icon

Mám dať dvojmesačné bábo na celý deň svokre?

nathuska
30. okt 2013

Ahojte,mam 2mesacneho chlapceka a svokra si ho chce zobrat na cely den k nej domov (uz nekojim( ,tak som jej povedala,ze moze.teraz neviem ci je to spravne ked je taky malicky este dlhsie ako 3hodiny som bez neho nebola.neviem ako bude reagovat aj na zmenu prostredia kedze u svokry bol tak 4krat a ona u nas dva krat,chodi malo lebo byvame s mojimi rodicmi a ona zevraj nechce otravovat.takze ani na nu nie je moc zvyknuty.neviem,co by ste urobili ?je to spravne,ze som to dovolila?

ifkael
31. okt 2013

... Len tie moje deti nikto nechce na cely den ...:D co by som zato dala...rodina je zaneprazdnena... Svokra ich mala jeden den na druhy isla na kupko- sama - si oddychnut.

janazba
31. okt 2013

Ak ma zaujem daj jej ho, jasne. Ty si oddychni, aj ked to asi nejde, ja to poznam, maly ma 3 roky a oddychovat viem az teraz, chodi do skolky aj tak na neho cely den myslim. Presne ako pise ifkael, co by za to niektoree baby dali a nema im kto postrazit.

kveta
31. okt 2013

Nie. Dieta do jedneho roka by malo byt pokial mozno stale s jednou osobou, aby ziskalo bazalnu istotu, ze svet je spolahlive miesto, kde ho milovana osoba neopusti. Buduje sa tak zaklad sebavedomia. Den mi pripada pridlhy..

ifkael
31. okt 2013

A to mam rizikove tehu, a mam lezat...:/ fakt pomoc

petka3012
31. okt 2013

no tak ja som na tom troska inac :D mam trojmesacnu dcerku, a nedokazem ju dat nikomu, aj priatel (jej otec 🙂 ) s nou bol sam vonku dva krat, prvy krat pol hodiny a druhy krat 2 hodinky, aj to som mu kazdu pol hodinu volala, ako na tom su 🙂
Nedala by som ju nikomu inemu, urcite zatial nie. Mozno neskor, je to mozno chyba, ale clovek nikdy nevie, moze sa hocico stat, a nebudete pri svojom dietati, no pykat za to budete jedine vy. A aj tak, neviem si predstavit, ze by som bola bez nej, hlavne teraz ked je taka malicka. 🙂 ale neodsudzujem nikoho, lebo bolo vela deti, ktore som strazila a boli uplne malicke ;)

prasiatko30
31. okt 2013

@nathuska necitala som vsetko - ale pokial nemas nejaku povinnost ze musis ist na cely den prec preco svokre nenechas na zaciatok dietatko len na par hodin - nech s nim ide na prechadzku alebo nech si ho zoberie aj domov ale nie na tak dlho a tak si oddychnes, svokra sa potesi a dieta si to ani nevsimne

henikav
31. okt 2013

@kveta ale toto plati iba na Slovensku 😉 Jasne ze je dobre ked sa o dieta stara prevazne jedna osoba, ale tym ze ho na chvilku niekomu zveri, dieta nepride o istoty, ani sa mu nenarusi sebavedomie.

Tu je myslim skor problem ze babatko nechce zverit svokre, ked to tak citi, nesilila by som to, nie je jedno komu deta zveris, ja som mame malu bez problemov nechala, lebo viem ze zvlada starostlivost, ale svokre by som ju nedala, lebo zas o nej viem ze by malu nezvladla, uz je stara a chora, ma co robit aby zvladla samu seba

