icon

Je naozaj náročné mat dve deti?

adkasmolka
26. jan 2014

Ahojte maminy, mám 3 ročného syna a pomaly uvažujeme o surodencovi. Avšak sa stretávam s množstvom mamičiek, ktoré majú dve deti a sú totálne hotové.. Nemajú čas na domácnosť, na seba, sú uponahlane a ustvane.. Mám na mysli deti typu: jedno chodí do škôlky alebo školy a s druhym je maminka doma. Tiež som pracujúca a na syna a domácnosť som sama, starí rodičia sú obaja pracujúci takze nehrozia wkndy osamote(ja+manžel). Travime čas spolu,chodíme von,málokedy sme doma. Po práci sa venujem dieťaťu a večer až keď spi tak domácnosti. Niekedy keď som s mamičkami dvoch deti a počúvam tie reči ako nič nestihli, všetko je jeden kolotoč až má to odráža mat druhé dieťa.. Je to naozaj take náročné???

horana
27. jan 2014

Nie je to vseobecne az take narocne, skor narazovo, ked sa zdvojuju choboby ci ine problemy, niekedy sa ale napr. zdvojuje radost, takze tam sa to naopak odpocitava ta narocnost, alebo ked sa deti spolu hraju, preto su stale castejsie chvile kedy stihas paradoxne viac.
Zo zaciatku je citit rozdiel, urcite 2 je viac nez 1 (Na prislovi: "Jedno dieta - ziadne dieta" tiez nieco je), takze lahsie to logicky nebude, potom v takych krizovych obdobiach ked zacina surodenec chodit, brat hracky....vela zalezi od povah surodencov ako si navzajom sadnu, niektori si navzajom viac sedia, ini si vztah viac vybojuju. Tak ako 1 dieta moze byt flegmos o ktorom rodicia ani nevedia, az po ureveneho nespokojenca pri ktorom si mama ani neupr*ne, tak aj surodenci si mozu sediet harmonickejsie, aj menej.
Urcite sa toho neboj, lutovat nebudes naisto ze ste do druheho sli, zaroven aj budes chapat tie kamosky co nestihaju, ono je to taka viacrozmerna nezdelitelna skusenost. Na seba casu menej bude, ale tak ako pri 1, zistis ze ti to nevadi, za tu cenu si ochotna to zaplatit, aj ked niekedy to na maslu je.

nezaaabudka
27. jan 2014

ja ti radu nedám, lebo sama som pred situáciou ako ty. Chceme druhé dieťa (prvé má 14me) - tým som si istá, nerozmýšľam či áno/nie.. ale tiež ma strašne odrádza množstvo kamarátok a známych, ktoré majú dve a viac detí.. Stále to isté počúvam, že už si nenájdem ani minútu na seba, že budem zničená, unavená, nervózna, s manželom to pôjde dole vodou.. Najprv ma to dosť znechutilo (ako ináč), ale potom som si povedala, že sa pokúsim zariadiť si to podľa seba a ak to zvládlo toľko mamičiek predomnou, tak určite aj ja 😉 Držím ti palce 🙂 😉

cat
27. jan 2014

Ďakujem ti za vytvorenie tejto ducha obohacujúcej témy! Veď ja som dodnes netušila, že čím viac detí žena má, tým viac toho stíha!! 😀 😀 Radosť čítať, kolko dokonalých žien po tomto svete behá. 😀

augustovkaa
27. jan 2014

Odkedy mám dve deti, všetko zvládam lepšie ako keď som mala jedno. Až na to, že mi nemá kto postrazit deti, všade musia chodiť so mnou. Okrem manžela mi nepomôže nikto. Napríklad teraz som chora ale starať o deti sa musím. Manžel je v práci. Ale keď som zdravá sa to celkom dá. Dcéra má 4 roky, syn má 5 mesiacov. Veľmi ich ľúbim🙂

mamavera
27. jan 2014

nechápem, ako môžu byť dnes matky hotové z dvoch detí.....naše mamičky a babičky mali bežne dve, tri deti, nemali auto k dispozícii, nemali často ani automatickú práčku, možnosť ísť na večeru alebo pizzu, nemali jednorazové plienky, ohrievače fliaš a podobné blbinky, deťom denne varili, chodili do práce, stihli aj kino, divadlo a výlety s deťmi. Ich voľný čas neuberal PC, nezmyselné seriály v TV a dosť ich odbremenilo aj to, že deti od malička boli vedené k tomu že musia pomáhať a nie, že sa chod celej domácnosti točí okolo nich.
Ak sú rodičia aj detičky zdravé, všetko sa dá v pohode zvládnuť.

