Ktoré dieťa je životaschopnejšie?
Ahojte, táto otázka smeruje predovšetkým na staršie maminy s už dospelými prípadne tesne preddospelými deťmi a pre tie, ktoré ich majú 2 a viacej.
Ktoré z Vašich detí sa Vám javí také najživotaschopnejšie? Myslím celkovo - či už v spôsobe narábania so životom, v riešení problémov, v schopnosti žiť svoj život, napĺňať si ciele, správať sa zodpovedne alebo primerane veku, a byť aj šťastný, z pohľadu na schopnosť vo vzťahoch - priateľských či partnerských... a pod. Proste ktoré sa vláda vyrovnávať a pasovať s pozitívami aj negatívami života lepšie?
A možný dôvod - prečo? Napríklad, že druhé v poradí, lebo nedostávalo toľko pozornosti, a muselo sa napr. prispôsobiť, alebo naopak prvorodené, lebo som sa mu mohla najviac venovať... Alebo nedá sa to určiť, každé je iné a svojim spôsobom výnimočné a každý sa rodí aj s inou "výbavou"?
to sa podla mna ani neda zrovnanvat. kedze kazde z deti je ine a tak sa k jednotlivym etapam zivota aj chova inak
Ako ta napadla takato otazka?? Ved to zavidi od milion faktorov??
@lilitela nemám odpovedať, ale príliš sa zamýšľas🙂je to veľmi individuálne záleží od povahy dieťaťa, ľudí ktorí ho obklopujú, školy, zamestnania niekto tu dravosť cieľavedomosť v sebe má.Niekedy môže byť to staršie zvyknuté, že bolo na piedestál všetko mu išlo učenie, krúžky až zostane v takom režime, že načo sa snažiť napredovať a nejaké iné dieťa mladšie, posledné, môže mať veľkú túžbu byť dobre, vynikať môže byť zo zlého rodinného prostredia a to mu dá tú silu ísť dopredu a veľa dosiahnuť
Vôbec sa to nedá odhadnúť ktoré sa ako bude raz v živote správať, ktoré bude mať "lepší" zaujímavejší život
Moje sú každé iné a obe tak veľmi životaschopné. Som hrdá.
Ale ved autorka sa nepýta ako odhadnut, ktoremu z deti bude v zivote lepsie? Vyjadrit sa mozu skor naozaj mamicky s doslelymi detmi, ktore uz vidia na detoch aku maju povahu, ako sa stavaju k problemom....atd. A podla mna je to otazka na ktoru sa da normalne odpoveddat. Kazde dieta je ine...ved to je jasne....ale celkovo z hodnotit sa to da....ze ci prve, druhe, alebo tretie je "životaschopnejsie".
Odporucam knizku Deti ako vyzva. Autor sa venuje aj tejto teme 🙂
No mna by to tiez zaujimalo, najma odpovede tych, co maju dospele deti, ved to je normalna otazka,urcite rodicia dospelych deti maju na tieto veci nejaky nazor.
Súhlasím s babami, každé moje je úplne iné, ale žiadne sa nestratí v živote. Ale je fakt, že druhý syn má takú povahu že nemá problém povedať všetko na rovinu, je veľmi priamy, čo mu žiaľ bude na škodu skôr,poznám to podľa seba, ale na druhej strane viem že ak mu bude niekto ubližovať tak si to hneď vydiskutuje
@lilitela Poznám veľa rodín, kde bolo a je uprednostňované prvorodené dieťa, potom matka proste zhodnotí, že staršie je priebojnejšie. No bodaj by nebolo, s takým sebavedomím. Myslím, že toto je chyba, ktorej sa dopúšťa veľa rodičov, prvé dieťa je top. Veď každé dieťa je niečím výnimočné, prvé, druhé, tretie...
Myslim, ze dietatu a jeho zivotaschopnosti v tehotenstve velmi prospieva nepasterizovane, neodtucene mlieko (cca 15% tuku), lebo z toho ma vutaminy A, D, E, K rozhodujuce pre vyvoj. Kedze su tieto rozpustne v tukoch nesmie byt to mlieko odstredene od smotany. Ja som to pila pocas tehotenstva a maly daval rany ako kickboxer a celkovo aj po narodeni je velmi vitalny a uz ako 7 mesacny chodi a rozprava.
Podľa mňa existuje strašne veľa faktorov, ktoré toto ovplyvňujú. Počnúc povahami deti, výchovou, okolím, prostredím, možno aj vzdelaním, školou...
Co na toto odpovedať mam 3 dospelých synov a každi je iný najstarší je pohodak mladší ten keď si niečo zaumienil tak to vie zvládnuť a najmladší ten je prefíkaný a vo svete sa nestratí určite ani jeden sa vo svete nestratí mam ešte 2 mladšie ale tie sú malé este
Zalezi od povahy dietata, nie od poradia, kedy sa narodili. Vela zavazi aj pristup rodicov. Napriek tomu, ze si casto myslia, ze vychovavaju rovnako, v 90% tomu tak nie je. A to potom ovplyvnuje deti do dalsieho zivota. Co som si vsak vsimla, deti chudobnejsich rodicov a tie, ktore museli od mala starat sa o mladsich, brigadovat popri skole a tie, ktore odisli z domu (cudzina, VS vo vzdialenom meste, podnajom atd) tesne po 18 roku byvaju zivotaschopnejsie, Deti, ktore su vychovavane "za rucicku", rodicia, zariadia, vyvabia, nemusia sa o nic starat casto maju horsi/ dlhsi start do zivota, maju problem hospodarit s peniazmi, vydrzat v praci a nefluktuovat, vychadzat s ludmi, nevedia asertivne komunikovat atd. Samozrejme, neplati to pausalne.
@lilitela sme piati súrodenci, každý sme iný, každý si žijeme svoj život, máme vlastné rodiny, v prípade potreby si pomôžeme, podporíme sa, na oslavách sa stretávame, neterky a synovcov si ľúbime, všetkých 5 je sebestačných, každý sa vybral svojim smerom, niekto zarába viac a neznáša svoju robotu ale môže si dovoliť luxusnejšie dovolenky atď., iný zarába menej ale má svoju "prácu snov", ostatní tak čosi medzi tým... Dvaja extroverti, dvaja tak medzi, jeden skôr introvert. Tak a teraz mi povedz, ako má naša mama vyhodnotiť kto je životaschopnejší? Aké sú parametre tohto hodnotenia? Peniaze? Šťastie? Rodina? 😋 Celkom som bola zvedavá na odpoveď svojej mamy, tak som s ňou práve dovolala... A vieš čo? Smiala sa, dobre som ju pobavila.

Každé je iné.