icon

Kedy a ako pustiť návštevu k novorodeniatku?

18. nov 2021

Ahojte, kedy v tejto situácii pustiť návštevu k novorodeniatku ? Myslíte že je prehnané chcieť aby návšteva mala test a samozrejme boli úplne zdraví ?

Strana
z2
fleur1111
18. nov 2021

Nič v zlom, ale novorodenec nemá vybudovanú imunitu a určite by som svoje dieťa v tejto hroznej dobe nevystavovala chorobám, len kvôli tomu, aby sa niekto neurazil.

matkahelka
18. nov 2021

@andrea_82 na zaklade toho, ze porodim a s ohladom na sucasnu situaciu. riesila som to uz s riaditelkou skoly, uplne ma chape. dcera je od 1.rocnika doteraz, uz 6 rokov najlepsou ziackou v triede, takze to na nej stopy nezanecha.
a treba citat s porozumenim, nedomyslat si. nikto tu nepisal, ze VZDY ked prides pozriet vnuca. keby som rodila v juli, tak nemam obavy, teraz je situacia diametralne odlisna. a mimochodom, pred 12 rokmi som s vtedy 3-tyzdnovou dcerou takto v zime skoncila v nemocnici, pretoze svagor cestoval pracovne do zahranicia a citil akutnu potrebu vidiet svoju 3tyz. neter predtym, nez odcestuje. Bol udajne "len" zachripnuty, nakoniec z toho bola chripka, ktoru moja 3-tyz.dcera schytala. cela rodina bola hotova z toho, co za slabu imunitu ma moje novorodeniatko, nie z toho, aky je on nezodpovedny debil. takze, mne je skutocne uplne, ale ze uplne jedno, co si kto bude mysliet, je to moje vyprosene, vymodlene, vysnazene druhe dietatko po dlhych rokoch a nebudem ho ohrozovat (a ani seba) len preto, ze je to pre niekoho nepochopitelne.

evica17
18. nov 2021

Ja rodim vo februari a predpokladam ze situacia bude stale zla. A tak planujem, ze posledny mesiac tehu nebudem nikam chodit na navtevy a tak, len tam kde treba a potom uvidim. Ale rozhodne tu nechcem celu obsirnu rodinu, max babky a dedkov deti., aj to trochu neskor Jednak nemam na to naladu po porode a jednak sa aj bojim, lebo tiez sme s malym skoncili v nemocnici ako 5 tyzdnovym, co mal kovid a teploty.

Ak tomu umyvaniu ruk pri babatku...no svokrovci si nikdy ruky neumyli, proste svokra tu prisla hned ako sommprisla z porodnice a ani ju nehlo do kupelne zajst. A svokra som tiez nevidela ze ked pride z vonku si ruky umyt. Mnw to pride nechutne, aj mimo toho ze idu za babom, ze vsak to je zaklad, ktory sa ucia deti v skolke, ze zvonku a pp wc sa ruky umyvaju.

zuzudrnda
18. nov 2021

Rodila som v juli, ale poziadala som o pokoj v sestonedeli. Nie vsetci vyhoveli. A navstevy kratke, s ruskom. Ziadne nosenie babatka, bozkavanie. Toto pochopili, vyhoveli. Spokojne obe strany. V tomto obdobi plne zdravi a ak su v kontakte s inymi ludmi, test mi nepride vobec mimo pri novorodencovi.

andrejka1974
18. nov 2021

V terajsej dobe by som navstevy nedovolila vobec, ja mam doma autistku a ked bolo velmi zle nesmel k nam ist nikto kto nebol ockovany alebo otestovany a vsrtci to akceptovali

nwnw
19. nov 2021

Nie je nic prehnane. Normalne sa chodilo nanavstevu az po 6to nedeli.
Za tejto covid pakarne dedkovia a babky k nam az po 2m aj to vonku a to iste surodenci. Ostatnych mozem srat.
Nam v rodine zomrela teta co strazila vnuca v karantene. Takze tak 🙄

simonkaa5
19. nov 2021

Nieje to prehnane samozrejme si vari aj oni uvedomia ci ísť ci nie ak sú nachladnutí... Ja chodím na opačky k dvom kamarátka už dňa mesiace 😉...
Ani test nieje prehnaný, ja keby sme neboli mesiac po covide ani by som radšej nešla v tejto situácii...
Takže 6€ test z lekárne nikoho nezabije
Véd im len toľko vysvetli že sa nebudeš starať potom taka chorá o bábätko predsa... My sme boli všetci pozitívny doma a to mam veľké deti a poviem ti ze som prespala 6 dní v kuse tak isto aj manžel...

