Konflikt na ihrisku
Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@girlie_konik hehe....tak ja sa tiez citim na detskom ihrisku ako policajt 😀 tiez pozeram ako puk na niktore matky....ja sa snazim drobcovi vsepit ze hracky sa poziciavaju, je pekne hrat sa spolu ale ked sa z niecim hras a je to tvoja hracka a niekto ti ju vytrhne z ruk vezmi si ju spat. Ak sa hras s pozicanou hrackou a pride si ponu majitel je potrebne ju vratit....je smutne ze to tak nefunguje vsade...rozumiem ze niektore deti su vo veku vzdoru alebo niecoho ineho...rozumiem ze niektorym veciam este nemozu rozumiet...ale kurnik vsak nato sme tam mi matky, rodicia...
Ja ked vidim ako sa mater, sorry za vyraz, rozvali na lavicku, do ruky mobil a je jej jedno co jej detsko robi, tak mam.chut jej trestnut po hlave....
A ja potom riesim vysvetlujem a usmernujem aj cudzie deti 😀 Ale tak jemne s laskou....potom sa s nimi hram, smykam...proste velke detsko... 😀
Deti ma zboznuju....ich matky az tak nie...lebo nemam problem ich deti upozornit...ale keby to robili oni samy tak by to bolo eno nuno....
A co sa tyka tvojej situacie: keby som videla ze babka nereaguje tak by som malej jemne vysvetlila ze to sa nerobi zlaticko. Bolelo ho to, aj teba predsa boli ked sa udries alebo ta niekto udrie ....proste nieco v tomto zmysle.. ale nie zasa huhnavo ale ako dospely clovek ktory chce ziskat autoritu.... ale zasa by som nevrieskala a nehystercila...takze ja takto riesim problemy na ihrisku... 😉
A samozrejme ak velkou nahodou moje dieta niekoho udrie (moze to byt aj nechtiac, v zapale hry, kedze ja som zatiak mojho syna nevidela zeby sa na nieco take chysta, mozno to len pride) tak ho otocim a musi sa ospravedlnit...a ked ine dieta udrie jeho a jeho rodicia nic neriesia nasmerujem cudzie dieta k ospravedlneniu 😉
aj náš malý sa rád "hrá" z druhými detičkami, všetko im chce brať, neváha ich ani sotiť a odstrčiť. Včera dokonca na ihrisku jedneho chlapčeka pokúsal ☹ Bolo mi to veľmi ľúto, mrzelo ma to, dostal aj po puse, aj som mu vynadala, vysvetlila... Proste musím stále byť s ním a dávať pozor. Neviem ako mu to inak "vysvetliť že sa tak nemá správať (bude mať 2 r.)
@girlie_konik prosim ta precitala si si to po sebe? tvoj maly berie cudzie hracky bez opytania, potom znici kolacik ineho dietata, to dieta sa brani a ty namiesto toho aby si maleho upozornila ze sa to nerobi tak sa navazas do babicky a matky poskodeneho dietata....... vies co ? ja ako rodic dievcatka by som tiez nereagovala a vies preco? lebo by som ocakavala ze si svoje dieta usmernis.
@wieruska1 akože nehnevajte sa ale to dieťa má 15 mesiacov myslím si že mamička ho upozorňovala ale 15 mesačne dieťa ešte tomu poriadne nerozumie ..... to už aby ročné dieťa posluchalo na každe slovo či čo?
