Mám nechať dieťa vyrevať?
Ahojte maminky, prosím vás, čo si myslíte o tom, že by sa malo nechať dieťa vyplakať? Máme skoro 3 mesačného synčeka, máva koliky, ale niekedy plače len tak, keď som sama doma nevládzem ho už tak dlho nosiť a utišovať na rukách... Vraj by som ho mala nechať vyplakať.. neviem no aké máte skúsenosti?? A ešte jedna otázka, nevadí keď mi malý spí dosť často vo vybračnom kresielku?? Kôli chrbátiku, alebo nemôže sa mu niečo stať?? Ďakujem vopred
Raz tu niekde na MK jedna mamička uviedla jeden citát asi v takom zmysle, že nechať dieťatko vyplakať, unaví sa a prestane je ako nechať tak auto v ktorom sa ozval poplašák, až pokým sa vybije batéria. Plač je zatiaľ jediným prostriedkom komunikácie takéhoto drobčeka. Je to ťažké, ale verím, že sily, možno často posledné, ktoré investujeme sa nám vrátia. Nosič a šatka je super vec. Kresielko pomáha, ale odborníčka Eva Kiedroňová, ktorá napísala knihu Nežná náruč rodičov ho neodporúča používať príliž dlho preto, lebo dieťatko obmedzuje v pohybe. Pre bábo je doležité aj to aby ležkalo, lebo z tejto pozície sa časom začne otáčať nabok a pod.
@anicka246 vyplakat nie...ono koliky a plac budu a je jedno co zjes...aj kazda laktacna ti to povie...ja som maleho testovala...a mozem ti povedat, z bolo sumafuk ci som jedla kapustu alebo bola na suchych rozkoch..k teme...ono to prejde..prve tri mesiace nase babo plakalo nonstop...aj dost grckalo...nechcelo spat..bolo to tazke...stale bol na prsniku...a okrem toho som musela riesit "hypermudre" komentare inych clenov rodiny, ze mam dat malemu cumel...to pocuvam doteraz..co by mal jest akoby mal spat...a to ma rok🙂...nespi sam...a ja som zasadne proti metode nechat dieta plakat...co sa tyka lehatka...nenechavala by som ho v nom dlho spat
@anicka246 ahoj, necitala som celu diskusiu co to radia ine mamicky, ale myslim si ze mas este dost male babatko a take babatka placu, je to normalne, casom to prejde. Neriesila by som to ziadnymi liekmi, ani inymi metodami.. Ked moj maly mal take obdobie som uz nevladala ho stale nosit na rukach, davala som ho tiez do hojdacieho kresielka, ked velmi plakal dala som mu caj alebo cumlik, tym sa ukludnil. Spravanie babatka sa meni, treba len trpezlivost a vydrzat tie tazke obdobia. Inac co sa tyka spinkania v hojdacom kresielku, aj moj maly tam casto zaspal, nenechavala som ho tam, ale prelozila do kocika a trosku pohojdala aby spinkal dalej.
Urcite nenechat vyplakat, Kup si satu, nosic a nosit a nosit a nosti. Aj my sme to tak robili. Plasom sa zvysene vylucuje stresovy hormon a to nie je dobre, ma to vela neziaducich ucinkov ked ten hornom nie je podrebny. V kresielku asi moze byt ale nie cele dni. Inak ohnuty chrbatik je prirodzenejsi pre dieta ako lezanie na rovnom povrchu
@anicka246 necitala som odpovede,moj nazor-nenechat vyplakat,len,nosit,nosit a nosit,kup si,ak,nemas ,najlepsie satku na nosenie.aby si si aj porobila a maly ta citil.koliky by uz mali aj,tak,postupne odzniet,zazila,som to pri malej,smerom,k 4.mesiacu ustupovali,potom,to nebolo take zle,len,sa to zlepsovalo.ona bola i,strasne zvedava,poloha na chrbatiku ci brusku aa jej nepacila.
vibracne kresielka ci kresielka ja osobne neuznavam,lebo dieta nema,moznost pohybu-skusat sa pretact a pod. Ak,tak len na par minut,aby mal zmenu.my sme mali,hrazdicku pri synovi,ked prisiel,jeho cas na otacanie sa,tak,sa pekne mohol pretacat,bol blizko mna,ak,som,nieco robila a bolo.dcera bola viac nosena,alebobsom,premiestnila,postielku,kedze z bezpecnostnych dobodov nemohla,lezat pod hrazdickou,maly mal,len,dva roky,a kedze vedel odzipsovat ohradku,tak ani tam,nemohla byt.
urcite ho ale nenechaj nariekat. Chvilku ano,ak,potrebujes nieco dokoncit,tak mu povedz,ze zachvilku prides,ze ides na,wc a tak,zas neda sa niekedy okamzite skocit,ale nejak dlho nechat plakat,to nie.
