Konflikt na ihrisku
Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@luvika Mne sa stalo horšie.....Moj maly mal tiež asi 2 roky, boli sme na pieskovisku - kopec hračiek a jeden chlapec ( už starši asi 5 rocný) robil cirkus, ze mu nas maly ,, berie,, autíčko. Bežal za svojou mamou žalovať a ta mu vieš co povedala???? : ,, Tak mu ho zober. Je to predsa Tvoje auto. ,, Tak to som skoro odpadla !!!! Hlavne, že dotyčná mamička chodí každu nedelu do kostala ruky spínať.
@eeffka @mamulienka30 @luvika Podľa mne je úplne jedno, ci ste si niečo aj doniesli, alebo nie. Ja som vždy veci vyhadzala na zem, však nech sa deti pohraju, povymienaju si. Aj tak každy chcel to ine, to čo nemá. Ja som všade vlačila na spodu v kočiku lopatky, formicky, vedierka, malu loptu.....ale nikdy by ma nenapadlo NEPOŽIČAT to iným detom, ktoré možno len s maminou zabludili na ihrisko cestou z obchodu nepripravení.... 🙂 ......
@mamulienka30 Tak áno, to je v poriadku. Mne sa stalo, že väčšinou ich mamy ťahali domov, lebo nemali v pláne ísť na piesok, neboli oblečené, nemali čas apod.
@gabikula vyhybam sa konfliktom, lebo mne tieto sprostosti a dotahovacky na ihrisku za to nestoja, preto sme si postavali vlastne. Kto ma nervy stale striehnut na to, ktore dieta ktoremu co vezme a podobne... hlavne pri matkach, ktore maju ako vidim totalne odlisne nazory na poziciavanie, na spravanie sa a komunikaciu na ihrisku... pretoze toto je tema, kde sa ludia nezhodnu, preto ano, takymto konfliktom sa vyhybam. Nema to totiz vitaza, len nervy su s toho.
Tak stále sa dá ísť na iné ihrisko, či?
@natalym nemyslim ze knflikty vznikaju s detmi co maju svoje, lebo take dieta vie handlovat ( resp zan rodic), ja tebe / ty mne...
Ja som zazila problem s detmi ktore nemali nic.
nechcela som to tu pisat ale 2dnovy zazitok, sedime na pieskovisku, pecem prasiatka, dovali sa mamicka s 2detmi ( pod2r a 5r) posadi ich do pieskoviska a sadne si na lavicku... hmm a kde su formicky?
Jaj a este instrukcie 🙂 sedte tam a hrajte sa... tiez moja nepozicala ( mala z kazdeho po 1) a mamicka, mala fp, sedela a kukala do blba ( ziadna asocialka, bagel mala ako na Gerlach,co v nom neviem)
dalsi zo vcera: sedime v cakarni u lekara, mal sklz 40min, motormysi som dala do ruky mobil nech sa hra a je ticho. nalepili sa na nu 2 deti cca 7a 8r a zacali jej ten mobil trhat z ruky ze oni idu hrat... kde mali matku? Vedla mna. Slusne som im vsetkym vysvetlila ze kde je šora a co sa stalo? deti vydrzali asi 40sec a matka? opat fp....
neviem cim to je ze tie otravujuce a obtazujuce deti maju povacsine matky ktore aplikuju tzv volnu vychovu? podla mna skor mamvsetkonahaku vychovu.
So zenami ktore komunikuju a deti koriguju som taketo nezazila
@mamulienka30 boli sme na ihrisku ani nie 10 minut, ziadne drankanie sa nekonalo, len pekne popytanie sa mnou, ci sa smie pohrat, kedze moj este hovorit nevie. Moja snaha zaujat ho milion inymi cinnostami bola neuspesna. Nebudem sa viac k tomuto vyjadrovat, vzhladom na to, ze ani len v mysli som nemala, ze mozme skoncit na nejakom ihrisku a ja tu neutocim na deti, ale na prihluple sa zachovanie rodicov deti.
@mia18112 to si mohla mna stretnut, presne toto by som synovi povedala aj ja - ved si to vezmi nazad, je to predsa tvoje auto! Vravim na toto maju ludia evidentne uplne rozdielne nazory... preto radsej u mojich plati - dones si vzdy svoje, pozicaj AK TY CHCES kamaratovi - nie je to tvoja povinnost, neber za ziadnych okolnosti hracky inym. Ale vravim na verejne uz takmer nechodime, pretoze sa to tam hemzi materskou exotikou... od "telefonistiek" cez "kavickarky" az po "pozor spadnes" a "preboha nezaspin si tie nove nextove leginky" matiek...
