Konflikt na ihrisku
Ahojte,
chcem len tak pokecat a zistit vase nazory na dnesny konflikt, ktory sa mi stal s malym na ihrisku.
Maly ma 15 mesiacov, chodi, zaujimaju ho ine deti a vlastne vsetko, zvedavy je.
Je to moje prve dieta, takze su pre mna taketo situacie nove..
Dnes sme boli na takom mini ihrisku, chodi tam velmi malo ludi.. s kamoskou, co ma tiez maleho chlapca, sme sa tam vyvalili a chalani sa hrali, pohodicka.
Potom prisla mamina s malickym babom v kociku a vacsou dcerkou, cca 2-3 roky /ja to velmi neviem zatial odhadnut/ a predpokladam jej mamou, teda babkou.
Babka bola s tou dcerou na piesku a mama kojila to male.
Moj syn hned zaregistroval, ze niekto prisiel a isiel za tou dcerou. Mala tam hracky do piesku, nieco jej chytil, tak ona hned hysak, ze nieeee a trhala mu to z ruky.
Mama krici, ze bohuzial, mala nic nepoziciava, babka uplne bez reakcie. Tak ja ze jasne, vratime dievcatku hracku, aj ked myslela som si svoje.. ale tie dospele boli fakt mile, usmiate, tak reku neriesim, nech si oni riesia.
Maleho som potom drzala od nej, lebo on samozrejme len tam sa tahal a vsetko jej chcel kukat.. mala si tam potom robila s babkou kolace z piesku a ked ma to potom uz prestalo bavit ho od nej tahat, tak tam prisiel a prstom jej rypol do jedneho toho kolaca. A ona treesk mu celou silou po hlave s formickou, velmi sa zlakol a zacal plakat.
Babka len kukala, mama to asi ani nezaregistrovala. Kedze zase ziadna reakcia, tak som sa ohradila na tu babku, ze ako halo, ved zase trochu si ju usmernite predsa, ved moj maly nic take neurobil. Tak ona az potom navela, ze prepacte a malej uplne maznavo "Joooj, to nemozes moja takto, joooj, bla bla". A nic, hrali sa dalej. Mama s babkou sa mi potom obe ospravedlnili, ja som tam nechcela robit dusno, tak som povedala ze ok a spakovali sme sa aj s kamoskou prec. A mala nic, hrala sa dalej, ani pol slova, ze by ju nejak usmernili alebo co.
Nechcela som tam robit dusno, malemu sa nic nestalo vlastne, ale baby, ako sa taketo veci riesia?
Ved ta ich mala uz vyzerala, ze ma rozum a chape veci, tak nemali jej nieco viac povedat?
Moj maly bol oproti nej uplny prcek a keby toto spravil, tak mu to teda inak vysvetlim a hned by vedel, ze spravil zle!
Ved kua, na ihrisko sa deti chodia hrat a snad sa mozu jeden druheho aj dotknut a pokukat si hracky, nie ze ich tam budem drzat od seba, nie?
Dakujem 🙂
@nelinka158 ved nikde nepisala,ze ma posluchat na slovo! Ale usmernit ano, uz v tom veku..onibto casom pochopia. Ved musi vediet,ze spravil nieco zle! Ked nas adi v 16-17m.sotil (1.xa naposledy) chlapceka acca rocneho,lebo ho nechcel,tak som sa ospravedlnila a pofukala bobo tomu babatku a nasmu som trosku nahnevano vysvetlila,ze to sa nerobi.. Aked mali obaja obdobie (o kusom starsi ako 15-16.m.boli),ze chceli byt na nejakej atrakcii len sami,hoci tam bolo miesta pre viacerych,tak sli prec oni. S vysvetlenim,ze to je pre vsetkych..a boli neskor ochotnejsi pustit na kolotoc ci do domceka i ine deti.