@anicka246 Kedy mava koliky? Ako casto a ako sa to prejavuje?
Moj starsi maval caste koliky. On vzdy zacal pit (ja som ho tiez kojila), potom sa odtrhal plakal a plakal mlieko vsade striekalo. Vzdy bol cerveny v tvari, spoteny a plakal ako divy 2 az 3 hodiny. Vobec nic nepomahalo. Raz som dokonca s nim isla na pohotovost (po celom dni kolik). Jedna lekarka mi odporucila ze nech si zapisujem co jem. A tak som zistila ze mu nesedeli mliecne vyrobky v mojej strave. A tak som zacala brat kazdy den 1200 mg calcium (maju to v lekarni aj DM) a z mojej stravy som vylucila mlieko, syry, jogurty, maslo, margarin aj vsetky veci co boli vyrobene z mlieka. Pripadne vsetko do coho sa mlieko pridalo (piskoty, susienky, kolace). A z mojho 8 tyzdnoveho sa stalo uplne kludne babo. Trvalo asi 2 tyzdne az bolo vsetko mlieko z mojho tela von ale nas zivot sa od zakladov zmenil. Od 4 mesiacov som zasa zacala pomalicky konzumovat mliecne vyrobky ale to uz bol v pohode. Potom som ho kojila bez problemov do 22 mesiacov
@anicka24 ahoj, moj nazor - nenechaj vyplakat, je malicky, nieco ho trapi a to nieco treba vyriesit, a ustane aj plac 🙂 viem, o com pisem, aj s nasou Hankou sme sa trapili do 4 mesiacov, potom sme prisli na to, ze ma intoleranciu laktozy a po nasadeni bezlaktozoveho mlieka bolo zo dna na den po placi, krasne sama zaspinkavala bez nasej pomoci. U nas to boli koliky spojene s plynatostou a hnackami do kazdej plienky. Ak si este neskusala, skus kvapky ColiPrev, obsahuju enzym laktaza na stiepenie laktozy, mozes kludne aj kojit pri tom.
@anicka246 urcite ho nenechavaj vyplakat, je este malicky, neplace len tak z trucu, ale preto, ze ho nieco trapi, boli, potrebuje tvoju blizkost... radsej mu pomasiruj brusko, pocvic s nim, ked mu je tazko alebo mu daj napr. espumisan, sab simplex ci ine kvapky proti kolike, aby sa mu ulavilo... ak ho brusko neboli a aj tak place, tak ho vezmi na ruky, prihovaraj sa mu, spievaj... on ta potrebuje citit, pocut, uvidis, ze sa ukludni, moja dcerka tiez vela plakavala, ked bola takato malicka a vzdy najviac zaberal spev 😉
urcite nie! ved to ti ani neda, nechat ho len tak... ja som to skusila len raz, a vydrzala som menej ako minutu ;) zober na ruky, hojdaj, rozpravaj sa s nim, najdi dovod placu, je este malicky a isto mu nieco je... U nas zabera (ak ho neboli brusko) hojdanie na rukach pri pocuvani jedneho cd, ktore som pocuvala uz pocas tehu alebo mu spievam... mama moja sice vravi, ze sa zblaznim, ked budem stale brat maleho na ruky, ked zaplace, ale mne to neda (a isto ani tebe ;) )
@anicka246 tak male dietatko neplace bezdovodne, ale preto, ze nieco potrebuje. Ludia nie su roboty a okrem sucha, tepla a jedla potrebuju citit aj lasku. Ked place, skus ho nadojcit, urcite tym nic nepokazis a neboj sa, ze si na to zvykne a bude "mat z teba cumlik". Funguje to presne opacne. Cim skor svoje dietatko bude mat pocit, ze je v bezpeci, ze je milovane a mama je nablizku, tym skor bude pokojne. Nechat vyplakat ma sice ucinok, ale taky, ze dietatko rezignuje, lebo vie, ze mu aj tak nikto nepomoze, tak sa proste nauci, ze nema volat o pomoc, lebo aj tak to nema zmysel. Neviem, ci toto matka, ktora ma v hlave vsetko v poriadku naozj chce docielit. Hovorim teraz o nechavani vyplakat do vycerpania, nie ze nenechat plakat vobec. Skus to tak, ze k babatku nechod hned, skus najprv chvilu pockat, dajme tomu, napocitaj do 100 a az potom zacni dojcit, pripadne nosit atd. Nech sa skusi upokojit najprv samo, ak mu to nepojde, tak zasiahni. Tak sa nauci, ze nebudes okolo neho skakat hned a nech sa najprv skusi spolahnut same na seba, ale na druhej strane vie, ze ak to nezvladne, tak si tu prenho.
