Kvety v izbe pre bábätko
Ahojte kocky.... chcela by som vediet Vas nazor ale popytam sa aj u pediatricky, ze ako to je s kvetmi kde spinka babo. Moj priatel ma v obyvacke asi 12 vysokych kvetin listove zelene nekvitnuce. A nechce sa ich vzdat. No a babo by tam malo mat postielku. Mne to pride dost chore..... ze nie je ochotny kvoli zdraviu malickeho sa kvetov vzdat. Co mam robit? Ako ho presvedcit ze to neni zdrave? A ani vhodne?
Joj, proste nechce, nech jej dieta spi v záhradkarstve. Ak tá izba nemá 40m2 tak 12 vysokých kvetov je fakt trochu moc na "spálňu". 🙂
@dominikav123 zakladatelka temy moze dat ku svojim Adelam do izby nemecku dogu. Mozno im viac chutia dogy ako deti 😀
@lia503 presne ako pise @mimla...to iste hodina biologie, dokonca sme z toho mali i pisomku a odpovedali...to co uz pisu rozne blogy atd. je vedlajsie....ale kazdy ma nato iny nazor, ale z biologickeho hladiska vela kvetov v spalni, ci miestnosti kde sa spi nie...
@jeennyv môžem sa zo zvedavosti a tak trochu pre nadobudnutie nových skúsenosti vedomostí spýtať:
- koľko kyslíka spotrebuje taký kvet za noc?
- koľko kyslíka spotrebuje za noc dospelý človek?
@katarinamarkova sorry toto si uz nepamatam mne len zarezonovalo to ze vsade v kazdom teste a pri odpovedi sme mali otazku, preco kvety v izbe ano a nie....ale ujo google ti vzdy pomoze a povie ti ze je to tazko zmeratelne narozdiel od inych latok, lebo kyslik primas stale, ale nejake hodnoty si najdes urcite 🙂
@dominika6 kvety, ako aj ine rastliny u ktorych prebieha fotosynteza, produkuju kyslik len cez den (kedze fotosyntez aprebieha za slnecneho ziarenia) 😉 Vecer nastava do istej miery spatny proces a mozu "vydychovat" kyslicnik uhlicity a splodiny ktore nadychali. Male mnozstvo, ale predsa... Mozeme si to vsimnut na takom beznom pozorovani, kedd zistime, ze vecer (po celodennej praci rastlin) je vzuch najcistejsi, "najlepsie sa dycha". Rastliny su zive organizmy, maju svoje vybracie, energiu. Je zopar rastlin, ktore posobia na ludsky organizmus v noci blahodarne, napr. fikus, ten ma ale zas jedovate listy 😒 Vseobecne sa ale naozaj neodporuca drzat v miestnosti kde sa spi nejake rastliny.
@lia503 postoj priatela je aky? Preco ma problem dat rastliny napr. do inej miestnosti?
@jeennyv prepáč, ujo google nájde veľa blbostí, pravdu nepravdu výmysly aj bludy.....chcela som odpoveď od niekoho kto biologiu študoval a teda by snáď mohol relevantne odpovedať.
ak mi odpoveď pomôžeš nájsť budem rada.
zatiaľ si stále myslím, že to je čosi ako vajíčka - hrozne nezdravé, cholesterol, teraz maximálne super zdravé, lebo toho dobrého chol. je v nich daleko viac ako toho zlého.....plus xy ďalších super vecí.....
rastlinné nátierky miesto masla
oliový olej aj na pečenie, vyprážanie
pevné topánočky na prvé kroky
maso áno? nie?
atd atd atd....
@lia503 inak mala izba a vela rastlin=vyssia vlhkost = potencialne prostredie pre rozvoj plesni. To by mal tvoj priatel ako vasnivy pestovatel vediet 😖
@katarinamarkova ale ja som biologiu ako taku cistu nestudovala 🙂 to su vsetko zakladne poznatky zo stredoskolskej biologie a drilu ucitelky co sme mali, pri ktorej si musel vediet aj vseliake pikosky co preco robi rastlinka 😀 a nie je to od strednej tak daleko tak co to pamatam...
@jeennyv aha, tak si odpoveď skúsim nájsť sama 🙂
aj ja takto ovládam fyziku, biologiu, chemiu, matematiku, slovenský jazyk, lieratúru, dejepis, geografiu, ekonomiu, uctovnictvo, psychologiu, manazment, telesnu, vytvarnu.....a urcite som vela predmetov vynechala 🙂
my sme tiez na zakladke a na strednej museli verklikovat kopec veci...niektore boli pravdy, ine polopravdy a dokonca aj hovadiny.