Jedine,co respekutujem,je to,ze nemusia pozicat hracky(syn s tym sivlce nemal.problem a ani nema,dcerka ichotna nebola veelmi dlho). Ale teda s tym,ze ani im nemusia pozicat,to ich zas ucim respektovat tiez.
@girlie_konik chapem, ospravedlnili sa a tym to hasne, niekto neurobi ani to, este ti vynada, ze co sa staras. Zial taka je doba. Mne zas zacina vadit, ze kym ja chodim ako pojazdne hrackarstvo, ine nedonesu nic a potom sa mi krpci hrabu v kocari bo sa chcu hrat... Nemam problem pozicat, ale deti sa neunuvaju ani vratit a rodicia sa tiez tvaria, ze co by som asi tak chcela od ich ratolesti... ale cest vynimkam
Urobila si dobre ze si odisla. Zabudni na to. Taketo situacie sa stavaju ale chapem ze je to neprijemne a cela ta situacia zamrzi. Jednak ze ti bolo luto synceka a materinske pudy nepustia a po dalsie skutocne nereagovali adekvatne. Vsimla som si jednu vec...uz teraz vdiet na vela detoch na ihrisku ake z nich budu osoby. A kto tu zlyhal?,jej matka. Ja som nazoru ze poziciavat hracky by si deti mali. Bolo tomu tak vzdy a mali by sa deti tak viest nie len kvoli tym hrackam ale kvoli tomu, aby sa naucili k sebe chovat. To je ta prva zastavka ich vychovy medziludskych vztahov. Syna vediem pekne sa spravat k druhym a pozicat hracky ak sa s nimi momentalne nehra.
jáj, ja by som niektorím dopriala stretnúť moju na ihrisku 😀 má obdobie moje, nedám, sleduje si hračky z preliezky, z hojdačky, akonáhle len niekto ide okolo napr. kočíka, už jačí nie, moje, dosť 😀 😀 😀 dohováram od rána do večera, až ma hrdlo bolí, nemôžem ju nechať bez dozoru, lebo capne jemne po ruke, alebo strčí, neznesie starších chlapcov a mladšie dievčatá, malých chlapcov chce objímať a pusinkovať, čo musím striehnúť, aby nerobila, za staršími dievčatami sa ťahá a nedá im pokoj 😀 a keď sa jej niečo nepáči, jačí, až v ušiach zaľahne
Každé dieťa je iné a ťažko povedať kto čo robí zle. Proste, keď to na dieťa príde, niekedy a hlavne keď ona mala dve deti, ver tomu, že tej matke bolo ťažšie ako Tebe. Nebola som tam a nechcem sa nikoho zastávať. Ale, aj Tvoj malý a teda aj Ty ste boli upozornení, že malá sa nedelí a bol to Tvoj malí, kto jej ďobol do koláčika. Vieš, dotyčná mamina nešla sama na ihrisko, ale šla s babkou. Aby si ustrážila obe deti. To Ty si si neustrážila syna. Ako, neber to tak, že na Teba útočím, len proste, tak ako píšeš. Tvoj malý má 15 mesiacov a ťažko Ti je pochopiť vek takmer dva a pol roka. Ja som si tiež pri prvom myslela, že ja to poriešim inak, a teraz pri tretej viem, že všetky deti sú plus mínus rovnaké. Netreba to tak medzi deťmi prežívať. Moja najmladšia je zase taká, že nechce aby za ňou chodili deti. Tak aj trikrát upozorním mamičky, aby ich deti nechodili k mojej, lebo potom mi začne plakať a ťahá sa mi na ruky. Proste majú celé ihrisko, tak nemusia byť práve pri nej. Zase to môže vyznieť kadejako ako to tu píšem, ale proste, deti vyrastú a nás tieto boľačky tiež prejdú ... 😀
@leeenka26 vzdy boli deti,ktore hracky jednoducho nepozicali.
