Mám obavy o môjho 7-týždňového chlapčeka
Ahojte, moj synček mal včera 7 týždňov, ja neviem prrčo ale mne príde že stále robí tie take novorodenecké pohyby, krúti sa do klbka ked sa zobudí aj niekedy počas dňa, rúčky ma stále v päsť a palček vnútri a robi akokeby figu borovú, ked mu hladkam ručku dlan neotvori, niekedy ich ma uvoľnene ale to zase ked mu dam nieco do ručky chytit tak nestalči...stale sa nejak divne s pastičkami po tvári šmúcha...aj sa mi zdá ze je taký slabý v trupe a krku, hlavu neudrži ked ho mam narukach visi mu ako keď bol novorodeňa....na brušku trosku dvíha ale krivo ...je to ešte normalne v tomto týžno lebo vsade pozeram a citam ako uz 7 tyzdnove babatka chytaju hracku aspon tak reflexne...ja neviem či mi šibe alebo čo. Ešte napišem ze porod bol katasrrofa ja mam traumu on ma traumu zlomena ramenna kost...ramenna !!!! Nie klučna. Tahali ho zvonom dost dlho a drasticky, ja sa strašne bojim ci sa nieco nepokašlalo 😭😭😭 apgar mal 7/9/9...
@sss2023 akože to sa mu tá zlomená ramenná kosť už zahojila keď ho dávaš už na bruško po tomto úraze? 😯 Aj bez toho by som povedala, že od neho priveľa očakávaš. Drží hlavu nakrivo na bruchu, to je normálne, prosím drž mu hlavu na rukách, je ešte strašne malý na to aby si ju udržal sám, to si sa nedočítala?
Lekárka vás nepoučila po takom pôrode?
v prvom rade nerob s nim pokusy a vsetko ries s lekarkou detskou a daj sa poslat vsade kde treba... ma len 7tyzdnov, takze nejake extra aktivity nemusis ocakavat a pri tazkom porode treba hlavne sa doliecit.
No pediatricka nic neriesi ani si ho poriadne do ruky nechytila este aj na brucho som ja musela povedať nech sa pozre že co ona na to. Ortoped povedal že už ho možme davat na brucho a aj robit s nim všetko 🤷🏽♀️ ale tak bojim sa stale davam ho len na male chvíľky...na neurologiu ma neposlali musela som sa ja pytat a aj ja sama si hladať...ideme piatok.a hlavku mu samozrejme držim ale citim v ruke ze proste ju nedrži vobec....ja viem ze je maličky a aj si hovorim ze necakaj vela pd neho ale strach je strach
Je to len strach. Bola si pri doktoroch.
Moja dcéra prvý krát uchopila hračku, keď mala 3 mesiace, podľa mňa chceš príliš veľa, načo sa stresuješ už dopredu? Nikomu tým nepomôžeš
Je to stale drobcek, raketovo to nastupi a tieto pochybnosti, ani si na ne nespomenies
@sss2023
To ze nechyti prst, alebo nezovrie prsteky ked mu nieco das do dlane a ze past neuvolni ked ho pohladis po chrbate ruky moze naznacovat ze mu chyba uchopovaci reflex (neviem ci to je prsny vyraz) a minimalne to by doktorka mala riesit. Nerobi to na oboch rukach rovnomerne, alebo skor len na tej co mal zlomenu? Toto si daj odkontrolovat na neurologii.
Hlavicku ma zrejme slabsiu oproti rovesnikom z toho dovodu ze si ho zacala davat na brusko neskor koli tj zlomenine. Tam by som sa zatial nebala. Ale ak ju dviha nakrivo, tak to nie je dobre. To si daj skontrolovat.
Novorodenci maju ruky v past skoro stale. Postupne si ich uvolnuju. To ze ukazuje "figu borovu" je druhy stupen. Takze aj tam napredujete a to je dobre. Ruky v past su znak stresu z hladu, zimi, bolesti, strachu. Je mozne ze ta zlomenina ho este stale boli.
Cviceni sa neboj. Cim skor zacnete, tym skor a lahsie sa veci napravia.
Zmenila by som pediatricku ak ma taky pristup ako ma.