jarkaleskova
27. jan 2014

niektorym mamickam by nezaskodilo aspon na tyzden sa vratit do obdobia nasich starych mam,kedy sa bezne vychovavalo 8,10 deti,od rana makali na poliach,zdaleka nemali technicke vydobytky ako my dnes a vecer si pri tkani alebo co to robili este veselo spievali...pre panajana,nevediet si zadelit cas pri dvoch detoch? tiez nemam nikoho,kto by mi pomohol,ale mame system a to je zaklad...a zdaleka sa vyhybam kamaratkam,ktore sa uz pri jednom dietati na vsetko stazuju,frflu a pod....

stastna
27. jan 2014

Niektoré maminky akoby sa vysmievali že máš strach...nechåpem 😨 Je uplne prirodzene ze mas obavy a zmiesane pocity, je to predsa obrovska zodpovednost a zivot s dvomi detmi je iny ako s jednym, ale poviem ti, stoji to za to!! Ak mas po boku milujuceho partnera a citis ze je ten spravny cas, dam ruku do ohna za to, ze nikdy neolutujes ze si\ste sa rozhodla pre druhè dieťa! Držím palce ;)

montinka
27. jan 2014

ja mam tri deti,manzel chodi na dvojmesacne turnusy,takze som s nimi sama. A da sa to v pohode zvladnut,ked sa chce,da sa vsetko. Sem-tam mi pomahaju rodicia,ked ich treba postrazit,ked potrebujem ist k doktorovi a podobne.Ked budete mat rezim,je to uplne v pohode a nezalezi na tom ci mas jedno alebo pat deti. 😉

moonglow
27. jan 2014

kazde dieta, ci uz jedno alebo viacere, moze byt narocne... ale urcite nie nezvladnutelne... treba si urobit rezim a ulahcit si zivot ako to len pojde... u nas doma je binec, niektore veci nestiham tak, ako by som chcela, ale mame oprate aj navarene a chodime von kazdy den na niekolko hodin... detom sa venujem ako to len ide, na seba moc cas nemam, ale to je tym, ze popri 2 malych detoch aj pracujem z domu ... no a pomoc s detmi mam len vynimocne, chlap je stale prec a babky este nie su na dochodku 🙂
a suhlasim s tym, ze cim viac povinnosti (a deti), tym toho clovek (matka) zvladne viac 😉

lafamme
27. jan 2014

nevedela som, či sa mám po prečítaní smiať, alebo plakať ☹ . každé dieťa je iné, máme rozdiel 6 rokov a predsa sa hádajú a bijú, myslela som, že bude kľudné ako prvé, no omyl. Treba myslieť na všetky pro a proti. Keď mi starší po jednej hádke povedal, že za všetko može mladší, bolo mi do plaču. Dúfam, že ich to prejde. 😉

irresistible
27. jan 2014

Divna otazka, ked ide o druhe dieta... Privela spekulovania - alebo privela prikladas vaznost reciam matiek na ihrisku ;) Podla mna je to otazka toho, ci to druhe dieta chcem alebo nie - kvoli tomu dietatu samemu, nie kvoli tomu, ci budem stihat kavu/povysavane/hocico.
Je to ciste otazka priorit a povahy matky/rodicov, nic ine. Kazdy je spokojny s inym a kazdy riesi ine veci viac ci menej. Niektorym matkam vyhovuje syndrom "total matka" - viacere sa tu na MK chvalia tym, ako cele roky uz nikde same neboli a venuju sa vylucne detom. Potom su take (vacsina) co ja povazujem za normalne - je im jasne, ze akykolvek pocet deti proste vyzaduje iste zzivanie a oni to tak beru, pricom, samozrejme, optimalizuju...a casom sa vsetko upravi tak ako ma.
Ked sa nad tym tak vazne zamyslas, mozno by bolo lepsie, aby ste si kupili psa ;)