simonkaa5
19. nov 2021

@nwnw nám starká do týždňa 😭😭😭

ninusa221
20. nov 2021

Je aj dost možne že ty budeš pozitivna z nemocnice nam sa tak stalo minuly rok že kamoška bola pozitivna…

autor
22. nov 2021

Ďakujem baby za rady. Predsa teraz je situácia aká je, plus všeobecne aj chrípkové obdobie atď, tak asi opatrnosť je na mieste

rivini
22. nov 2021

Nase babatko cakame v polovici decembra. Navstevy vo velkom prijimat neplanujeme, stari rodicia len bez nachladenia a samozrejme s testom, zvysok tak max. na prechadzku vonku..ked sa taky novorodec niecim nakazi, nie je to sranda...

autor
22. nov 2021

@rivini a ako budete riešiť Vianoce ? Budete sami bez stretnutia s niekým ?

rivini
22. nov 2021

@andrea_82 nuz ja by som ta nechcela za svokru😂. V tychto koronovovych casoch je uplne normalne, ziadat od navstevy test, ci rusko. Nemusis mat ziadne priznaky a mozes byt chora...som neskutocne vdacna, ze mam rozumnych a zodpovednych rodicov, aj svokrovcov, pre ktorych je samozrejme, ze svoje vnucatko, ktore po narodeni nema ziadnu imunitu, nechcu nikako zbytocne ohrozit. A mimochodom, ano, moj manzel nosi v praci cely cas respirator, aby nam nic nenavliekol domov a napriek tomu, ze je plne ockovany, nechava sa 2x tyzdenne testovat...

rivini
22. nov 2021

@elizabet173 esteze existuju aj rozumni ludia😊👍🏻.

pink_lady
22. nov 2021

@andrea_82 a my by sme ta nechceli za svokru 🙈 vďaka takýmto ludom to tu nikdy neskončí, pretože však rodina, však sme zdraví. 🙉 To ze babka CHCE vidieť novorodeniatko je len a len jej chcenie, a uspokojenie JEJ túžob, pretože to bábätko z toho absolútne ešte nič nema...v tejto dobe jedine tak kovid. Kedysi bolo uuuplne normálne že navstevy az po sestnedelí ale dnes v dobe kovidu sa chcu vsetci hned napchat a nedajboze ak rodičia si dovolia povedať že chcú test...urazení az po uši ...lenze ak niekto ochorie tak potom je LEN na rodičoch ta starostlivost nehovoriac o tom ze mat kovid a starat sa o novorodenca moze byt tiez zahul.

martul
22. nov 2021

@andrea_82 múdro, konečne normálny názor

janage
22. nov 2021

Ahoj, iba som prebehla diskusiu ale jednoznačne som na Tvojej strane. Vnučka 3mesacna učiteľky mojej dcéry skončila v nemocnici s kovidom pár týždňov dozadu. Sama učiteľka povedala, že ten strach o dcéru a malinkatú vnučku bol obrovský.
Ak riziko minimalizovať môžeš, minimalizuj.
A tie babky hrdinky čo by ťa nechceli za nevestu. Naozaj, v tejto situácii keď kolabuju nemocnice, no bolo by mi srdečne jedno.

