Krátky nočný spánok 16 mesačného dieťatka

timea27
9. júl 2015

ahojte, poprosim o rady, nazory, bo som uz zufala...16mesacnu dcerku by som chcela nastavit uz len na jeden denny spanok no neviem ako. rano vstava okolo 5tej takze okolo 9.30 uz chce spinkat a potiahne tak 1,5 hod. co je sice fajn ale malo na to aby mi vydrzala do vecera, takze okolo 16tej ide spat druhykrat, cca 1hod. vecer zaspava okolo 20.30 - 21.00. a rano zas o 5tej hore. skusala som ju dodobeda potiahnut, isla spat az o 11.00, no spala zas len 1,5 hod. a vecer ledva o 20.00 zaspala. vnoci hodinu "žúrovala" a rano sme vstavali o 6tej :( najviac ma trapi ze rano o tej 5tej zobudime aj 5rocneho syna ktory uz cez den v skolke nespava tak vecer je "na draka"...

siska53
9. júl 2015

@timea27 a maly ti i kolkej zapsava vecer? Ja mam 5r..oni este v skolke spavaju,no on zvacsa nespi,len vynimocne. On zas ale vydrzi byt dlho hore,no rano potiahne vynimocne do 7-8,zvacsa je hore do 6:45..
Ono zas vidis,tebe vstava skor,ale zas skor zaspia, moji zas neskor zaspia,dlhsie by rano spali..a 3r.uz spi tiez len vynimocne a ked teda spi,zas nevie zaspatpomaly skor ako o 21-21:30..obcas az o 22 a to citame,sme o 20v posteli..

Skus ju jedine jemne smerovat k popoludnajsizmu spanku,skor tak o 15-20min.posunut,neskor , o niekolko dni zas atd..

Nasa zas vedela spavat aj 2-3,5h.poobede,bola schopna spat aj do15:30-16..ale ked nasledne nevedela zaspat skor ako o 22,tak som jej to zatrhla a budila ju najneskor o 15.

kofoluska
9. júl 2015

@timea27 No, tak Ti poviem. Mne maly vstaval dlho o siestej. Nech isiel spat vecer kedykolvek (a to chodieval aj o siestej spat a tahal s prestavkou na jedno jedenie 12 hodin). Dva spanky mal este ako jeden a pol rocny. Az niekedy okolo 19-20 mesiacov si sam zacal prechadzat postupne na jeden spanok denne. Akekolvek moje pokusy zaviest len jeden spanok koncili neuspechom.
Chapem, ze situacia so starsim synom je problemova, ale z vlastnej skusenosti Ti poviem, ze cim viac som sa ja snazila o akukolvek zmenu jeho rezimu (ktory si urcil sam), tym horsie to bolo. A az teraz ako takmer dvojrocny nema problem byt cez den hore do dvanastej bez ohladu na to, kedy rano vstane. Odspi si svoje dve hodiny a spat ide potom o osmej vecer.

lia16
9. júl 2015

nerob nic, pockaj, o mesiac-dva- najneskor 3 uz bude spat len 1x a potom sa to upravi.....umelo to nejde
mne osobne tiez trosku vadi, ze mi krpci spia na striedacku , ale co uz, skusenost a rozum mi hovoria, ze nema vyznam nic silit, vypomsti sa to....ak teda nechces doobeda roznasat mrnciace mimco na rukach, lebo chce spat, potom uspavat, co sa nebude darit, lebo moc unavene a poobede zase nosit, lebo zmena rytmu 🙂
drzim palce

timea27
autor
9. júl 2015

@siska53 maly chodi spat az po dcere, takze okolo 21.00 a vstava s malou, cize 5.00-5.30 :(

@kofoluska @lia16 zrejme mate pravdu, musim pockat kym sa prestavi sama, takto len skusam a skusam a som vytocena ked nic nefunguje...nechapem len ze mala vstane o tej 5tej (a mozem sa aj rozkrajat, dat ci nedat mlieko, skusit uspavat na rukach...) a do 1-1,5 hod. na nej vidim ze je k.o. a ze by aj pospala no to uz musim chystat maleho do skolky...co keby som ju cez vikend skusila znovu ulozit okolo 6-7.00?

paris3
9. júl 2015

podla mna sa to nasilu neda zmenit. nechcem ta sklamat, ale moja dcera ma skoro 4 roky a stale vstava skoro. od malicka som skusala vsetko mozne aj nemozne, ale to je asi jej prirodzene nastavenie. uz som davno vzdala pokusy to zmenit.
a zaujimave je, ze na jar, ako sa predlzuju dni a skor svita, tak ona aj skor vstava. dobre ale je, ze kedysi vstavala o 5tej a vekom sa to posunulo na cca 6-6.30. ked mam stastie, pospi do siedmej 🙂
moja chodi spat okolo 22hej a o 6tej je uz hore. je pravda, ze poobede spi aj 2 hodiny. strasne by mi pomohlo, keby uz poobede nespala a radsej spala normalne dlhsie v noci. ale viem, ze nasilu sa to neda. budem musiet pockat par mesiacov... dufam, ze nie rokov 😀

kofoluska
9. júl 2015

@timea27 mne maly zacal aj neskor vstavat ked si ustalil dva spanky. Ozaj neznasilnuj, je to sice narocne a problemove, ale asi aj tak nic neporiesis, iba Ty budes vytocena a mala nervna. Mne maly tiez isiel na doobedny spanok spat do dvoch hodin od zobudenia. Ak bol hore dlhsie, bola to cista katastrofa a aj zaspat mal problem, uz bol pretazeny.

timea7
10. júl 2015

@timea27 a keby si ju dala spať doobeda skôr ako o tej pol desiatej? Posunul by sa jej podľa mňa aj popoludňajší spánok. Inak na tvojom mieste by som syna teraz cez prázdniny nechala doma, prispôsobila sa režimu malej a mala veget, nech si vstávajú a zaspávajú, ako chcú. Po prázdninách bude dcérka staršia, sama sa možno na jeden spánok nadstaví.