icon

Kedy deti začínajú udržiavať poriadok?

30. dec 2022

V akom veku?

bajka16
30. dec 2022

Veľmi individuálne. Mám doma 3 ročného bordelara a za chvíľu 2 ročného, ktorý si po sebe uprace hračky, alebo čokoľvek čo rozhadzal. Prisahám fakt naozaj takýto malinký si po sebe proste uprace. 😀 No a ja dúfam, že toho staršieho k tomu naučím. Ale kedy tak to netuším. 🤷🏻‍♀️

nika23t
30. dec 2022

Moja okolo 2 rokov vedela pekne hračky po sebe poupratovať,aj mne pomáhala o 106. Teraz ma 12 a mam pocit, že začína zabúdať na upratovanie úplne 🤷‍♀️🤦‍♀️

patka06
30. dec 2022

Dcéra sa učila postupne, 2 ročná už vedela upratať hračky, pastelky, svoje oblečenie
3 ročná mi pomáhala aj s bežným upratovaním. vedela upratať po sebe

kiki68
30. dec 2022

Nas ma 2,5 a je extremne poriadkumilovny, ten iba riadi, aj v skolke, vsetko ihned naspat pekne. Podla mna to zdedil po svokrovi, ten je taky extrem Pedant, jeho domacnost je taka, ze tam neni smietka

andrejka1974
30. dec 2022

Naučia sa ale potom príde vek 10 rokov a zabudnú a začnú to volať organizovaný poriadok

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
laurika173
30. dec 2022

Nikdy 😂😂😂

althejka
30. dec 2022

To je mila otazka. No,ked bol malicky,bolo strasne roztomile ako pomahal. Ale to nebolo ze pomaha,to iba hral 😃😃😃 uderom skolskeho zvonca sa preprogramovaly neurony na rezim :" ja viem kde co je" a hora osudu z veci mi zobrala nadeje ,ze izba bude ako z instagramovych uctov. Takze mame 10rokov a obdobie nutneho zla,kde izba je jeho vraj organizovany brajgel. Ale beriem to ako obdobie vyvoja .prejde a raz zasvieti slnko na poukladane kopky oblecenia...

tenerifka
30. dec 2022

kedy zacinaju udrziavat poriadok ti nikto nepovie, ale presne ti poviem, kedy prestanu-ked pridu do puberty. Nastava tam zahmlenie/zatemnenie, nevidia bordel, nevidia spinu.....slovne odrovnaju kazdu pripomienku ci ziadost k poriadku

tenerifka
30. dec 2022

Zeny, ja sa bavim, ako pisete, ako deticky ucite od mala poriadku a ako vam male deti pomahaju. Ved zazijete, aj my ostatne sme verili, ze im to zostane. Hahaha😅

januska12323
30. dec 2022

U mňa to ešte neprišlo 🤭

ikissedagirl
30. dec 2022

Čo je to "poriadok" ? Naša 8rocna ked ma v izbe "poriadok", tak sa tam neda stupit bosou nohou. Ucime ju poriadkumilovnosti, ale nie za cenu hadok, stresu...

macilaci
30. dec 2022

Keď búdu mat vlastnú domácnosť 🙈

marianarem
30. dec 2022

To mozno aj nikdy. My so sestrou sme boli take deti ze nikdy. A pritom nas k tomu od malicka viedli, rodicia su poriadkumilovni, vsetko mali vzdy tip top. Robili sme doma vselijake domace prace, mali sme zavedene upratovacie soboty a aj sme ich dodrziavali. Boli sme poslusne, mimo nasej izby sme nerozhadzovali, resp. ked aj hej a nakazali nam upratat, upratali sme. Ale ak sa pytas na dobrovolne udrziavanie poriadku v nasom priestore, tak to ozaj nikdy. Detska izba sa naozaj velmi rychlo vedela premenit na vybuch. Vsetko bolo zapratane, veci tam na cloveka padali. Nepomohlo po dobrom ani po zlom, aj tresty zaberali len na chvilu. Otec nam isteho casu aj schoval vsetky hracky a kazdej nechal len jednu. Nic. Hracky nam nechybali, tusim 2 roky sme boli bez nich, mali sme knihy a kadeco sme si vyrabali a bordel zostal. Nepomohla ani hanba, ked si kamarati nemali kam sadnut. Ako-tak sme si zacali upratovat az vo svojich bytoch, ale u mna to ziadna slava nie je doteraz. Su veci, ktore musim mat na poriadku, ale celkovo sme skor bordelari aj s muzom.

accountant2022
30. dec 2022

@tenerifka No zahmlenie nezahmlenie oroste upratuje aj pubertiak. Nie som jeho sluzka.😉

cairka
30. dec 2022

Ono podľa mňa je obrovský rozdiel medzi upratovať a udržiavať poriadok. Môj starší vie upratať, nie len na povel, v izbe si veľakrát aj sám od seba uprace, napriek tomu to v tej izbe po hodine vyzerá ako po výbuchu, je netuším , ako to dokáže. Vidím, že si uprace, na vlastné oči, aj povysáva, aj veci poodkladá....a o hodinu vojdem do izby a neverím vlastným očiam, všade kôpky- tu papiere, tam škola, hentam oblečenie, samozrejme už zasa minimálne jeden pohár (a tie sa tam snáď rozmnožujú)....
Menšia naopak z titulu svojich diagnóz má v izbe poriadok, aj v byte oveľa menej neporiadku narobí, napriek tomu hádam nikdy sa nestalo, žeby vstala od stola a odniesla si tanier. Alebo veci, čo si vyzlečie, ak u seba, tak odloží, lebo tam nepatria, ale ak v obývačke, alebo kuchyni, tak kde odpadne od ruky, tam ostane....

tenerifka
30. dec 2022

no izba pubertiaka je ako Ikea, ides pre kos na pradlo, a vratis sa s poharmi, salkami a taniermi.
Pre pubertiakov vyzera poriadok uplne inak, ako pre nas. Az ked budu mat svoju domacnost, tak sa to postupne naucia, aj ked k dokonalosti to bude mat stale daleko.
Moja 20-rocna je teraz doma na prazdniny, kuchyñu a vlastne cely dom najdem vecer upratanu, okrem jej izby, to je nieco strasne, najma teda oblecenie, to je uplne vsade, uterak, tricka, rifle, plavky, zupan.....a mensi kufor (prazdny) v strede izby uz tyzdeñ🙈 Dnes si bude musiet povysavat a poumyvat, tak snad to tam vecer ked pridem uz nebude

asia83
30. dec 2022

Keď vidia udržiavať poriadok rodičov, tak od začiatku.

accountant2022
30. dec 2022

@tenerifka Presne ako pise
@asia83 . Ako si naučis tak mas.

accountant2022
30. dec 2022

@tenerifka Poháre, šálky, taniere sa naucili veľmi rychlo nahadzat do umyvacky nakolko inak ich umývali rucne. Ale chápem ak tolerujes lenivost tohto druhu tak veľa stastia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal