icon

Koľko času tráviť s dvojročným dieťaťom vonku?

24. mar 2024

My chodime hodinu a pol doobedu a hodinu niekedy aj viac podvecer. Nie su to ziadne nakupi a tak cisto jeho preliezky a na stvorkolke alebo len prechadzky. Pride mi to vela, ale chodime tak od zaciatku. Najprv spal v kociari, alebo sa vozil, potom tlacil atd. Lenze uz pol roka kociar nechce ani vidiet..a casto ho nosim na rukach.. som z toho vycerpana a ine nestiham.

letfenixa
24. mar 2024

@autorka nikdy som syna nenosila vonku na rukách, buď kočík alebo sám/odrážadlo. V 2 rokoch sme boli vonku celé poobedie, doobeda som bola v robote a malý u našich. Aj s nimi chodil von.

mamamasama
24. mar 2024

Prace mam rozdelene na cely tyzden. Jeden den si roztriedim kuchynu, druhy upracem kupelnu. Podlahy, prach a pod to robim priebezne takmer denne. Maly vacsinou uz vydrzi v pohode na svojich nohach od obeda do vecera. Jedine ak mi este nespi do obeda, tak beriem aj kociarik a vtedy si da obcas slofika popoludni na ihrisku.

viestta
24. mar 2024

no nie az tak davno, je to zhruba 8 rokov. Myslis si, ze vtedy boli deti ine? A ano, nas sedel na chodniku, ludia nas obchadzali a ja som pri nom trpezlivo stala a cakala kym sa zdvihne. A nie raz. Naucil sa chodit po svojich. A ano, aj moj chodil do blata, chcel ist inam ako sme potrebovali ist a aj vybehnut na cestu. Toto je len obdobie, ktore treba prezit, vyrastie z tohto, bude robit ine z coho budes zufala. V podstate budes zufala cely zivot, lebo ten maly clovek chce svoj zivot riadit po svojom, a nie vzdy podla predstav rodicov.

angeli121212
24. mar 2024

@ildiko36 prosím ťa a tak málo spánku denne sa ti neodráža na zdraví?

cimage
24. mar 2024

Nosim so sebou nosic pre istotu. Ked je zle, tak ju tam supnem, aj si pospi a mne neodidu ruky, ani chrbat.
Ked sme neni doma, tak nikto bordel neurobi. Vacsinou robim vacsi poriadok ked je zle pocasie a inak tak zbezne za pochodu. Kym sa dieta kupe, tak umyjem veci okolo kym na nu dohliadam, nech tam nesedim zbytocne.

piroska_
24. mar 2024

Ja mam sice mladsieho, 16mesacneho a chodime 2x po 1,5hodine denne, ked je pekne, jedenkrat v zlom pocasi. Kedze je mensi, jednu prechadzku ideme aj s kociarikom a pustim ho iba na ihrisku a podobne, druhu ide pesi. Varievam vzdy na 2dni skoro rano, byvame v malom byte, tak priebezne upratujem kazdy den. Uplne suhlasim s tvojim nazorom vyssie, tiez stretneme na ihriskach a v okoli max 2-3 batolata cez pracovny tyzden (soboty a nedele su ovela plnsie), az ked skonci skolka sa to zaplni. Hovorim o velkych ihriskach v BA, nie nejakych vyludnenych obciach. Tak tiez nerozumiem, kde ostatne mamy travia 3 a viac hodin denne s 1-3rocnymi detmi, ked nemaju dvor a ako stihaju domacnost. Neviem ti poradit, co s malym, ale drzim palce, ono to obdobie prejde a vydrzi chodit sam viac. Mozno skus rannu aj poobednu prechadzku skratit o 20 minut, pripadne ak odrazadlo nie, vyskusat nejaku motorku, pripadne tie take trojkolky, ktore mozes tlacit aj rukou.

vreckovka2
24. mar 2024

Rob tak, ako ti to vyhovuje. My sme v zime chodili len 1krat do dna, na cca hodinu a pol az 2. Dieta nechcelo byt vonku. Ak bol sneh, tak sme boli 2krat do dna. Teraz uz chce chodit ako sa oteplilo, a to byvame hlavne poobede a podvecer aj 3 az 4 hodiny. Prevazne na dvore a v zahrade, ideme sa prejst na kopec, alebo po ceste. Doobeda v lete chodime kratsie, na taku hodinku max. Obcas sa stane, ze nestihnem co chcem, tak neideme doobeda. Neriesim co by sa malo, co je vela a malo. Ideme tak ako to vyhovuje nam. Dieta ma dni, ked vyzaduje tolko pozornosti, ze ledva navarim. A potom dni, ked spolu v pohode upraceme, porobime. A radsej mu venujem tu pozornost. Zaroven odmietam po nociach robit cele hodiny poriadky. Takze ako stihame, tak je.

