icon

Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?

zuja14
26. aug 2014

Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.

ivanakr
3. sep 2014

@zitaje ... ahoj...aj ja som mala od osemnástich podobny sen...minimalne 5 deti....zdedit po babke dom ktory prerobím a zoberiem si este nejake deti z domova - k tým mojim....a dnes?...mám 4 deti...( o týzden budeme vediet či aj 5)...mám zdedený dom po babke ,ktory sme prerobili a v priebehu roka by sme to chceli skusit aj s tými detičkami z domova.......A kolko by som teda chcela mat deti teraz ?.....aspon 5...velmi tuzim este po jednom,citim to tak....prosim Boha,ešte raz byt matkou a prezit tie krásne chvile a darovat zivot....a velmi tuzim byt mamou aj druhým detom....sice s tým ma moj manzel trocha este nejake problemy...ale muzi su uz takí - pohodlní 🙂...tak aj za jeho zmenu názoru sa budem modlit 😉 🙂...

vililienka
22. sep 2014

Myslím si a mám čiastočne vyskúšané , že to čo si myslíme že je to najlepšie pre naše dieťa je vačšinou to najškodlivejšie ☹ pre deti je dobré keď bývajú v izbičke s niekým neboja sa a naučia sa byť ohľaduplný. Ja by som chcela 5 detí. A myslím, že každé z mojich detí má všetko čo skutočne potrebuje, nie všetko čo chce. Sú to kľudné rozumné deti ktoré vydržia pri jednej činnosti dlhšie ako ich rovesníci , ktorý sú jedináčci. Je to o tom , že sa naučili čo znamená počkaj a nie. Vedia samy seba motivovať a to sú ešte malé.

laurika26
25. sep 2014

máme 2 deti (4 ročného chlapca a 2 ročné dievčatko), zo začiatku som si myslela, že stačilo, ale ako išiel čas, nejako mi začalo byť ľúto, že prečo nie ďalšie bábätko, nejako ma stále vyrušoval vnútorný hlas a mala som pocit, že nie sme všetci. Takže sme sa s manželom rozhodli, že necháme tomu voľný priebeh a uvidíme 🙂
Ešte jeden môj postreh zo spoločnosti: Som od roku 2010 na materskej a mám pocit, že ľudia sa boja mať deti, ale napríklad nadávajú na rómskych spoluobčanov, že majú veľa detí. Mne raz jeden človek povedal, že mať 1 dieťa je na strach (človek sa bojí, že ho stratí), 2 deti sú aspoň náhrada rodičov, na 3-tie dieťa ešte prispieva štát pri narodení. Mať 4 a viac, to je ozaj na obdiv pre dotyčnú maminu. Ale okolie často zle reaguje, nepovzbudzuje.
Ale aj tak si myslím, že život máme žiť tak, aby po nás niečo/niekto ostal - deti, v ktorých budeme žiť naveky...

huginko
26. sep 2014

my máme jedného skoro 6 - ročného syna a verím, že ešte jedno dieťatko mať budeme...ale tak ja by som sa aj na tretie dala nahovoriť... 😉

panidia
9. okt 2014

My máme jedno a viac neplánujeme,teda manžel by ešte aj chcel ale ja určite nie.Nabudúci rok máme obaja 40,ale nie je to kvoli veku - ved keby som bola chcela mám ho už dávno.Je to skor o tom v akej dobe žijeme.Nestačí "narobit " deti a nech sa starajú a trápia sami.Je to o zodpovednosti a o tom ako sa mu človek venuje a pripraví ho do života.Teda neznamená to že jedináčik je rozmaznaný fracek,ktorý si nič neváži,lebo rodičia mu všetko kúpia.Práveže u nás je to naopak,synovi sa venujeme /ked sme doma samozrejme a máme volno/ na 100 percent,všetko má vysvetlené,neodstrkujeme ho ked príde s otázkou.Tým že máme nanho dostatok času je omnoho rozumnejší a vyspelejší ako tí z mnohopočetných rodín,lebo rodičia nemajú tolko času na každé dieta zvlást.A čo sa týka toho,odznel tu aj argument aby dieta nezostalo samo ,ked sa rodičia pominú.To je pekná "blbost",dieta si založí svoju rodinu,nepotrebuje mat súrodenca ked bude mat manžela-manželku-deti.A poznám prípady z okolia kde je viac súrodencov a nerozprávajú sa,hádajú sa o majetky a o to kto dochová rodičov,lebo každý sa vyhovára na druhého.Tak aj takáto dokáže byt súrodenecká láska.

luciauk
9. okt 2014

my máme 4, nikdy som neplánovala, kolko detí chcem mať, po dvoch som to brala ako normu, že sme kompletní. po čase sme občas prehodili tému tretie dieťa, ale neplánovali sme to, a ked mal tretí dva roky, tak ma chytila taká strašná túžba, že som muža prosíkala a prehovárala, stále som cítila, že to chcem zažiť ešte raz, deti tiež prosíkali, tak sme ho nakoniec po tri a pol roku zlomili a teraz sa už cítim naplnená 🙂

