icon

Je med na cumlíku bezpečný pre bábätká?

3. sep 2024

ahojte, mam 4 tyzdnoveho chlapceka ktoreho suzujú koliky. Máme mlieko od gastra (Neocate), sab simplex, probiofix, skusali sme espumissan ale nula bodov, devit, teraz som mu kupila baby calm, mali sme aj coliprev ale tiez nič. masirujem, cvicim, zcasti je aj dojceny ale mlieko mi odchadza i ked robim vsetko pre zvysenie tvorby (prikladam, odsavam, pijem hroznovky, masirujem atd atd), mame nosič (nie je v nom spoko, potí sa) a co by som este povedala.. proste skusam vsetko mozné. vcera ked strasne strasme plakal ale ze velmi nevedela som ho ukludnit ani na rukach vo vsetkych tych polohach ako napr tigrik ma napadli ze kolegyna mi spomenula ze nech mu skusim dat trocha medu na dudlik. skusila som no a odrazu ticho a spinkal ako anjelik. aj teraz vecer (nase kriticke obdobie ked zacina viac hodinovy plac) zacal plakat, dala som mu dudlik do medu ale naozaj len trosinku a spinka v hupacom kresle uz hodinu. mozem
mu s tym medom nejak ublizit?? mozu taketo male bábätká med? v nemocke sme mali glukozu ale taku nemam doma tak som skusila.. popripade este rada vypocujem dobre rady ako na koliky. dakujem

beata_k
3. sep 2024

Ano, mozes mu uskodit. Je cely zoznam toho, co sa moze stat. Od zubov, zlych uspavacich zvykoch az po botulotoxin v mede.

milanemila
3. sep 2024

Nie nemozu med 🤦🏼‍♀️ pozri si botuluzmus.

pribinak
3. sep 2024

Vytvaras zlozvyk na sladké. Zničí mu to zuby.
A med je alergén

pininka1
3. sep 2024

Med je alergen a zvykne sa až neskôr dávať do stravy. Moja svokra to robila a potom to veľmi ľutovala keďže dieťa už nechcelo zaspať bez sladkého cumlíka a v kuse sa budilo

lneviemmeno
3. sep 2024

Med sa nesmie davat dieťaťu do 1 roka a nie je to len tak bezdôvodne.

,,Med môže obsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá sa môže rozvíjať v telíčku dieťaťa a môže spôsoboť botulizmus detí, čo je veľmi zriedkavé ochorenie a môže byť smrtelné. Tieto spóry sú zvyčajne neškodné pre dospelých a deti staršie ako 1 rok, pretože mikroorganizmy v črevách zabraňujú rastu baktérií."

Je to síce zriedkavé ale neriskovala by som to v žiadnom prípade. Môj syn mal tiež hrozné koliky ale toto ma veru nenapadlo, len som to prežila a už je dobre.

autor
3. sep 2024

boze moj ja som zhrozena uz zo seba, dufam ze som mu neublizila preboha. namocila som len spicku a uplne som nechala odkvapnut aj tu najmensiu kvapku. ja som uz zufala a teraz aj nasrata na seba

barka1
3. sep 2024

Skus pevne zavinovat. Matky to často podcenuju. A tiez biely sum može pomoct. Koliky začínaju obvykle pozdejsie.
Určite nie med. To je fakt blbost. Kdysi sa dával aj mak do plátna cucat...

pribinak
3. sep 2024

Ublížiť si mu neublížila, ale nerob to.

beata_k
3. sep 2024

Kolikove obdobie je hrozne, mnohe sme si tym presli. Skus rektalnu rurku. Ak espumisan, tak poctivo pred kazdym dojcenim/UM, nie len hoci kedy. Proste vzdy aj ked sa ti bude zdat, ze to nepotrebuje. A uz neexperimentuj.

marianarem
3. sep 2024

@beata_k Med sa neodporuca do 1 roka, ked uz nieco sladke, tak kup v lekarni tu glukozu a postupne mozes znizovat koncentraciu roztoku, aby si nenavykol zaspat len so sladkym.

autor
3. sep 2024

dakujem žienky..😔

cindirela346
3. sep 2024

Vôbec nebuď zo seba zhrozená ❤️ Ale ako píšu hore med určite nie. Presne si spomínam na to zúfalstvo keď ma po týždni prepustili z pôrodnice a syn plakal 6 mesiacov vkuse čo mal koliky. Skúšali sme snáď všetko a potom zo dňa na deň akoby uťalo. Viem že je to frustrujúce, vyčerpávajúce keď dieťatko plače a človek nevie ako mu pomôcť. My sme rúrkovali to zabralo perfektne, masáže bruška, kúpanie v kýbliku, espumisan, šatka, viazanie na tesno, biely šum stiahli sme z netu a pri tom dobre zaspával.

lucia23529
3. sep 2024

Skús do nosiča kúpiť oblečenie z Merina alebo Mora. Je priedušné a menej sa potí babo a aj ty si daj športové…

anjelicek26
3. sep 2024

Nevedela si to, ale uz to proste nerob. Zajdite na gastro a daj otestovat laktozovu intoleranciu... my sme sa nechali uchlacholit ze tazky porod, drazdive babo, motoricky popredu, hypertonus, zuby a ky fras, revalo to dieta non-stop... davno sme mali byt na gastre a nedat sa odbit...