denka1
27. jan 2014

Ja mam 4 deti a stiham viac,ako ked som mala jedno...každé z nich ma inú povahu,ale vobec mi to neprekáža.Deti maju vela krúžkov,stiahame sa učiť,hrať,chodiť von...len treba mat vsetko zorganizovane.Viem si po obede pospat a vecer si sem tam nieco posijem,to je moj relax.Aj deti maju svoje dni,ako my dospelaci,ale ľúbim ich ako kone,su to nase zlaticka🙂a otázka ci je to vela?podla mna malo🙂))vsetko sa da,len treba chciet🙂

lucia20
27. jan 2014

ja mam tri deti a stvrte cakam. dom je upratany, stiham zaluby, aj deti, mame cas si sadnut vecer pri vinku na terase, mame aj cas pre seba. naucis sa veci presnejsie organizovat a vyuzivat cas. horsie je to ked je doma len priatelov syn a ten je jedinacik. vyzaduje 100% pozornost. styri deti aj zabudnu ze mama je doma. 😀

lauraolivia
27. jan 2014

Moja mama mala 5 deti,jedno za druhym,otec bol stále v robote,, pralo sa v potoku,automatická pracka nebola, vždy bolo upratané,navarene, deti nachovane 🙂 áno je iná doba,ale ktorá mamička chce,zvládne aj 4 deti 🙂 poznám mamičky,ktoré majú jedno malé dieťa a nie sú schopné navariť a poriadit ani len byt... A zalezi aj akého máme partnera,či pomôže,alebo nie...

cobhan
28. jan 2014

Ja mam jedno dieta a nestiham..ale osobne si myslim, ze pri dvoch by som stihala lepsie, pretoze by sa aspon zabavili spolu. Malej idu stolicky, tak ma dni ked je zavesena na mne a s jednou rukou sa tazko nieco robi 🙂, manzel je cele dni v robote (od 7 rano do 7 vecer minimalne, niekedy pride domov aj o 10tej a nemame tu nikoho, kto by pomohol. Popri malej si este hladam robotu, rozbieham svoj biznis, ale fakt je taky, ze vela zalezi od chlapa...ked pomaha, tak sa da vsetko...ked si mysli, ze sak zena je doma a on ma na starosti len svoju robotu a hobby tak je to hold tazko aj s jednym dietatom.

bahira1962012
28. jan 2014

mám dve a asi niekedy zaleží aj od toho aký rozdiel je medzi deťmi ,vekový myslím,syn má už 8 rokov a je to rozumný chlapec a pomáha s dcerkou, tá ma 2 roky 🙂 vie sa správať aj ked malá spinká syn, je rozumný 🙂 som spokojná a funguje nám to dobre dohovorili sme sa k povinnostiach aj v domacnosti, aj okolo malej 🙂 funguje nám to 🙂 syn sa s malou aj zahrá a dá pozor 🙂

matozazzo
28. jan 2014

Ano, je to narocne, ale aj krasne!!! Vsetko je len o zvyku a najdeni si rezimu 🙂 Mame 6,5 a 2,5 rocnu. Rano idu obe naraz - starsia do skoly, mladsia do skolky. Poobede vyberam ako stiham, vacsinou najprv starsiu, potom mladsiu. Mladsia sa hraje aj zlosti, starsia sa uci do skoly, potom sme spolu a rozne, ked ma starsia kruzky, bud pomoze babka, manzel alebo ide s nami. Vecer o 18 maju veceru, hygiena, mladsia ide spat po pol 7, starsia si pozrie rozpravku alebo zahra hru s manzelom a potom o 7 ide spat starsia... A ja hotova pratam domacnost 😀 Ale nie vzdy, naucis sa, ze uz to nebude take, ako predtym, a stiham ist aj na nakup, zacvicit, spolu s manzelom a detmi zajdeme von.. A obaja chodime do prace, manzel este v soboty hrava volejbal... niekedy je to na prasky, ale inokedy by som nemenila za nic na svete 🙂 A najkrajsie je, ked sa spolu hraju a my mame klud. Najnovsie cez vikend starsia vezme mladsiu do izby, pustia si telku a my mame chvilku pre seba 😉

