icon

Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?

zuja14
26. aug 2014

Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.

puffu
21. okt 2014

My chceme vacsiu rodinu, cochvila budeme mat dokonceny vcelku velky dom tak sa mozeme roztahovat.. Ja som vzdy chcela 3 deti, muz chce bud 2 alebo potom 4.. Ale tak uvidime kolko nam nakoniec bude deti dopriatych.. Obaja vidime najvacsi zmysel zivota prave v detoch a rodine takze sa im urcite nebudeme branit..

kojzarik
5. nov 2014

mam 2 deti a este planujeme 2 kedze mame dvoj poschodovy dom ( 7 izbovy ) a kazde dieta bude mat vlastnu izbu ...a preco 4 deti sama som zo 4 deti nie vzdy to bolo uplne 100% aj sme sa hadali aj byli ale tie krasne chvile co sme spolu zazili su na nezaplatenie 😅

muskamala
5. nov 2014

my plánujeme 2 a dôvod aby sme to finančne aj časovo zvládli.
@asaela v určitom zmysle máš pravdu, ale ja ti zasa napíšem ako som to zažila ja ako dieťa, keďže moji rodičia mali mňa a moju sestru dosť mladí, peňazí nebolo a bývanie tiež nič moc. Síce sa nám snažili dať veľa lásky, ale tá nervozita, smútok a stres z toho že koľkokrát nebolo pomaly na chleba, že mama nám nemala za čo kúpiť darčeky pod stromček to si ešte doteraz pamätám. Neskôr keď som prišla do školy tak zasa šikanovanie, lebo som stále nosila dokola to isté, všetko staromódne, naši mi nič nové nekúpili, nemohla som ísť na žiadny výlet, krúžok, nič. Ja som sa zaprisahala, že toto pre moje deti nikdy nedopustím, keďže viem aké psychické následky to nechalo na mne. Deti sú kruté, ich nezaujíma, že ty za to nemôžeš že nemáš to či ono. Tiež nie som zástancom dávať deťom všetko, to isto nie, deti si musia vážiť čo majú, ale tiež nejaký zdravý stred treba zachovať.

michaela1711
20. nov 2014

my chceme s partnerom 2 deti. nie že by sme nechceli viac ale financie nám to nedovoľujú. Ja si myslím že je to individuálne. Záleží od financií a aj od chuti jednotlivých rodičov.

katyt
20. nov 2014

Mne sa vždy páčili väčšie rodiny a vždy som hovorila, že chcem mať minimálne 2 deti. Teraz máme 3 a už ďaľšie neplánujeme, jedine ak by sa náhodou pritrafilo. 🙂
Možno by sme ostali len pri dvoch, keby sme nemali dvoch chlapcov a ja som veľmi túžila po dievčatku, takže sme sa na to dali aj do tretice a vyšlo to, teraz máme vytúžené dievčatko. 🙂

carry12
25. nov 2014

My mame 4 deti, vsetko chlapcov. Planovali sme deti tri, ale akosi sme prisli aj k tomu stvrtemu 🙂 . Bolo to tazke, pretoze som tesne pred otehotnenim zmenila zamestnanie. Doba urcita, praca ktora ma bavi a konecne aj dobre financne ohodnotena. Dlho som to predychavala, ale som rada, ze je maly s nami. Nebudem s nim sice doma 3 roky, ale uz pocas materskej nastupujem spat do prace a maly bude s mojou mamou.

katia7
25. nov 2014

my mame tri deti a tolko som aj chcela, skratka pre moj pocit ze je nasa rodina uplna, neviem to nejak vysvetlit skratka 5 je pre mna take "moje rodinne" cislo 😀 a stvrte berem uz jedine omylom 😀 😀 😀

beatrice1607
25. nov 2014

My mame jedno. Manzel chcel 2, ale ukecala som ho na 3. Ak nam bude, samozrejme, dopriate. 🙂

ewisam
25. nov 2014

@beatrice1607 a ako sa ti to podarilo? to ukecavanie. Moj ani pocut 🙂

beatrice1607
25. nov 2014

Ja ani neviem. Tolko som to obkecavala, ze privolil. :D
Ja som z troch deti, tak som nejako prirodzene dospela k tomu, ze aj ja chcem 3.
A muz radsej prikyvol.. Ze ked sa dokazu uzivit 2, tretie sa zvezie. :D Ale stalo ma to vela ukecavania a argumentov. Dudam, ze aj tebe sa podari draheho muza zlomit.. ;)

beatrice1607
25. nov 2014

@ewisam sorry, nedala som ta do komentu. 😀 (moj prispevok vyssie)

libela
25. nov 2014

Máme 2 deti, cakame 3. Ak by som bola mladšia uvažovala by som aj nad 4. Ale ak náhodou aj k tomu dojde tak si to určitě nechame.