@girlie_konik Deti v takomto veku sa správajú živelne a je typický prejav "to je moje". Je staršia ako som pochopila, má mladšieho súrodenca. Takže doteraz sa nemusela s nikým a ničím deliť. Ale nevravím, že takéto správanie je ok, ale to že má toľko rôčkov sa ešte len učí. Takže usmerňovať by ju mali rodičia. Ja som vždy zasiahla, keď moje deti nechceli niečo dať. Vždy som povedala: "musíš byť kamarát". Kamarát požičia, kamarát vráti. Žiadne strkanice, bitky som neakceptovala. Moje dieťa sa muselo hneď ospravedlniť. Zo začiatku pohladkalo, neskôr slovne. Rovnako som zahriakla aj cudzie dieťa ak reakcia prišla z opačnej strany. Mamička a aj jej matka sa ti ospravedlnili. Už je len na nich, aby naučili aj svoje dieťa deliť sa a nebacala iné deti. Nedávno som bola svedkom toho, že jedna mamka doslova utvrdzovala svoje dieťa, že všetko s čím prišli, je len jej. Dievčatko sa nechcelo deliť, bralo všetko z rúk iným deťom. Ak jej zobrali, žiadali to naspäť. Mne sa to osobne nepáčilo.
@nelinka158 potom ale musi znasat nasledky a nie sa tvarit ze poskodeny je vlastne vinnikom
Ešte dodám, že som rovnako zasiahla, ak moje deti ničili iným deťom napr. v pieskovisku.
Pozri hovorí sa, že múdrejší ustúpi. Odišli ste a bodka. Dievčatko nechcelo požičať, nechcelo sa s nikým hrať, je to v poriadku a normálne. Ako s ňou komunikovala babka, je ich vec, nie Tvoja. Ty nevieš ako žijú, aké majú problémy a je to babka, tak je to tiež normálne. Malý sa neopýtal, zobral, tak babka nepovedala dievčatku, že požičaj. Nauč sa pýtať si či môže a keď nemôže tak akceptovať. Pri takých malých deťoch treba byť a usmerňovať.
Baciť ho zrovna nemusela, no ale bacila. Stalo sa.
Ja to zhrniem, celu situaciu by som riesila nasledovne: mojmu dietatu by som sa snazila vysvetlit ze hracky su dievcatka a musi sa spytat a ze nesmie kazit cudzie kolaciky. A dievcatku by som vysvetlila ze bit deti jednoducho nesmie. Ze on je este malinky a ze tomu este tak nerozumie 😉 Pretoze to ze on mu zobral hracku nie je dovod nato aby ho udrela. A ja ako matka dievcatka by som to riesila inac...muselo by sa ospravedlnit a dorazne by som jej vysvetlila ze toto sa proste nerobi... 🙂
@girlie_konik suhlasim s nazorom @tova a ostatnych, ze si si v prvom rade mala dat pozor TY na svoje dieta. Evidentne vidis len svoju verziu a vobec ta nezaujima, ako situaciu vnima druha strana.
Deti nie su povinne poziciavat hracky alebo sa hrat s kazdym, koho vonku stretnu. Tak isto ako ty napriklad nepozicias auto cloveku, ktoreho vidis prvy krat v zivote. Ano, kamarat pozicia, kamarat vrati, ale nikde nie je predpisane, ze kazdy musi byt kamarat (aj ked niektore mamicky su o tom zjavne presvedcene a potom sa nestacia cudovat, ked sa dieta zrazi s realitou a niekto sa s nim nechce hrat).
@cerez Mne osobne sa zase nepaci toto nasilne nutenie deti do "delenia sa". Rozhodnutie pozicat a komu pozicat by malo byt na dietati. Na poziciavanie znamym detom (takym, s ktorymi sa stretavame pravidelne) nahovaram (nenutim) syna aj ja, ale ked nechce pozicat cudziemu dietatu, tak ho v tomto rozhodnuti jednoznacne podporim.
@girlie_konik necitala som, co pisali ostatne maminy, ale robis s komara somara... xy krat tvoje dieta bralo druhemu dietatu veci a otravovalo ho pri hrani, mala si ho odtial brat prec. Ani sa nedivim, ze sa dvojrocne dieta takemuto "zaujmu" po case branilo a tresklo mu po hlave... Za to, ze dostal po tej hlave lopatkou si vinna ty, lebo si ho odtial nevzala nacas prec. To, ze je mensi neospravedlnuje, ze moze niekomu nieco brat. Mama dietata ta navyse extra upozornila, ze dieta nic nepoziciava. Aj to dievcatko je este malicke. Toto "poziciavanie" na ihriskach robi aj tak len zlu krv... treba si nosit vlastne hracky. Alebo my dospeli poziciavame cely den nase veci, ktore aktualne pouzivame? Ano? Neviem o tom...