nivalis
28. jan 2014

Mam 2 deti s vekovym rozdielom 15 mesiacov!!! ziadny problem 😎 mame navarene, upratane, kazdy vikend napecene, na RD som si urobila vyucny list zlatnicky, mam vysoku- ale toto som chcela vzdy, popri detoch hackujem, malujem, vyrabam sperky...mm s detmi moc nepomaha, chodi domov neskoro...ale to nevadi, da sa to krasne zvladnut!!! Dieta nie je "starost navyse"!!! dieta je to co ma v zivote zmysel 🙂
Tak supsa na druhe🙂
ps- laska k detom sa neda merat ani porovnavat, ale moje druhorodene je moj mojkac najkrajsi 😀 neviem si predstavit ze ho nemam! 😉

vieruna
28. jan 2014

Ked mam doma len dve deti, tak neviem od radosti co so sebou 😉

lenuska6666
28. jan 2014

Od kedy mám dve detičky,stíham oveľa viac vecí ako pri jednom a dokonca som si našla čas zájst aj do fitka co som si pri jednom nevedela ani predstavit 🙂
Mám aj navarené,opraté,upratané (síce nie luxusne ) ale je,jediné co nestiham ale to sa mi skor nechce je zehlenie 🙂 🙂 🙂 inak uplna pohoda,som ovela kludnejsia ako pri prvom 😉

anny1984
28. jan 2014

poviem ti v auguste 😀 😀 😀 😀

danuella
28. jan 2014

ja som pri prvom nestihala takemr nic. zacala som si robit doktorat ale poziadala som o prerusenie lebo som nebola schopna pisat pracu. schvalili mi to aj ked teraz uz viem ze by sa to dalo. ked mal starsi 6 mesiacov isla som do prace, byvali sme u rodicov a mamina bola na dochodklu tak varovala a bola som rada ze som medzi ludmi. potom sme planovali druhe a medzitým mamina vazne ochorela, najskor sme to zvladali dalej ja v praci a ona sa starala ale choroba bola zakerna a ked som ckala uz druhe dieta tak sa to zacalo komplikovat. odila nam ked mal maly 6 tyzdnov a starsi skoro 3 roky, velmi mi chcela pomahat ale zial nedalo sa. a teraz som na rodicovskej deticky su moje slniecka, je to castokrat narocne ale krasne. medzitým sme sa prestahovali do nasho domceka, byvame vo svojom, moj otec pomaha ke d potrebujem na chvilku postrazit- pracujem tak 3 hod. tyzdenne. mam vlastne 2 domacnosti, lebo otec zostal sam a potrebuje poupratovat, on zas pomoze niekedy s varenim a manzel sa pohra s chlapcami ked sa vrati z prace. no a pri druhom sa mi podaril aj ten doktorat. takze keby som sa mala znovu rozhodnut tak ANO a uz sa pomaly chystam manzela spracovat aj na tretie babo, lebo velmi tuzim po nom a je mi jedno ci to bude syn alebo dcera. stihnem aj obcas tu kadernicku, nechty si nelakujem aj sama a ked nestihnem ztak nemam. 2x tyzdenne chodim cvicit.upratujem ked sa da a ked sa neda nie je to tragedia. upracem na druhy den alebo ked manzel strazi deti po veceroch. vsetko je to o ludoch a rodine ale viem ze sa to da zvladnut.

lukra
28. jan 2014

Ja mam 4 deticky 1, 3, 5, 8rocne a nemenila by som. Najmladsiu dokonale zabavia. Stiham co potrebujem, povybavujem, kludne by som brala i dalsie. Najmensia bola tiez dost narocna, ako i prvy syn, nespanie..ale uplne inak som to prezivala ako pri prvom 🙂

pingu1
28. jan 2014

najnarocnejsie je mat jedno.

