Kedy vstávajú a chodia spávať vaši 5 roční drobci?
Dobre rano, prosim mamicky 5-6 rocnych deti, prosim kedy rano vstavaju a chodia vecer spat(do postele), spia este cez obed?
My sme hore od 5tej rana, na obed nespava od dvoch rokov, ani si nelahne, aj ked vidno, ze je unaveny. Co sa tyka vecerneho spanku lekari, psychologovia,odbornici radia davat do postele v tu istu hodinu ako vstane, t.j. 05:00-17:00, 05:30-17:30,06:00-18:00 ....atd. Snazim sa dodrziavat rezim, pravidelne chodit spavat v tu istu hodinu (medzi 18:00-18:45 najneskor). Byvam u rodicov nakolko moj prijem mi nedovoluje vlastne byvanie. Ked som so synom doma sama, okupe sa, obleceme do pyzanka, pomodlime sa, pekne lazka a spi do 5-10 minut. Takto to priebeha ale ked sme sami. Akonahle ze je niekto doma, napr.dedo uz to neplati, behat plakat kricat v posteli dokaze aj dve hodiny no spat nic, aj ked je veelmi unaveny, kruhy pod ocami...nerozumiem tomu. Cez vikend to bolo tak isto, vstal o 04:30 rano, sice o 18:05 "akoze zaspal" no po 20 minutach ten isty scenar ako vcera...do 21:30 vymyslal, zaspal 21:45, aj tak vstal rano o 5tej 😲 (len 7 hodin)...som myslela, ze bude buvat aspon do 8smej ked zaspal tak neskoro no kdeze 🙄. Kazde rano co tak skoro vstane je po hodine a pol uz unaveny. Hlavne ked mame nejake vysetrenie, napr.o 07:30, syn celu dobu ziva, nedokaze sa sustredit, pri logopedii to treba, nepocuva, po 30 minutach ucenia,cvicenia v ambulancii unaveny, vela krat odpadne na kreslo ktore je v ambulancii. Logopedicka ma posledne zvozila co je taky unaveny ved bolo 07:30 rano, ja jej odpovedam, ze vstal o 04:30 rano, ona: "neexistuje, a na obed Vam spava?" moja odpovied znie nie....napriel synovej nepozornosti sme sa obe snazili spolupracovat. To, ze ma syn poruchy reci, hyperaktivity s hyperkinetickymi poruchami aktivity a spravania , ADHD uz vieme vysetreniami, uziva druhy mesiac Tiapridal 1/2 tablety vecer. Je velmi zive dieta, cely den je v pohybe, ani si nesadne, stale "musi lietat" 😀. Teraz, dnes o 05:00 hore (zaspal bolo 20:10). Umyl sa,prezliekol,naranajkoval sa. Teraz ziva ako lev, vyzera uplne unavene vycerpane ale do postele ho uz nedostanem, ach jaj, som zvedava co bude zas veceer.
@eeffka nemam problem vstat, uz mavam o 7mej nakupene a rano aj navarene pokial nejdeme k lekarovi. A ano trapi ma prave to ze vstava o 5
@dominika6 sam v izbe nie je, je zvyknuty ze som pri nom kym zaspi, akonahle vyjdem z izby vybehne z postele
@lenicka6697 mna by trapilo uplne nieco ine, ale nechcem sa ta nejak dotknut neviem ci si tak unavena zivotom alebo otapena ze si neuvedomujes realne problemy. Aj v iných diskusiách uz som si spomenula len jedno svoje hudies dookola.
teraz si sa upala na budicek o 5,00 vôbec ta netrapi skolka, skola co budete robit
@lenicka6697 je pekné, že si založila túto diskusiu, ale tebe a tvojmu dieťaťu to nijako nepomôže, keď sa dozvieš kto chodí kedy spávať a koľko hodín spí. Ty by si si mala uvedomiť, že tvoje dieťa je iné ako ostatné deti. Ak som dobre pochopila, tvoje dieťa má poruchu nervového systému a zlý spánok je v podstate pridružený jav tejto diagnózy. Keďže syn má predpísaný Tiapridal, predpokladám že chodíte na psychiatriu alebo neurológiu. A práve tam by si mala riešiť tento problém. Psychiater a neurológ by mali vedieť, že syn nemá dobrý spánok. Buď by mal dostať iný liek, alebo upraviť dávku tohto lieku, ktorý teraz berie.....To že syn vstáva ráno o piatej, alebo dokonca skôr, nie je až taký problém. problémom je to, že už o dve hodiny je znovu unavený. Takto predsa chlapec nemôže fungovať, keď pôjde do školy......Takže to zhrniem, čo najskôr sa objednaj na kontrolné vyšetrenie na psychiatriu alebo neurológiu a tam rieš s lekárom tento problém.
@lenicka6697 no tak je najvyšší čas začať..aby som ja už bola v posteli o 19:00 a čakať kým do 21:00 došaškuje...no ..ani náhodou..
nerob z neho zas cecok..
@lenicka6697 v mojom okoli nepoznam 5 rocne dieta, ktore by spavalo 11-12 hodin. Je to dost vela 😨 . Podla mojho nazoru ho davas velmi skoro spat preto aj skoro vstava. Netreba sa riadit tabulkami ale tym co vyhovuje tvojmu dietatu (kazde dieta je ine).