Nechce sa mi čítať všetky príspevky, tak napíšem, ako sme takéto veci riešili my. Mám už staršie deti, škôlkárku a školáka.
Hračky do piesku sme si vždy nosili svoje, aby sme si nemuseli požičiavať od druhých. Samozrejme, deti sú zvedavé, takže sa stalo, že prišli k nám iné detičky a chceli brať. Ak sa s tou ktorou hračkou (formičkou, lopatkou...) práve moje dieťa nehralo, požičali sme. Ak iné dieťa chcelo niečo, s čím sa moje dieťa práve hralo, pekne som mu vysvetlila, že teraz to nepôjde. Ale mala som taký trik 🙂. Vždy som si odkladala tie odmerky zo sušeného mlieka (malé - skladné) a v taške som ich nosila ako "lopatky" - kľudne aj 5 ks. Tie sme potom požičiavali namiesto klasickej lopatky a ostatným deťom sa to páčilo 🙂.
Ak si moje dieťa chcelo niečo požičiať, spýtala som rovno dieťaťa, ktorému hračka patrila (ak už vedelo rozprávať resp. reagovať) alebo mamičky toho dieťaťa. Mojim deťom som vysvetlila, že nemôžu bez dovolenia brať hračky druhým deťom. Akceptovali to úplne v pohode a naozaj nikdy sa nestalo, že by niekomu hračku bez dovolenia vzali.
Čo sa týka toho, že nejaké dieťa inému "vrazí"... No áno, stáva sa to, ale to si musí každá mamička ukočírovať sama a takému dieťatu vysvetliť, že sa to nerobí. A ak už deti rozprávajú, mali by sa jeden druhému aj ospravelniť za asistencie mamičiek - jedno dieťa, že si chcelo bez dovolenia vziať hračku, druhé, že nemalo udrieť. Myslím, že to je výchova. Malé deti to samé od seba nevedia, my dospelí ich to musíme naučiť 🙂.
Deťom som vždy pred spaním čítala a stále čítam. V knihách, príbehoch je veľa "modelových" situácií, z ktorých sa deti naučia, ako sa majú správať, reagovať... Ak je v rozprávke nejaká situácia, čo by sa reálne mohla stať, prestanem čítať a poviem deťom, že toto je správne, takto by mali reagovať, ak sa im niečo podobné stane. Alebo naopak, toto správne nebolo, toto nikdy nerobte. A vždy aj vysvetlím prečo.
Tak takto som to robila resp. robím ja.
@maslenka47 Ja si nemyslím, že je to nútenie. To že usmerním a poviem, nie je nútenie.
@girlie_konik ono sa to možno stalo aj preto, že pri malej bola babka a nie mama. Môj má 2,5roka , hračky síce požičiava, ale to je aj povahou a práve aktuálnou náladou. To, že by capol iné dieťa po hlavičke nevylučujem, preto strážim ako tiger a hneď sa snažím tomu zabrániť alebo riešiť. Všimla som si však , že keď stráži babka (nie moja mama), tak malý môže všetko a je pre ňu ten najmenší a najzraniteľnejší, vtedy ani hračky nemusí požičať, proste všetko naruby, mňa to vytáča, vykrikujem potom od lavičky ako hlupaňa, keď som tam a vidím to. -Bo ma k nemu ani svokra nepustí, lebo však ona dá pozor a hádať sa pred ostatnými maminami mi je ozaj trápne, na reakciu, že vy sa posaďte a ja budem s malým, nereaguje. Ale tak stáva sa to ozaj veľmi zriedka, nechodí zas tak často k nám.
