icon

Koľko máte, alebo koľko chcete mať detí?

zuja14
26. aug 2014

Podobné diskusie už tu sú, no mňa by viac zaujímala odpoved na posledné slovo: Prečo? Čo vás vedie k tomu mať napr. 4 a viac detí, alebo napr. iba jedno, či dve? Nikoho neodsudzujem, ani nič podobné, len ma proste zaujíma, čo koho vedie k určitému počtu detí: či je to túžba po veľkej rodine, alebo jednoducho to prišlo nečakane. A takisto naopak, prečo sa niekto rozhodne mať dieťa len jedno? Pohodlnosť, kariéra, strach z dalšieho pôrodu?
Dakujem žienky za všetky odpovede.

alexandra1104
6. júl 2015

Mam dve a uz viac nechcem

sandra551
6. júl 2015

Ja som jedináčik (nikdy som neľutovala a som veľmi rada že tomu tak je) a vlastné dieťa neplánujem. Ale nikdy nehovor nikdy, takže uvidí sa 🙂 Dôvod? Zatiaľ nemám pocit, že by som deti bola schopná vychovať, či časovo a či finančne a celkovo nie som typ, ktorý by bol stabilne na jednom mieste. Mať deti a stále cestovať... to by asi nešlo dokopy, resp. A výdavky rastú pri odrastajúcich deťoch geometrickým radom. Neviem si predstaviť živiť v dnešnej dobe napr. 4 stredoškolákov.

veronikax
6. júl 2015

Mame jednu dcerku ;) Pracuje sa na druhom ...aj ked su zle spomienky z porodnice (hrozny pristup sestry) ... Ale tuzba po dalsom babatku je silnejsia ;) ako zle spomienky. Radi by sme mali 3 deturence , no prvy som mala cisarsky. Uvidime ako dopadne druhy porod ;) Keby sa nam teraz podarilo babatko...tak by bol vekovy rozdiel 4 roky ;) Chcela som vacsi rozdiel ;) Aby som si aj ja trosku oddychla ...dospala :D a predsa je to lepsie ak je prve babatko starsie ..samostatnejsie ;) Uz teraz mam velku pomocnicu ;) My sme boli mensia rodina...a ked vidim...aku ma manzel velku rodinu...a ako su zomknuty ... Je to nadhera ;) Ja som nic take nezazila ;) Byvame v domceku...takze miesta mame dost ;)

mmoni89
6. júl 2015

@mufka1 My sme bývali v 3izbovom byte šiesti 😉 samozrejme niesu to luxusné podmienky ale myslím že nikomu nič nechýbalo. Akurat naši chudáci sa museli vzdať vlastnej spálne, ale teraz keď už sme dve vydáte majú krásnu spalnicku a viem že by nikdy nemenili. Keďže sme 4sestry tak stále mali pokušenie na chlapčeka ale nastastie majú už vnucika tak sú spokojní. Nič sa neboj, ak je túžba, všetko sa dá pekne zvládnuť 🙂

sandra551
6. júl 2015

@asaela To je pravda že s pohodlím rastie egoizmus, ale ja si tiež myslím že v minulosti ľudia mali veľa detí, lebo nepoznali plánované rodičovstvo a tiež bola obrovská úmrtnosť detí, kopec detí sa nedožilo ani školského veku a potom ďalšie zas umierali chlapci na vojnách a dievčatá - ženy pri vlastných pôrodoch. Myslím, že dobou by sme sa mali aj my prispôsobiť. Ale keď na to niekto má čas a financie a trúfa si vychovať veľa detí, ktoré aj adekvátne pripraví na dnešný život, tak je to pekné mať veľkú rodinu 🙂

rudkocam
6. júl 2015

Moj sen bolo cislo 7, potom som to znizila na 4. Po tehu a porode prvorodenej som to viacej zažiť nechcela :D Nuz, keďže nechceme mať jedináčika, čakáme druhé babo. Aaaale, keby bociany nosili babatka aj v realnom živote, tak by som zvazovala aj o čísle 3 :D