dskjhfdlkdjhl
24. mar 2024

Chodili sme na 2 hodiny dopoludnia a na dalsie dve popoludni. Ale dieta som malokedy nosila, muselo cupitat po vlastnych, alebo byt v kociku a teda kocik sme dost skoro vyradili z akcie.

jarnajar
24. mar 2024

So staršou som chodila tak ako ty píšeš, ale bola som dosť strhaná, ulietaná, čas rozrátaný na minúty. Mladšiu si chcem inak užiť, nejako to prirodzene prišlo, že doobeda ideme von ako kedy, radšej spolu v kľude niečo doma porobíme a poobede ideme pre staršiu do MŠ. Potom sme všetky vonku cca 15 - 17:30. Keď sme u babky v dome, tak sú vonku skoro nonstop, to je úplne iné. Kým varím, tak sú na dvore, z kuchyne ich vidím ako na dlani, mám k ním pár krokov. Poobede si spravím kávu a v teplákoch vyjdem von. Do záhrady idú so mnou, "pomáhajú" alebo sa hrajú. Niečo nám chýba, zbehneme dnu. V byte je to inak, chápem, že ťa to unavuje. Vychystať sa, zobrať alternatívne oblečenie, aby nas neprekvapilo pocasie, nabaliť jedlo, lebo sme vonku v case desiaty/olovrantu, aj mama sa musí obliecť, namaľovať... A potom stojíš 2 h na ihrisku a v podstate mrháš časom. Urob si podľa seba, ak mas čas a energiu, chod dvakrat, ak nie, tak len raz.

simona1306
24. mar 2024

Ja mam teraz dvojrocnu, a chodime kazdy den , doobeda na 2 az 3 hodiny, a poobede po spanku tiez takisto ... V lete sme vonku cele dni . Ale malej som kupila trojkolku ktoru ja tlacim, lebo tiez mi odmietala kocik ... Bud ide po svojich, alebo ked nevladze, sadne na trojkolku a ideme tak .. Ked viem ze ideme len niekam blizko, po ulici alebo tak, tak si zoberie odrazadlo .... v lete chodime bicyklom vsade ...

klip0
24. mar 2024

Moja má 2r a chodíme 2x denne. Ak prší tak len raz. Navarim a upracem a doma porobim čo treba do tej max 10. Potom ideme von. V okruhu 300m máme 4 ihriská tak väčšinou ideme na nejaké z nich. Sme von do cca 11:30, potom ideme domov, obed a spat. Kým spí ja oddychujem pri nej. Keď vstane, zje olovrant, chvíľu sa zahráme a okolo 15 už sme vonku. Opäť ideme buď na ihriska alebo odrážadlo a potom ihriská. Rôzne. Niekedy nám cesta trvá dlho aj keď ideme len kúsok, lebo stojíme pri každom kvietku/kamienku.. a sme von teraz cca do tej 17:45. Vonku zvykne niečo aj zjesť. Banán, ovocnú tyčinku, čučoriedky, kapsicku, pagáč... Potom prídeme domov, hráme sa, potom večera, kúpať a spať. Medzi tým ak treba ešte takto podvečer prebehnem vysávačom byť, poodkladame spolu navytajovany bordel atď. Vecer keď zaspí cca o 21 tak si ja dám ešte sprchu, porozprávam sa s mužom a ideme spať.
Ja ráno vstávam buď o 5:30 a idem cvičiť kým mala spí. Alebo o 6:45 naraz s ňou.
Je ale aj zbytočne ako to robia iný, rob tak ako vyhovuje tebe. Nič nebude dieťaťu ak pôjdete von raz denne.
Ale doma.uz 2r môžeš zapojiť do domácich prác. Jasne že nespraví robotu ale prebavi sa pri tom.
Vonku keby mi nechce prejsť ani k ihrisku a mám nosiť na rukách tak nosím kočík bez debaty

cyberk
24. mar 2024

v bezne slnecne dni chodime 2x za den von - rano na 2-3hodiny a poobede na 1-2h,
kocik nepouzivam vobec, mam radsej volnost a nemam sa kam ponahlat, vsak som na RD a nie na pretekoch .. 🙂 .. vzdy vravim - ako si naucis dieta, tak mas

majlo1234
24. mar 2024

Kolko si vonku zavisi od teba, ja sa vyjadrim k tomu nestihaniu-kazdy den sme cele dni doma(pokial nevyletujeme), od rana do vecera, cize minimalne 12 hodin. Co tolko robite doma? Aj keny som varila a pratala a prala kazdy den, do dvoch hodin to mam hotove(dom 100m2) a ostava mi minimalne 10 hodin na hry a prechadzky.

