icon

Je ťažké mať tri deti?

luciferkax
20. okt 2012

Stále váham, či mať alebo nemať, či mať teraz, alebo enskôr... Na prvé dieťatko sme boli pripravený, no to druhé urobilio u nás doma riadny "cirkus", taký malý zaplakaný uzlíček a starší začal žiarliť, mladší mal neustále koliky a plakal a starší si vydobíjal pozornosť... do mladší vyrástol, má rok a pol a doma sa to konečne akotak ukludnuje... a môj manžel sa smeje, že mi asi vadí čiastočný "pokoj", že zvažujem nad tretím dieťatkom.. 🙂 Urobilo u vás trietie dieťatko "cirkus", bola to obrovská zmena? Alebo omnoho menšia, ako ked sa narodilo prvé, druhé? 🙂 🙂
Je obrovský rozdiel mať dve a mať tri deti?

anazuz13
21. okt 2012

ahoj, mame tri deticky - dvaja chlapci 7,5 a 3,5 roka a neplanovane dievcatko ako tretie 2 roky, teraz maju.Bol sok, ked som zistila, ze som tehotna treti krat - tyzden sme o tom rozmyslali ako to bude , no potom sme to brali ako hotovu vec. Zistila som cez vianocne sviatky ze som tehotna, a to som kojila maleho, a doktor zistil, ze som v 3 - tom mesiaci.
Chcem povedat, ze je toho dost okolo deti, manzela , moje konicky su mimo - no ako rastu, ubuda povinnosti, pribudaju ine...mame to zorganizovane, a niekedy ideme ako hodinky "rodicia" 🙂 No nebanujem, ze ich mame. Ja som bola sama, a vzdy som chcela mat 2 az 3 deti, vlastne sa mi to splnilo. No zistila som, aby clovek bol zdravi, zabezpecil poziadavky deti a s casti svoje...dufam, ze je to konecne cislo u nas. Je veselo, a bude cely zivot.Zuzana 😎

diusik
21. okt 2012

@miskax2 my tu mame 2,slovenske aj madarske triedy... inak to sa divim,lebo tu je skor nedostatok,aj ucitlku prepustili,lebo ze malo deti

luciferkax
autor
21. okt 2012

@katren 😀 😀 😀 😀 tak potom referuj, či mám pokúšať osud alebo nie 😀 😀

luciferkax
autor
21. okt 2012

@janinah hm, stačí len "vydržať" 😀 😀 😀

anazuz13
21. okt 2012

zabudla som.., rozdiel medzi druhym a tretim - je to take postupne narastanie povinnosti, napr.varenie vo vacsiom, pranie, financie, a pod....bezne veci. Ked je jedno dieta clovek kmita, zvikne si ze je rodic a berie to normalne s odstupom casu.Druhe - prisposobit sa situacii, prve dieta si musi uvedomit, ze nie je sam - treba sa delit, no a to tretie...v podstate ani neviem, / nasa mala bola v pohode, druhy syncek dal zabrat viac / starame sa automaticky, vsetko co sme prezivali pri prvom...berieme ako rutiu. Nezabudat dat lasku vsetkym trom a nezabudat na manzela, predsa raz zostaneme sami dvaja, ked odrastu...a lasku si treba udrziavat. Je to ako tu niekto pisal, individualne, podla osobnosti ludi, charakteru...ako sa kto k tomu postavi,..pekny den vsetkym 😵

xlucia
21. okt 2012

@anazuz13 ako si zvladala prvaka a k tomu babo?

cemi
21. okt 2012

My budeme v aprili 5 😉 ako vzdy aj toto dieta bolo neplanovane 🙂 Ale tesime sa, vychutnavame si to. Som rada ze starsie deti uvidia ako sa starat o babatko, delit sa. Jedine z coho mam obavu je, aby som bola zdrava, aby som fyzicky vladala, ale to sa da tiez ciastocne ovplyvnit. Kedze neviem co to je planovat si deti, neporadim 🙂

digehe
21. okt 2012

ja mám tiež 3 deti, vlastne 3 synov,je to presne tak ako sa hovorí, malé deti=malé starosti, veľké deti=veľké starosti, 🙂

