icon

Je naozaj náročné mat dve deti?

adkasmolka
26. jan 2014

Ahojte maminy, mám 3 ročného syna a pomaly uvažujeme o surodencovi. Avšak sa stretávam s množstvom mamičiek, ktoré majú dve deti a sú totálne hotové.. Nemajú čas na domácnosť, na seba, sú uponahlane a ustvane.. Mám na mysli deti typu: jedno chodí do škôlky alebo školy a s druhym je maminka doma. Tiež som pracujúca a na syna a domácnosť som sama, starí rodičia sú obaja pracujúci takze nehrozia wkndy osamote(ja+manžel). Travime čas spolu,chodíme von,málokedy sme doma. Po práci sa venujem dieťaťu a večer až keď spi tak domácnosti. Niekedy keď som s mamičkami dvoch deti a počúvam tie reči ako nič nestihli, všetko je jeden kolotoč až má to odráža mat druhé dieťa.. Je to naozaj take náročné???

siska53
26. jan 2014

Ja mam,niekedy pocit,ze teraz stiham viac,resp. aspon rovnako,ako ked som mala,jedno dieta.
mam 2rocny rozdiel a obe deti doma.
mne to vyhovuje,mame veselo.
je pravda,ze su obcas narocnejsie dni,ale tak,tie by boli aj bez deti.
a vacsina,ludi ma,2deti,mnohi i viac a funguju. U nas jedni maju 6 ( posledne su trojicky 🙂)) a zvladat to musia.
v kazdom pripade ty vies,na co sa citis.
mne sa,zdalo mat fajn dve deti a teraz mi dokonca dusa pisti po tretom.

sssimi
26. jan 2014

Mať dve deti je jednoduchšie ako mať jedno 😉 Ano bude to trošku masaker keď mi staršia nastúpi do školy, mladšia do škôlky a ja do práce. Tiež mi nemá kto pomôcť, ale zvládnem to.

barinkova
26. jan 2014

Je

fomarik
26. jan 2014

No, ja sa pasujem srovnakou otazkou. Zatial o druhom neuvazujeme, ved ktovie, ci by sa aj podarilo, ale z reci a ztoho co vidim v mojom okoli mam aj ja aj moj manzel normalne strach mat druhe dieta. Ale ako tu uz bolo spominane, v miulosti mali 10 deti a zladli to lavou zadnou.

beruska113
26. jan 2014

Dve deti su super. Nie je to vždy sranda, hlavne ked su naraz obe deti chore.... Ale zhrniem to týmto: Mam zlatu susedku a často si "požičiavala" mojho staršieho aj na pol dna, už mi to bolo aj blbe až kým mi nepovedala, že ked ma doma dve deti porobi viac ako ked ma len svoju.

tilly24
26. jan 2014

ahoj, takze mat dve deti, vobec, ale vobec nie je narocne, u nas su dve s dvojrocnym rozdielom, ano prve mesiace boli tazke, kym sme zacali ako tak fungovat, teda kymn sme nasli rezim ktory fungoval pre obe deti, manzel pracuje 6 dni v tyzdni, o domacnost a deti sa staram ja,a myslim ze v pohode zvladam, dcerka bola doma do 3,5 roka, teda len teraz v septembri zacala chodit do skolky, a da sa to zvlanut akj ked su obe doma, nieked y je to jednoduchsie, kedze sa spolu vyhraju, ja mam cas napr . pozehlit, uvarit, vsetko sa inac da robit spolu s detmi, aj upratovat, aj varit, aj nakupy zvladame, no a chceli by sme aj tretie, len financne nam to uz nevyjde. takze ak rozmyslals o druhom babetku, len smelo do toho a co najskor, mozno budes prvy rok dost vycarpana, ale potom to pojde, a urcite nebudes lutovat 🙂

palomka
26. jan 2014

niekedy je to narocne, ked deti nemaju svoj den...ale ked je starsia v skolke, tak uz sa nudime, uz cakame kedy bude aspon 15.oo aby sme pre nu isli 😀 rozdiel medzi nimi je 3roky a teraz ked ma syn 2r tak sa vedia krasne spolu hrat, aj ho dcera postrazi ked mi nieco treba urobit, aj vonku sa pohraju spolu, nemusia si hladat kamaratov, aby sa nehrali same. a vediem ich k tomu, aby si boli najblizsi a najlepsi kamarati a aby mali v buducnosti pekny vztah a vedeli sa jeden na druhého spolahnut. tiez byvame daleko od strarych rodicov a nemame v meste nikoho kto by nam pomoho, ale stale sme si to vedeli zariadit 😉 uz si neviem predstavit, ze by sme mali len jedno 🙂