eva_evicka
1. dec 2014

mame 2 a je to dost 😀

druhe
1. dec 2014

Ja by som chcela 3, zatial mame jedno. Ja velmi nerozumiem maminam co chcu 1 (ale neodsudzujem, len tomu nechapem). Hlavne tym, ktore chcu jedno aby im mohli vsetko zabezpecit. Myslim, ze to je pre dieta to najhorsie. Mat kopec hraciek a vsetko na co si spomenu je podla mna len na skodu. My sme mali jednu babiku, mojmu kamaratovi na kazde vianoce premalovavali auticko aby mal nove a sme tu a vieme si veci vazit. A co ak raz sa tomu jednemu dietatu nieco stane? Je blbe takto uvazovat ale stava sa. Neviem si predstavit co potom ta mamina bude robit. Jedno dieta je len pre strach. Moj nazor...

angel257
1. dec 2014

Ja chcem mať dve ,ale z väčším odstupom aby sme si poriadne užili to prvé 🙂 a aj tak mame malo miesta na dve a chcem aby malo vlastnu izbicku 🙂

mireag
3. dec 2014

Mam 2 a planujeme 3. Resp. ukecavam manzela. 😀 Uz rok prevraciam tuto myslienku z kazdej strany a myslim, ze to jednoducho treba zrealizovat. Viem, ze neskor by som velmi lutovala, ze sme nemali tretie babatko. Okrem toho mame obe deti po hormonalnej liecbe, cize to takisto musim riesit aj teraz, tak preto take planovanie, rozmyslanie atd. Narodit by sa malo, ked budem mat 34-35. Nie je co odkladat. 🙂
Co sa tyka vyjadrenia, ze jedno dieta je na strach...
Kamarat bol vytuzenym synom - jeho rodicom sa dlho nedarilo. Nakoniec sa rozhodli pre adopciu. Ked uz mali doma chlapceka, mamicka otehotnela a porodila skveleho chalaniska. Pred rokom vo veku 32 rokov zomrel - bol chory. 😔 Je to pre mna strasna rana a akokeby vystraha. Ano, maju este jedneho syna, toho adoptovaneho, ale k ich vztahom sa nevyjadrujem... ☹
Pre mna nie je nic dolezitejsie a neexistuje nic, co by ma naplnalo viac, ako "byt doma" s mojimi detickami, byt s vlastnou rodinou a byt jednoducho hrda mama krasnych deti. 🙂 Milujem, ked si moje deti hovoria, ako sa lubia a stiskaju sa. Samozrejme, ked sa prave o nieco nenatahuju. 😀

ewisam
3. dec 2014

@mireag pekne napisane... porad nieco na to ukecavanie, lebo moj stary ani pocut...

druhe
3. dec 2014

@mireag drzim prsty, nech sa podari zrealizovat po com tuzis, ja planujem tretie v 40.-tke 😀 No mozno skor, ale ja som neskoro zacala, tak uvidime ako sa podari.

mireag
3. dec 2014

@ewisam
Moj argument - jednoducho tuzim este po dietatku. Jeho argument - uz som stary, nemam nervy na deti. Moj argument - uz budu vacsi a rozumnejsi, ked sa babo narodi (sama tomu neverim 😀 ). Ja - mame dost miesta, uz mam dost rokov, neskor rodit nechcem, JA musim dieta vynosit a porodit, ty nemusis nic. On - co ked ich neuzivime. Ja - peniaze boli aj budu. (Samozrejme si tym nie som vobec ista 😀 ). Ja - sme dve sestry a vzdy sme chceli este braceka, je to uzasne, ked deti spolu vyrastaju, nepotrebujeme dovolenky v turecku a lyzovacky v alpach, oblecenia mame strasne vela, nekupujem drahe handry a pod. Takze tak. Vyber si, co ti pasuje. 😀 😀 😀

mata95
3. dec 2014

jedno mam a viac už nechcem..... malu nedam zanič,milujem ju najviac na svete ale som presvečena že dalšie dieťa umna nehrozi....