wikinka011
21. okt 2012

Ahoj aj ja mam troch drobcov,ale nepocitujem cirkus,prave naopak sa mi zda ze je to uplne ine ako ked sme mali druhe.Mam dve baby a do tretice je ten vytuzeny chlap...🙂 Nevravim ze som tretie nechcela,ale zrovna nie v tom case ako som zrovna otehotnela...Aj ked moj manzel bol neskutocne stastny...🙂 Ale uz teraz by som to nevimenila za nic na svete,je to nas poklad...samozrejme ako aj tie dve bosorky.🙂 Najstarsia dcera mi isla zrovna do prvej triedy ked som zostala tehotna,a mala som rizikove tehotenstvo viac menej som bola v nemocke ako doma...takze na manzelovi bolo vsetko...Vtedy to bol taky mensi kolotoc...ale uz ako sa narodil maly je vsetko fayn...je naozaj dolezite venovat viac casu a pozornosti starsim detom,aby nepocitovali ze odrazu su na vedlajsej kolaji...Aj ked sa to casto krat neda,popri inych povinnostiach ale vsetko sa da zvladnut...a som neskutocne stastna ze ich mame...Takze mat tri deti podla mna nieje nic strasne,ba naopak je nam veeelmi veselo...🙂)))

anazuz13
21. okt 2012

ani neviem ako ten prvy rocnik mojho syna ubehol, no dohliadat nanho to bolo to kazdodenne - min 1h som sa mu vzdy venovala, niekedy i viac podla potreby. Nasli sme si system, no nie vzdy som bola na rovnakej vlnovej dlzke s Jakubkom s najstarsim synom.Mensi syn mal vdety povolene divat sa na rozpravku, ked sme robili ulohy a to najmensie bud spalo,alebo malo nejaku zabavku alebo sme sa ucili spolocne. 😉

luciferkax
autor
21. okt 2012

Baby, ďakujem za vaše názory 😀 😀 😀 😀 a povzbudenia... ja mám doma dvoch chalanov - 4 roky a druhý má 20 mesiacov. Prvý bol v celku pohodové bábo, navyše, bývali sme ešte u mojich rodičov, takže každy trocha pobavil, mama upratovala, varila, ja len občas, a tak som celé dni behala po dedine s kočíkom.. no odsťahovali sme sa, prišlo druhé extra upokakané a nervozne bábatko 🙂 🙂 ktoré síce už vyrástlo na chlapčeka, stále je dosť náročný, naviazaný na mna, ked ma nevidí, hroznyyyyyyyyyy plač spustí, šplhá lozí všade 🙂 teraz si tretie neviem predstavičť.. ale čo o rok? o dva? Potom zas mám dilemu, ako sa zvláda prvák a malé bábatko... a zas potom, žťe ked si nájdem prácu, nastúpim a o rok dva pôjdem na materskú? či sa mi bude "chcieť".... alebo , ak si perdlžim materskú ešte o tri roky trietím dieťatkom, či to nebude "čierna diera v životopise", žena bez praxe s troma malými deťmi 🙂 🙂
zas vravíme si, to trietie dieťatko určite nebude náročnejšie ako to druhé 🙂
a ešte jeden problééééééééém, prvé tehotenstvo sa skončilo v 28tt. pri druhom som sa tiež už od piateho mesiaca otvárala a musela som mať kludový režim, tak si neviem predstaviť 4 mesiace len tak vylehovať pri dvoch deťoch 😀 😀 😀 😀 😀 no stále tretie chcem 😀 😀 😀

danculike
23. okt 2012

@ankaevka obdiv pre mamky ktoré majú viac detí a sú väčšinou na to samé poznám to z vlastných skúsenosti mám tiež 3 deti chlapca 13 rokov dceru 8 rokov a 1ročnú bambulku našu a muža stále na cestách po zahraničí takže sa málo vidíme ale zase si vieme vážit lásku a sme si vzácnejší a nikdy som nelutovala a ani nikdy nebudem že sme sa dali na 3 dieta je to náš maznáčik 🙂 😉

dorotka418
24. okt 2012

@xlucia ja som si spravila vodicak a vzdy ked nieco tak preletim s malym takze ho man v sedacke a pri sebe

xlucia
25. okt 2012

@luciferkax ako keby si o mne pisala. len mala zmena, u nas bol dost vyrazne problematicky nas starsi. tiez si neviem predstavit novorodenca a prvaka