moj drobcek mal koliky od narodenia.teraz bude mat 4 mesiace... ja uz som nevedela co mam jest, resp som pomaly nic nejedla take co by m mohlo robit zle.. ale on stale mal koliky.... nakoniec mu zistili ze ma alergiu na laktozu a bielkoviny kravskeho mlieka... takze aj napriek tomu ze som si ja davala pozor na to co zjem, tak jemu bolo zle, lebo materske mlieko obsahuje laktozu... musela som prestat kojit a presli sme na specialne hypoalergenne UM, ... nezaberal nam sab simplex, ani espumisan, nevedel sa sam vykakat, rektalnu rurku sme davali aj 3 krat denne aby sa mu ulavilo... jedine kvapky co nam zabrali a zaberaju do dnes su BABYCALM... vdakabohu za tieto kvapky ktore konecne priniesli ulavu . spolu s tym mlieckom je to super... a okrem toho mliecko zarabam do dojcenskej vody + trosku rascoveho odvaru na prdkanie...
a mame doma zrazu krasne usmievave spokojne dieta... co po 3 mesiacoch nenormalne placu nonstop je ako vykupenie
@anicka246 ked je tebe zle a places od bolesti, tak by ti asi tiez nepadlo dobre, keby sa najblizsia osoba od teba odvratila, ci?
satka, nosic, vylucit ak je kojeny mlieko, vajicka- na skusku. a nevsimat si tie mudre zeny, co nechavaju revat 20 min a pod.
@anicka246 ja mam takeho synčeka ma 7 mesiacov a do pol roka si to doslova odplakal ,enchcel byt nikde a revaj aj ked sa nosil niekedy aj koči všade. Teraz sa to zlepšilo a dovodom plaču bola asi prilišna zvedavost,teraz sa začal trošku už pohybavat a liezt tak to sa mu pači že neni obemdezeny pohybom a ide si kde chce . 🙂 Nosit,zabavat ,tišit, nič ine sa robit neda. 😕
@anicka246 Ahoj, skor to vidim na to, ze si zvykol spat vo vibracnom kresielku... vyplakat - no niekedy som aj ja chvilu nechala, ked uz som nemohla, ale u nas zabralo vzdy pevne objatie, napriklad som zavazovala dost dlho do perinky az po krk, na pevno, a nohy prikryla dekou alebo perinkou, mali radi pocit, ze su k niecomu pritulene a vtedy bolo OK. Alebo na posteli, doslova boli zaryte v nasom paplone, ruka na hlavicku, a vtedy zaspali... Ak som uz nechcela brat na ruky, dala som do postielky, sadla si k nej, spievala, pohladkala po hlavicke a tak, pustila kolotoc nad postielkou (ak nespali), ak zaspavali, vzdy tu istu natahovaciu hracku. Napr. 2r dcerka si ju pusta stale, ked ide spat... od mala si zvykla a vie, ze sa ide spinkat. Je vo veku, kedy si buduje rezim, potrebuje ta citit, menej spinka, zaujima sa o dianie okolo seba. Alebo si daj vo vajicku, kresielku (bez vibrovania) k sebe, napr. var a rozpravaj sa s nim. A ked uz mas dost, nechaj ho pokocikovat niekomu inemu, aby si si oddychla...
Ahoj, mne pomohlo zabalit do perinky, rucicky k telu a hojdat, je to jednoduchsie, ked si sadnes na fit loptu a velmi mierne as pohupujes ... toto sme praktikovali asi do 5 mesiacov. Teraz ma 11 a zaspava sama ... doporucujem poziet si knizku Najstastnejsie babaetko v okoli - Harvey Karp.