mufka1
6. júl 2015

Premyslame otom 🙂 dnes ide mm prec na 4 mes.povedal ,ze ked sa vrati tak by sme otom podrozpravali no kedze sme uz nie najmladsi ja 35 a mm 45 🙂 ja hovorim dobrych ludi sa vsade zmesti dost 🙂 pokial ludia vedia dostojnych slusnych podmenkach vychovat deti nech aju aj 5 ci 10 deti ale fakt len tedy ked sa dokazu financne,psych.,fizicky one postarat.Ja som bola jedinacik bohuzial mm potratila pomne a viac nemohli mat deti vzdy mi chybal niekto ako sestra brat aj ked si niekto muysli ze jedinackovia su rozmaznany nieje to vzdy tak . Ja uz ako 15 rocna som pracovala s mojo maminou 3 zmeny🙂 bohuzial mam len zs.Mm bol ties jedinacik ties mal tvrde podmienky voooobec nebol rozmaznany kedze ako 13 r isiel na vojenske gymnazium a potom na vysku jeho maminka takties potratila a viac nemohli mat babo,Ties by bol prial surodenca obcas nato ake by to bolo keby mal segru brata 🙂.Casom premyslame kupit domcek nas spolocny sen snad sa to podari hlvne vzdravy🙂 a mozno tam budeme byvat 3 deti a 2 dospeli pokial pamboch da 🙂🙂

katuska2709
6. júl 2015

Prvé čakám. Plánujem 2. Šla by som aj do 4-5, páči sa mi predstava veľkej rodiny, ale človek na to musí mať správne zázemie čo sa týka financií a zabezpečenia.

rebekamarcusko
6. júl 2015

My mame jedneho a cakame dalsieho chlapceka do 30tky mi stacua dvaja a mozno potom dalsie uvidime ☺

ataz
6. júl 2015

ahoj, my máme 3, všetky poctivo plánované 🙂 Máme 3izb. byt a rozmýšlame nad väčším. Ak by som nemala už za chvílku 36, nebola EPI a mali by sme väčšie príjmy, určite by som chcela štvrté!!!! Jedno bábo je jedno bábo....dvaja sú super, traja sú paráda a štyria by bolo úplne úžasné a možnoooo by bolo aj konečne dievčatko 😀 Ak detičky nie sú rok po roku, ale s odstupom je to v pohode. Aj keď niekedy "psychiatria" 😀 nemenila by som nikdy v živote!!!!! A to som po druhom vravela, že NEEXISTUJE!!! nikdy by som nechcela iba jedno dieťatko...pretože my tu nebudeme večne a predsa tomu jednému musí byť smutno...aj keď má rodičov, kamarátov...súrodenca nič nenahradí 😒 Ja mám ešte dvoch bratov a je mi velmi ľúto -občas- že sa naši nerozhodli pre štvrté...možno by som mala sestru 🙂

sandra551
6. júl 2015

@ataz Ja som jedináčik a nikdy mi to neprišlo ani divné ani smutné. Práve mám kamarátky, ktoré beriem ako "sestry, ktoré si človek vyberá". A mám sesternice a bratrancov, aj so širšou rodinou udržiavam veľmi blízky vzťah takže vôbec nemám pocit, že by som bola "sama" 🙂 Je to len uhol pohľadu...

marietuska
6. júl 2015

nemám ani jedno a ani nechcem

ataz
6. júl 2015

@sandra551 samozrejme 🙂 ja mám zas kamaráta, jedináčika, ktorý má len jednu sesternicu, takže rodina nič moc..akurát kamaráti, ale viem od neho, že stále chcel mať súrodenca.. preto mám taký názor - uhol pohľadu 😉

susminka
6. júl 2015

Ahoj, ja mam tri deti. Prvi dvaja starsi su chlapci, odstup maju dva roky od seba. A po par rokoch sme to este skusili, ci by vyslo aj dievcatko, a vyslo 😉
Ja by som sla aj na ti 4.dieta, ale jednak uz mam svoj vek (39) a jednak - na tuto dobu su tri deti akurat...

katyt
6. júl 2015

My mame tri, po dvoch chlapcoch sa do tretice podarilo dievčatko. Je to super mat viac deti aj ked niekedy sme už s mužom na nervy, ale je to zlate. 🙂 Jedno dieta je malo,aj ked chápem, ze niekedy su zdravotne problémy, alebo finančne kedy si rodina nemôže dovoliť viac deti, ale ked ma niekto len čisto z pohodlnosti len jedno dieta, pripadne žiadne, tak to už nepochopím, ale je to každého osobná vec.

sandra551
6. júl 2015

@ataz Noo jasné, každý má asi iný prípad. Mne už liezlo na nervy ako sa ma KAŽDÝ keď som bola malá pýtal, či chcem súrodenca a či nechcem bračeka alebo sestričku 😅 Veľmi som nerozumela, veď som mala okolo seba kŕdeľ detí celé detstvo a ešte aj mamu a otca len pre seba, takže komu lepšie 😀 Naši nemali ďalšie dieťa z existenčných dôvodov...