lucka1987
31. okt 2013

@nathuska moj maly mal dva mesiace ked bol od rana do vecera so svokrou.. sli sme na celodenne nakupy do Pl.. A napriklad aj na nase vyrocie . mal maly 1,5 mesiaca, ked som sla od neho na noc, ked ma mm pozval na drahu romanticku veceru a nasledne noc v hotely . potom na silvestra ked mal 3,5 mesiaca / ja som bola hned par domov vyssie / a ked som potrebovala vybavit nejake dolezite urady a ozaj to bolo na cely den, nikdy som nemala problem maleho jej nechat, vedela som, ze sa vlemi dobre postara... ja som mala velmi kludne a spave babatko, len sa napapal a spal dalej, u svokry ma svoj kutik, ma tam svoje hracky, mal tam svoj druhy kocik ... nevidim dovod, preco nie, najma pokial mas na to dovod. mne to velmi prospelo raz za cas.... teraz ma maly 2 r. a tak cca raz za 4 mesiace si ho svokrovci sami vezmu na jednu noc, aby sme my mohli ist niekam na navstevu alebo na nejaku akciu s kamaratmi, ale je to tym stylom, ze o 21 hod mu dam dobru nocku a rano o 7 uz valim k nim, aby som bola hned rano pri malom...
je to par hodin aj tak mi neskutocne chyba ale na druhej strasne je to neuveritelny oddych

a to som si hovorila pred porpodom, ze ho nedam nikomu.. snad si teraz 50 % zien pomysli, ze som krkavcia alebo co ..... ale upozornujem, ze nepozna pozadie nasho zivota

bianka0111
31. okt 2013

@nathuska je velmi maličky, ja by som na to išla postupne...skus len najprv na dve -tri hodinky...uvidíš reakciu malinkého, ked to nieje nevyhnutné nedávala som ho hned na celý den...

majjka4
31. okt 2013

no podla mna urcite nie...ty musis vediet,citit ci je to spravne...

henikav
31. okt 2013

@lucka1987 myslim si ze to robis velmi dobre, venujes sa malemu, aj si oddychnes, neprestavate kulturne zit. Ale je to hlavne o tom ze svokre doverujes, vies ze malemu je tam dobre. Okrem toho funguju mobily, keby bol problem, tak ti zavolaju 🙂

elienka
31. okt 2013

@nathuska urob si s dieťatkom ako myslíš, ale dieťa nie je hračka ani aj keby si chcela urobiť svokre po vôli, pričom samej sa ti to prieči. mne osobne sa zdá 2 mesačné bábätko maličké na takéto "požičiavanie". Samozrejme ak je treba niečo vybaviť a pod, to je iné, ale len tak? Mne by moju dcéru takto moja vlastná mama stále brala,ale ja som kojila, tak sommala veľkú výhovorku, keď mala 10 mesiacov, tak začala chodiť k mojej mame sama najskôr na pol dňa, potom na celý. teraz má 2 roky a chodí tam skoro každý víkend aj spať. Moja mama sa správa k malej niekedy ako by bola jej mama a nie babka -a to mne vadí, už sme si čo to aj vydiskutovali kvôli tomuto. Tak aby sa ti niečo podobné nestalo so svokrou. Ale samozrejme až bude tvoj syn väčší, ešte budeš rada, že máš svoje volno a on tam zostane aj na noc. Len proste teraz sa mi to zdá priskoro.

zeleny_cajik
31. okt 2013

@nathuska je to na tvojom vnútornom pocite a tiež je to o tom, aké je dieťatko, či je skô plačlivé alebo je to kľuďas. Nezabúdajme, že v niektorých krajinách sa ženy vracajú do práce po šestonedelí, čo síce ani ja nevnímam ako optimálne , ale v tomto kontexte je jeden deň strávený s milujúcou a starostlivou babkou úplne v pohode a neverím, že by na dieťatku nechal nejakú traumu.
Ak máš zlý pocit z celého dňa, skús sa dohodnúť najskôr na dvoch-troch hodinách (aj tie sa dajú krásne využiť u kaderníčky, kozmetičky, na kávičke...) a postupne pridávať, ak to bude fungovať na oboch stranách.
Babka si tiež potrebuje k vnúčatku vytvoriť vzťah, dovoľme jej to. Svokra je úplne rovnocenná stará mama ako naše mamy a k tým teda zďalek tak príkre nie sme. Ak chce byť s bábätkom sama, je to pochopiteľné. Možno si chce ten čas vychutnať, aby sa mu mohla prihovárať ako ona chce, nechce mať pocit, že ju stále niekto sleduje... nevidím na tom vôbec nič zlé.

