Kočíkovanie novorodenca v horúčavách
Ahojte,
mame skoro dvojtyzdnove babatko doma, obvodny lekar nam odporucil ist s nou (v kociku) sa trosku poprechadzat kazdy den, pochytat Dcko.. Ja by som aj rada, no “problem” je ten, akonahle malej vykuknu koncatiny z plienky (zavinuta, aby jej nelietali koncatiny), zobudi sa.. Do tohoto tepla ju zas nechcem davat do zavinovacky + kocika..
Ako ste to riesili prosim vy?! Nejake tipy?!
@anonym_fecb35 ty brdo, nevedela.....fakt. Mam 3 deti, prva sa narodila na Sk a bola par tyzdñov v zavinovacke ani neviem preco (mala akcne premotivovane babky), ale bola ako vred aj tak, ziadny pocit bezpecia a blablabla....no a v zahranici zavinovacky nepozname, tak deti spia s rozhodenymi rukami a nohami a nejako to preziju....alebo teda asi sme v tom zahranici 100 rokov za opicami, ja uz aj zacinam o sebe pochybovat, ako som tie svoje deti vlastne dokazala doviest do dospelosti
@tenerifka lenze to moje s rozhodenymi rukami a nohami nespi, no ved prave to je ten problem. Bola by som najstastejsnia, keby to tak bolo, ale nie je.
@tenerifka za to ze to je tak v zahranici neznamena ze je to super vec. Uzasne ze si vychovalandeti v zahranici. Cenu najlepsiej matky si uz dostala? 🤦
@anonym_5136f6 ved sa delime o skusenosti, Sloevnsko ma 5 milionov obyvatelov (z toho takmer milion neprosposobivych), myslis, ze len to male percento ludi v porovnani so svetom ma pravdu? Nie je fajn napisat z kazdej strany zdeptanej slovenskej mamicke, nech da na svoj instinkt, ze o nic nejde, ze su to hluposti?
@tenerifka lenze to moje s rozhodenymi rukami a nohami nespi, no ved prave to je ten problem. Bola by som najstastejsnia, keby to tak bolo, ale nie je.
@anonym_autor a skusila si to tak 2-3 krat po sebe? Ved to ani nie je prirodzene, priroda predsa nevymyslela, ze dieta bude prve mesiace fungovat sputane.....mozno si len musi zvyknut
Skus muselinove plienocky, tie su vzdusne a lahucke. A babatko v kociku stale kontroluj - aj ked je len rano alebo vecer, nezabudni, ze vzduch v kociku tazsie cirkuluje kvoli vysokym stenam, takze je tam vzdy teplejsie. Teda tebe sa uz zda prijemne, ale vo vanicke moze byt dusno.
@tenerifka Zavinovačka pre novorodencov navodzuje pocit bezpečia a tepla, ktorý je bábätku známy z maternice. Zavinovanie tiež pomáha obmedziť Moroov reflex (zľaknutie) a tým znižuje prebúdzanie a plač, čo vedie k lepšiemu spánku. Si nevedela?
@tenerifka haha pobavilo 😄 ja som bola v dedine “ta co chodi s kocikom po tme” - tak ale ked sovy vyletovali zo stromov az ked sa stmievalo a ja som ich chcela vidiet 🤷🏻♀️😄
@anonym_fecb35 Moro reflex sa nema obmedzovat, to prave moze predlzit jeho trvanie, ma sa integrovat tak, ze si dieta zvykne na priestor okolo seba… pocit bezpecia z maternice - tam sa mohlo vystierat a hybat ako chcelo, co natlacene v zavinovacke ani moc nie a ak sa bavime o rychlozavinovackach, kde nie je sanca udrzat ruky v perinke, tak to potom naco? A o predlzovani a prehlbovani spanku novorodenca ani nehovorim, absolutne neprirodzene a nevhodne. Jednoducho zavinovacka je najzbytocnejsia vec vo vybave (nech si stare mamy hovoria co chcu), ak dieta potrebuje byt zavinute (lebo ano su aj take co to proste vyzaduju), staci pouzit velku muselinovu plienku.
My sme teraz v praci dostali tie “moderne zavinovacky” od Mimi original a ten letacik co k tomu davaju 🙈 no cele zle, presne naopak.
Ja som rodila a boli teraz horucavy ( jun) a boli sme vonku pomerne hned, ale az okolo 19:00
Tenká plienka. A nie nemusí chytať Dcko vonku. Stačí cez okno pár min pár krát za deň doma..
@anonym_autor a skusila si to tak 2-3 krat po sebe? Ved to ani nie je prirodzene, priroda predsa nevymyslela, ze dieta bude prve mesiace fungovat sputane.....mozno si len musi zvyknut
@tenerifka niektore deti potrebuju byt zavinute a stiesnene, asi im to pripomina pobyt v maternici. Moje prve dieta bolo zavinute hadam do pol roka. Skusali sme velmi vela krat nezavinut a bol to rev akoby ho z koze drali. Mladsie dieta bolo zavinute asi 2x, aj to len v porodnici. To zas neznieslo byt zavinute.