@girlie_konik no mas prve dieta a velmi male takze radim ti zvykaj si... ak by si si toto dovolila urobit mojej malej 3,5r ze jej zvalis naschvál kolac tak aj ked sa premiestnujem raketovou rychlostou maly by dostal nakladacku. Isteze by som ju vyhresila ale s revom by isiel tvoj syn. Cudzie veci sa neberu a na cudzie diela sa nesiaha.
Tiez by sa ti nepacilo keby si niekde v pote napr piekla doma kolac a nejaka "prima navsteva" by ti ho ked ho uz mas upeceny treskla o zem... a ze tvoj maly je tutu a mutu.... no trosku reality, kazda matka vidi vo svojom dietati poloboha ale ak ta uz citujem "nebavi odtahovat malého od dievcatka ktore sa s nim nechce hrat a dalo to jasne najavo" budes musiet znasat následky. a prepac za "agresora" ked to mam takto nazvat ste tam boli vy ( bral hracky, znicil kolac, oni si vas nevsimali), tak ste aj odisli a tak to ma byt. Kto dievca usmernoval neries, ked som ja pri detoch mam vyssiu hodnost ako mama alebo svokra. a "vyvalovat" sa s kamoskou treba na plazi nie na ihrisku.
robíš somára z komára...ona mu treeesk celou silou formičkou po hlave....aká tam sila u 2r? aká nebezpečná ťažká či ostrá je formička? ale hlavne- tvoj syn začal,druhé dieťa reagovalo ako vedelo,bránilo si svoje......s mojim malým synom som bola nonstop spolu /nie kdesi na lavičke hoc neďaleko/ a zvlášť,ak sa k nemu primotalo iné dieťa,nikdy nevieš kedy ktoré urobí nevhodný pohyb nechtiac a nepichne lopatkou druhému do oka,či niečo podobné,preto som bola pol metra od neho.....nerozoberaj čo sa už stalo,predvídaj,čo sa stať môže 😉
@girlie_konik najväčší problém je ten, že máš malé dieťa a predpokladáš, že všetky väčšie deti sú už veľké, rozumné, tolerantné k malým deťom. Omyl, väčším deťom malé deti prekážajú, zavadzajú, otravujú ich a lezú im poväčšine na nervy, pretože väčšie deti majú iný spôsob hry ako 15-mesačné. 15-mesačný urobí buch, štuch, tresk a väčšie dieťa prácne už niečo stavia, takže pre neho je nejaký štuchanec do jeho bábovičky neprijateľný. Uvidíš sama, keď tvoj syn bude mať 2-3 roky, že tiež nebude mať úžasnú radosť z malých detí a nebude nadšene rozprávať malým deťom no-no-no, ťu-ťu-ťu...
Dakujem vam aj za iny pohlad na vec,ja uznavam,ze aj moj maly nebol ok.
Aj ked mne proste nepride ok,ze niekto povazuje za normalne buchanie druheho. Ako som pisala,ak by toto urobil moj maly,razne to riesim,aj ked tomu este mozno nerozumie. Tak ako som mu vysvetlila,ze hracky sa neberu a babovky sa neburaju. Niektore ste si z toho samozrejme zobrali len to,co sa vam hodilo.
Ja mu nebeham za ritou,nie som na neho upnuta,neprezivam to,len sa snazim zistit,ake mohlo byt riesenie.
Ale aby sme vsetci levitovali okolo tej malej,no neviem.. Nemyslite,ze by ju skor mali doma ucit riesit taketo veci,resp. zvladat to bez hysakov a nasilia?
@girlie_konik no oni ju urcite ucia, ale "nasilie" teda lopatkou po hlave prosim ta pekne 😀 😀 V tom veku je to jeden z mala sposobou komunikacie, ktory pre tie deti funguje, isteze ich to ucime inak, ale je to len UCENIE, ktore zvladnu bravurne o rok-dva aplikovat 😀 Hlavne ked ich niekto takto provokuje a robi im zle, ja sa tej malej proste nedivim, ze ho capla...