majlo1234
24. mar 2024

A syn sa tiez furt chcel nosit, az kym som sa nezatala. Vsade bravam bud kocar alebo odrazadlo, a dam mu na vyber, bud sadne do kocara alebo slape pesi, nic ine

nykkushka
24. mar 2024

Neviem teda ci sa môžem aj ja vyjadriť, keďže mame doma 4 ročného 🤭🤭.
Ale my vo veku 2 rokov sme chodili 2x denne von. Doobeda na 2-3hod (podľa počasia a nálady) a poobedie do večera, nechodili sme v každom počasí.
Máme síce dvor, ale na ňom sa zdržujeme minimálne, len keď je kupacia sezóna 🤣.
Ináč sme boli buď v meste, na ihriskách alebo niekde na prechádzke. U nás bol problém, že nechcel chodiť za ruku, čiže stále len sám a kočík neohrozil 🤦🏼‍♀️. Tak sme kúpili trojkolku (viď foto) a to bolo najlepšie rozhodnutie, je ľahká a zmestila sa do auta. Keď chcel chodil, keď chcel sa vozil a takto sme prešli niekoľko km denne 🤭 vydržala nám hádam rok, fakt porozmýšľaj nad takym niečím ☺️.
A čo sa týka nosenia, je to o hubu nosiť dieťa, to si musí priznať každá, ale tak my ho nosíme aj teraz, keď je starší, keď vidím, že je unavený alebo nevládze. A taktiež nosíme zároveň dieťaťa aj odrážadlo (kovové), bicykel alebo hocičo🤦🏼‍♀️🤭. Ale tak musíme vydržať
A čo sa týka domácnosti, tom mám nastavené tak, že radšej neporiadok (nie nežijeme v špine, smrade a bordeli) a čas strávený s dieťaťom, ako vyluxovana domácnosť a unudene dieťa pred telkou.

matkahelka
24. mar 2024

smejem sa, ze tebe pride byt s dietatom 2 hod.denne vonku vela, ja som s dietatom od narodenia vonku takmer stale.5-6-7-8 hodin denne. za kazdeho pocasia.fakt za kazdeho. teraz ma 2 roky. a chodime, chodime. po uliciach, po parkoch. obcas doma na dvore, ale to uz az neskoro vecer. rovnako som to mala aj pri starsej dcere. moje deti aj vdaka tomu maju tip-top imunitu. byt 2 hod.denne s dietatom na cerstvom vzduchu pre mna je uboho malo.

nykkushka
24. mar 2024

@matkahelka toto co píšeš o tej imunite ma vždy vytočí 🤣 (nemyslím to v zlom 🤣) lebo tiež s malým chodíme von za každého počasia (teda okrem ega fujavice a lejakoch) a imunitu a úplne a 💩, tak neviem kde robíme chybu 🤦🏼‍♀️🤣

matkahelka
24. mar 2024

@nykkushka to neviem ani ja. ale obe moje deti od porodnice spavali vsetky denne spanky len vonku.aj v hmle, aj vo fujavici, aj v snehu. od cca pol roka som ich zacinala otuzovat studenou sprchou a sprchujem ich tak denne doteraz (starsia sa uz sprchuje sama), zdrava strava- vela mame domacich potravin. vela sme na horach a pri mori. u nas tato kombinacia funguje - klop klop - na obe deti. starsia ma 15, 3x v zivote mala atb. mladsia ma 2 roky a 3 mes., v zivote este chora nebola ani raz. sopel, kasel- nic. 1x mala bezpriznakovy covid, inak nic.

maris5
24. mar 2024

Ja som bravala aj kocik. Isiel na prazdno. Ale nikdy som ho nebrala na ruky a nenosila. Moj chrbat by to nedal. Bolia ta nozicky? Pod si sadnut a oddychni si, nebudem ta nosit. Posedel a isiel dalej. Naucil sa, ze ho nenosim. Ked sa udrie, tak ho dvihnem, sadneme si na lavicku, ale nenosim. Musim vydrzat fungovat cely den, nemozem sa odpalit uz rano. Lahne na zem, pod si lahnut na lavicku, nech neblokujes chodnik... skratka on vie, ze ked bude robit kino, tak ho budes nosit.

