale budeš prekvapená, aj tam sa platia odvody, poistky a sú drahšie ako tu u nás... prídavky na dieťa ak tam nemá trvalý pobyt tak tam zrejme nepoberá... takisto cestuje, stravuje sa... a ak by mala robiť len na to, aby luxusne zaplatila opatrovateľku, tak to ozaj môže ostať doma... takže po tejto stránke by si to naozaj hodnotiť nemala... a ver mi, obracať sa okolo nevládneho starého človeka nie je také ľahké a zábavné, ako to môže od compu vyzerať...

@footballfun to je samozrejme iné, keď to máš takto, predpokladala som, že ako študentka bývaš u rodičov alebo na intráku... ale tak ak chceš od toho cúvnuť, povedz to tej pani čím skôr, nech si vie zohnať náhradu, alebo sa s ňou skús porozprávať, že by si chcela o niečo viac a aj jej to nejako zdôvodni - napr. že si si to prerátala na hodinovú mdzu a zdá sa ti to málo... ale buď férová a sprav to naozaj čo najskôr, nie na poslednú chvílu...

anatalia77
11. feb 2014

@footballfun tiez sa prihovaram za to,aby si oznamila cim skor

nikolka2
11. feb 2014

Ja na mesiac mam 300 eur ,,,kazdy den je mala u mna na 8 hodin od 10 -do 18 hod

anatalia77
11. feb 2014

@nikolka2 predpokladam,ze sa jedna o male sidielko 🙂

nikolka2
11. feb 2014

@anatalia77 Áno malá ma dva a pol roka 🙂

lieska
11. feb 2014

@footballfun - mna prve co napadlo je, ze ta pani musi byt fakt v dobrej prdeli, ked necha 11 rocne dieta s mladou kockou (vyrozumela som z toho, ze nemate nejaky pribuzensky vztah ani si nejak dlhsie u nej nepracovala, resp. prvy krat??? Oprav ma ak sa mylim!) cele dva tyzdne!!! Uz len to, ze pri tak malom dietati chodi za robotou do Rakuska svedci o tom, ze asi nema na vyber. Jasne, ze nerob charitu, ved yt mas za toho chalana tie dva tyzdne aj zodpovednost, a to teda ozaj nie je sranda! Ale na druhej strane ... ani 150 EUR nie je maly peniaz! Ja osobne by som urcite stravila 2 tyzdne s 11-rocnych chlapcom ako makala 8 osemhodinoviek v Kauflande!

@zuzka_puska - mozem sa spytat...ty si v Rakusku robila???? Predpokladam, ze ani nahodou, inak by si sa trosku inak vyjadrovala! 😉 Ja v Rakusku zijem uz par rokov a stretla som tu uz 4-5 zien, ktore sem chodili opatrovat starych ludi! Obnasalo to asi tolko, ze na SK museli byt prihlasene ako SZCO (Kto si to raz skusil, tak vie, ze teda ziadna vyhra!!). Dva tyzdne non stop zivot v domacnosti so seniormi (tie baby mali volno par hodin v tyzdni!!), niektore aj tazke pripady. Varili, starali sa, osetrovali... Z toho co zarobili (v pripade rych mojich znamych to bolo 900 EUR za tie dva tyzdne, co jest 900 EUR mesacne BRUTTO!!!!). Z toho doma museli odvadzat odvody, platit dane, agenture za dopravu (tie chudery zaplatili za jednu cestu cca 50 EUR, pricom mna co som cestovala vlakom vysla cesta hore dole 42 EUR!!). Pridavky na deti urcite nedostavali, tu ta kazde dva roky kontroluju z financneho ci zijes tu a nie niekde v tramtarii, dokladas potvrdenia o tom, ze si tu zamestnana, ze deti chodia do skolky, atd. ... Tak len tolko k tej predstave o tom ake panicky su vsetky tie baby, ktore si vyberu alebo su donutene zit taky zivot! 😖

sarinka2012
11. feb 2014

@footballfun Este pred zalozenim vlastnej rodiny som sa starala aktivne o deticky,brala som 6 eur na hodinu + 25 eur za noc,ked ma rodina poziadala vycestovat s nimi na 5 dni mimo SR a starat sa o dieta den aj noc (čo bolo obvykle,pretože trvale bydlisko mali v Prahe) tak sa vzdy ratalo hodnotenie mojej prace podla vzoru 6 eur na hodinu (ako mas urcene) + poplatok za noc tj za 5 dni (a noci) s detmi som dostala okolo 300 eur (zalezalo na celkovom pocte hodin) možno je to tym že som si naozaj nadštanratne prilepšila a teda asi nie som objektivna v tomto ohlade,ale za dva tyzdnne 150 eur by som neprijala,urcite vsak zalezi od toho ci mas v zalohe nieco ine,alebo vieš tiez dva tyzdnne vyuziť prospesnejsie,ak nie,tak lepsie 150 eur ako nic,ale za starostilovost o dieta aj pocas noci je to malo

livka_
11. feb 2014

@footballfun vies co? potvrd to ze ok, ale vezmi 200. nieje to zas taky roziel a tebe to pomoze aj psychicky. nasledne si potom v doterajsich skusenostiach ako napr. referencie mozes uvadzat ze si skusena aj v nonstop strazeni v dlhom trvani. to je pre teba do buducna taktiez plus.. ak planujes strazit aj v buducnosti. opytaj tych dvesto a vezmi to. 😉

marlene
11. feb 2014

podla mna je to strasne malo .