@girlie_konik nuž, bez hysákov a násilia... hm... horko-ťažko naučíš školáka kontrolovať si svoje emócie a potom príde puberta a hop... sme tam kde sme boli 😉
Deti treba učiť kontrolovať svoje emócie, ale pre dieťa je zásah do jeho vecí a záležitostí (hoci aj piesková bábovička) veľká vec, hoci nám dospelým sa to zdá totálna hovadina. Už rok vo veku dieťaťa je obrovský rozdiel, takže netreba to brať tak úzkostlivo. Malé dieťa je v hre väčších detí jednoducho neželaný element a netreba to brať osobne.
@girlie_konik : nečítala som príspevky iných tak môžno to tu niekto písal, ja svoje dieťa by som nepustila druhý krát aby jej tam išiel šupnúť, aj keď ťa chápem že sa nič také nestalo, v podstate tak mu treba, malá mu dala najavo že ho tam nechce, načo tam liezol, aspoň sa priučil že ak niekomu robí zle tak sa mu zle vráti 🙂 , to tak obrazne hovorím, jasné že tvoj malý je mladší ale tým ho tiež nemôžeš ospravedlňovať, jednoducho ho uč že niektoré deti sú proste hnusné a robičia, resp. starý rodičia nevychovavajú, ja mám 4 deti a nikdy nemám konflikty na ihrisku, lebo moje deti, od začiatku vedia že nemajú nikomu brať hračky, ani si nič požičiavať, a majú požičať, možno je to nespravodlivé voči mojim deťom, že oni stále požičajú a že im nedovolím nič požičiať od druhých ale ja som tak spokojná, aspoň sú moje deťi sebestačné, a nie sú rozmaznané....na ihraisku proste musíš riešiť len svoje dieťa, detí iných nezmeníš, ja keď vidím že napríklad moji chlapci sa len rozpravajú s takými čo viem že sú nevychovaný, tak ich hneď stiahnem k sebe, a vysvetlím im že nechcem aby sa s nimi rozprávali
tak ja si myslim, ze to je o rodicoch ako si deti vychovavaju. moje deti na ihrisku sa bezne hraju s harackami inych deti a plati to aj naopak. ale zase na obranu toho dievcatka musim napisat, ze pokial je ona este v podstate jedinacik, lebo jej surodenec jej este hracky neberie, tak este nemla cas sa naucit ze delit sa treba. mozno nechodi do jasli a ani do skolky kde sa deti uz hraju spolu a tak este nema ten sparvny priklad ako sa spravat a pod. to casom pride. to ze udrela tvoje dieta je vec druha, a to ju mali upozornit aj bez toho bay si sa ty musela najprv ozvat.
prajem vela krasnych chvil na ihrisku a dufam ze budete mat same dobre zazitky 😉
@girlie_konik to nemyslis vazne, ved sa ti ospravedlnili, nakoniec si myslim, ze ta matka bola urcite cela rada, ze sa nen dcera hra a je ticho, nechcela pozicat, tak nechcela, nechcela sa hrat, tak nechcela, myslim, ze doma sa dost napocuva, ticho male spinka, ty si uz velka a pod. Tak sa hrala sama. Matka ta upozornila, ze sa momentalne nechce delit a hrat, mala si to akceptovat. To ako si oni vychovavaju svoje dieta je ich vec. A nakoniec za ritou 15mesacneho dieta si myslim, ze aj na malom ihrisku je vhodne behat. Presne, aby sa predislo takymto situaciam. A ako babka zakrocila mi tiez pride normalne, co tam mala.zacat jacat po nej a mlatit ju, za to, ze nepozicala a nakoniec si branila svoje kolaciky????? Myslim, ze skor tvoj pristup a reakcia boli nespravne. VED SI NAPISALA, ZE SA OBIDVE DOSPELE ZENY O S P R A V E D L N I L I naozaj ma uprimne zaujima co viac si chcela?