aaddeelliinnaa
26. jan 2014

...ja mam tiez 2 deticky...najkrajsie su...ked uz obaja spinkaju...vtedy ich lubimmmmmmmmmmm najviac 😀 😀 😀 ...narocne to je....to ano...hlavne,ked ocko stale v praci...a chodi domov tak casto ako Santa Claus 😀 ...ale zasa my zeny sme tak usilovne,statocne,s nevycerpatelnou energiou,take....co nepotrebujeme 10 hodin spanku,ved naco 🙂 ,castokrat si nestihame rano umyt ani zubky....ale SME MILUJUCE MAMICKY...a sme tu pre nase deti...ci ich bude 5 alebo 10...su to nase pokladiky🙂))

xevulax
26. jan 2014

Ja mam deti 3. 17 mesacnu a dvojicky 7 tyzdnove. Je to naozaj o hubu niekedy, ale nemenila by som. A viem, ze cim budu starsie tym bude lepsie. Mam na mysli dvojky. JA vravim, ze mat dcerku a iba jedno babatko k nej, tak sa doma nudim, to by bola brnkacka. Ty mas doma 3 rocneho, kym sa babo zadari a narodi, bude mat 4. To uz je uzasny vek, dieta je ako tak samostatne. Myslim, ze by si to zvladla lavou zadnou. Aj pri jednom je urcite clovek uponahlany, ale vzdy sa da zlavit z niecoho. Ja tiez neupratujem cely byt naraz ale postupne, kazdy den po troche a da sa aj pri 3 malickych detickach. Ked chces este jedno, tomu kolotocu sa nevyhnes.Ale mat druhe dieta je podla mna ovela jednoduchsie ako prve. Pri tom prvom sa clovek uci a pri druhom to ide akosi same. Moje dvojky su sice malicke, ale nestresujem sa ako pri prvej dcerke a som viac v pohode. A cim budu starsie, tym to bude lepsie, predsa mat dve babatka naraz a k tomu take male dieta nie je sranda. Ale bzt v tvojej kozi skocim hned do toho, pretoze to musi byt brnkacka 🙂

ikula2
26. jan 2014

Jasne ze narocne 🙂 preto sme do toho isli :D. Budes mat ale vacsi vekovy rozdiel takze o to je to lahsie. Odpoved nie je len o narocnosti hlavne o tom ci chcete mat dalsie dietatko ak ano tak nad tym nerozmyslaj, vzdy to bude krasne obdobie a vzdy sa budu surodenci klbcit, ziarlit a pod 🙂

lauricka
26. jan 2014

to je, ako ked sa ma v skole pred pisomkou opytaju studenti, ze ci je pisomka tazka. Nuz, ako pre koho,nie? Myslim, ze by si mala riesit skor to, ci surodenca Tvojmu prvemu dietatu chces dopriat alebo nie. Podla mna, ak je to mozne, mali by sme dietatu surodenca dopriat. Jednoznacne je to pre dieta dobre. Ako sa hovori, z jedneho vychovas sebca, z dvoch rivalov a pri troch uz to zacina byt lepsie 😀 .Urcite, ze si to vyzaduje nieco za to. Niektora zvlada s usmevom tri, ina jedno nezvlada. Neda sa to urcit vopred. Mozno len sa tak trosku zamysliet nad sebou, aky si typ, kolko pohodlia potrebujes, na aky vykon vies ist...to vies len Ty. Aj deti su kazde ine. Jedno da zabrat, pri inom sa mamina takmer nudi 😉 . To sa zasa neda odhadnut. Takze tieto uvahy su takmer zbytocne. Clovek si musi ujasnit, co chce. Inak, uprimne, ja by som cakala, ze sa taketo bude pytat mamicka, ktora chce tretie, stvrte dieta. Dve su uplne bezna vec. A podla mna je horsie, ked su po roku. Ked ma to jedno uz tri, to uz je urcite jednoduchsie - nemyslim tym lahke. Kym je v skolke, mas cas pre to mladsie. Ak je doma, predsa len uz je samostatnejsie. A ze nestihnes poupratovat pri nich? No boze. Bordel v byte, stastne dite, ako sa hovori 😀 . Ja ma dvojcata, hehe, tym stazovatelkam, co nezvladaju dve deti po sebe, by som poradila si predstavit, ze ich maju rovno dve. Ze by im nebol dopriaty ten luxus mat urcity cas len jedno dieta a moct sa venovat LEN jemu 😉 Kolkokrat padame s muzom na hubu. A vies, co ma odradza od tretieho? Aj ked viem, ze by to bolo este viac o drzku? Jedine, ze sa bojim, ako by sme zvladali s peniazmi. Uprimne, to ostatne ma ani nenapadlo dako riesit. Jednoducho to k tomu patri, ked ma clovek male deti. Ved to prejde, vyrastu.