baklik
11. feb 2014

@lieska
@sissy27 aby mala rodinne pridavky na dieta z AT, nemusi tam mat trvaly pobyt! viem o com pisem, pretoze svagrinej muz tam pracuje ako zvarac systemom 10 dni tam, 5 dni doma na SK a rodinne pridavky beru okolo 300 eur na dve deti (ona s detmi ziju na SK), vyplacaju im ich kazdy druhy mesiac naraz za oba mesiace.
@footballfun na tvojom mieste by som pytala 200 eur, to je realnejsia suma, ked tam mas aj prespavat a zjavne asi nema nikoho ineho. tak je povedz, ze 200 eur a beries. hotovo...

tova
12. feb 2014

150 eur to je asi Tolko kolko dostane vyzive na dieta od jeho otca. Vsetko co si zarobi za tie 2 tt si necha. tam bude kmitat aj ten 19r. aj kamarati takze treba sa starat aj o kamaratov. Este moze ochoriet a do skoly nepojde takze bude makat 24hod. Bude treba varit aj pre toho 19r nie? to vsetko za 100eur 2 tt? to ona mina 200 eur na mesiac na jedlo a activity???? Ta zena paracuje pravidelne 2tt v rakusku a 2 tt je na sk? preco to potrebuje len jednorazovo? ma teraz niekoh na stalo len prave v ten cas jej opratrovatelka nemoze prist? alebo tam ide jednorazovo. To je ok praca pre dochodkynu, ktora nema manzela a nepotrebuje s chlapcom chodit na ziadne aktivity. brala by som 300 eur minimalne.

hviezdicka111
12. feb 2014

@zeriempizzu ty si v prvom rade precitaj, co som pisala vyssie.... 😠 ze keby je to posledne vychodisko a nemam kde inde zarobit, beriem aj to....

hviezdicka111
12. feb 2014

@anatalia77 ten chlapec chodi na specialnu zakladnu skolu...v zivote ho este nestrazila, cize ho nepozna...a teda, moze byt zlozitejsia priprava do skoly atd....(na specialnu ZŠ nechodia vacsinou ti, ktorym ide ucenie ako po masle)
uz predtym som ti pisala, aby si si to preratala na hodiny...kolko vychadza na jednu hodinu? robila by si to za tu sumu? a nielen to....celkovo - robila by si za taku sumu na hodinu kdekolvek inde?
navyse, nie som tu jedina, co pisala, ze je to malo, takze neviem, preco si si vybrala prave mna na rypanie 😀 😀 😀
autorka chcela nazory, nie diskusiu medzi nami 😉
a len tak na okraj...pise sa inkontinentny 🙂

lucinkab
12. feb 2014

Ja keď budem chcieť ist skôr do práce chcem malinkú dať na opateru buď mamičke na MD/RD alebo nejakej takejto babenke z MK. bolo by to 8hodin 5dni v tyzdni a planovala som davat môj RD príspevok čo je okolo 200€ za mesiac... stravu a iné by som zabezpečila popri tom, myslim si že je to akurát... a tych 150€ čo ti ponukla je v celku OK..predsa je to vacsie dieta a až tak to zabrat neda... ja som teraz v 32tt bola opatrovat dve neterky 6 a 7rocne 🙂 v BA ale dalo sa 🙂 pre mna je kazde € dobre...ja by som brala aj 150€ a ak tak sa dohodni ci by na vikendy nemohol prist priatel 🙂

afrika
12. feb 2014

@footballfun ako študentka, ktorá si hľadá brigády by som to zobrala 🙂

matam77
12. feb 2014

mne sa nechce vsetko citat, ale podla mna, ked uz si sa asi slubila, tak je blbe odmietnut.. Je to malo, ale skus si este dohodnut plnu chladnicku a teda peniaze na stravu navyse - sak diety - to mas na den neviem presne kolko (pozri zakon). Cize nejako jej rozumne navrhni, ze si si to cele premyslela, ze je to malo, tak ci by aspon na stravu ti neprispela. Kava, caj poruke a pod. CEz vikend ked uz budes varit chlapcovi, tak je jasne, ze sa najete spolu a pojde to z penazenky maminky. A doobeda, pocas dni v tyzdni - mozno mozes strazit stale aj ine deticky - ci to uz momentalne nemas? S takym velkym chlapcom (podla synovca sudim) nieje az tolko vela starosti. Skor to bude prijemna zmena pre teba. Urcite sa zasmejete a bude super. Mozno aj zrelaxujes. A ako spominas, ze pri kave ste sa dohodli, mozno toho chlapca aj dobre poznas, ma ta rad, viete vychadzat. Zrejme ho neuvidis prvy krat. Mna napada jedna taka mja znama, ktorej by som v pohode zverila deti. JE sama a za nejaku sumicku by to pre mna spravila. A vies, ze moje deti ju miluju. TAkze mozno aj ona sa preto obratila na teba? Ber to ako pomoc zrejme znamej. Co uz. Nabuduce zarobis viac .... A este .... vypytaj si aj peniaze na nejake aktivity pocas vikendu - ak nahodou by si ho vzala do kina.... alebo nieco podobne. Drzim palce, nech sa rozhodnes spravne. 🙂

sense
12. feb 2014

necitala som vsetky prispevky ale mozno si nemala hned suhlasit ale nechat si den dva na rozmyslenie, .... aj ked sa ti to zda teraz malo, uz by som od toho uz neodstupila a tie dva tyzdne vydrzala....predpokladam ze to nerobis na zivnost a neodvadzas z toho dane....

fuska
12. feb 2014

Po odratani casu, ktory bude chlapec travit v skole (7 hodin denne v pracovne dni), mi to vyslo na odmenu 56 centov za hodinu...

fuska
12. feb 2014

Pekne riesenie navrhla @matam77 ...

jankastubka
12. feb 2014

Suhlasim s tym, ze je to malo. Ale kedze si hned suhlasila, bude uz ozaj blbe si pytat teraz viac. Ale minimalne to, co radia baby, ze aspon celodennu stravu by ti mala pokryt ona, ked uz budes zit s jej synim v domacnosti, to by mi prislo fer. Ak mas problemy hovorit nie, naozaj je dobre si aspon zobrat cas na rozmyslenie. Inak asertivite je dobre sa naucit, asertivnym ludom sa zije v zivote lahsie. Da sa to natrenovat.
Tych 100 eur, co dostanes na vydavky navyse, to mas aj na stravu pre dieta, ci len na vylety a pod.? Bude chladnicka na zaciatku prazdna, alebo aspon plna. Kde bude zit a stravovat sa pocas toho obdobia ten 19 rocny? Toto vsetko by ste si mali vyjasnit, aby neskor nevznikli konfliktne situacie.

zuzka_puska
12. feb 2014

@sissy27 so starymi ludmi skusenosti mam, a nie malo kedze opatrovatelku som robila a nehodnotim to teda len tak od compu 🙂 slecna sa pytala na nazory, ci je 150 eur za opatrovanie dietata dost,tak som sa vyjadrila, a je mi jedno ze sa to niekomu nepaci tento moj nazor 🙂 Moj nazor je,ze 150 eur je smiesne malo,na tom trvam, a ta zena by nenechala 11 rocneho syna doma sameho len tak, keby sa jej to tam financne neoplatilo. Ale ked slecna za 150 eur pracuje , a nevadi jej to, je to pre nu postacujuce, tak okey, ja by som nerobila

zuzka_puska
12. feb 2014

@lieska nerobila som v rakusku,to je pravda. Poznam vsak strasne vela zien,ktore tam robia-myslim ze ani jedna by tam nesla,keby sa jej to neoplatilo.... Ale hodnotime tu ci je 150eur dost za opatrovanie 11 rocneho chlapca,podla mna je to malo

sharlotta
12. feb 2014

malo podla mna

footballfun
autor
12. feb 2014

Chlapca aj pani som videla raz v živote. Cladnička bude plná, ja budem kupovať len pečivo a potraviny, ktoré sa nedajú dopredu kúpiť - nie za svoje peniaze. Starám sa iba o malého, 19ročný má nemá zaujímať a nemám sa o neho starať. Za nič neplatím, obedy si riešim ja sama, chlapec obeduje v škole. Na výdavky navyše bude mať 100 eur. To keď si porovnám, že 11ročný chalan má 100 eur vreckové na 2 týždne a ja za to, že ho strážim.... Už to vezmem, možno to nebude také hrozné, nepríjemné je najviac to prespávanie v cudzej posteli. Opakujem, že to pre mňa nie je privyrobenie ako brigáda, pretože sa oháňam hore dole, aby mi to finančne vychádzalo, keďže sa sama živím, sama si platím mobil, splátky za notebook a priateľovi prispievam malou sumou na platenie nájmu. Ako som písala, zo zákona normálne pracovať ísť nemôžem a do školy tiež nechodím, lebo od augusta len čakám na štátnice a platím si tento ročník navyše (všetky skúšky mám urobené, iba mi neuznali bakalársku prácu). Bojím sa len toho, že mi počas tých dvoch týždňov zavolá so strážením niekto iný, kde by som mala lepšie podmienky. Ale už som jej povedala áno. Budem to robiť tak, ako písala @jankastubka že si mám dať deň dva na rozmyslenie. Už nech je máj, mám odštátnicované, skončí mi status študenta a ja môžem normálne pracovať a neriešiť toto.

mircalla
12. feb 2014
lehotka
12. feb 2014

@footballfun ja by som to brala ako dobu skúsenosť a ked to všetko dobre vyjde , aspoň budeš mat dobrú recenziu 🙂 a môžeš z toho ťažiť na ďalšie kseftiky 🙂

cicimon
12. feb 2014

@footballfun inac toto mas istou formou akoby si bola au-pair a tie maju hradenu aj stravu...