icon

Je naozaj potrebné prejavovať dieťaťu fyzickú náklonnosť?

31. okt 2024

Ahoj, všetci dookola mi tvrdia, že je to zlé, nesprávne, že mám určité problém, že to nie je normálne a mám ísť na psychiatrii minimálne..už som z toho unavená.
Mám 2 ročné dieťa a od narodenia neprejavuje také typické znaky vzťahu, typu mojkanie, nunu tutu a pusinkovanie, a neviem čo. Ľúbim ho ako koňa, len proste nemám potrebu ovoniavat mu nohy, bozkávať zadok a pod. Príde mi to zvláštne, až nechutné. Neustále počúvam poznámky že veď ho ani neobijmes, nepobozkas blabla ..keď spadne tak ho učím niesť mieru zodpovednosti a najprv zistiť mieru zranenia, nebudem k nemu hystericky bežať, keď sa potkne a spadne na dlane, ako vidam na ihriskach..kriste. chcela by som vychovať riadneho zodpovedného mladého človeka, nie snow flake, čo bude mať xy psych. problémov a bude bežať za maminu sukňu keď ho neho niekto fukne.
Je naozaj taký problém, ak svojmu dieťaťu neprejavujem tieto typické znaky "lásky", obijmacky, pusinky atď?

betulinka1
31. okt 2024

Ja som mala mamu ako ty. Dokonca som sa musela pozerat na to ako sa narodila sestra a tu stale hladkala, pusinkovala a proste bolo tam viac ako ku mne. Moje dieta sice nebozkavam na zadok alebo nerobim paniku ked spadne ale neviem si predstavit den, kedy by som mu nedala pusu, neobjala alebo vecer na chvilu si k nemu neľahla, skrabkanie na ruke, chrbatiku je samozrejmosť. To iste aj k muzovi. Cize ja som prítulná, napriek tomu, ze mama bola voci mne chladná. Myslim si, ze to nezanechá na dietati nejaku traumu ale to objatie, pusa, hladkanie urcite k tomu vztahu matka a dieta patri.

autor
31. okt 2024

@mane01 ďakujem, za kusok pochopenia

autor
31. okt 2024

@akvi podráždené? Ani omylom, nečítaj medzi riadkami, čo tak nie je, láskavo.

autor
31. okt 2024

@gladys_07 😀 akože nič v zlom, ale vráť sa radšej k počúvanie true crime podcastov.

autor
31. okt 2024

@fion22 nevidím sa v tvojej mame

autor
31. okt 2024

@fion22 ale teda asi ťa mrzí, aký si mala vstup do života. Možno načase sa tým nenechať ovplyvňovať

autor
31. okt 2024

@nevenka moje dieťa je dieťa, prispôsobí sa okolnostiam. Nepovažujem sa za chladnú, skôr racionálnu a menej emočnú

januela29
31. okt 2024

@autorka no mne to príde úplne divne aby som svoju dcérku neobjala, nepobozkala, nemaznala sa s ňou...
ale keby to bolo tvoje vytúžené dieťatko tak by si sa k nemu úplne ináč správala...
neviem si predstaviť aby som sa ja tak správala k mojej milovanej dcérke, k môjmu slniečku ako ty...

Do svojich 10 rokov som mamu považovala za najlepšiu kamarátku a ako sa narodil súrodenec bola som na vedľajšej koľaji... pohladenie a mojkanie bolo iba občas a všetka pozornosť išla inam a dodnes je to tak a je mi to hrozne ľúto lebo v mame nemám dôveru ako by som chcela a tiež nebola pri mne v najťažšej chvíli a to je hrozný pocit, lebo človek potrebuje mamu o ktorú sa môže oprieť v každej chvíli... či uz len tak sa pritulit alebo sa len tak ako s kamarátkou porozprávať a hlavne sa jej zdôveriť so svojími tajomstvami.....

xxemma
31. okt 2024

Mna by zaujmalo, ci si rovnaka aj voci manzelovi/partnerovi, ci aj tam sa chovas rovnako, ci ho neobijmes, nedas pusu len tak, ci sa vecer nepritulis ked sedite spolu.

nevenka
31. okt 2024

No nic, mala som napisany dlhsi komentar, ale zmazala som. Uz len v kratkosti - znie to ako z prirucky Chlapci predsa neplacu.
Ako pisem, ak si spokojna s tym, ako pristupujes k svojmu dietatu, tak pokracuj a ked sa Ta niekto bude pytat, tak mu odpovedz nieco v tom zmysle, ako tu. Vec vybavena.

emma022
1. nov 2024

Téma ma zaujala strašne formálnym názvom. Spojenie "náklonnosť k dieťaťu", som ešte vo vzťahu k vlastnému dieťaťu ani nepočula..