... ale deti prosíkajú dalej 😀

mysuliatko7
9. okt 2014

Čakám prvé,bude to chlapec a som ´ochotná´ 😝 to skúšať do troch kým nebude baba :D
Keby už bolo viac,letenky by boli príliš drahé :D Takže 3 limit 😝

cottonwomen
9. okt 2014

Máme 3 deti, vždy som tak chcela... ale možno ma ešte tá krásna túžba chytí 😉 jediné čo má zmysel na tomto svete sú deti a tá láska z nich a od nich a nie také hovadiny ako hračky, handry a samostatná izba 😒

verulka
9. okt 2014

@panidia ja si dovolim nesuhlasit 😉 to ze je deti viac, neznamena, ze su odstrkovane, iba vedia, ze nie su stredobod vesmiru..na kazdeho pride rada..deti neodbijame..vysvetlime, velka vyhoda je, ze ked vysvetlujem nieco jednemu ostatne pocuvaju a ucia sa 😉 myslim, ze vyspelost a rozumnost nema absolutne suvis s poctom deti.. doba, v ktorej zijeme je taka, aku si ju robime my..nikto iny 😉 o zlej dobe a otrasnej mladezi pocuva kazda generacia.
Nestaci deti si narobit- to mas uplnu pravdu, treba ich lubit, starat sa o ne, vychovavat ich a pomahat..je mega dolezite vediet sa stiahnut a nechat dieta samostatne sa rozodovat a pobit sa zo zivotom...
Ja to berem tak, ze ludia su proste rozni- to co vyhovuje mne, nevyhovuje inemu..ale to neznamena, ze to co mam ja je najlepsie pre vsetkych ( okrem ineho by sme vymreli 😅 )

jarmilka86
9. okt 2014

Ja budem stručná,, chcela by som 3

monicka9
9. okt 2014

@verulka mladá a krásna mamička ktorá ma 4 deturence🙂 jeeej nadhera aj ja s mužom chceme 4 deticky,túžite mat veľkú rodinku🙂 zatiaľ mame dve deticky a snažíme sa o tretie🙂

sonkab
9. okt 2014

Mam dve a stačí mi 🙂

luciferkax
9. okt 2014

Máme dve deti, dvoch chlapcov... MM síce presviedča, že už sm e kompletka :P mne ale chýba dcérka.. to tretie ešte neskôr určite príde.... :D :D

luciferkax
9. okt 2014

@ivanakr waw, klobúk dole k takmer splneným všetkým snom :D

liebling98
9. okt 2014

@panidia súhlasím s @verulka, viac detí znamená, že sa naučia trpezlivosti a podeliť sa.
K Tvojmu komentáru, aby deti neostali sami, keď tu rodičia nebudú., Ti poviem toľko, som jedináčik, ocino mi zomrel, keď som mala 15 rokov, maminka mi zomrela pred 4 mesiacmi. Mám úžasného manžela a krásne, zdravé deti, ale ten pocit samoty, že už tu nie je nikto, s kým by som mala spoločné spomienky na detstvo, na minulosť, ten tu je. Vždy som chcela mať brata. Človek si to neuvedomí, kým to nezažije na vlastnej koži.

zukuvi
9. okt 2014

par krat som pocula ze najlepsie co dietatu mozme dat je surodenec 🙂 nasmu prvemu sme dali braceka a myslim ze nam dvaja chlapci stacia. po dievcatku nam dusa nepisti,takze sme spokojni. a 3 sa mi zda uz vela 🙂 pre mna..

katren
9. okt 2014

mam 3 a este jedno bude urcite 😉

tinuska230
9. okt 2014

planovali sme dve a mame štyri 🙂

avanti
9. okt 2014

@panidia - ja som zastanca nazoru, nech ma kazdy tolko deti, nakolko sa citi, kolko zvladne z viacerych stranok.
Jedna veta z tvojho prispevku ma ale zaujala : pises - dieta si založí svoju rodinu,nepotrebuje mat súrodenca ked bude mat manžela-manželku-deti - ......DETI, nie 1 DIETA 😉

ssussie
9. okt 2014

My? Nevieme 🙂 To nejak ide samo ... K nam proste pride bocian, teda doteraz prisiel raz a ja dakujem Bohu anebesam, ze to prislo, kedy prislo a ako prislo... V dnesnej dobe to bola velka suhra vsetkych okolnosti... Netusim ci bude dalsie, cit o budu dvojcata alebo bude nas drobcek jedinacik ... Nezamyslam sa 🙂. Hovorime ozrode ludskeho zivota a to sa neplanuje ... To je asi urazka prirody. Samozrejme ina vec je asistovana reprodukcia, ale ak hovorime o chceni ... Necham to chcenie opat na nebesaa vnutorne odhodlanie a mnoho dalsieho 🙂 Pride mi to divne, taku magicku vec planovat, ze 'Podme si zrobit dieta' 🙂

niveagirl
9. okt 2014

My budeme radi ak sa nam postasti aspon jedno dieta s pomocou ivf. Ak sa podari adpon to jedno bude nam stacit. Mame 2 izbovy byt a traja by sme boli v nom akurat. A mozno aj styria ale v to uz neverim...