U nas -rovnake vedenie. Dyn nemal.peoblem,bolo mu to jedno,pozical (skor teraz,ked ma 5r.je haklivy na to,ked mu segra berie jeho hracky-niektore auticka,ktore ma oblubenejsie).. Mala? Pozicat ani za pana,akonahle si chcel niekto pozicat,hoci sa s tym nehrala,hysteria.. Vysvetlovanie.. Ale; cbodievame na 2ihriska,pozname sa tam vacsina mamiciek,nestretla som sa s tym,ze by niekto zazeral,nerespektoval to,ze nasa nepozicia.. Naopak..bolo tam vela deti,ktore tiez svoje hracky pozicat nechceli a to som zas chapala a vysvetlila malej ja.
S tym poziciavanim..podaktori v dospelosti akosi zabudnu,ze su uz dospeli a len tak brat veci ako za detskych cias uz nemozu.. Len vtedy sa im uz hovori zlodej...
@kikuleenka myslim, ze je velky rozdiel povedat, ze to dievcatko sa nesprava pekne a ze dievcatko je skarede.
Inak 7 sedem stran o pieskovom kolaci a formicke 😀
@girlie_konik ahoj zažila som niečo podobné, boli sme so sestrou na návšteve, synovec mohol mať niečo vyše roka, bolo tam dievčatko to mohlo mať tak 2-3 roky celý čas mu robila zle, keď malý tancoval a zrejme jej vadilo, že je v strede pozornosti, sotila ho rukami tak silno, že doslova kúsok preletel a dopadol hlavou na dlažbu. So sestrou sme hneď vyskočili, už som čakala, že ho zdvihneme so zakrvavenou hlavou ale našťastie nie a vieš čo na to jej matka? Nič, len tam sedela ako taká krava a nechala nás aby sme to riešili.
@kuceravasue12 fuha tak toto je ale ina situacia tam by som veru aj matke nieco povedala
@siska53 ono do istej miery to beriem. Ked sa niekto a niecim hra alebo ma vyslovene oblubenu hracku...alw nie o tom to je. Proste deti sa uz na ihrisku ucia medziludskym vztahom. Je to prva zastavka. Ale jasne ze zalezi aj od povahy. Mozno moje dalsie dieta bude diametralne ine. Teraz mam take ze pozicia ale uz odsledovalo ze moje moje nedam..To o tych zlodejpch, myslis ze tam mo ma koren? No ja neviem
@kikuleenka ach tak, sme sa nerozumeli. Jasne, udriet nemala, nebolo to pekne, ale....situacia bola aka bola, dieta sa vlastne branilo. Nestastne, ale primerane veku. To mas tak - dve male trubky sa stretli na ihrisku. Ine kafe by bolo ak by dievcatko udrelo len tak... 😉
@spuntikmathiasko inak zaujimave...moja zas az kym nezacala chodit do skolky tak nechcela nikomu nic pozicat..az v skolke sa naucila,ze ved sa iny pohra a vrati..aj vcera mi na ihrisku-mala kocik so sebou,ale hojdala sa,povedala,ked si jej kocik pozicala kamiskina mala,ani nie 18m.dcerka,ze ona mi ho vrati...
Ale zas,mala obdobie,kedy sice nepozicala nikomu,ked tu hracku chceli dieta,ale pozicala vtedy,ked sa tak rozhodla ona. Dokonca nie ze pozicala,ona to dala a nechcela naspat..dokonca uplne cudzil detom,co slz len tak stretli,raz v samoske dostala balon a len tak ho dala chlapcekovi v kociku,co s tatom stal pred obchodom..doslova mu ho vnutila.. Ale kebyze ten chlapcek ten balon chce,tak by lu ho nedala..a to nebol len balon,to boli aj nase hracky...
Uplne ina ako jej starsi bracek..