Deti mám 3. Jedno 5 ročné a 3 ročné dvojičky, takže ani nie je v mojich fyzických silách utekať ku každému, keď padne. Ale keď ma naozaj potrebujú, som tu pre nich a neviem si predstaviť nepritúliť si ich a nepomojkať každý deň.
A chvalabohu už aj oni prejavujú medzi sebou súcit a empatiu, a keď sa niektorému niečo stane, tak druhé ho pohladká, objíme 🥰

gladys_07
1. nov 2024

„moje dieťa je dieťa, prispôsobí sa okolnostiam. Nepovažujem sa za chladnu“ Veru si chladna. Ako psi nufak.

Sama si to napisala. Prisposobi sa okolnostiam. Potlaci svoje potreby, kedze mu ich nikto nenaplni.

A celkovo tomu nerozumiem. Podla mna je uplne prirodzene ze matka chce objimat svoje dieta. Uz toboz take male. Tebe je to neprijemne?

deedol
1. nov 2024

Z reakcii sa da vela vycitat v tomto pripade. Ak ti to hovoria rozni ludia z okolis, ries to. Ja som velmi racio osoba, ale vztahy s blizkymi mam velmi vrucne, podla mna sa to nevylucuje. A prave prejsvy lasky buduju odolnost, nie studeny odchov.

autor
1. nov 2024

@januela29 bolo chcené, plánované

autor
1. nov 2024

@xxemma s mužom sme si obaja podobní, inak by sme spolu neboli.

autor
1. nov 2024

@gladys_07 ja to tam nevidím, že by som bola chladná alebo bezcitná. Je to jednoducho tak, dieťa je dieťa, nevie do takej miery, ako potrebuje dostávať prejavy nejakej lásky. Tvoje deti sa narodili natoľko rozumné, aby ti vedeli povedať, že chcú viac obijmania, či čo?

autor
1. nov 2024

@gladys_07 a nie je mi to nepríjemné. Len mi to príde pritiahnuté za vlasy, také nadmerné prejavy lásky. To je celé

autor
1. nov 2024

@deedol pre mňa je studený odchov úplná ignorácia, nastolenie pravidiel a podmienok, ktoré sa za žiadnych okolností neprekračujú, prísnosť atď. Nie toto, aký vzťah máme my

xsuzannex
1. nov 2024

Nadmerne prejavy ok, ale ty podla toho co pises mu nevenujes ziadne prejavy. Podla mna aspon pusa na dobre rano, dobru noc, a vyjadrenie sucitu objatim ked sa mu nieco stane je podla mna dost na mieste.. tvoje dieta to nevyzaduje, pretoze to nepozna. Pokial ho takemu vztahu nenaucis, nebude cely zivot schopne prejavit lasku/naklonnost k rodine, partnerovi, vlastnym detom..

Uz aj jeden taky mudry ujo opisal 5 zakladnych potrieb cloveka, s ktorymi sa narodi.. skus si o tom viac precitat..

Maslowova pyramída (potrieb) je hierarchia ľudských potrieb, ktorú definoval americký psychológ Abraham Harold Maslow v roku 1943. Podľa tejto teórie má človek päť základných potrieb (od najnižších po najvyššie - spolu teda tvoria akúsi „pyramídu“):

1. fyziologické potreby
2. potreba bezpečia, istoty
3. potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti
4. potreba uznania, úcty
5. potreba sebarealizácie

januela29
1. nov 2024

@autorka tak potom nechápem prečo sa k nemu takto správaš... moje bolo úplne vytúžené-vymodlene po 8 rokoch a v živote si neviem predstaviť aby som sa s dcérkou nemaznala, netulila sa s ňou.... jednoducho mi to hlava neberie....
Takže mi to príde, že si ako " ľadová kráľovná " ktorá svoje dieťatko má ale neprejavuje mu svoju lásku.... čiže takú matku žiadnemu dieťatku neprajem... lebo neviem so predstaviť co s takého dieťatka vyrastie... 😔😔

gladys_07
1. nov 2024

„chcela by som vychovať riadneho zodpovedného mladého človeka, nie snow flake, čo bude mať xy psych. problémov“