radecica
26. jan 2014

Ja mam 3 rocnu a 3 mesacneho, maly sa narodil mesiac po tom, co starsia zacala chodit do skolky. myslela som ze super, s malym cele dni doma, kopec casu...nakoniec mam od jesene doma skoro stale oboch, kedze nas zastihli skolkarske choroby. Ale da sa to, tym ze musis lepsie menezovat cas, viac stihas, menej nechavas na nahodu. Ja som si to tiez nevedela predstavit ako budeme fungovat, po malého narodeni mi pomahala par tyzdnov mamina a svokra a bala som sa dna kedy budem musiet s krpcami ostat sama, ale zvladli sme to. Starsia si musi zvyknut, ze nemozem vzdy k nej skocit ked kojim alebo nieco ine robim s malym, ale snazim sa aj jej sa venovat co najviac. Cele je to o dobrom manazmente🙂

ejuska79
26. jan 2014

ja mam deti po 1,5 roku, ano je to narocne, uz trosku menej, uz sa da co to porobit aj pri nich, i ked vzhladom na maly vekovy rozdiel si robia dost zle, hlavne ninka... ale ci mas jedno, dve, tri vzdy sa ti to zda narocne...ja ked sa pozriem spat, ja som pri ninke nic neurobila, ona bola take narocne dieta a ja taka vystresovana matka, vobec som si ju neuzila, prislo mi to velmi narocne... najhorsie to vsak bolo ked sa maly zacal pohybovat a brat hracky, vtedy sa z neho stal konkurent a nastali sklbanice, sacačky a podobne... ale taka rivalita je asi vsade, kazdy sa chce presadit 😀 co sa tyka domacnosti, ano vacsinu porobim ked vecer zaspia, ale vobec mi to neprekaza, ani to, ze nemam na seba cas... ved o chvilu odrastu a nebudem vediet co z casom 😀 ale to este nechcem, sak to uz budem stara 😀 😀 ... je to len o tvojej povahe, ak sa budes prilis stresovat a zaoberat detailmi, bude to narocne, ak v urcitych veciach popustis, bude to ok... a tu radost z deti ti nevezme nikto...

inull5
26. jan 2014

Ja mám tiež už dve detičky, jedno má takmer 3 roky, druhé 2 mesiace, to malé veľmi nerado spinkáva. Čakala som že to bude náročnejšie a psychicky som sa chystala na horšie. Opak je však pravda zatiaľ, i keď mám muža čo nakupuje, aj varí ak sa mne nechce a mám rodičov oproti cez cestu a bábätko ktoré je strašne dobručké a neplače. bývame v dome, upratovanie zvládam cez deň, také to väčšie robím večer keď zaspia. uspávam obidve, v tomto mi muž nepomáha, aj keď malého väčšinou kúpe on. Malý spí na prse, dcéra pri rozprávkových knihách, do škôlky zatiaľ nejde, tak uvidíme. Periem väčšinou koncom týždňa, lebo decká majú vecí dosť, takže mi stačí prať 3 práčky za deň a žehlenie som vypustila mimo mužových vecí ktoré sa krčia, stačí to dobre zavesiť a žehliť netreba 🙂