lucka1987
31. okt 2013

@henikav no som rada, ze to naslo u niekoho pochopenie.. 😅 nerobime to casto, maly ma teraz 2 roky aj mesiac a uz sam sa tam pyta nechce ist odtial prec, samozrejme ked idem do mesta na urady / napriklad som nedavno 18 mesiacov vybavovala stavebne povolenia / a pridem poobede tak vidim, ze maly sa potesi ze ma vidi, rozbehne sa za mnou ale zaroven nechce ist odtial domov casto 😅
ide o to aby aj maminy boli spokojne a stastne, neboli nervne a mali chvilku svojho sukromia.. lebo ved ked je mamina spokojna a vyrovnana, tak aj dietatko to z nej citi 😉

zahradka76
31. okt 2013

@kveta na tuto temu je Tvoja odpoved uplne postacujuca a presne vystihuje, co dvojmesacne dieta v takomto veku potrebuje.

magdalenocka
31. okt 2013

Ja mam 8 mesacneho ktoreho kojim a doteraz bol bezomna max.hodiny a pol a aj to tak raz za tri tyzdne ked ozaj musim vybavit veci co sa s nim nedaj-kupit si nieco na seba,pedikura a doktor.inak vsafe so mnou.my nename kocik,nosim ho takze neni probem na nakupy,rodicko v skolke,urady,proste vsade je so mnou.ozaj by som mohla spocitat hodiny ktore bol bezo mna od narodenia.a teda vobec mi to neprekaza ze ho nemozem odlozit prvy syn bol zhruba do roka to iste a ako to utieklo teraz je skolkar a mne je za tym obdobim smutno.ale ked sa ty na to citis a mas pocit ze syn ti vydrzi daj ho.(moj uz tu hodinu a pol na problem on ma musi citit inak je zle).ale najprv by som jej ho dala na par hodin a uvidis.povedz jej ze mas strach tak to najskor vyskusas.

zuzkabeno
31. okt 2013

v dvoch mesiacoch je to dosť skoro na celý deň. Ak je svokra sama a niečo by sa stalo jej, tak to je riziko. Keď vychovávala svoje deti, tak bola mladšia, viac vládala. A načo ho vlastne chce? Veď aj tak väčšinou spí. V 2 mesiacoch je ešte bábo háklivé na choroby, buduje si imunitu, cudzie prostredie ho môže vyľakať a potom bude ešte aj 2 dni nekľudné. Niečo sa stane a právne si zaň zodpovedná ty, ešte ťa môžu za to aj odsúdiť. Pri dvojmesačnom bábätku nemajú cudzí čo otravovať matku a dieťa, ty budeš z toho nervózna aj malé. Keď chce pomôcť, tak nech Vám niečo kúpi.

sherynkamalinka
31. okt 2013

co by som ja dala za taku svokru 😀

lucka1987
31. okt 2013

@zuzkabeno preco hned clovek myslí na to, ze ak sa svokre nieco stane... mamina ktora sa pyta o radu ma 23 .. jej svokra moze mat kludne 45 rokov..ved teraz v tom veku etse zeny rodia... ja mam 32 rocneho muza a 50 rocnu svokru.. stale je to myslim si mlada svokra.
ako s ostatnym ti davam za pravdu, ano dietatko si len buduje iminutu a takmer stale spi...

ale aj tak si myslim, ze jej svokre sa za malickou cnie, kedze s nimi nebyvaju a chyba jej doma nejaky detsky plac... ja by som kludne takto svokru potesila a sla napriklad na jeden den a jednu noc tam spolu s mazelom, a nech si malu uzije pestovanim na cely den.. vidim to na mojich svokrovcoch / maly je ich zatial jediny vnucik / a vzdy sa tesia ked je tam

flower72
31. okt 2013

keďže sa pýtaš tu, na MK, tak si nie si istá 🙂 Svokra chce malého a ty si proti, však? 🙂 Tu si treba uvedomiť, že malé dieťa potrebuje hlavne matku, dáva mu istotu, aj keď nekojíš, ono ťa cíti. Za mňa - nedala by som. Aj keď je ten môj malý ako duracellko. Kultúrne vyžitie máme aj so synom, nákupy, výlety, svadba, oslava, ja v dieťati nevidím prekážku, nie je balvan na nohe, je naša prirodzená súčasť. A odložiť dieťa svokre, aby som mohla ísť na celú noc niekam žúrovať? ďakujem, spánok si cením viac.