nam najviac na brusko zabrala poloha "na lietadielko" alebo "na tigrika"
Ja myslim,ze som maleho prvych 6 mesiacov v podstate prenosila na rukach🙂 tiez uz to bolo obcas "o drzku",ale ani pri kolikach nic ine nepomohlo,ziadnelieky,kvapky,iba ruky,mojkat,a bolo dobre🙂 aj reci okolo toho som sa napocuvala,ale bolo mi to jedno.ani teraz nedokazem maleho nechat len tak plakat,pritom place minimalne,je to kludne mimino,podla mna mu vela pomohlo,ze som bola pri nom kedykolvek potreboval,na to mama je🙂 drzim palce,mojkaj kolkoto len ide,o par rokov nase objatia budu to posledne co nam dovolia🙂 🙂
ja som pocula ze nechat vyrevat nie je dobre ze to zanecha stopy v psychike, ze dietatko nas volalo a my sme neprisli, nepomohli. nastastie ja som nemala kolikave deti takze neviem co to je nosit placuce dieta na rukach cely den, mala si sice kazdy vecer porevala ale max. hodinu. po ten cas som ju stale hojdala na rukach. mozno sa mi to lahsko vraci ale nenechala by som dieta plakat. znama to robila a syn dostal z placu pruh a potom povedala ze by to uz takto neriesila lebo si narobila ovela viac roboty. a si si ista ze su to prave koliky? ak ano treba len vydrzat, robit len najnutnejsie veci a pomoct tomu malemu clovieciku nech vie a citi ze ho mas rada a ze si pri nom ked mu je zle. o tom vibracnom kresielku neviem ale mozno ak tam nie je prilis spusteny tak raz za cas ked tam zaspi tak hadam to nebude vadit, ved to ma tvar ako skrupinka nie? nam mala tiez niekedy zaspala v skrupinke.
@anicka246, neuraz sa prosim ta. Verim, ze to mas tazke, ale co budes robit o par rokov? Nasa plakala 24 hodin denne iste obdobie, la strasny reflux, koliky. Ja som plakala s nou. Mala som zvysenu cinnost stitnej zlazy, ostala som leziaca, no ked plakala, nesla som ani na wcko od nej. Ano, bola som jak blba, ze by som sa aj pocurala, len aby neplakala sama. Ale ani vo sne by mi nenapadlo tak male babatko nechat vyplakat. Take male babatko neplace z rozmaru, ver mi. Moja ma 4,5 roka a je narocna az az a az s odstupom casu vidim, co som robila zle, co som mala robit inak, preco plakala, co nema zmysel silit, atd. Kludne moze plakat kvoli refluxu, alebo kvoli bolavemu brusku. Ale ja si myslim, ze si sa len zle vyjardila a myslela si ze neskakat stale ked len mrnkne, ze si to nemyslela tak, ze ho nechat doslova revat nech sa sam upokoji. Drzim ti palce, neboj to sa casom zlepsi.
@stanislavao no až na to že náš nechce byť v kočík, plače aj ked ho obliekam aj ked ho dáme do kočíka, a vonka po neviem akom dlhom plači niekedy zaspí niekedy sa musím vrátiť domov, aj to ak zaspí tak to mu hudbu púšťame alebo ho vyberiem a uspím na rukách..a to všetko robíme na koliky máme už 6te kvapky mali sme sab simplex, espumisan, baby calm, coli prew, infacol... vraj z toho musí len vyrásť tak uvidíme..
@seemani dieta intenzivne nosene urcite nebude v 3-roch rokoch na tebe stale zavesene 🙂 ... skor naopak, dieta, ktoremu ten kontakt bol odopierany si ho bude chciet vynahradit 😉 ... moj intenzivne noseny od malicka sa rad nosi aj teraz, ale urcite na mne v nosici stale nevisi - do nosica sa pyta naozaj zriedkavo ... ale nosi sa rad iba na rukach 🙂

@anicka246 urob to presne ako píše @gabika7706 ... vyplakať nenechaj... mne sa moja mama priznala, že takto sa jej snažili poradiť jej mama a stará mama, ale s tým, že tak to radí "jedna tetka"... keď sa ich pýtala, či to niekedy aj urobili, priznali sa, že nie... rozlíšiť "plač a plač" je v tomto veku - 3 mesiace bezpredmetné - ešte sa to nedá ...také malé bábo plače preto, lebo je v nepohode, nie je mu dobre ... (to je jedno z akého dôvodu...)
čo sa týka tých kolík @carodejnica ti dala super tip - prečitaj si ten článok... a pre porovnanie - moja vlastná skúsenosť "s kolikami" - mám dve deti a priebeh bol vždy iný - pri dcérke sme ich prekonali ľahšie aj rýchlejšie a pri synčekovi trvali dlhšie a ťažšie ich znášal... a samozrejme, musíš dodržiavať "dojčiacu diétu" - ja som mala na chladničke vycapený zoznam, ktoré potraviny áno a ktoré nie - čo zješ, to prenesieš v mliečku aj na svoje dieťatko...
ten spánok vo vibračnom kresielku?... aj náš si sem-tam v kresielku pospal a tiež cca od tých troch mesiacov, max na 10-15 minút , dlhšie nie a má vyše 5 rokov a nemá žiadne problémy s chrbticou ...to skôr naša slečna, ktorú som vláčila v nosiči 😉 ...takže toto fakt objektívne posúdiť neviem ...