Pokial je unaveny a nestaci mu 8-9 hodin spanku (tak by som hladala sposob ako by mohol rad spavat cez obed - celkom zatemnit izbu, moze mu vadit svetlo a spravit podobny ritual ako pred vecernym spanim).
moj chodi spat v tyzdni cca o 20:00 a vstava o 05:20 ,ked vstavam do prace.
cez vikend ide spat cca o 21:00 a vstava po siedmej.
spava po obede v skolke a cez vikendy iba ked je viditelne unaveny, inak ho nenutim-.
@dai natiahli by ste si budik na 21,30 a sli spat o 24,00 😉
2 nespave deti ma naucili spat kedy sa da, nie kedy sa mi chce a nejak popravde som zistila ze sa to da. teraz som bola na firemnej akcii, som spala do 10,00 som vstala cela vyplasena 😅 ze som prespala pol dna, uz som odvykla ze nikto rano neotravuje
ja mam coskoro 6 rocneho a ten chodi spta medzi 20-21 nie vzdy sa mu podari hned zaspat, najma ak v skolke spal dlho, a vstava denne o 5.30 iba parkrat spal do 8. a mam coskoro 4 rocnu a ta o 20.00 spi pravidelne a vstava kedy ako medzi 6-8
@eeffka ja tak nemozem spat☹ mne je strasne zle ked zaspim na hodinu - dve... skusala som to s dcerou ktora vobec nespavala - ani cez den ani v noci, ale nebolo to dobre☹ teraz som velmi unavena tak spavam vela aj cez den ale teda zobudim sa a nie je dobre☹ snazim sa tomu vyhybat/... inak tiez rano dlhsie ako do 9 - 10tej nepotiahnem aj ked som bez deti😉
@nikawero12 kontroly na neuro aj u psychiatricky mame v septembri tohto roku, u oboch
@eeffka do skolky chodi od januara 2017 na osmu hodinu rano, aj po prazdninach to bude na osmu. Zo zaciatku chodil na siestu rano no chodieval velmi unaveny tak mu to pani riaditelka presunula na osmu. Vstava o 5tej, to, ze chodi na osmu, nenahanane sa rano no unaveny chodil aj tak
@nikawero12 robilo sa EEG mozgu, vysledok:vyvojova porucha na mozgu. Zvysok som popisala vyssie
@lenicka6697 vykyvy budu este ale ked to zacnes dodrziavat bude sa pravidelne ukladat v jednu hodinu bude sa budit v rovnaku sa to ustali... Nasi chodili cez rok o osmej budili sme o siedmej teraz cez prázdniny sa ukladaju o deviatej vstavaju o osmej... jak hodinky 😉
@aspinka vyskusame
Pre pana to co mate za ranne vtacata😂ja musim tu moju budit o 9 co by bohvie dokedy spala...vecer chodi spat okolo 21 az 22...no teraz cez prazdiny...inak uz o 20 spi a rano do skolky vstavame o pol 8...
@lenicka6697 "kontroly na neuro aj u psychiatricky mame v septembri tohto roku, u oboch" telefon neexistuje?
@esther03 volala som, bola som osobne, preobjednat na skor nie je mozne, maju aj dovolenky, toto su najskorsie volne terminy
Naši chodia späť o 21,00. V stávajú o 7,00. S tým, že mladší 3 ročný spí poobede 2 hodky a 6 rocny ešte doteraz v skolke tiež spaval . Skús ho dávať spávať okolo 20,00 až 21,00 stále každý deň rovnako aby ti spal aspoň do 6,00, v skole bude potom unavený. Ty to musíš nastaviť správne.
@esther03 ziadala som skorsi termin nakolko u oboch bola posledne kontrola v maji, posunut nejde
@lenicka6697 ja nehovorim o preobjadnavani, ale preboha mi nehovor, ze ti pri uzivani lieku dr. neda ziadnu ani kratku telefonicku konzultaciu ked je problem.
@esther03 neurologicka predpisala Tiapridal, po telefonickej konzultacii znizila davku z 1 tablety vecer na 1/2 tablety vecer. Psychiatricka sa do jej terapie nestara. Ma zapisane, ze uziva Tiapridal, sama by ho zrejme predpisala tento september (podla slov psychiatricky). Chodime na stacionar ktory je v ambulancii u psychiatricky takze som s nou v kontakte
@lenicka6697 a uziva ho?
@esther03 ano, druhy mesiac pravidelne
@lenicka6697 no rob ako myslis, ja by som konzultovala s oboma...
@esther03 psychiatricka o tom lieky vie no nechce sa liecby neurologicky

@lenicka6697 dieťa nemá pojem o čase,hodinách..to musíš regulovať ty..oni sa len držia stereotypu..napr.
večera o 17:00
poumývať,prezliecť,
pozrieť rozprávku..( nie 3hodinovú)
tak aby si vedela že o 19:00 je všetko postíhané a odchádza do postele..bez vyjednávania..
nie že ok 19:00..alebo 19:30..alebo možno 20:00...čo ja viem..nie bud striktná..
a tam či sa už bude mechriť hodinu, alebo zaspí hned, je jedno..nechaj ho samého je velký