Je dieťa bystrejšie, keď nie je veľký spáč?
Dievčatá , myslite, že je pravda, ak dieta nie je veľký spac a často sa budí je bystrejší?
Mam tri deti s vysokým IQ, spali hrozne, resp. veľmi malo spali, kratke spanky, potrebovali vela pozornosti a podnetov. Najhoršie to bolo s tretím, ale keďže je to ešte menšie dieťa, uvidíme. Dvaja už sú veľkí.
No to som este nepocula...moji su vsetci bystri a prvy bol nespavec a druhy spachtos, treti taky stred.
Skor aku maju nervovu sustavu...najvacsi pohodak je prave stredny. Citlivejsie povahy a nerv.sustava maju skor problem so spankom.
takisto si myslim, ze to je taky trosicku nezmysel 😂 su to take medove motuzy popod fuzy by som povedala 😂
@mandarinka555 Mňa osobne dali testovať v škole. Inak by to nikomu nenapadlo merať, lebo veď načo... Nuž. Dnes je to dostupné a celkom bežné testovanie. 🙂 Takže možno preto to tak vyznieva, keďže asi tá, ktorým vyšlo podpriemerne IQ, asi to spomínať nebudú si myslím. 🙂
Nie. Za mna je to naopak.
su na to nejake studie, ktore to tvrdia. citala som o tom viac clankov, ale trebars z pozorovania mojho okolia to tak vobec nie je. moja starsia dcera prespala prvy polrok svojho zivota komplet cely, druhy polrok svojho zivota obcas bdela, cely zivot je extremne spava, spavala cez obed este v 1.roc.ZS, teraz ma 14 a ked nespi 10 hodin v noci, po skole si ide lahnut. a je cista jednotkarka od 1.roc. doteraz, najsikovnejsia v triede, chodi na olympiady z dejepisu, matiky, anglictiny. ma nadanie na jazyky a doslova sialenu pamat. mladsia dcera spava snad jednu stotinu z toho, co spavala jej starsia sestra, este ma len 15 mesiacov, uvidime, co z nej bude.
Ako tu čítam komenty tak v mense už asi neostane žiadne miesto, čo na slovensku je toľko géniov 🤣🤣🤣🤣🤣
U mojich deti to plati. Najmladsi bol dokonca taky extrem, ze nas chceli objednat do spankoveho laboratoria. Do siedmych rokov spal s prestavkami maximalne 4 hodiny v noci. Potom sa to zacalo zlepsovat, hlavne pre mna, lebo uz nevyzadoval moju spolocnost v noci a vystacil si sam. Aj teraz v dospelosti vydrzi neskutocne dlho nespat.
Starsi syn sa musel doslova naucit spat ako dospely s pomocou psychologa. A ked porusi rezim, zas mu trva dlho, kym nabehne aspon na 5 hodinovy nocny spanok.
Ja som skôr počula opak - ak dieťa nevie spať, že je / bude inteligentné, pretože má veľa myšlienok, mozog akoby “nevedel” odpočívať, dieťa chce stále niečo robiť, vytvárať…
Čo je na tom pravda, netuším 🤷🏻♀️
Mam 3-rocneho syna, ktory od narodenia spi v priemere o dobre 2 hodiny menej ako rovesnici. V noci sa stale viackrat budi.
Ale sikovny je velmi, abecedu a cisla sa naucil ked mal asi 1r a 10m. Aj rozprava velmi dobre.
Ale teda netusim ci to ma suvis.
Ja ani môj brat sme od 2 rokov nespavali poobede,v noci taký priemer.ja som bola mimoriadne inteligentné a šikovné dieťa, čistá jednotkarka, môj brat slabší priemer,tak si vyber
U nas to plati 😀
Vysoké percento deti, ktoré malo spávali majú vyššie IQ
:D naozaj?
@zuzinka888 to fakt sa o svadobcanoch hovori? Nam prsalo, krupy padali, vetrisko strasny... Hm, to budeme teda asi riadne bohati 😜 ...uz len zistit, kde manzel tu plnu truhlicu zlata ukryl 🤣
...ale celkom mile, taketo povedacky... Aspon cloveka potesia, lebo ked pozera tie svadobne fotky spred kostola, ze vlasy cez celu tvar ako zavoj, sukne zenskym hostom vietor dobre ze neodvial... Esteze od pocasia nezavisi uspech manzelstva. Vcera sme oslavili 13. vyrocie 😁
Ja som to este nepocula.Ale vraj sa detom pri spanku vyvija nervovy system,tak je to podla mna blbost
U mojich deťoch to neplatí 🤦
Naopak. Nedostatok spanku vazne poskodzuje kognitivne zrucnosti a reakcne schopnosti, a u deti moze mat navyse destruktivny vplyv na vyvin, ktoreho nasledky je badat aj v dospelosti. Spanok je velmi dolezity pre inteligenciu a sikovnost.
@dreamss "Priemerné IQ znamená že 50% má vyššie a 50% nižšie IQ." Nie. Mylis si priemer a median, a hovoris o mediane.
Priemer znamena IQ vsetkych ludi v skupine vydelene poctom ludi. Tato hodnota vsak nevypoveda nic o percentualnom umiestneni priemerneho jednotlivca, lebo ak by malo napriklad v skupine 100 ludi 90 ludi IQ 50, a 10 ludi IQ 200, priemerny jednotlivec bude mat IQ 65. 90% tejto skupiny ma nizsie IQ ako 65, a 10% ma vyssie IQ ako 65.
Median je cislo, ktore sa nachadza presne v strede. Takze ak by hypoteticky v tejto skupine malo 100 ludi IQ od 1 do 100, median bude 50,5. V takom pripade ma 50% ludi v tejto skupine nizsie IQ ako 50,5, a 50% vyssie.
To sa utesuju tie mamičky,ktorým deti nechcú spavat, no opak je pravdou...mozog dieťaťa potrebuje oddych a dostatok spánku na správny vývoj aj neurony sa tak lepšie tvoria,vela mam to už 2 rokoch vzdá a nedávajú deti cez deň vôbec spat,lebo sa im zdá zbytočný ten čas, ktorý obetujú na uspavanie,existuje aj tabuľka kolko by malo spat ako staré diera. Môj starší ma v septembri nástup do školy a aj teraz poobede pekne spi s mladším cca 2 hodinky, keď je chorý aj 3-4. Treba len vydržať a spoznať svoje dieťa a potom to už pôjde hladko. Len pri prvom odpore sa nenechať hneď znechutiť.
U nas to je sice je tak s detmi, ale ci je to nahoda neviem 😂
To je zaujimave,u nas to sedi....
Naposledy som si robila IQ test asi pred mesiacom a vyšlo mi 131. Ako decko som prespala snáď celý deň, takže si dovolím tvrdiť ze blbosť 😀.
Dufam, ze ti moju budu aspon bystri, ked uz tak malo spia🤣.
Osobne si myslim, ze to moze a nemusi byt. Urcite nespavec nie je zakonite velmi bystre dieta. Ale aspon nejaka utecha pre nevyspate mamicky.

Mám doma dvoch spáčov a jednu nespáčku. Žiadny rozdiel v inteligencii nebadám. Najmladší teda ešte neviem, ešte nechodí do školy. IQ som im nikdy merať nedávala. Učia sa dobre na normálnej základke. Ja som tiež s učením zásadný problém nemala, muž detto, tak skôr to pripisujem genóm, ako tomu, či spali/nespali ako malé.