@girlie_konik ja som zvedava keby to bolo v opacnom garde ... tvoj mal tam hracku druhe dieta mu ju bralo .. rozburalo mu jeho vytvor ... a on by sa branil ... ci by si sa este za jeho obranu ospravedlnovala... 😉
keby to bolo moje dievcatko .. tak sa ti neospravedlnim ... len svojmu poviem ze nech chlaceka nebucha .. ale hracky pozicat nemusi a neni to pekne ze jej to rozbural, ze chapem ze je nahnevana .. ale zlost musime krotit.. a dodala by som poznamku smerom k tebe, ze teta musi davat viac pozor na svojho chlapceka aby nerobil zle druhym detom.

@girlie_konik no takto, tých zaujímavých príhod ešte budeš mať na ihriskách viac, tak ti prajem veľa trpezlivosti.
Čo sa týka udretia, mali upozorniť to dievčatko, že to nesmie a najlepšie by bolo, aby ju navigovali k tomu, aby sa ospravedlnilo aj tomu tvojmu chlapcovi... a úplne ideálne je potom, aby ste sa zapojili všetci prítomní dospelí do hrania sa s oboma deťmi a celé ste to uzavreli úplne pozitívne. Ale to je tak dnes, ked mamičky chcú na pieskoviskách len sedieť a pozerať sa na deti, ako sa hrajú. Treba občas tie deti odpútať a niečím iným upútať a nebudú žiadne bitky.
Požičiavanie hračiek. Poviem ti, mne to vadilo na ihrisku, ked prišlo xy detí a rozchytali malej hračky, ich mamičky to netankovalo, že mi to porozvlákali po celom ihrisku a ani či to vrátia. ja to nemám rada. každý má mať svoje hračky, okrem toho menšie deti to poolizujú, usoplia, potom sú tam všelijaké choroby. No proste bez opýtania sa dospelej osoby, každý si má to svoje dieťa strážiť. Rovnako si si mala aj ty syna, aby nedobiedzal za tým dievčatkom a nekazil jej "tie koláčiky". Ale teba to už prestalo baviť ho od nej odťahovať. Tak sa potom ale nečuduj, ked si to deti riešili po svojom.
Ved ona si vo svojej hlavičke len bránila "svoje". Týmto spôsobom, keby ju bez vysvetlenia vyhrešili jej mama a babka, by v podstate mohla zostať v pomykove, že si má nechať od menšieho dieťaťa skákať po hlave a že mu nesmie nič urobiť. Tam si mala aj ty vyhrešiť svojho syna, že nesmie kaziť jej "pieskové koláčiky", aby sa to dievčatko necítilo ukrivdené.
A k vyhrešeniu. Ak mojej malej niekto fyzicky ublížil bez toho, že by moja malá to druhé dieťa nejako vytočila, niečo mu brala alebo sama ho napadla, tak to druhé dieťa ja bez čakania vyhreším. Zo mna to proste vyletí, "no no, nesmieš". To nie je ešte nič strašné, ked vyhrešíš cudzie dieťa, ktoré naozaj reagovalo neadekvátne. Ale musíš riešiť aj konanie svojho dieťaťa a rovnako kriticky bez ohladu na to, že je tvoje dieťa mladšie. A ver tomu, že 2 či 3 ročné deti ešte sú malé, dokonca aj 5 ročné deti ti urobia niekedy absolútne nelogické veci. 😉
Poviem ti ešte jeden príklad na to, ako niektoré matky vidia svoje deti🙂
Máme so známou dcérky, moja je od tej jej staršia o 8 mesiacov. Ked mala moja 2 roky a tá jej cca 1r.4 mesiace, tak tej mojej vždy hovorila, "ale nechaj tak, ona je ešte malá, ty si už velká". Ked mala moja 3 roky a jej 2.r. a 4 mesiace, tak moja bola už velká a jej malá. Ked mala moja 4 roky a jej 3r.4. mesiace detto.... A teraz už má jej dcéra 4 a pol roka a furt je malá. Za to moja dcéra je velká už od 2 rokov 😀
Podotýkam, že dcérka má v škôlke spolužiakov aj o 7 mesiacov mladších, takže sú si v podstate rovesníčky.