Podla mna mas tu traumu este a hladas problem. Zda sa mi ze ocakavas vela od 7t . Skus odbornu pomoc potrebujes sa vyrozpravat nejak zmierit stym porodom bola to trauma. Taketo malicke babatka niektore vedla veci skor ine neskor je to jedno . Dcera sa zacala tocit okolo 3m a syn sa par krat pretocil uz 3t som z toho bola paf.To ti statistiky nepovedia ze je vobec realne. 7t nemozes cakat ze si udrzi hlavu hore ked nesies . Ty chces po nom veci Akoby mal minimalne 3m. Hlavne klud a snaz sa tesit kazdy den tak rychlo vyrastie a bude ti luto ze si si toto obdobie neuzila.
@andreatytler dakujem ano je to uchopovavi reflex preto sa tak obavam, on ho mal vzdy velmi slaby aj na tej zdravej rucke od narodenia ale Dr.nato ze vraj ok. A teraz je to narovnako obe ruky. Inak nepisala si ty niekde prispevok ze si chodila k osteopatovi?
@ivangeline a všetci lekári sú dobrí lekári? Asi sotva. Mojej sesternici zakazovali dávať na brucho, lebo ze je veľmi akčná a skoro dvíha hlavu, tak poslúchla a za dva mesiace ju poslali s malou cvičiť lebo ma slabé chrbtové svalstvo. Toľko k tomu ako niektorí lekári na to kašlú, lebo to nieje ich dieťa.
@sss2023 No ja by som isla dat ten reflex skontrolovat na naurologiu. Ine reflexi si si nevsimla ze by mu chybali?
Ano, my sme chodili k osteopatke, Jednym z dovodov bolo ze syn drzal ruky v past prilis vela a prilis dlho. Ak nejaku poznas, vrele odporucam. Alebo aj k fyzioterapeutovi mozes zajst. Aj on by ti mal vediet skontrolovat reflexi a drzanie tela ak je na neurologiu dlha cakacka.
@poopsie Myslim ze nejde o vedome uchopovanie hraciek, ale o uchopovaci reflex, ktory maju deti prvych par mesiacov zivota.
Zmenit lekarku je zaklad ( taky co ani dieta nechyti, tak to je o nicom) , urcite na neurologiu, kamos dostal aj rehabky pre dieta, takze isla by som si pekne za svojim. Dietatu sa neda odbornym vysetrenim, ked to robi neurolog. ortoped atd nejak ublizit. Cize max povedia, ze vsetko ide ako ma. Po takomto porode by som riesila. Nas napr dlho nechcel byt na brusku, Lebo ten porod bol taky narocnejsi pre neho a asi to nebolo tiez vsetko ukazkove.
Ja od neho nechcem aby Vedome chytil hracku ...ale su nejake reflexy ktore by babatko malo mat a reagovat na podnety, to su take male detaily co niekto ani neriesi, ale dolezite podla mna. Tak uvidime co piatok na neurologii dufam ze si ho aspon ona poriadne aspon chyti do ruk a vysetri 🙏🙂 dakujem vam
@sss2023 vypytaj za na rehabilitacie. Krasne sa cvičením upravi aj trup aj posilní chrbátik. Su to jednoduche cviky ak bude potrebovat viac ako napr. Vojtovu metódu, to je potom na dlhsie. Ale sama budes prekvapena ake jednoduche cviky (nemyslim Vojtovu) a ake pokroky budes mat.
@andreatytler práve som pozerala video mojej dcéry 3 dni do dovŕšenia 7 týždňov a teda hlavičku drží raz na jednej, potom druhej strane, nekoordinovane a hýbe sa jej hore dole, klesá a potom ju zase dvíha ako tá hračka psíka na palubnej doske ak si vieš predstaviť. Tiež veľmi dlho (neviem presne, ale bolo to niekoľko týždňov) preferovala mať otočenú hlavu len vľavo, presne tak bola hlavička uložená v bruchu, napravo nechcela pozerať a ani na tej strane moc nechcela ležať. Teraz takmer v 5 mesiacoch sa stále radšej nechá nosiť na ľavom boku, ale pozerá rovnomerne do oboch strán rovnako, aj na chrbáte, aj na bruchu, aj na rukách.