ewisam
3. dec 2014

@mireag pocuj a nemas doma mojho chlapa??? 😀 sak to ako stereo, ked to citam akurat dodam... najdi si postara na to, ja uz mam limit deti splneny, co ked sa nieco stane, ved si uz stara na to a daj mi pokoj s tym 😎

luciauk
3. dec 2014

@mireag
@ewisam vela stastia baby, mne to trvalo tri a pol roka, ale nakoniec som ho zlomila na stvrte, naslubovala hory doly, mam uzasneho manzela 🙂

puklica13
3. dec 2014

ja som chcela 1 dceru....mam 3 synov ☺

ewisam
4. dec 2014

@luciauk prezrad ako sa ti to podarilo, co ho nakoniec zlomilo?

kacatko
4. dec 2014

ja som chcela mať chlapčeka a dievčatko a teraz mám troch synov 🙂

luciauk
4. dec 2014

@ewisam no tie iste argumenty, ako ti pisala @mireag ze aj tak to bude viacmenej na mne, peniaze boli a budu, cestovat mozeme neskor, toto je moja posledna sanca, biologicke hodiny tikaju, ze on moze hrat tenis do 80ky ale ja mozem mat dieta uz len par rokov a omielat dookola s pomocou deti denno denne a samozrejme super sex a prislub este lepsie po splneni tuzby 😀

adela232
4. dec 2014

Čakáme druhé bábo. Obidve sa nám podarili na prvý šup. Viem že im nedám všetko čo im na očiach budem vidieť, pretože sme obaja s manželom zdravotníci a výplaty sú smutné. Zatiaľ bývame v podnájme a neskôr nám hrozí hypotéka. Neriešim peniaze aj keď je to ťažké. Pre mňa je dôležité to že im dám Lásku naučím ich skromnosti aby sa vedeli tešiť aj z maličkostí. Moja starká mala 6 detí. Teraz má 21 vnúčat a 11 pravnúčat. Bývali 8. v dvojizbovom byte kedysi sa tešili aj z čerstvého chleba s masťou teraz musíme mať všetko čo vidíme v obchodoch. Myslíte si že keď dáte decku všetko je to dobré?? Keď im dáte súrodencov to je dobré a keď budete na dôchodku poviete si ako mi ostatný závidia že mám takú veľkú rodinu a toľko vnúčat ako je to dobre. Ja žijem deň za dňom a nedovolím aby moje deti hladovali dám im toľko koľko potrebujú a verím že budú šťastné. Veď nie je nič krajšie ako jedna veľká šťastná rodina.... napriek všetkým ťažkostiam a starostiam s tým spojenými... hovorím to preto lebo mám veľkú rodinu a tie čo tu píšete že ste jedináčikovia...že to nie je dobré...je to pravda. Ja by som za svoje sestry a brata nič nevymenila.... všetko sa dá zvládnuť keď sa chce len sa treba zriecť pohodlnosti neskôr vám to tie deti oplatia a budete šťastný že ich máte!

kacatko
4. dec 2014

@luciauk gratulka , že sa ti to poradilo, ja som dosť dlho lámala môjho manžela na tretie, som hovorila, že teraz to dievčatko určite vyjde , no a máme Riška 😀 , pri štvrtom by u nás hádam polka rodiny zinfarktovala, aj keď mne by sa páčilo keby mal aj Riško parťáka tak ako boli tí dvaja starší, doteraz všetko absolvujú spolu 🙂 a už mám aj meno pre štvrtého chlapčeka 😀

ewisam
4. dec 2014

@luciauk no a moj by ti povedal, citujem "Do 3 rokov sa staras ty, a potom to co, vratime, ked ma vyhodia z roboty a ty si ju tiez tazko najdes? Ale no, krpec je este maly, tak hadam ukecam za rok, dva

lulu0902
4. dec 2014

čakame prve dietatko a zatial nam to bude asi na 5 rokov ďalších stačiť. druhému sa nebudeme potom brániť,ak nám to bude finančne vychádzať,ale 3 by sme už určite finančne neutiahli a to teda nezarábame zle.a asi ani nie som typ na 3 a viac detí.mám rada pokoj,namiesto telky,radšej ticho,klídek a čítanie kníhy.som z 3 detí,ale nejak ma to k tomuto počtu neťahá 🙂 Takže náš dôvod sú hlavne financie.uvedomujem,si kolko ludí sa má horšie ako my-ale ja skrátka chcem naďalej pestovať svoje záluby-cestovanie,a aj sa pekne obliekať a viem že síce by som všetky deti milovala,ale bola by som nešťastná,keby som musela každú korunu obracať a videla som aj na našich rodičoch,že sa velmi snažili,ale niekedy skrátka nešlo kúpiť,čo som si želala :/ obdivujem ale matky,čo žijú len z lásky svojich detí,ja som v tomto trochu iná a potrebujem popritom aj pracovať na vzťahu s partnerom,a na svojich zalubach 🙂