tajka1986
31. okt 2013

moja má pomaly 6 mesiacov a na celý deň by som ju rozhodne nedala nikomu, tobôž svokre 😀 😀 😀 😀

barcelona94901
31. okt 2013

@lucka1987 ten vek.. babina mala 85 rokov a dokázala sa zahrať s pravnukom ,doslova vyšantiť ,toľko smiechu ,zábavy si užil pri nej
mám" mladého"svokra a nedokáže sa ani zohnuť ,hoci je to jeho prvý vnučik,nedokáže sa s ním zahrať..
fakt nie je všetko o veku 🙂

lucka1987
31. okt 2013

@barcelona94901 jasne ze nie je, ja osm len reagovala na poznamku zuzkabeno, ktora pisala, co ak by sa svokre nieco stalo ked bude strazit dieta.. to je to iste ako ked by sa niekto pytal co ak by sa mne teraz nieco stalo ked osm doma sama s malym.. prostenetreba hned mysliet na to ze svokry musia byt automaticke starsie a s podlomenym zdravim.. 😅

nathuska
autor
31. okt 2013

@zuzkabeno no ja by som jej ho dala na tie.tri hodiny maximalne , na.cely den nemam odvahu jej ho davat.myslim,ze ma maly pottebuje.citit.pri sebe.a keby chcela byt tak snim cely den mohla by prist kocikovat co vobec.nechodi a kupit mu .ieco nehrozi jedno balenie.pyzamiek z tesca priniesla.ked.prvy krat ho prisla pozriet odvtedy nic.ona sa ani neopyta ci .ieco nam nechyba nieto este aby kupovala .ked som kojila som si na navtevu k nej musela.zo sebou nosit Lucku vodu.ju nenapadlo na.dalsiu navstevu mat jednu pre mna prichystanu

laila22
31. okt 2013

@nathuska nathuska tak naco jej chces zverit dieta? mas tam vsetko priniest, a odíst na 3 hodiny, alebo cely den prec a sediet doma aby ona bola spokojna.. Ja som svoju malu nechavala mame,ked som potrebovala nieco vybavit.... Mama respektovala vsetko co som jej povedala, ked som povedala, ze bude strazit u mna doma, tak strazila u mna doma.. Ked som potrebovala ist neico vybavit na urad, alebo k lekarovi hned rano, tak som s malou spala u nasich... Ked mala malicka asi pol rocka, ostala u mojej mami aj cely den, niekedy aj na noc, ked som mala napr. nejaku virozu... Moja svokra ked ku nam prisla na navstevu obcas, tak malu zobrala na ruky a len ju doslova natriasala... co mna vytacalo do nepricetna, nie, ze nosila na rukach, ale natriasala ako tupá doslova. ked sme prisli ku nim, tak vzdy mala blbe poznamky, ze aj ona by si malu obcas pozicala.. Vtedy som jej povedala, ze ja malu mojim rodicom nepoziciavam, ale oni mi ju postrazia ked potrebujem a respektuju co poviem. Moja mama nikdy nepovedala pozicaj nam malu. Ono ide o to kto ma aky pristup celkovo od narodenia.Ked niekto nevie aky ma to babatko rezim, ake je, tak si nema podla mna pravo narokovat nan ako na hracku. nehovoriac o tom, ze moja exsvokra hudla do svojho syna nech vnucku ku nim prinesie ako 3 tyzdnovu, samozrejme bezo mna, co som samozrejme nedovolila... Potom som jej to pekne vytmavila... A este jedna vec. Samozrejme, ze dietatku neuskodí ked ho niekto starzi aj cely den, ci ma mesiac, ci pol roka, ide o to aby bola mamicka aj dietatko v absolutnej pohode a aby maicka doverovala cloveku co jej dieta strazi a nie aby niekomu trpela jeho vytrty...