dorotka418
25. okt 2012

no to mas troska zlozite mne vzdy spinkala alebo sa hrala ale ona mala 1r,, myslim ze by si mala zobrat ku sebe na ruky kym s nim budes pisat ulohy tak by som to vyriesila, neboj sa to zvladnes ak by ti aj plakalo dietatko zasa prvacik je uz tiez troska samostatny a na chvilku moze pisat sam,

dorotka418
25. okt 2012

este som davala citat nahlas aby som ho pocula do druhej miestnosti ale to len ked niekedy inac musis s prvacikom viac času ako potom lebo ked nema zaklad takto potom vlecie dufam ze sa ti bude chciet ucit, mam dvoch chlapcov a ti sa sami a jedneho mam takeho ze stale po 5-10min pridem skontrolovat uz je to lepsie ale nie tak ako by som chcela treba vydrzat.

lucia2207
8. jan 2013

@saxalendra wooow ja čítam príspevok a úprimne závidím 5 detičiek , ja mám tri a stále túžim mať aspoň 4 ,len MM musím prehovoriť no zatiaľ si myslím že nemám veľmi šancu uspieť 😀 Vy ste od začiatku plánovali takú veľkú rodinu???

saxalendra
8. jan 2013

@lucia2207 ked som bola mala, tak som mala predstavu, ze sa vydam, ked budem mat 21 a budem mat 5 deti. s vekom sa moj nazor trochu menil. vydavala som sa ako 23 rocna, ale povodne som chcela neskor, lebo som bola na vysokej, ale babo uz bolo na ceste, tak sa to urychlilo. planovala som hned mat druhe, a to tretie sa akosi pritrafilo. po dlhsom case, posledny mal uz skoro tri roky som otehotnela zas. a aby nebolo to posledne same, tak sme chceli aj jemu surodenca v jeho veku. predsa 3,5 roka rozdiel od tretieho k stvrtemu je vela 🙂

lucia2207
8. jan 2013

@saxalendra hehe, tak toto sa snažím vysvetliť aj môjmu m , že 1 a 2 sú parťáci a aj 3 treba súrodenca 😀 Ale jedna je pravda, že musia chcieť obaja

lucialbs
13. jan 2013

nie je to ťažké 🙂 je to trojnásobná radosť a starosti delíš troma, nie dvoma 🙂 sociálne zručnosti, ktoré dieťa získa sú rozhodne bohatšie. 🙂 🙂 🙂

slobodovci
29. jan 2013

Ahojte, aj sa par dni trapim otazkou, nechat alebo nie... Je to cele zle, pretoze aj by som sa tesila, len moj manzel je toho nazoru, ze to financne nezvladneme, ale nakoniec mi dnes povedal, ze to nechava na mne a ze jeho nazor poznam:( ... Najhorsie je, ze nemame nikoho- babky dedkov, kto by nam pomohol, postrazil, takze budem na to sama, ale to uz som aj teraz. Mam dcerku 4roky a synceka 1,5roka, takze rozdiel medzi prvym a tretim by bol 5rokov a medzi druhym a tretim 2 roky a 2 mesiace... Ja si myslim ze by sa to zvladnut, ale strasne mi chyba nejaka podpora.. Je velmi tazke o tom rozhodovat sama :(

maricca
29. jan 2013

@slobodovci Tak ja ti prajem vsetko naj, drz sa a babo si urcite nechaj. Je mi luto, ze sa musis rozhodovat sama, ale myslim na teba. Ja mam 3 chalanov, aj to je niekedy tazke, potrebujem najma trpezlivost a viac energie, ale pre deti je super, ze sme vacsia rodina, tie surodenecke vztahy su na nezaplatenie, lebo ja som to ako dieta moc nezazila. Uvidis ako sa bude najstarsia dcera tesit z babatka. Co sa tyka materialnej stranky, ja uz som pre tretie mala po surodencoch, a aj v bazaroch sa daju kupit fajn veci, deti este neriesia ci su cele znackove. Horsie to je potom s poplatkami v skole, ale aj to sa da, vacsinou clovek vzdy vyzije z toho co ma, vraj najkrajsie zazitky su vzdy zadarmo- to vidim, ked je deckam rovnako fajn ked ideme s partiou kamosov na preliezky na Zeleznej Studnicke, alebo by som mala do vzduchu vyhodit peniaze na kolotoce, ci kupit kazdemu maly kopcek zmrzliny za 1 euro niekde na snobskej Eurovea promenade. Nenechaj si pokazit tie carovne chvile ked v tebe rastie novy zivot!