ladywitch26
9. okt 2014

ked sa nam narodila dcera, tak sa ma muz hned po troch dnoch spytal, ze kedy si spravime dalsie. skoro som ho zabila, kedze som mala tazky porod 😀 no ale po pol roku sme zacali planovat a podaril sa hned na prvy sup, takze mam medzi nimi rozdiel 15 mesiacov. sice su aj hadky, aj bitky, ale su strasne zlati, ked su niekde vonku na ihrisku a dcera vsade predstavuje, ze "toto je moj bracek" a nedala by ho za nic na svete. tretie sme tiez planovali a v podstate po par tyzdnoch, odkedy sme si povedali, ze teda ideme na to, sa aj zadaril. stvrte zatial neplanujeme, ale o par rokov sa to kludne moze aj zmenit. 🙂 peniaze neriesim, v krajine, kde zijem, sa matky nepredbiehaju v tom, ake znackove veci na decka navlecu, takze ked budu behat aj v roztrhanych teplakoch za 3eura, stale budu mat dost kamaratov. 😉 no a v dome mame stale jednu izbu volnu, tak miesta mame dost. no a v okoli mam susedov tiez s viac detmi. jedna suseda ma 5 dcer, dalsia 3 deti, predvcerom som stretla na prechadzke dalsiu, tlacila kocik s 2tyzdennym babatkom. to uz ma stvrte. no a dalsi sused ma 4 vlastne, uz odrastene a robia pestunov a aktualny pocet deti v ich dome je 7+. na dovolenku chodia na karavane, ktory je rozmermi uz trochu ako tie velke dvojposchodove autobusy 😀

effkaa
9. okt 2014

kolko mam a kolko chcem? Mne to vychadza tak, ze vzdy chcem o 1 viac ako mam 😀 No zatial mam dve. Na vychovu mi stacia, nervy uz tazko zocelujem, ale viem si aj tretie predstavit a bola by som stastna aj s tromi. Myslim si ale, ze pri cisle 4 sa urcite zastavim 😀 A to som si este pred 4-5 rokmi myslela, ze ked budeme mat jedno, tak budem stastna ako blcha, vyzeralo to tak, ze aj to jedine bude zazrak. Medicina robi divy 🙂

79marry
9. okt 2014

No Zlatenko,my máme zatiaľ jednu (Rebeku) Melissku,pracujeme na druhom, zatiaľ sa nedarí,čo ma dosť ničí. No akosi sme sa dohodli,že chceme ešte dievčatko aj chlapčeka,tak uvidíme čo z toho bude, rôčky mi utekajú ( mám35) ale verím,že pán Boh nám ešte pomôže 😀. Niekto chce 2 aby bol dievča a chlapec a sú spokojní. A kamarát má 2 dievky hovorí, že by bral ešte ďalšie 3 dievky. 😀

mandarinka34
9. okt 2014

My mame zatiaľ jedno à uz premyslame nad druhym keďže som jedináčik tak nechcem aby bolo malemu smutno.mala som super detstvo,ale brala by som segru alebo brata.🙂

viktoria0303
21. okt 2014

my mame len jedno dieta a druhe nechceme...nemame vlastny byt byvame u mamy...ja momentalne nerobim...partner je stale prec...a tak som sa rozhodla ze budeme mat iba jedno dieta..venujem sa jej co najviac vidno to aj na jej vychove...a v dnesnej tazkej dobe si neviem predstavit mat druhe dieta...ved len to jedno nas uz dost stoji

mayusik
21. okt 2014

my mame 2 a este 2 by sme chceli.Ked da Boh tak budu 🙂 . stale som chcela mat 4 deti.a stale obdivujem viacdetne rodiny. len nech su deticky zdravucke

monicka9
21. okt 2014

@mayusik Jooj tak to si ako ja aj ja obdivujem veľké rodinky to je take krásne 🙂

mimmka30
21. okt 2014

My mame zatial jednu,manzel by chcel este syna ale ja sa do toho nejak nehrniem jednak strach mala som uz jedno tehu pred malou a nie dobre..malu tiez predcasne a jednak ma odradza tazka doba,mame uver za robotu je tazko;vsetko drahe,neviem este uvidime ale aj mne uz hodiny tykaju.. 😒

maria200981
21. okt 2014

ja mam dve deticky ale mozno este jedno by som chcela...ale urcite ak tak az za 2 3 rocky