A ano, obe deti som porodila a vychovavam v zahranici.
My sme ju ako novorodenca kocikovali az v tomto case 🤷♀️
@tenerifka Zavinovačka pre novorodencov navodzuje pocit bezpečia a tepla, ktorý je bábätku známy z maternice. Zavinovanie tiež pomáha obmedziť Moroov reflex (zľaknutie) a tým znižuje prebúdzanie a plač, čo vedie k lepšiemu spánku. Si nevedela?
@anonym_fecb35 v zivote som nepouzivala zavinovacku a dieta malo pocit bezpecia a tepla. A dokazalo spat bez toho, zeby bolo zviazane ako salama. Vobec mu nevadilo to, ze hybalo rukami predstav si
Urob v kociku hniezdocko a tem daj, obklopene sa bude citit zavinute alebo zavin do plienky 🤷♀️
@prasiatko30 prosim vas.. nechcem davat do zavinovacky a urcite nechcem ist o 12 tej na prechadzku, haloo, ved nemajte tu cloveka za blbca.
Mam dieta, ktore nemoze mat volne ruky/nohy, lebo sa hned zobudi a place.. To s nou na tu prechadzku potom ani ist nemusim, lebo ona by len plakala a ja by som mala nervy, ze ju nijak neviem utisit.. Snazila som sa ziskat informaciu od inych matiek, co maju podobne dieta, ako je to moje, ze ako toto riesia. Ak sikovne riesenie nie je, tak jasne ze sa s nou nebudem trepat von do tepla. Ak maju dobry tip, tak zvazim co dalej.. Naozaj nie kazde dieta je take, ze kde ho polozite tam zaspi/prespi..
@anonym_autor a ake riesenie cakas? Bud bude zavinuta alebo nie. Ina moznost nieje. Ved ju nezviazes spagatom.
Co urobis az zo zavinovacky vyrastie?
A co tak tie ulitky?tie su aj z tensich materialov
U mojej dcéry sme využili takú kuklu či ako to nazvať.. sú aj úplne tenké, letné. Len tri týždne, ale veľmi to pomohlo, lepšie zaspala a bola kľudná. Potom už potrebovala priestor, tak sme od nej upustili ale tie cca tri týždne to zachránilo. U syna sme žiaľ išli na to štýlom, že absolútne nič, purutansky, nech ma priestor, a nebolo to dobre, lebo on to "zviazanie" určite potreboval, hádzal rukami, budil sa, bol nervózny, neskôr sa dával do luku (ale my sme s ním aj cvičili).. ale bola som neskúsená, prvorodička. Čiže chápem, ako to myslíš. Skús googliť, určite sú také tenulinke. Či má na sebe body, alebo toto, je asi jedno. Pôjdete skoro ráno doobeda a podvever, vtedy je príjemne. D vitamin dávaš, a keď máš UM, tak aj v Tom už je.. resp. aj keď kojis, tak sa to k bábätku dostane 😉 vydržte, horúčavy prejdú a už bude fajn. Moje dve deti sú zatiaľ, čo sa týka vývoja a režimu, úplne ale že úplne iné.
“Chytat Dcko” si asi zle pochopila, babatko sa nesmie vobec vystavovat slnku 🤦♀️ nas maly je augustovy a narodil sa do tych najvacsich horucav, samozrejme ze sme chodili von, ale len v tieni, tak aby nebol vobec na slnku a skoro rano/vecer ked uz nebol taky upek.
My sme pri synovi používali mušelínovú plienku rozmer 120x120. Niekto už poslal aj obrázok.. zavinovala som ho vždy keď bol nepokojný, asi do troch mesiacov a veľmi mu to pomáhalo. Je júlový, boli horúčavy, ale neprehrial sa v tom ani vonku v kočíku, ani doma. 🙂 Ja veľmi odporúčam 🙂
@anonym_autor skuste so zavinut so.obyc plienky len v tielku alebo badicku ako v zavinovacke. Setricky v porodnicinvravelinna indiana jedna tenka vrstva a je na pevno. Drzim palce
@anonym_autor ak ti obvodný lekár odporúča ísť s 2 týžd. bábätkom pochytať Dčko tak ako píšeš, nech zalezie do kanála a spáli diplom. Dieťa do 3 rokov nemá byť absolútne vystavené slnečnému žiareniu, nemá dobre vyvinutú termoreguláciu. Vitamín D sa dopĺňa úplne ináč- kvapkami. Apropó, s novorodencom sa dá prechádzať ráno a večer úplne v pohode.

@anonym_autor Mozno skusit nieco zimprovizovat, nejaky vlastny vyrobok. Z nejakej sietky (bavlnenej) napriklad spravit zavinovacku, aby to sputalo koncatiny, ale nehrialo. U mojho bol tiez podobny problem, ale jemu stacilo sputat ruky. V lete som to riesila tak, ze som mu na body zboku prisila putka, do ktorych som mu tie ruky priputala. Znie to mozno hrozne, ale pomohlo nam to, takto mi spal.