Si na najlepsej ceste vychovat cloveka, co bude mat xy psych. problemov. Ale to vies aj sama. Inak by si nezakladala tuto diskusiu. Pre nejaku pseudo-tvrdost a odolnost upieras DVOJROCNEMU dietatu blizkost.

angeli121212
1. nov 2024

Autorka práve tá emocionálna rovina je u tak malých detí veľmi silná... Áno dieťa má v mnohých ohľadoch mozog vo vývoji ale prave emócie sú tie, ktoré vie, že potrebuje a aj celkom dobre koľko...

zooeynka
1. nov 2024

Autorka je vlastne so svojou vychovou spokojna, tak nevidim dovod preco tato diskusia bola zalozena. Autorke uz xy ludi povedalo osobne, aj tuto napisalo ze je proste chladna, ze na 99 percent nenaplna citove potreby svojho dietata, ze vychova podobne chladnu bytost, ale kedze autorka to tak nevnima a je presvedcena o svojej spravnej vychove tak fakt neviem naco sa o tom radi na MK....

annm81
1. nov 2024

"dieťa je dieťa, nevie do takej miery, ako potrebuje dostávať prejavy nejakej lásky. Tvoje deti sa narodili natoľko rozumné, aby ti vedeli povedať, že chcú viac obijmania, či čo?"

Každé zdravé dvojročné dieťa vie (cíti), či má dostatok lásky od rodiča a tiež to dokáže komunikovať. Pokiaľ je naučené, že táto potreba je u neho napĺňaná, tak v situácii, kedy potrebuje objatie, útechu, podporu..., aktívne rodiča vyhľadá a vyžiada si u neho naplnenie danej potreby. V zásade sa asi dá povedať, že ide o fyziologickú potrebu, lebo bez jej napĺňania sa detský mozog nevyvíja zdravým spôsobom

bielasovicka
1. nov 2024

Hlavne ze vieš použiť anglické slová vo svojich komentároch. To je teraz cool... A k svojmu dieťaťu si bezcitna 🤔

lujza123
1. nov 2024

Autorka zrejme vôbec niesi kontaktný typ, co je úplne v poriadku.
Samozrejme ze dieťa k zdravému vývoju potrebuje aj tie dotyky a nehu, ale kľudne môžu také ktoré zvládneš aj ty… vezmi ho na ruky, posad si ho na kolena pri čítaní knižky, pohľad po vlasoch na dobrú noc, ľahni si pri neho poškrabkaj ho po chrbáte, hrajte rôzne hry s rukami typu varila myšička kašičku, pofúkaj odrete koleno, objímanie ked sa dieta pride same pritúliť atd

Šušlanie, zdrobneniny a infantilne názvy typu havko, papať, bozkávanie zadku či nôh ani úst som nerobila ani ja a to som veľmi kontaktný človek.

ceresnicka111
1. nov 2024

Ale medzi to všetko co si napísala treba vsunut lásku predsa ho nemôžeš vychovávať bez akýchkoľvek citov ved z neho vyrastie bezcitny robot

zuz0110
1. nov 2024

Mam pocit, ze moj partner bol presne takto vychovavany. Akoze mal “vsetko”, nebol zanedbavany, venovali sa mu, ale nebola to tala typicka rodicovska mojkacia laska, aku som zazila ja. On si ani nepamata, ze by sa niekedy tulil s mamou. Doteraz hovorime, ze ja som si ho musela doslova vytulit tie prve mesiace vztahu. A s rodicmi ma presne kvoli tomu maximalne formalny vztah. Ja sa este teraz po 30ke pritulim k tym mojim. 🤷‍♀️

klip0
2. nov 2024

Prečo nechceš odpovedať ako často dieťa objimes/pohladis/dáš pusu/slovne vyjadris lásku ? Či je to priemerne raz za mesiac alebo raz za hodinu, to musíš vedieť aj bez štatistiky. Ako to máme poradiť, či je to naozaj také, ako ti tvrdí okolie, keď nevieme v akej miere to je ?

autor
2. nov 2024

@klip0 niekoľkokrát denne, svojim spôsobom.