klip0
3. sep 2024

Med do roka môže spôsobiť dojcensky botulizmus a je jedno či je ho za naberačku alebo pol kvapky. Nedávaj mu to. Prepáč ale čo je to vôbec za nápad? Dieťa má problémy aj s mliekom a dáš mu med ? Viem že si zúfalá ale toto nieje šťastné riešenie.
Držím palce nech je toto náročné obdobie čím skôr za vami

mamatroch
3. sep 2024

Skus ulitku / zavinovacku typu swaddle me. Mna pri druhej dcere zachranila. Ozaj to tesne zavinutie do pruznej latky bolo ako zazrak pre nu (je to iné ako klasicka perinka). Ked som cakala syna, tretie babo, bola to po tehotenskom teste prva vec, co som kupila... Su k tomu i videa na youtube. Ako zase netreba cakat, ze babo zavinies a do minuty zaspí a spi pol dna, ale velmi dokaze upokojit. V lete som nechala nozky i von trcat, ale rucky boli zavinute. A bolo to super i v cudzom prostredi, mali tak stale to svoje obvykle, v com boli zvyknuti spat.
A odporucam i knihu Nezna naruc rodicov. Je v nej podrobne vysvetlena spravna manipulacia s babatkami, ktora ma velky vplyv na nervovy system a ne/pokoj deti. Je tam i velke mnozstvo nazornych fotografii, je to jedna z najuzitocnejsich publikacii o starostlivosti o malicke deti a urcite Ti ju odporucam.

luccija
3. sep 2024

Skús rektalnu rurku nám vždy pomohla.Babo je už večer prestimulovane, unavené atď u nás to bolo tiež vždy večer po kúpaní, ale len nejaké 2 t
Dávaj odgrnut medzi jedením atď...a ja by som nekombinovala dve mlieka.Pritul si ho večer k sebe, daj do zavinovačky aj ruky, keď mu to nebude vadiť

nika23t
3. sep 2024

Ja som dávala na cumlík sabsimpex. Po jednej kvapke, 10 kv som mala dávať večer, ja som dávala po jednej aj 10 minút, a takto sa ukludnila. Asi mesiac som takto dávala, potom som postupne ubrala,ze po 2 kv, po 3, potom už netrebalo. Tiež sa oplakala hodiny. Niekedy aj ja s nou už. Med určite nie. Ani ten sa simplex, to len nech vieš, ze skúšame kadečo. A vždy som zavinula rúčky. V lete do tenkej plienky, ale inak nezaspala.

janababana
3. sep 2024

Fiha mne pride, ze si toho stihla vyskusat strasne vela za tie 4 tyzdne. My sme mali podobny problem, ale ostali sme pri tom co nam poradila dr - podavat espumisan (uz si nepamatam ci priamo od narodenia), vigantol kvoli vit D, bioGaiu pre probiotika. A masirovala som brusko alebo davala nahriaty vankusik na brusko. Ked neslo kakat a spucala sa, pouzili sme rektalnu rurku. Po 3 mesiacoch sme ani nevedeli, ze dake koliky boli. A velmi pomahalo pred spanim aspon trosku pomasirovat to brusko, aj ked neplakala.

mane01
3. sep 2024

Ja som takto dostavala med na dudel ako babo. Bolo to vtedy bezne. Vysledok? Mliecne zuby cierne, pokazene az ku dasnu 🤷🏼‍♀️🤦🏼…

kitycat
3. sep 2024

Preco mate Neocate? A ak ty dojcis, tak si bez mliecnej bielkoviny, ak teda ide o abkm?
Nositko, mas ho spravne nastavene? Aka znacka?

lydiasabolova
3. sep 2024

ahoj 🙂 ja ti poradím niečo, na čo sú rôzne názory, ale mám 5 detičiek narodených krátko po sebe a čo-to som si odsledovala - že naša strava robí veľmi veľa.. neviem, ako je to možné, ale nejakým spôsobom sa niektoré ,,kolikové" zložky našej potravy dostávajú do mliečka a dieťatko potom máva problémy.
Odsledované mám toto:
cibuľa surová, cesnak a pór surové a ani vo varenej forme (napr. cesnak vo fašírkach, zemiakových plackách..)
hrozno, hroznové šťavy, dokonca aj hrozienka v čokoláde (pozerám, že spomínaš nejakú hroznovku na podporu laktácie, možno v tom bude problém)
kukurica, pozor na pizzu a dokonca aj na také arašidové chrumky, to sú tiež kukuričné
všetky ostatné strukoviny
myslím, že aj kapusta a jej podobné druhy zeleniny, len to ja nemám rada, tak nemám odsledované
a ako posledné, a to mi ani svokra či moja mamka nechceli veriť, ale rasca im robila veľmi zle, keď bola v jedle, v rascovej polievke, a aj v chlebe alebo v celozrnnom pečive napríklad
Viem, že ešte aj ten od dr predpisovaný D vitamín nerobí dobre. No a všetky moje dietky (s probémami s bruškom aj bez nich) som dávala spávať na bruško až do dvoch rokov, oveľa lepší spánok mali všetky, než keď spali na chrbte.
Skús povynechávať tie potraviny, čo som ti spísala, dávaj malého spať na bruško a daj vedieť ako ste dopadli 🙂
Ešte čo som si odsledovala, keď táto vyššie uvedená strava robí zle, spoznáš to cca pol dňa po tom, čo sa naješ.. že keď napr budeš mať rascu v obede, tak malému bude zle v noci, zväčša do 1-2 hodín po uspávacom kojení

taktotedanie
5. sep 2024

Kolikuje lebo miesanim um a materskeho ma v crevach brutalny mix , ja som robila to iste nepomohli ziadne kvapky nepomohlo nic, mlieko nakoniec odislo same dieta bolo cisto na UM a zrazu nebolo treba ziadne kvapky , ziadne cvicenie, ziadne rurkovanie

lucia23529
6. sep 2024

@taktotedanie to neviem či môže byt tým keďže naše babo malo um aj materské a nikdy koliky nemalo, toto je dosť individuálne

taktotedanie
6. sep 2024

@lucia23529 tak mi to bolo potvrdene od 3 pediatrov a jedneho neonatologa