matkahelka
24. mar 2024

a dodam, ze malu nenosim.a nikdy som nenosila. od tehotenstva mam problemy s chrbticou, takze vlacit 11kg dieta- ani nahodou. kym chcela byt v kociku, bravali sme kocik. od vlani uz kocik nechce, mame trojkolku. za mna je to super, lebo to ma aj ulozny priestor. a neraz z trucu sedela na zemi, aj lezala. nezijeme na sibiri, nemame minus 40. posedela, polezala. videla, ze ucinok ziaden, tak bud kraca sama, alebo si sadne do trojkolky a tlacim ju.

lea_nr
24. mar 2024

Naša ma 1r a 10m a doobeda sme vonku tak cca 1.5 až 2h. Ráno vychystam staršiu do školy, dám sa dokopy, upracem ak treba uvarím polievku aby sme mali, keď prídeme z vonku a cca o 10 ideme von. A poobede ideme po staršiu do školy a keď je pekne sme ešte chvíľu vonku a potom už treba riešiť úlohy, večeru a podobne. Podľa mňa je to v dnešnej dobe o predbiehaní, že ktorá je viac s dieťaťom vonku a ako všetko stíha a podobne. U nás sú dni, keď ideme von až poobede a aj to len po staršiu do školy. Proste potrebujem aj upratať, oprať, ožehliť a naozaj nie som otrok, že si celý deň v kľude ani kávu nevypijem len aby som všetko stihla a bola s dieťaťom 6h denne vonku. Kým som mala len staršiu tak áno, keď začalo pekné počasie boli sme vonku doobeda aj poobedie vždy aspoň na 2h a poobede dlhšie, ale boli dni, keď sme strávili doobeda doma aby som všetko urobila. Ale už sa človek musí prispôsobiť tej staršej aby sme všetko stihli do školy.

zuzuliatko18
24. mar 2024

Ja som syna nenosila, bud som brala kocik, alebo musel prejst. Muz si ho naucil, ze ked zapyta, odnesie, a potom ho nosieval vzdy, ked s nami.isiel. pri mne to drobec ani neskusal.
v zime sme boli aspon hodinu rano a hodinu poobede, pokial nebola nejaka vichrica alebo lejak.
V lete aj dlhsie. Maly sa vybehal a domace prace som si delila na kazdy den nieco. Pracka, umyvacka, susicka ficala aj ked sme boli vonku. Drobec aspon narozhadzoval menej hraciek. Domace prace robil so mnou. Dvojrocny vie uz dat veci do pracky alebo vybrat z umyvacky svoje plastove pohariky a pod. Velmi rad Mal svoj detsky mop, pekne so mnou umyval.
Varila som rychle jedla, rano nachystala,.nakrajala co SA dalo, ked sme prisli zvonku rychlo udusila, uvarila.
V lete sme byvali vonku uz aj pred 8 rano.

deedol
24. mar 2024

@nykkushka nic si z toho nerob. u nas je to podobne, vonku stale, zdrava strava, do 3r chory 1x, od 3r furt. nastastie bez atb okrem jedneho razu, ale aj tak. drzte sa🙂

bubuzu
24. mar 2024

A keby si rezignovala na to, že sa musíte niekam prejsť? Tak proste zober kriedy a ostaňte aj hodinu pred domom.

jaass
24. mar 2024

Tak každé dieťatko je iné 🙂

murko14
24. mar 2024

To je len na vás koľko vám to vyhovuje, neporovnávaj sa s ostanými😉 Ja som chodila s prvým synom celú MD von fakt na celý deň von v lete, doma sme sa naraňajkovali, zbalila som sváču a šli von, domov sa prišli naobedovať a pospať a tak zase von a domov až večer keď bola tma. V zime min. 3-4 hod. tiež von. Ale tak dlho sme chodievali len z jediného dôvodu - syn sa mi vôbec nevedel zahrať doma. Ja som domácnosť riešila keď spal. Teraz mám mladšieho takého, že sa zahrá krásne aj doma, ja si popri ňom upracem, navarím atď. takže nie som nútená chodiť toľko von, hehe. Ale tie dve hodiny doobeda a dve poobede sme isto. No a manžel ten je kapitola sama o sebe, ten príde domov z práce, vyloží veci a idú von všetci traja ( ak má starší už hotové úlohy), on neznáša doma sedieť. A čo sa týka nosenia po rukách, môj keď mal dva roky tak začal sa rád voziť v kočíku (čo už kočík bol dávno odložený) a po rukách. Presne v tomto veku. Také obdobie. A čo? Tak som ho vozila a nosila, nie je na tom nič zlé. Ja som si užívala, že konečne sa mi chce kočíkovať a ruky mám zdravé. Boli to krásne časy. (Syn je športovec telom aj dušou, žiadne negatívne následky to na ňom nezanechalo😉)