@girlie_konik ako sa riešia aké veci? Veď ste to slušne ustáli obe strany...čo by si ďalej chcela riešiť? Oni si dieťa vychovávajú podľa svojich pravidiel, je to ich vec. Zrejme si čakala väčšie zadosťučinenie, ale smola. na toto nemáš vôbec vplyv.
@siska53 ano, da sa to tak povedat 🙂 aj ja ich mam celkom slusne mnozstvo a vdaka tymto "ihriskovym kamoskam" su dni spestrene a deti veselsie, ze maju okolo seba svojich ihriskovych kamosov 🙂 /moj starsi totiz nechodi do skolky, takze najma ihrisko mu prinasa vztahy s rovesnikmi, alebo teda aspon s mladsimi detmi../
@girlie_konik no holt, neries to, kasli na to, aj tak neporiesis 😲 . Mam dvojcata, maju 3,5 roka a nechci vediet ako to u nas vyzera. Vedia sa pobit a pohasterit aj o mesiac na nocnej oblohe. Dnes zrovna sa pobili o steblo travy, ktore si mala utrhla a maly jej ho vzal, darmo, ze okolo nich bolo stebiel jak nasr...Proste, tak to medzi detmi je. Mozem im stokrat vysvetlit, tak isto by som mohla do steny kricat. Rok chodia do miniskolky, kde je aj par dalsich deticiek a hracky maju spolocne, ale aj tak, ked su doma a pridu k nam deti, mala sedi na svojich hrackach jak besny pes a nechce pozicat. A mozes jej co chces rozpravat :D. Takze, mozno dobre vedeli, aka mala je a mozno aj to, ze proste niekomu nevysvetlis. Mozno boli pripecene a proste neriesia, mala moze na tom byt podobne 😀 ....Ludia su vselijaki, kasli na to.
a take, ze striedame sa a poziciavame si a pockaj, kym sa druhy pohra u nas dokolo omielame. Ale pamataj, ze deti proste niekedy idu po svojom. Tazko povedat, ci to treba riesit alebo respektovat. Mozes aj svojmu malemu povedat, ze cudzie hracky nech nechyta, ked sa to dievcatku nepaci a drzat ho mimo nej. Ja to mojim ani nedovolim, ked vidim, ze na nas to dieta alebo mamicka uz divno kuka, ked sa priblizia. Ale pieskovisko maju na dvore, takze o ihriskove nemaju zaujem, tak mozno mam malo skusenosti.
@sestricka52 a o co by si bola lepsia od toho dievcatka,co caplo tvoje? Niektore deti sz vraj len nevedia skamaratit..lepsia cesta je skusit sa jej opytat,ci sa chce s tvojou dcerou hrat...ked uz to nespravila ta jej mama..
Nuz....prve nevhodne spravanie bolo na vasej strane.... mala len reagovala na zasah do jej osobnej zony,ktory sinepriala...keby ze som ja s malou na ixh mieste asi by som ta dorazne poziadala aby ste nas nechali sa hrat rodic musi mat oci na stopkach a byt za zadkom dietata.... treba respektovat okolie nielen svoje potreby
@siska53 kazde dietatko je ine a kzde si prechadza kazdu chvilu nejakym obdobi,. Niekedy mam pocit, ze nema vyznam sa tym zatazovat. Ako prislo tak odide a pride dalsie obdobie so vsetkym prijemnym aj neprijemnym 🙂
Ja mam taky pocit, ze on v tej skolke asi zistil, ze ako nahle nieco pusti z ruky uz bere druhy. Ked sme boli minule na ihrisku tak uz predtym som mu povedala aby pekne pozical hracky, ze dohliadnem aby sa mu vsetky vratili tak ked sme tam prisli hrablicky pozical ostatne nie 🙂 uz som neriesila nechcel tak nechcel.
@spuntikmathiasko no ved ano..len daktore spravia z komara somara namiesto toho,aby si trosku nieco nastudovali o obdobiach dietata a hlavne sa len nevykecavali a aspon pri tych malych im boli nablizku a venovalu sa im..
