Je normálne, že sa dvojročná dcéra hnevá?
Chcem sa opytat mamiciek, ja mam prvýkrát dieta, bude mať koncom marca dva roky,doteraz úplne v pohode, normálne dieta..prišlo obdobie ze sa mi cele dni hádže o zem, v každom obchode cirkus, pri každom uspavani doslova hystericke záchvaty, vrieskanie ako o život.. vždy keď poviem nie detto..prosím je to normálne, či ju objednať niekam k lekarke? Alebo kedy to skončí, som na pokraji zrútenia.. prosím bez takych komentarov aká som matka..ja sa len informujem :D
@tatiana321123 a to až takto? Ze sa fakt cele dni hádže.o zem, búcha si hlavu sem tam o zem, nechce nič normálne jest, no masaker, čakala som ze to príde a ze bude tak ze niečo nedovolím a plač, ale ze až takto , fuh , no dobre vedieť:/
@jerseytay no zial, my sme to tiez vychytali..kamosky nechapali, o com hovorim, ze sa mi dieta hadze o zem 2x za polhodinu, nemozem s nim nikam ist, lebo som na prasky..im sa dieta hodilo o zem 2x za cele obdobie vzdoru a vraj boli na pokraji zrutenia 🤣..u nas preslo obdobie vzdoru v 4 rokoch..zobralo mi to 100 rokov zivota 🫣
Kamaratka takto mala najstarsieho syna, on sa jej vsade hadzal a krical. Ona dookola vysvetlovala, teraz ma mlady muz 8 rokov a je uplne normalny 🙂 pekne nervy prajem a savo fakt nepi 🤣
@jerseytay oooo áno a keď z toho uvrieskaneho človiečika urobíš zasa normálnu osobu tak ho dáš do škôlky 😅😅 to ber na odľahčenie. S kamoškou sme si vždy robili srandu že keď je z toho konečne dáko fungujúci človiečik tak konci materska. Moje 5rocna ešte máva záchvaty. Dvojročná prekvapí záchvatom ale je to to lepšie ako jej staršia sestra 🤣
@jerseytay neviem aký je tvoj malý, ale strašia je úzkostná povaha ona sa opúšťa doteraz. Mne pomohla Nevychova alebo Deti jsou taký lidi. Ale nie ze by som s ňou 100percent išla. Ale na veľa tých výbuchov mi dala iný pohľad. Že proste to ja úplne inak vidím ako to dieťa. Niektoré veci dokonca fungovali až zázračne a samozrejme že niečo vôbec. Možno aj preto je moja druhá kludnejsie dieťa 🤷
Moja dcéra sa doma, v škôlke hádzala o zem, boli situácie, keď som ju doslova ťahala po zemi domov a bolo mi úplne jedno, či niekto zavolá sociálku ... aj doma, furt hysterčila, rozrazila si peru o posteľ, má jazvu ... dnes je z nej šikovná 9-ročná pokojná slečna, žiaľ jazva nad perou ostala.
@jerseytay
Ach , ja by som mohla o vzdoroch knihu písať 😬🙄 moje tretie dieťa. Dve boli kľudne ako dalajláma oproti poslednej dcére. Každý deň sa hodí 50x o zem s vreskotom.
@jerseytay Súcitím ♥️ Môj syn ma tiež vyviedol z omylu myšlienky, že hádzanie sa o zem je o výchove. Bohužiaľ nie, v 2 rokoch je to o vzdore 😀 Presne ako píšeš, môj syn bol schopný hodinu revat, kričať a hádzať sa na zemi. Bolo to psychicky extrémne náročné a je som tiež už rozmýšľala, či to nie je nejaké diagnóza. Ale vďaka Bohu odišli to. 🙏 Toto najhoršie obdobie trvania cca 4 mesiace a u nás odišlo prakticky takmer zo dňa na deň. Teda... V jeden deň sa zobudil a zrazu z hodinových revov boli "len" trojminútové. A už ich nebolo 30 denne, ale iba 4. Keby to nezažijem, neuverím. Ale ozaj som mala pocit, že mu prosto niečo v mozgu dozrelo a zrazu sa dokázal omnoho lepšie kontrolovať. Dnes je z neho už trojročný parťák ;) Takže radím len vydržať a posielam veľa síl a trpezlivosti 🙏💪
Môj ma 3 a pol a až teraz začínam vidieť svetlo na konci tunela 😅 Ale dcéra sa tiež pohadzala, ale teda oproti bratovi bola slabý odvar. Potom uz bola zlaticko, teda aj je ale zas prichádza puberta. Aj keď zatiaľ sa našťastie prejavuje len selektívnou hluchotou 😁
@jerseytay Základ je, aby sa pri svojom “vyčíňaní” nezranilo a ani nezranilo iného. Ak sa počas výbuchu nechce rozprávať, odmieta dotyk, objatie, počkať. Ach, aké býva to čakanie niekedy dlhé a emotívne! Rev, slzy, červeň v celej tvári, protesty… Keď tá silná emócia, ktorú ešte nevie riadne spracovať, prebrať to. Či cíti hnev, smútok, ľútosť, čo sa mu nepáči. Rozprávať sa, vysvetľovať s pokojom, že chápem, že sa mu niečo nepáči, ale takto sa veci neriešia. Ak dovolí, objať ho a uistiť, že ho stále ľúbite.