4stanka4
24. mar 2024

Tak ja napíšem moju skusenost a možno ma tu dokonale matky zožerú zaživa 😀 Tak ja som sa nikdy s nikym nepredbiehala aby sme boli 20h denne vonku. A stalo sa ze sa mi ani nechcelo tak sme nesli a stalo sa niekomu nieco? No predstav si ze nie 😉 Moja ma už 3.5 ale keď bola vo veku tvojho dieťaťa tak sme mali asi nasledovný harmonogram dňa.
Vstávali sme okolo 7:30, dali si raňajky, hygiena a pod. Keď sonm potrebovala variť tak som navarila aby sa mi podarilo ísť o nejakej 10:00 vonku. pomedzi to som zapla pracku alebo porobila co treba. O 11:00 sme šli domov, mala si dala obed a šla spat do nejakej 15:00. Potom sme počkali na muža kým príde okolo 16:30 nech je aj s ním chvíľu. (dovtedy sme sa motali bud okolo domu alebo na terase). Ak bolo dobre počasie ešte sme vybehli ma ihrisko ale nikdy som sa nerucala z toho ak boli dní kedy sme vonku neboli.

katkaba1
24. mar 2024

Naše dvojičky už sice budú mať v lete 4 roky ale keď mali okolo tých 2 rokov tak sme chodievali von doobeda cca 1-2 hodky, podla toho či som musela aj variť a pod. a poobede sme boli vonku cca 2-3 hodinky. V zime samozrejme menej, zimu moc nemajú a ani nemali radi takže v zime to bolo tak 1 hodka doobeda a 1-1,5h poobede.
Ja som tu často zahliadla v diskusiach, že sú vonku 5-6 hodín..ale poviem Ti pravdu, žijeme v hlavnom meste a teda neviem kam von tie deti s mamami chodia ale teda žiadne húfy detí vonku. Vždy sme prisli prvy a aj odchádzali posledný z ihriska..keď je vonku chladno, škaredo, po daždi atď..tak sa nam susedia už smejú, že len nás vidia vonku, každý zalezený..takže never zas všetkému.
Ty si mama, nie otrok dieťaťa. Ani by ma nehlo makať ako fretka minútu po minúte a po nociach variť a upratovať. Akože nikdy som nechápala takéto fanatické mamičky. Ale zas pre ne som divná ja..
No takže rob presne tak ako vyhovuje Tebe. Ste vonku? Ste. Keby si išla na pol hodinku tak na Teba pozeram divne asi ale myslim, že ste vonku ok aj vzhľadom na vek.
Ešte ma napdla taká 3kolka co sa tlači. Je tam fajn výhlad pre deti a mozno by ho to bavilo. Ja som občas musela vláčiť dvoch naraz...buď vďačná aspoň za to, že vlačiď len ten jeden kus😂

zuzuliennka1
24. mar 2024

@katkaba1 ja som tak so synom chodila, na 5-6hodin, prechadzky kocikom aj z jedneho konca ba na druhy. jednu kamosku mam v petrzalke, dalsiu v biskupiciach, len ja som mala stastie ze syn kocik miloval. a vozit sa.
varila som skoro rano, alebo vecer, nikdy som nestala v kuchyni nad hrncami 3 hodiny, varim rychlo, efektivne a nie kazdy den. takze ano, da sa byt aj cely den vonku, aj navarit, aj upratat 🙂

katkaba1
24. mar 2024

@zuzuliennka1 iste, ak mi pri dvojičkách vyšiel čas tak aj my sme boli vonku 5-6 hodín.
Ale niektoré to popisujú ako keby chodili domov len spať a to 7 dní v týždni, non stop na ihriskách a teda videla som, že v realite to až tak úplne pravda nie je. Ale internet znesie🙂