Ja mam pedagogicke vzdelanie aj ked nie zrovna predskolsku,alr fakt mam precitanych niekolko knih plus i casopisy..celkom ma to zaujima,preto si myslim,ee vela veci chapem,aj ked vychova je tazka vec a nikdy nevies,ako to vypali.🙂 ja to beriem tak,ze dieta v 3 ci 6t.nemoze byt vyslovene vychovane..skor je stale este vychovavane.
Inak..ja nemam problem upozorit aj cudzie deti,ak ich spravanie prekroci hranice,ale mi neprekaza ani to,ak niekto upozorni moje,ak je to opravnene. Nemam na mysli,ze krik jak najaty a pod.,ale dorazne upozornenie..
A nejake poziciavanie ci nepoziciavanie..ako fakt taka debata... Vlastne zbytocna,ked sa to tak vezme..
@siska53 co sa tyka toho poziciavania, niektore matky su horsie ako ich decka
@girlie_konik poznam ten pocit, ked nechapes, ako sa druhi spravaju a vychovavaju deti a niekedy vyslovene vidis, ze tou vychovou ho vyslovene kazia a nedaju si poradit... velmi zly beznadejny pocit. ale to je proste tak, kazdy je zodpovedny za svoje dieta. ked ho vychovavaju zle, vrati sa im to, ked zacne chodit do skoly a zacne mat tam problemy so spoluziakmi. ty mas zodpovednost za svoje dieta, za jeho vychovu, oni maju zodpovednost za svoje a maju vychovavat podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, lebo najlepsie ho poznaju. to, ze sa mnohi rodicia casto mylia, je uz druha vec, ale nikto nema pravo im do toho zasahovat, pokial dieta vyslovene nezanedbavaju. ty si urobila to najlepsie co si vedela, mozes byt spokojna, poucila si sa, ze su aj rodicia ktori vychovavaju inak a teda treba byt opatrnejsi pre istotu (aby nebola dalsia bitka), to ako vychovavaju druhi dieta, nech ta netrapi, lebo sa to zial vacsinou ovplyvnit neda.
ja osodne mam dvojcata maju styri a pol...absolutne nefunguje pozicaj...a vrat viedlko to do takych extremov ich bitky az som zhruba ked mali dva a pol..dostala hysak...a vysypala som s mm vseeetko na zem...zobrali sme fixi a pisali inicialky....vvveeelmi rychlo sa naucili...svoju inicialku...a je pokooooj.do dnes kseftuju medzi sebou...za nieco neoblubene si vykseftuje u brata ine...co cchce...
dalej maju narok na svoje vlastnictvo...ano ich vedierko hracku atd...ano aj oni maju dni kedy nechcu pozicat..ok...respektujem to ..mne je jedno druhych co a ako sa pozeraju...nezijem z nich....ale.....vzdy dojde na to ze aj oni nieco chcu od druheho...vtedy poviem...noooo nemozes chciet....pretoze sam si nepozical....stalo sa to viac krat.....ale stalo sa mi presne toto...dieta si nabalilo...hracky...a zacali ho sacat dvaja chalani starsi jeden mu bral pozornost a druhy mu bral veci za chrbtom...tu som zasiahla...a este aj som bola divna....ale treba si uvedomit..pre to dieta je to v dany moment tak vazne ako pre nas tablet...a je minimalne slusne sa opytat ci si moze druhe dieta toto a toto zobrat...a respektovat ak nie...podla mna je to zaklad slusnej komunikacie...vychovavat ze vsetko sa poziciava bez slovka mozem dakujem smiem....to je nevychovanost
@eeffka to fakt si myslis ze poziciavanie sa nepatri ?? ved to je zaklad aby sa dieta vedelo rozdelit a nebol z neho egoista, vies co robil moj maly rozdal vsetky svoje hracky na pieskovisku a cakal az sa deti dohraju, dnes uz ma 7 a ked mu poviem ak ti niekto ublizi tak mu to vrat a vies co mi odpovie, ze on sa tak spravat nebude, ze to nie je pekne, podla mna dieta treba viest aj k pokore, lebo o chvilu tu bude zem plna egoistov bez buducnosti kedze kazdy bude mysliet len na seba
@jenny2009 suhlasim z velkej casti. Ale najdolezitejsie je najst ten stred, naucit dieta pokore i bojovnosti a pomahat mu na zaciatku, aby vedelo a naucilo sa, kedy co z toho pouzit. Pretoze hlavne v skole sa to zacne pocitovat, ked sa stretavaju v triede deti roznej povahy, z roznych rodin a deti, ktore boli vedene len k laske, pokore, dobru na to doplatia najviac..bohuzial. Je dolezite, aby sa vedeli v spravnom momente aj ubranit.