bambibam
26. jan 2014

Podľa toho s ktorej strany sa na to pozeráš , a čomu dávaš prednosť. To čo robíš pri jednom dieťati ,robíš aj pri dvoch ,troch ..... napr: mamina s jedným dieťatkom (suseda) je vonku po 45 minútach a je úplne všetko tip - top dokonalé a po 30 min. idú domov , ja s dvoma deťmi som vonku za 15 minút a 45 minút sme v pohode vonku a neriešim špinavé nohavice, rukavice , a palice v blate. Jej jedno doma väčšinou plače , moje dve plačú ,smejú sa ,hrajú sa . Takže tie uhle pohľadu sú rôzne . Ale napr: už som počula aj taký názor ,že deti max 2 ,lebo to tretie by na dovolenku museli priplatiť a to by boli výdaje ...hlavne ak je akcia dieťa zdarma. 🙂

elen83j
26. jan 2014

Ženy sa radi sťažujú,veď kto ich viac poľutuje ako mi ženy 😀 Ja čakám,kedy sa nám podarí tretí prcek,keďže túžime mať 3deti.Niekedy je náročnejšie,keď mám doma jedného,ale to je len o nálade človeka alebo dieťaťa v danej chvíli.Dni s deťmi sú krásne naplnené a niekedy krásne náročné ale o tom je život.Ak túžiš po dieťati nedaj sa odradiť,sto ľudí sto názorov.Rovnako ako každý vychovávame deti podľa seba,tak aj táto otázka je skôr o tom čo chceš ty,nie čo si o tom myslí zbytok koňa 😅

wewe22
26. jan 2014

cim viac deti tym viac casu aspon mne sa to potvdilo
ked som mala jednu nic som nestihala
ked boli dve uz to bolo lepsie a ked uz boli tri ooovela lepsie
vsetko je to o tom ako si zatriedis cas
rozdiel medzi drobcami je by bol dost velky tak sa nemas coho bat ovsem nezabudni na pripravu starsieho surodenca ziarlivost dokaze velmi zneprijemnit zivot

magdalenkami
27. jan 2014

mam 4 deti,2posledne po roku,najmladsi ma 2mesiace a stihnem si precitat na mk aj taketo mile otazky a tie vikendy osamote s manzelom?cely vikend urcite nie,ale chvilky sa najdu,staci trocha fantazie

opica89
27. jan 2014

ja mam dve deti jeden ma 4 a druhy 1,5 a som s nimi sama cely týzden chlap chodi na tyzdnovky. a je to fajn nestazujem si mam aj ja obcas dost ale toho je strasne malo kedy. uplne v pohode sa to da zvladnut a predstav si ze aj tretie by som pristala mat 🙂 ono su aj starosti ale aj radosti a tie detvaky za to predsa stoja 🙂

gubcikova
27. jan 2014

mám dve deti a stíham toho viac ako ked som nemala ani jedno 😀

prahaxx
27. jan 2014

Majka ma 3,5 roka a Lucinka 2,5 mesiaca, no zaciatky mame vesele, prave konecne upratujem byt, nehambim sa prosit pribuzenstvo o pomoc pri vsetko, radi pomozu a aj keby to bolo horsie, nevymenila by som dievky moje za nic a byt len trosku lepsia fin. situacia, alebo aspon ista manzelova praca ideme aj na tretie 🙂

oktoberka
27. jan 2014

hm,tak aj ja by som chcela este jedno a tiez uz mame jedneho trojrocneho doma,ale utesujem sa tym,ze ta "upachtenost" bude mozno najhorsia prvych 6-7 rokov,potom uz bude aj to mensie samostatnejsie a urcite sice budu problemy a tazkosti,ale nevadilo by mi,keby som za ten cas nemala cas byt stale super upravena,radsej nech mam zdrave deticky a co uz clovek moze dat viac svojim detom,ako surodenca....takze ja to idem risknut 😀

lenkaga
27. jan 2014

mam 2 deti s rozdielom 15 mesiacov, druhe je dost narocne a stale by sa nosilo a stiham viac ako pri jednom. Ked si pekne zadelis cas, stihnes vsetko 😉

annulikb
27. jan 2014

Keby to bolo také tažké a nezvádnuteľné tak tu na MK by správne nemala byt ani duša 🙂.............. Som matkou 4 detí a možem povedať, že zvládam to lepšie ako keď som mala jedno. Je to všetko o organizácii svojho času 🙂

diusik
27. jan 2014

podla mna to nie je narocne ,ale normalne... nuz ale,co zena to nazor...