@mamulienka30 jééj...aj vy mate záhradný domček,smykalku s pieskoviskom,nádherný bazén,trampolínu ?ale hojdacku mame len jednu aj ked mame 4deti.Pekne si počkajú na rad ked sa smykaju... 😉
@mia18112 to je uplne v poriadku, aj my berieme hracky tak, aby sa dalo pozicat, ale chapem tiez, ze ked ma napr.moj maly svoje oblubene auticko a nechce ho pozicat, tak to akceptujem. V tomto konflikte bola matka, ktora kojila mladsieho surodenca a predpokladam, ze nemala chut, ani silu sa natahovat so starsou, aby pozicala. Upozornila dotycnu mamu, ze momentalne nepozicia. Možno keby si mamicka s tym malym k nim prisadla a zacala sa prihovarat a vysvetlovat svojmu malemu, co dievcatko robi, pecie kolaciky a povzbudzovat ju, ze nech ukaze ako to ona vie a nech nauci aj ich take pekne robit, tak by to bolo ine. A nie klebetit a povedat, ze uz nemala sil ho drzat....
Zeny vy ste normalne??? Ja ked idem na ihrisko tak samozrejme predpokladam ze hracky ktore berieme z domu budu chciet aj ine deti. A pride mi normalne ze aj mojmu synovi niekto hracku pozicia...ak ma 4 vedierka a hra sa z jednym preco by nemohlo jedno pozicat niekomu inemu??? Prepacte ale je prirodzene ze deti usmernia rodicia....ked ma moje dieta 4 lopatku a hra sa s jednou a dalsie dieta si chce pozicat tak mi pride normlne ze mu jednu poziciam.....prosim vas ake morne prava tu spominate??? Kristusat bavime sa o prostom poziciavani.....
@zajkka trampolinu nemaju, neviem, kde by sme to uz velmi dali 😀 Ale smykacky dve, jednu velku a druhu mensiu pre maleho, este donedavna nevedel na tu veliku vyliezt 😉 Pri takmer 4 detoch sa to proste oplati...
@mamulienka30 vies nad cim premyslam? Ako zareaguje tvoje dieta, ked sa dostane na ihrisko. Ked ty ako matka nemas chut sa dotahovat a radsej si vypustis dieta na svoj dvorcek so svojimi hrackami. Sa uvedom, ze to nie je o tom. Opakujem, tiez byvame v dome s vlastnym ihriskom, od pieskoviska cez smykalky po velku trampolinu atd. Ano, pohrame sa aj doma...ale dieta potrebuje aj kolektiv a nie len aby sa pohralo s inymi detmi, ale aby sa naucilo, ze su tu aj ine deti, nie len JA a vsetko je len MOJE! Treba im spolu sa hrat, behat, smiat sa, poskriepit a naucit ich udobrit sa, a ano vediet aj pozicat a vediet slusne pozicat si, podakovat, poprosit! A aby som teraz nechodila s detmi na verejne ihrisko len pre moju "lenivost?" nieco pripadne riesit...divne..nam sa taka situacia stala 1.krat.
Ja by som mu tiež dala lopatkou po hlave,ak by mi zničil koláčik 😀
@luvika moje dieta chodi do normalnej skolky, teda uz pojde v septembri do skoly, dcera to ma tiez za sebou, ta uz je stvrtacka... su to nekonfliktne, pokojne, v kolektive oblubene deti. Delia sa s jedlom, pomahaju inym, su slusne, vedia poprosit, podakovat. Nie je vsetko len ja a moje - ale nieco je ano presne JA a MOJE. Ty zasa naucis dieta rozdat aj posledne a deti ho v skolke oberu o vsetky hracky a presne vychovavas "trubku", co bude pozicivata a naleti do buducna kazdemu, kto mu spravi pekne oci. Treba najst zlatu strednu cestu. Vediet aj to svoje obhajit. Tolko k teme sa uvedomit. Ides zas s extremu do extremu.
A ano som po takmer 11 rokoch materstva leniva riesit hovadiny.
@mamulienka30 Vieš čo je najsmutnejšie? ?? Že sa tu svojim názorom ešte aj verejne chvališ. Požičanie niečoho nie je povinnosŤ, to mas pravdu, ale ide tu o BUDOVANIE slušnosti, empatie a vobec ľudskosti. To Tebe očividne chýba !
@mia18112 mne prijde ten opacny nazor rovnako cudny a myslim, ze vam tiez nieco chyba... nadhlad a pozerat sa aj do buducna...a tolerancia k inemu sposobu vychovy...Moje deti nezasahuju nikomu do kapusty, neberu, nebiju, neotravuju... len svoje nepozicaju, ak nemaju chut - a co? Je to ich!... dieta sa nemusi naucit len rozdat... ale aj obhajit si svoje... oboje je ROVNAKO dolezite. Nepoznam dospeleho, co by vylozil tasku s vecami a popytal sa, ktora chcete z mojho kolaca, z mojej vody, ktora chcete moj ipad a ktora mobil, no ved pohrajte sa, ked ste si nedoniesli vlastne 😅 Absurdita aspon pre mna...
@tova pekne napísané niet čo dodať. 🙂
niekedy si myslim, ze prislovie, alebo povzdych "ako deti v pieskovisku" by sa malo zmenit na "ako matky na ihrisku" 😀 😀
niektore zeny stale nechapu, ze ihrisko je prva moznost pre deti dostat sa do spolocnosti inych ludi a tym padom je to prva moznost ako detom ukazat ako sa v takej spolocnosti spravat a my sme ti, co maju deti usmernovat..