ataz
6. júl 2015

@marietuska nechcem uraziť ani nič podobné....ale takto rozprávajú dievčatá, ktoré ešte nedospeli...poniektoré samozrejme....alebo fakt existujú ženy, ktoré by nikdy nechceli dieťa? 😖 to naozaj??? Používať slovo "nikdy" ...len aby po zmene názoru naozaj neprišlo...nikdy

luciferkax
6. júl 2015

Mal dve a aspon jedno by som este urcite.chcela...Trufam si na tri a mozno aj ka 4..viac nie 🙂

ivanakal
6. júl 2015

mam dve a este veru by som jedno chcela 🙂

lajlilinka
6. júl 2015

Jedno a vidím to na dve... Odstup by sme chceli mať cca 3 ročný.

michala1605
6. júl 2015

vzdy som chcela 2 deti a mame 3, kludne by som brala aj 4, ale zo zdravotneho hladiska uz radsej nie 😉

teskoma
6. júl 2015

NO, chcela som jedno dievcatko, mam dvoch chlapcov, v srdci stale tuzbu po dievcatku, ale kedze manzel dievcata upiect nevie 😉 ,budu az ( hadam ) vnucky .Cim som ale starsia,tym menej sa mi do toho chce opät vhupnut a hlavne,odkedy robim to co robim a chodia ku mne aj postihnute deti, bojim sa mat dalsie, hlavne z dôvodu,ze by nemuselo byt zdrave. A ak by to aj vyslo hned, uz mam 37 rokov, manzel o 6 viac tak v jeho 50 ke by sme mali prvaka,cku a hlavne, medzi starsim synom a babom by bol 10 rocny rozdiel a to je si myslim dost ...V jeho 60 ke by este ani strednu skolu nemalo skoncene a kedze nie sme na tom ako Boris Kollar,pride mi to nezodpovedne.Takze vedome uz dalsie nie ale ak by sa stalo, zvlydli by sme ..len by som tretieho chlapca tazsie rozdychavala 😉 . A obdivujem vsetkych ktori sa na to daju aj vo vyssom veku 😉

lencika1
6. júl 2015

mam dve chcem styri 😀

marianka0101
6. júl 2015

Mame 2, chceli by sme 3, zo zdrav.dovodov vahame...

marietuska
6. júl 2015

@ataz neviem si predstaviť,že by som ja mala dieťa,vychovávala ho,vôbec porodila,ku mne to nejde.nemám to v krvi,deti ako také si neviem predsatviť,som jedináčik,a s deťmi som prakticky ani nevyrastala.nemám k nim vzťah,vadí mi ,ked vreštia.tak preto viem,naisto,že nikdy

imbecilia
6. júl 2015

@marietuska To je ok, ale je veľmi zaujímavé, že si vôbec na takýchto stránkach.

jvlo
6. júl 2015

mame jedno, chceli by sme 3, ale budem vďačná ak sa podarí to druhé. Nechcem aby vyrastala sama, mám rada taký ten rodinný domáci ruch, keď vidím dcéru, ako nás ľúbi, obíjma, chcem ďalšie dieťa, na niekoľko rokov tomu obetujem svoju kariéru, lebo tomu sa nič nevyrovná, tá láska je ako droga 🙂

stankabk
6. júl 2015

@lencika1 Ked budes mat tri, pokecame ;)

lencika1
6. júl 2015

@stankabk ked bude tretie dievcatko uz nebdeme musiet 😀

satima
6. júl 2015

@teskoma Ja som vždy vravela, dve minimálne, tri maximálne. Keď som zistila, že som tehotná, mali sme už dvoch chlapcov vo veku 5 a 8. Pri každom tehotenstve som tajne verila a dúfala, že to bude dievčatko. A pri tom treťom tiež. No keď mi doktorka povedala, že budem mať synčeka, tak som sa začala smiať. Zmierovala som sa s tým dosť dlho. Predsa len dievčatá majú k mamke bližšie ako chlapci, doma nič ružové, žiadne čerpanie vlaskov, žiadne ukecane baby doma nemám. Malý má už 2,5 roka, maximálne si zo užívam, je zlatučky a ľúbia ho aj bratia. Vniesol nám do rodiny radosť a lásku. No občas mám myšlienky, že ešte to dievčatko by som brala. Rozum hovorí nie, no srdce áno. Otázka je, či by to nebol ďalší chlapec...Hlavne nech sú zdraví.