rivini
22. nov 2021

Ano, budeme sami. Manzel ma 6 tyzdnov rodicovsku dovolenku a v tychto casoch naozaj nemienime nic riskovat. Podobne sme to mali cele tehotenstvo: ja homeoffice, navstevy len s testom. V casoch, kde moje dve mlade zdrave kamaratky bojovali o zivot v nemocnici, mi to vobec nepripada prehnane. Rodicia, aj svokrovci byvaju daleko, cize mame vzdy navstevy s prenocovanim. V rodine sme to vyriesili tak, ze stari rodicia su vitani na 1-2 hodinky, asi tak po tyzdni, ked sa babatko narodi, prenajmu si ale na noc hotel. A samozrejme pridu len bez nachladenia a s cerstvym testom. Po sestonedeli sa zariadime podla situacie. Mam radost, ze sa vsetci na babatko tesia, nemam ale najmensi zaujem, nase novorodeniatko nejako ohrozit len preto, aby som vyhovela narokom inych. Cize je mi uplne jedno, co si kto mysli. Beriem to ako prvu prilezitost, urcit si hranice ako mama😊. Moja vlastna mama mi vravela, ze dnesne stare mamy uz nejako zabudaju na to, ze v nemocnici boli kedysi za socislizmu po porode aj cele dva-tri tyzdne a ked uz prisli domov, boli viac menej zahojene, rozkojene a ako tak ok. Navstevy boli povolene v nemocnici cez sklo (!!!). Dnes pride zena domov po troch az piatich dnoch a najradsej by sa jej domov hned trepala aj sesternica z „dvanasteho“ pokolenia a kazdy, kto novopecenych rodicov co je trochu pozna, si uz robi naroky na navstevu.

pink_lady
22. nov 2021

@rivini toto si presne pamätám, ked sa mi pred 36r narodil brat a boli sme s tatom pozriet v nemocnici ...CEZ sklo na snad par sekund. A už išla mama preč. Za celu dobu co bola v porodnici sme s nou prakticky žiadny kontakt nemali. A žijeme.

leeo
22. nov 2021

mimo corony by to bolo divne ale teraz sa logicky kazdy boji o svojich najdrahsich. Minimalne respirator by bolo vhodne. Test by som neziadala ale uplne chapem ked niekto poziada.

rivini
22. nov 2021

@pink_lady ja si to tiez pamatam😊. Moja mama bola po spontannom porode pri bratovi v porodnici dva tyzdne, pri sestre po cisaraku tri tyzdne. Dnes ta pustia niekedy aj po troch dnoch, prave kvoli korone a to sa ti uz sa sackuje domov jedna navsteva za druhou-ved si uz doma, uz ti nic nieje. A ked povies nie, tak prehanas, tak si zla dcera, nevesta, svagrina..Ta navsteva sa ale uz neozve, ked bude problem a prechladnute dieta sa bude trapit so soplikmi celu noc...to uz je potom “udel matky”. A tie super novopecene babky, ktore si hned narokuju na SVOJE vnuca, ale uplne zabudaju, ako im vtedy po porode bolo, ako sa o novorodenca bali, ake boli neiste a ako im nevyziadane navstevy liezli na nervy a museli ich len pretrpiet...nam vravela porodna asistentka napriklad na priprave, ze si mame predstavit, ze po porode zostane po odlucenej placente 15-18 cm rana v maternici..a ze ci si teda vieme predstavit, ze by clovek s takouto ranou bezne niekde inde na tele hned prijimal navstevy, varil kavu a nebol respektovany, keby povedal, ze sa na navstevu neciti. A ze si do toho mame predstavit novorodenca, ktory ma nulovu imunitu a aj pri obycajne nadche moze v prvych tyzdnoch skoncit na JIS-ke. A to v dobe, ked kolabuje cely zdravotnicky system. A ci nam teda v tomto kontexte este pripada rozmaznane a prehnane, stanovit si jasne a bezpecne hygienicke poziadavky...

zuzudrnda
22. nov 2021

@rivini krasne zhrnute. Pri prvom dietati som si tento pokoj nedopriala a velmi som to lutovala. Pri druhom uz ano, nie uplne to respektovali, ale boli to kratke navstevy. Pri starsom dietati ten pokoj uplne nie je. Ale pred 100r ta kutna plachta mala svoj vyznam, muz aj ine deti uvolnili miesto v postely matke s dietatom a 6 tyzdnov za nou nik zvonku nemohol. Pocula som, ze aj 8t je oka. Dieta nie je pripravene ani na velke svetlo, hlasne zvuky. Kym sa aklimatizuje na nove prostredie z tlmeneho svetla a zvukov v maternici, treba mu dat cas a nestresovat ho. To je ozajstna laska - respektovat potreby inych ako svoje vlastne.

Strana
z2