@girlie_konik no tiez poznam taky pripad, my ju volame Bio matka, jej malej sa nemoze nikto ani dotknut, lebo prave chytal kvietky alebo nieco,takze ma spinave ruky podla nej, teba ako matku to az urazi, ako keby tvoje dieta bolo ja neviem ine ako jej, neviem naco take deti vobec beru do kolektivu a nesedia s nimi na riti doma niekde v uzavretom priestore, kde nikoho nebudu okolo seba mat, zbytocne robia na ihrisku dusno, zneprijemnia ,,normalnym,, ludom okolo atmosferu. Jasne, ze tu malu na piesku mala jej matka upozornit, ked ma 4 lopatky, nech jednu pozicia, co potom cakas, ze z tej malej vyrastie, ked ju neupozorni jej vlastna mater, rozmaznany fracek, nevystate decko. Joj milujem take typky. 😠
@mamulienka30 ale ked si tvoja kamaratka zabudne vreckovky napr. a poprosi ta, ci by si jej jednu nedala, tak jej das, nie? alebo jej povies, ze ma smolu, lebo sa ti proste nechce delit? 🙂
@moni244 presne tak pred 20 rokmi by tak stacil otcov kuk a uz by pozicala veci jedna radost.
@jana_eyre porovnavas detske hracky s hygienickou potrebou ano 😅 Ach skoda toto rozpitvavat... vravim ja som na moje deti hrda, ze sa vedia hrat nekonfliktne... problemy zacinaju s detmi, ktore su naucene, ze im kazdy NUTNE musi pozicat nieco a matky, ktore stoja s vyzyvavym pohladom za nimi, no ved daj, mas dve! Mne taketo zmyslanie fyzicky vadi a nesuhlasim s nim. Nie to este usmernovat svoje deti takto. Preto vravim, nejake vysedavanie na ihrisku ma preslo par rokov dozadu, ked sme sa stahovali do domu... Som rada, ze to uz absolvovat nemusim...
@girlie_konik nemohla by som nereagovat , ci ako matka, alebo ako babka to je jedno, ked vidim, ze moje dieta udrie to druhe, to by uz automaticky zo mna vyletetelo, aby som ju nato upozornila, ze to sa nerobi, joj to asi bude jaka matka taka Katka
Popísalo sa tu toho dosť, každá máte v niečom pravdu... 🙂
Jasne že ked mmám 4 kybliky, 10 formičiek tak sa požičiava pomerne lahko...lebo je z čoho, snažila som sa nosiť na piesok viac vecí. Deťom som hovorila, že ved požičaj dieťatku...lebo aj nám kolko krát požičali takže pride mi to prirodzené, že požičiame ak sa s tým decko nehrá, ak to má v ruke tak samozrejme povieme že vieš čo s týmto sa teraz hráme ale toto ti radi požičiame.
Inak boli sme na dovolenke v Rakuskom Aquaparku a poviem vám že tam NIKTO nič nepožičal...pozerali sme ako dementi...v tých člaptadlách pre batolátka boli matky s deťmi - rakušanky a hned všetko brali ak videli ze by sme sa toho nahodou nedajbože dotkli....to iste aj na ihrisku v areali, mala si chcela požičať odražadlo a oni to nejako videli ze sa chystá si ,,požičať,, poprosiť a odtiahli si to hned k sebe a jasne dali na javo že nie....Samozrejme nie je to naše a tak treba rešpektovať, ale som si myslela z tohoto celkového prístupu čo som tam videla, že ,,aby ste sa nepossrali,, detom som povedala, že to nei je naše a tak si musia hladať niečo ine.
@sardinka333 hmm, mamulienka30 ma mozno tiez rakusky povod :D tak asi budme tolerantne aj k jej nazoru :p ale nie...ako suhlasim v istych veciach aj s nou, aj ked niektore veci ponala trosku...zvlastne ;)
Kde nie je interakcia, nie je konflikt...
Mam pochodene desiatky ihrisk a vzdy bol pokoj tam kde platilo pravidlo: hracku su spolocneo, kto sa prave hra, tomu sa netrha z ruky. Nedovolim mojmu trhat z ruky hracku inemu dietatu, aj ked je jeho. A nedovolim inym jemu vytrhnut. Na 95% sa tymto pravidlom prirodzene riadia rodicia / opatrovatelky deticie a prave tie vynimky sposobuju konflikty
A popritom suhlasim s @sardinka333 ak si nejaka mamicka nepraje, aby sa moje dieta dotykalo jej hraciek, respektujem... radsej ale no comment 😀

@eeffka určite si tá najšikovnejšia a najkreatívnejšia mamina na svete.Tu nejde o vynaliezavosť,ale o tie matky,ci aspoň sa pokúsia tomu dieťaťu naznačiť,ci by im nepozicalo na chvíľku tú krásnu farebnú formičku.Od mala treba tie deti učiť a naozaj to využijú v živote a začínajú v škôlke,v škole a pokračujú az do dospelosti.A nejde o požičanie na 1/2 hodinu,ale na 5min. A potom nech si to aj deti pýtajú spať,....ale co vam budem vysvetľovať,každý mame vzdy svoj názor.