@girlie_konik Necitala som vsetky prispevky, ale dievcatko reagovalo uplne normalne a je nespravne mysliet si, ze to z nej treba "vytlct". Pre nu tie formicky a kolacik znamenaju vela, tiez by sa ti nepacilo, keby niekto prisiel za tebou a len tak si chcel pozicat auto, alebo by si napr.vyprala a pradlo by ti rozvlacili po zemi. Mamicka s babickou si tiez mohli pomysliet, ze ty si si mala usmernit maleho, aby nechodil pytat cudzie veci alebo aby nebural pieskove kolaciky. Neriesili to preto, lebo vedia, ze obidve deti reagovali normalne a raz ich to prejde. Teraz ich budes nutit, aby sa so vsetkym rozdelili a ked pride zo skoly, ze mobil pozical spoluziakovi domov, tak to "nerozdychas" 🙂 Vzdy sa na situaciu pozeraj z pohladu dietata, nenut ho do veci, ktore nechce (myslim tie, ktore neovplyvnuju nic dolezite) a uvidis, ze raz ho vsetky "vystrelky" prejdu. Bitka nic nevyriesi, vôlove vlastnosti v tomto veku su slabe, takze deti sami seba ovladat nevedia a nabuduce sa situacia zopakuje aj napriek bitke.

@chikitka ja to riesim pobytom na "trestnej lavici". Mam sice chalana a babu,zivi su dost,maly ako zacal chodit,tak to bol vzdy skor beha ako chodza. Jedina vyhoda u nas je to,ze nas nebyva konfliktny typu,ze on utoci,to skor jeho buchnu,on je prosto len rychly,jasi sa a da sa strhnut kolektivom.
Vlani ale(mali cez 2 a cez 4r.) sa obaja o cosi hadali.. Tak bolo pekne,domiv sa mi ist nechcelo,sup malu do kocika,maleho na lavicku a nejaku dobu si posedeli. A bol pokoj.
Ale som nazoru,ze pri malych detoch,ktore sa este nevedia hrat kolektivne,neuvedomuju si rizika,nebezpecenstvo,ma rodoc byt a hrat sa s nim. Tak som to robila aj vtedy,ked bon maly maly.. Lebo jasne,ze starsi v zapale hry si nemusia male dieta vsimnut.. Ich matkam som to nezazlievala, mnohe mali mladsie deti..a ja som nakoniec teraz v tej istej situacii. Mala ma sice uz 3roky,ale kedze nie je az tak spolocensky typ a su tam bud starsi chalani vo veku jej brata alebo mladsie deti,tak sa aj tak nema velmi s kym hrat. Dakedy ju necham a pokecam s kamoskami,ale sledujem ju a vlastne aspon jednym okom sledujem aj maleho.. A my sme tam uz vizc-menej stala zostava,chodia aj ini,sporadicki navstevnici,ale my si uz deti navzajol usmernujeme,ked robia neplechu nahodou..medzi chalanmi sa aj vyskytne...
@girlie_konik