Dieťa môže byť prepodnetované, unavené, hladné, nesvoje, zúfalé, že sa mu niečo zakázalo. Pri prvých takýchto výbuchoch som tiež bola nesvoja a nešťastná, prečo to robí práve mne. Niekedy pri náznakoch pomohlo vziať a ísť preč od dôvodu tejto jeho frustrácie.
@jerseytay
Je niekolko veci ktore vies urobit aby to bolo lahsie.
- Vie uz rozpravat? Vie sa s tebou dorozmumiet? Lebo aj neschopnost sa dorozumiet sposobuje tieto amoky frustracie. Cize jej mozes pomoct tym ze budete pracovat na zlepseni komunikacie a podporovat rozvoj reci.
- Davaj jej vela na vyber. Spanok a jedlo su dve veci ktore su plne v rezii dietata. Nemozes ju donutit spat a jest ak to nebude ona chciet. A deti na tieto dve veci siahnu vtedy ked maju pocit ze nemaju kontrolu nad svojim zivotom. A v obdobi vzdoru je ta potreba rozhodovat neskutocne velka. Da sa to zlepsit tym ze ju nechas rozhodovat vsade tam kde sa da. Ponukni na vyber z dvoch veci ktore oboje tebe vyhovuju... tricko modre, alebo cervene. Na prechadzke sa jej opytaj na kazdom rohu ktorym smerom pojdete. Jogurt malinovy, alebo jahodovy.
- ked povies NIE, vysvetli preco vravis to nie a vtedy hovor o sebe. Nechcem aby si chytala ten noz, lebo sa bojim ze sa porezes.
- ako reagujes ked sa hodi o zem v obchode? Predpokladam ze nieco chce a ty jej nedovolis. Neustup. Lebo ak jej ustupis len aby nerobila cirkus, tak sa velmi rychlo nauci ze staci zacat s cirkusom.
- zachovaj klud pocas amoku. Lebo paradoxne chces aby 2 rocne dieta dokazalo ovladat svoje emocie a ty ako dospela zena vravis ze si na pokraji zrutennia. Modeluj jej ako sa ma clovek chovat ked ho zacnu valcovat emocie. Mne pomohlo sa akoby odosobnit od toho detskeho hnevu. Akoby tam zurilo cudzie dieta. Fakt je ze to su jej emocie a nemaju s tebou nic spolocne.
- Uznaj jej emocie. Vidim ze sa hnevas, chapem. Ale pocas amoku velmi nepomaha ked rozpravas. To az po tom ke sa ukludni.
- Nauc ju ktore spravanie pocas hnevu je nevhodne a nauc ju co je lepsie. Nechcem aby si buchala hlavou o zem, lebo sa bojim ze sa zranis. Skus radsej silno zadupat, alebo hlasno zaricat.
- Vysvetli jej co sa s nou stalo. To co si citila bol hnev. Je to v poriadku tak citit. Aj ja sa casto hnevam. Nemusis sa bat. Hnev pride ale vzdy a odide.
@domak2 selektivnu hlichotu ma aj moj skoro 7 rocny 🤣
@jablkovastrudla ona ma 12 a začínam sa báť, že som v podstate nemá a počujem sa len vo svojej hlave 🤣
Ako ste na tom s recou?velmi pomoze ked uz bude vediet hovorit. Jednoducho si uz uvedomuje svoje potreby. Nieco chce/ nechce a nevie ti to odkomunikovat - tak sa hodi o zem. Vela trpezlivosti a lasky- prejde to- nie hned ani o tyzden ale prejde.
Ako ze takto? Uplne normalne obdobie vzdoru. Skusa.
@jerseytay ahoj moja má v apríli dva....je to moje tretie dieťa.Ale je najviac hnevajúce sa dieťa 🙄.Proste tie jej výbuchy🤯...čisto typická ženská hysterka .Proste z jednoho nie je 15 min .amok🫤.Neťaham ju do obchodov a pod.lebo amen tma.Hanba na 100 rokov.Doma ak začne , hodí sa na zem,ja ju len prekročim a idem si robiť svoje.Pripadne ju dám na chodbu ak sa chceme s manželom alebo staršími deťmi rozprávať....Lebo ju neprekricime....😵.Ide ako Pavian.Toto mi staršie deti nerobili.Jednoducho nevie spracovať emócie a lomcujú s ňou neskutočne.rada neexistuje....len prečkat🤷.A doktorov nerieš😄tvoje dieťa je úplne zdravé len momentálne šibi rybí🥴🙃.
@jerseytay vydrž, ono to prejde... snaž sa to ignorovať (ak sa dá, viem, že sa vždy nedá) - kde nie sú diváci, je divadlo zbytočné, príliš si to nepripúšťať (ak sa dá)... Máš zmysel pre humor, to pomáha
Dovol jej čo najviac, dávaj jej dve možnosti na výber, ..

@jerseytay jasné je to obdobie vzdoru, mám to doma už druhý krát🙂 pevné nervy