sirinka
29. jan 2013

@slobodovci ahoj, moja najstarsia este nemala ani 4 roky, ked sa nam narodilo tretie babatko. Mam deti z rozostupom presne po 22 mesiacov. Zvladnut sa to da. Pri tretom babatku uz to nie je taky velky skok ako pri druhom. Tie dve vacsie sa uz zahraju spolu a zaroven ti zabavia najmladsie...uz mas vytvoreny nejaky rezim na zvladnutie viacerych deticiek. Neviem, ako ste na tom financne, ale daju sa vselijako usetrit peniazky, je tu dost tem, kde sa da cerpat inspiracia. Ked vychovate deticky v laske budu vdacne raz za svojich surodencov a nebude im luto, ze ste sa mozno kvoli nim museli uskromnit.
Muz dokaze zenu poslat na potrat, ale nikdy si nedokaze skutocne predstavit aky hrozny zazitok a celozivotna trauma je nechat si vytrhnut z tela vlastne dieta.

trasko
29. jan 2013

ahojte.ja mam 32 a 10rocneho syna z prveho vztahu.muz ma 42 a nemal s ex deti.spolu mame 3mesacneho synceka a ked som dosla z porodnice chlapec povedal KONECNE a muz ze chce este malu brckavu Saru.nedavame si pozor tak uvidime.tiez sa toho bojim kusok ale ked clovek DOSPEJE pochopi,ze deti su dar.a hlavne zdrave deti.nie vsetko je materialno.da sa uskromnit a aj deti tak vychovane sv podla mna lepsi ludia dusov aj srdcom...

katieg85
29. jan 2013

kazda to zvladne preco nie ,pre mna to je radost mat deti,mam 3 a este chcem.ja pochadzam zo 7 deti a manzel z 9tich,a som rada ked mame velku rodinu.neviem si predstavit keby som mala len jedno,ved by som sa nudila a to dieta tiez,mam kamosky ktore maju len brata abo setru a chyba im to,tak nechcem aby to zazili moje deti,mat len jedneho surodenca

slobodovci
29. jan 2013

@sirinka ved toto ti muzi vobec nechapu, ked som pubedala, ze po zakroku to uz nebodu take akp doteraz, ze to mie je len tak, tak sa ma opytal, ze preco by nemalo, ze co sa zmeni... Hlav e ze ka ho mam chapat, ze on sa boji ze nebude moct datdetom vsetko co potrebuju ... Lenze ja si myslim ze tento problem sa da skorej zvladnut ako si dat zobrat dieta :(

nanku
29. jan 2013

@slobodovci si sikovna mamina a urcite zvladnes aj 3 babo 🙂

sirinka
29. jan 2013

@slobodovci tak mu povedz, ze vase deti co potrebuju je vasa laska a pozornost. A to je zadarmo, ked s nimi zajde do lesa a poukazuje im vselijake tajomstva, ked im bude vecer rozpravat vymyslene rozpravky atd. Sadni si s nim a vysvetli mu to. Vase deti mozu dostat od vas omnoho viac ako su nejake hmotne veci. Treba sa na to pozriet aj z inej strany. Vysvetli mu, ze vase dieta uz ma srdce a ty to vies a preto je to pre teba tak tazke. Nech si najde na internete popis ako sa interupcia vykonava a nech si o tom nieco precita. Skuste aj porozmyslat, ake mate vyhliadky do buducnosti, ci ma sancu na postup, ci zvysenie platu, resp. Ked ty nastupis opat do prace....

voskovka
29. jan 2013

@slobodovci urcite nechaj dieta je zazrakom aj my usilovne pracujeme na tretom a bohuzial musime byt hormonalne stimulovaní a je toho dost a neboj zvladli to maminky pre tebou tak zvladnes aj ty! a ja som tiez sama na malych lebo sme mimo a byvame sami v byte a cudzom panelaku ale zvladame takze hlavicku hore a uzivaj si tehulkovanie

titkovamiriam
29. jan 2013

@luciferkax odpoved na otazku-nie nieje -je krasne mat tri deti a brala by som aj viac ale druheho partnera som spoznala neskoro takze sa uz len tesim na vnucatka 🙂