gabrielka94
27. jan 2014

🙄 no, ja som jedna z tých "mamičiek narýchlo" . Mala som dve deti do roka (rozumej: jedno som mala v juni 2011 a druhé v juni 2012). manžel pracuje mimo domu, chodil každý druhý víkend, mamu mám do 4 v robote a svokru tak do 3 tej v robote. Poviem ti rovno je to fuška.... a to nevravím o tom, ked su ešte choré. Mne to dalo zabrať po fyzickej stránke (z váhy pred pôrodom ked som mala 50 kg som schudla na 45 kg) a hlavne po psychickej stránke. Malý akurát začal chodiť keď sa narodila malá. Malá bola neskutočne náročné dieťa - v noci som vstávala na kojenie aj 7 krát, cez deň som musela navariť, vyprať, nakojiť, ísť vonku a večer som žehlila. Keby nie pomoci zo strany svokry, ktorá hneď po robote dodnes uteká po malého a má ho až do večera kedy mi ho privezu a mojej mamy, ktorá po robote aspoň na chvilku vzala malú aby som sa aspoň osprchovala a dala sa ako tak dokopy tak neviem...Ja viem, niektoré matky ma budú odsudzovať, že to možno preháňam, ale ja som to mala fakt ťažké 😒 Potom sa pridružili problémy, s ktorými si nevedeli rady ani lekári - najprv 4 mesiace po druhom pôrode mi opuchlo koleno - uzavreli to tak, že je to hormonálna zmena, telo sa spamätáva, pred pol rokom som začala mať príšerné bolesti pravého stehna - uzavreli to tým, že mám neurogennu tetániu, ktorá vychádza zo stresu po pôrodoch a teraz už dva týždne chodím s opuchnutým lícom - bola som u obvodnej, u zubára, u kožnej, na sone, na RTG a zajtra ma čaká ešte vyšetrenie u krčnej a zatial každý kýve hlavou - vraj "rébus" 😒 už si samozrejme začínam kadečo namýšľať, ale tak snáď to zase prejde a hodia to na ten hlúpy stres 😉
Ale aby som ťa neodradila celkom(to y som nerada 😉 ) nedala by som ich za nič na svete. Teraz ked su väčší tak sa aspoň chvíľku zahraju spolu (asi tak 10 minút bez bitky vydržia 😀 ) a su to naše zlatíčka. Dupla som si a konečne sme sa rozhýbali aj so spoločným bývaním a budeme sa sťahovať za manželom do mesta kde má robotu, tak snáď to bude lepšie - nemali sme na seba vôbec čas, tak teraz si to snáď vynahradíme 😀 😀 😀 Neplánovali sme mať takto rýchlo dve detičky, ale každý večer ďakujem Bohu, že to takto zariadil za nás 😉 Držím palčeky nech sa zadarííííí 😉

radulkap
27. jan 2014

I ked som sa este do ziadnej diskusie este nezapojila, ale tu mi to neda. V aprili mame termin druheho dietatka. Prve bude mat skoro 3. A dakujem za povzbudenie hlavne poslednych prispevkov. Stale mi chodi v hlave ako to budem zvladat...manzel tiez robi od rana do vecera ale mam dolu svokrovcov, keby nieco radi pomozu. Dakujem este raz za tie povzbudive prispevky 🙂

devicka
27. jan 2014

Jasné, je to náročné. aj 1 dieťa mať je náročné, aj viac, ale všetko sa dá zvládnuť, lebo je to krásne a tá všetka námaha stojí za to. kto ti dá viac lásky, ako dieťa? :D

ikke
27. jan 2014

ano, je to narocne, ak nemas nikoho (okrem manzela), kto by ti deti postrazil ked potrebujes ist niekde sama (napr. k doktorovi).
ak ale byvas s rodicmi v jednom dome a v susednej dedine mas svokru a bezdetnu svagrinu, nie je narocne mat aj 8 deti.

sakura77
27. jan 2014

pre mna je to lepsie ako jedno🙂 viac stiham,uz lepsie viem zo skusenosti pri prvom zvladat viac veci,nehovoriac o tom ze ked su dvaja,uz sa zaoberaju jeden druhym a nie su tak zavisle len na mne 🙂 samozrejme su situacie kedy so zrela na psychu ale myslim ze to je aj s jednym obcas🙂 nie je to ozaj nic hrozne 🙂