anjelik2509
28. jan 2014

ja keď som čakala druhú dcéru, bála som sa, ako to budem zvládať, že dve deti...Ale musím povedať, že v pohode...síce sú chvíle, že neviem čo a kam skôr, ale tak my mamy sme na to stavané, aby sme si poradili aj s takými situáciami ľavou zadnou...Staršiu v škôlke nemám, je s nami doma, ale poslúcha a pomáha mamine s bábätkom 🙂

andreasiskova3
28. jan 2014

Pre pohodlné mamičky bude aj jedno dieťa náročné, pre praktické ženy sú dve deti úplne v pohode. Ja mám dve a budem mať ďalšie dve a príde mi úplne prirodzené, že to zvládnem, síce s vyplazeným jazykom, a s nervami v koncoch asi 🙂 ale teším sa 🙂 . Nesmieš si pripustiť, že by si to nezvládla.

brumka
28. jan 2014

1 dieta je sok pre kazdeho rodica, zmena zicvotneho stylu, druhe dieta je uz brnkacka 🙂 vzdy som chela mat 2 deti, jedno nikdy. v mojom okoli su skor rozmaznane a jednemu je smutno. 2 su akurat. ako to bude ked pojdem do prace neviem ale tazku hlavu si nerobim sme dvaja na deti. je pravda ze dneska je ulietana a financne narocna doba ale myslym si ze nic coby sa nedalo zvladnut. nepotrebujem mat doma hygienicku cistotu, staci ked mam navarene a mozem sa venovat detom 😀 a to nemame pomoc rodiny... k detom a rodinnemu zivotu trebamat vztah, mam kamaratky co skor len zabava zabava zveria na vikend aj mesacne babo babke len aby mohli ist na chatu. niekomu aj jedno dieta prerastie cez hlavu. pre mna je zmysel zivota deti a milujuci manzel

skorpionik30
28. jan 2014

narocneeee??? ja si myslim ze celkom prirodzene mozno ze mamicky su narocnejsie ako tie deti ktore potrebuju len tvoj cas a lasku ja som vzdy chcela dve teraz cakam tretie a zda sa mi ze tie dve su uplne nic ako to bude potom to netusim ale verim ze to nejako zvladnem moja svagrina mala 4 po sebe dnes ma to najmladsie 9 a najstarsie 14 a su uplne super takze môj nazor je ze rodicia su narocni na svoju pohodu, financne zabezpecenie, a pod. 🙂

isabellita
29. jan 2014

Naša Isabellka bude mať v máji 3rocky a tiež uvažujeme o súrodencovi 🙂 "trápila" ma tá istá otázka, či to zvládnem, či budem všetko stíhať,..manžel dlho v práci, bez rodiny a svokrovcov v BA.. :( no povedala som si zvládli iném, zvládnem hádam aj ja 🙂 aj ked som dosť nervózna popri jednej a hned po 2.rokoch som išla do práce a chodím domov uťahaná a unavená.. :( a to nehovorím aký je v práci problém, ked máte dieťa(ostávať nadčasy a a pod., kolegovia i šéf Vám občas vytkne, že nevadí že máte dieťa, treba pracovať...) a tak som si povedala, že nebudem ja sa trepat do práce, aj tak sme chceli k malej časom súrodenca, tak už to neplánujem, že o 3-5rokov, ale tento rok 🙂 tak držte palce!! idem aj ja do toho 🙂
adkasmolka a tebe želám šťastie a správne rozhodnutie! 😵

borisvolcko
29. jan 2014

Dovolím si povedať niečo k niektorým odpovediam... je pravda, že voľakedy mali ženy aj 5 detí a všetko stihli, ale... prioritou bol MUŽ, aby mal navarené, pretože prišiel z roboty, aby bolo obrobené pole, aby boli zásoby na zimu, chovali sa zvieratá a všetko bolo dôležitejšie ako hrať sa s dieťaťom na dvore, tie sa vychovávali sami popri robote. Moja starká si nepamätá, že by sa s ňou mama hrala, proste bola robota a postarať sa o muža... takže neporovnávajme život voľakedy a teraz, je iná doba, deti sa vychovávajú inak, venujeme sa im oveľa viac a iným spôsobom, ale samozrejme dá sa to. Je však ťažké, ak žena nemá žiadnu pomoc nejakého starého rodiča, ktorý občas postráži a pomôže, hlavne keď rodičia musia chodiť do práce, ale jasné, že je to predovšetkým obrovská radosť...