@katarinamarkova na cloveka sa za ten cas nieco nalepi... ja len nechapem ako mozu byt pre niekoho problem kvety, ako jasne kazdy ma nejaku zalubu, ale podla mna je to horise s roznymi zvieratkami, ked nastane aj situacia dat prec, nie presunut napr kvety inde....
@jeennyv 🙂 ja si aj tak od začiatku tejto témy myslím, že základným problémom pisateľky nie je ani tak hrozné nebezpečenstvo kvetov v prítomnosti spiaceho dieťaťa ako skôr problém donútiť konečne nejako, hocijako tie kvety partnera zredukovať, odstrániť 🙂
@katarinamarkova no kompromisy su dolezitym krokom vo vztahu a ked je na ceste dieta je prioritou sa dohodnut 🙂
@katarinamarkova problemom su tiez jednoduche informacie: rastliny produkuju v noci oxid uhlicity, oxid uhlicity je jedovaty.
Mile mamicky skor ako nieco napisete si to skuste overit / premysliet ci mate pravdu. Kvety v miestnosti v ktorej sa spava nemaju byt. To ze ich tam vymate neznamena ze to je spravne a ze ak ich niekto nechce je to blbost. Autorka ma pravdu v tom ze kvety v miestnosti kde sa spi nemaju byt. Mozno 1 ok ale 12 je naozaj vela. Skus partnerovi vysvetlit ze tie kvety EE pripadne nech ide s tebou k oediatricke a ked to bude pocut od nej si mozno necha povedat 🙂
@lia503 cloveka, specialne muza 😉 , presvedcis jedine racionalnymi faktami. takze by som urobila co najpodrobnejsi zoznam a popis, preco nemat take mnozstvo kvetov v izbe, kde sa spi. Akoze 12 kvetinacov velkych kvetov je uz trochu prilis, pokial sa bavime o standardnej izbe v nejakom panelaku (cca 20 m2). Moje argumenty by boli: kyslik/oxid, plesne v kvetinacoch (velmi casty problem, ale malokto ho riesi a berie na vedomie), ten pocet je trochu moc (je ine 12 africkych fialiek a ine 12 fikusov a paliem, vsakano), a dalsie by sa iste nasli. Uprimne, ja by som sa v takej izbe necitila dobre, vsetko s mierou. Za uvahu stoji aj rozhovor, co sa mu na nich tak paci, bez ironickeho podtonu (ved musis prejavit aj pochopenie pre jeho konicek) a otazka, co by navrhoval urobit, aby si bola spokojna ty, on aj babatko (napriklad zredukovat pocet skutocnych kvetov a pridat obrazy/ fotografie, tapetu nejakych kvetov. Ked budes do neho busit len s tym, ze pre babatko je to nebezpecne podla teba, tak moc nepochodis a navyse bude mozno nastvany, ze babatko ohrozuje jeho rastlinky (muzi su divne tvory 😉
@hradnapani Divne tvory potvory 🙂.... no je to panelakova mala obyvacka cca 18 m2.... ved to ze jeho presviedcat.... budem potrebovat lekarske potvrdenie... a ano ide o velke kvetinace ako palmy tahavy jano brectan cinska ruza a potom take tucnoliste cuda.... ja kvety nepoznam....
@papricka33 no aj by sme ich inde dali ale neni kam.... su vysoke velke tazko skladne.... tam mali miesto..... no teraz tam pojde postielka a prebalovaci pult.... vsade su roldory a na mieru nabytok... neda sa popreduvat ako nam napadne.... preto riesim co vyriesit viem..... nie to co sa neda
@papricka33
Vies teoria a google je jedna vec a prax druha...
Ja sa drzim teorie ze ked nasa generacia nevymrela popei spani v blizkosti kvetov tak nevymrie ani dalsia...🙂..skodi skor wifi a plno energie zo spotrebicov ktore bude mat babo v obyvacke pri hlave...ako chudata kvety
@lia503 Veď v poriadku - to ťa chápem. A kde som ti ja konkrétne naložila. Ak je tá izba malá a vy tam chcete dať postieľku tak je adekvátne ju upraviť tak aby to vyhovovalo aj vám aj dieťatku. Čiže určite sa zbaviť niektorých kvetov alebo ich presunúť ak máte kam. A nemyslím si, že by dieťatku kvety mohli ublížiť - môj názor.
A myslíte, že to bábo tam bude naozaj spať?
Nakoniec bude spať pri Vás v posteli.
Niektore mate fakt problemy, ked si predstavim obyvacku starkej, tak ich bolo asi 30, spavali sme tak, hrali, starka premiestnila len tie velke, nie kvoli skodlivosti, ale kvoli tomu, aby sme ich neznicili. A dieta v obyvacke? Kvety vadia, ale tv nie?

@lia503🙂 fakt by som sa nebále že pár kvetín vydýcha za pár hodín viac kyslíka ako dospelá osoba v miestnosti 🙂))