milota164
31. okt 2013

zalezi na tebe, osobne by som asi skusila ako bude reagovat ked s nou bude par hodin sam a potom ak to zvladnes ty tak maly urcite. Ja ked mam od malej odist tak to nesiem horsie ako ona 🙂 pokial mu nic nebude chybat a doverujes jej tak preconie

mobilka
31. okt 2013

nedala by som si takého malinkého drobčeka na celý deň preč

gloria9
31. okt 2013

@nathuska ahoj tak ja byvam v jednom dome s mojimi rodičmi je to dvojgeneracny dom oni byvaju hore a my dole mame zvlast vchod moji rodicia nechodia ku nam ak chcu prist normalne zavolaju aj ked chcu maleho ked bol malicky tak ako tvoj mamča mi ho postrazila tak na max 3 hodinky potom som bola pri nom nedavala som ho nikde čo sa tyka mojho svokra jeho familly tak ked chceli byt s nim prisli k nam do dnes to takto funguje sem tam idem ja k nim na kavu chodim aj do prace svokor chodi strazit maleho raz do tyzdna od rana do 16 00stej pokial muz nepride z roobty aj to mu volam cca kazde 2 hodiny no viem ze mamca je doma keby nieco aj som mu to povedala keby nieco potreboval nech jej zavola ak chce byt tak strasne s malym povedz jej ze nech pride ku vam a ze ty pojdes napriklad ku kadernikovy alebo na nechty urob si program na cca 3-4 hodinky pojde ho pokocikovat a tak no kazdopadne urcite by som ho neodniesla ku nej domov tvoj syn musi vediet kto je jeho mama.

koralinka
31. okt 2013

ja som asi tiež z inej planéty, ale tento rok na jar som v rámci posledného ročníka na VS musela absolvovat na jeden den exkurziu a moje dieťa malo vtedy necelé 2 roky (v júni mala 2) a ja som DVA DNI PRED EXKURZIOU REVALA ZE TO NEVYDRZIM :D :D :D

normálne som zrukala a držala malú že ja nejdem :D teraz ma 2,5 a stále od nej nejdem viac ako na pár hod preč a škôlka.....asi s nou budem chodiť od začiatku aj počas ZS aj VS :P :P

to je proste o povahe a myslím aj o počte detí a starostí: keby mam doma ešte 2 tak jasne že ich ,,rozdám" a konečne si umyjem vlasy alebo keby som nutena do práce z finančných dôvodov tak ju proste musim šupnut do škôlky a žiadne citové výlevy a pod.

ale ked stíhate domácnosť, máte možnost si užiť matersku 3 roky (netlačia vas financie) a proste nemáte ,,kde" ist bez dieťaťa (nepotrebujete urady, nákupy, lekárov, nemocnice a pod.) tak je prirodzene že ste spolu 24 h / 7 dní v týždni a ste na seba naviazane....

sashabb
31. okt 2013

@nathuska ja to poviem takto. NIEJE to nenormálne. Mám kamošku, ktorá dala dieťa bezproblémov od narodenia svokre a robila tak so všetkými deťmi. Jej to vyhovovalo.
ALE nieje normálne ak to dáva svokra pomaly príkazom a teba posiela preč! To kde sme? TY si matka a TY rozhoduješ.
Pokiaľ sa na to necítiš, nepotrebuješ pomoc, nepotrebuješ si isť nič vybaviť resp. ti to nevyhovuje určite s tým nesúhlas! Ak máš doma sedieť sama bez dieťaťa a rozmyšlať čo zrovna robí, len preto lebo svokra si tak želá, určiete hovorím NIE.
Absolutne by ma netrápilo či sa nahnevá ona alebo manžel. Nech sa idu sťažovať na lampáreň!!!

Treba si hneď nazačiatku stanoviť pravidlá, pretože pri takomto prístupe z jej strany budeš iba trpieť.