Preto mi to príde na 7 t dieťa normálny vývin, a ešte navyše ak mal zlomenú ramennú kosť, tak nie je proste o čom, mal sťažené podmienky. Ak tento stav bude pretrvávať a v 3 mesiacoch bude rovnako zaostávať, potom to treba riešiť.
Keď sa pozriete na deti, ktorých rodičia nepolohovali na brucho ešte ako bábätká, nie sú z nich kripli. V minulosti sa tiež nepolohovalo, nebol na to čas ani vedomosť. Naozaj by som sa tým zaoberala až keď nastane čas kedy nejaký pohyb/úchop/polohu má zvládnuť aj to najpomalšie dieťa. Vzhľadom na chlapčekovu zlomeninu má mať ten čas na napredovanie ešte dlhší.
@lilope Nechat si odsledovat preferenciu na jednu stranu je podla mna dost dolezite kludne aj v tomto veku, lebo nervova sustava, mozog a vsetky tie prepojenia svalov s mozgoma a miechou sa iba formuju v prvom roku zivota a to ako sa vyformuju moze byt do velkej miery ovplyvnene tym ako sa dieta pohybuje. Cim viac urcitych pohybov dieta robi, tym silnejsie sa vytvori to nervove prepojenie medzi svalom a mozgom a tym padom ak nepouziva pravu ruku, vytvori si tam malo nervovych spojeni a nebude ju pouzivat. Bude to akoby ju ani nemalo. Toto je samozrejme pritiahnute za valsy, ale uviedla som to ako priklad na vysvetlenie.
Citala som clanok o dietati co krivalo ked chodilo, lebo v rannom veku prekonalo obrnu, ale vedelo ukazkovo bezat. A to preto lebo ked sa ucilo chodit, nikto mu tie pohyby s krivanim nekorigoval a tak sa naucilo ze to je spravna chodza, ale neskor ho podchytil lekar a ked sa ucilo behat uz ho ucili tie pohyby spravne a tak sa naucil behat bez krivania.
Cize cim skor sa urcite odchylky v pohybe riesia, tym lahsie sa koriguju urcite problemy ak tam tie problemy su. To uz odbornik posudi ci je tam skutocna preferencia na jednu stranu, alebo su to len normalne nekoordinovane pohyby. Mama za to nic neda. Ak ma pochybnosti teraz, preco to nedat skontrolovat teraz. Ak je tam este aj chybajuci reflex a tak narocy porod, tu urcite netreba cakat.
Tvoje dietatko je velmi male na to aby si mohla povedat ze je uplne v poriadku a tym padom ho nemozes davat ako priklad toho ze ty si nic nerobila s tou vytocenou hlavickou a dopadlo to dobre. Prosim neber to ako nejake strasenie, to urcite nie, ale fakt je ze tym proste nemozes argumentovat.
môže mať aj príznaky epilepsie.
ono vsetko to moze mat suvis s tou zlomeninou, ale zase nic alarmujuce sa mi nevidi na popisoch... aj ze dviha hlavicku krivo atd, lebo je inak zaprety, ked je na zranenej ruke atd.. nestrachuj sa, dajte sa skontrolvoat u dr a uvidis. POdla mna je skoro na nejake extra diagnostikovanie.
@sss2023 na brucho od narodenia kludne, pri takych porodoch ma byt dieta sledovane neurologom, zajednaj si termin
Inak nic neobvykle si nenapisala, mojedieta v 7tyzd nevedelo absolutne nic z toho co pises
@sss2023 úplne chápem tvoj stres no nepomáhas sebe ani malému je skoro na také vyjadrenia, že nieje v poriadku ja si myslím, že už ten pôrod a tá rúčka je taká blokáda, ale ako ti tu píšu iné mamky v 7týždňoch absolut sa mi zdá všetko normálne všetko príde daj mu čas a ty sa skús ukludnit. Určite smer neurológ už ldn pre tvoj kľud vymeniť pediatra a možno aj ty s niekym pokecaj hovor o tom vyrozprávaj sa a skús nesledovať tak bábo. Bude v poriadku uvidíš ešte určite aj ten fyzioterapeut a všetko čo bolo spomenuté. Skrz tej ruky sa mu ani nečudujem, že má blok. Bude dobre uvidíš
Urcite ked mas strach treba to konzultovať s neurologom,rehabilitacnym lekarom.Moja dcera sa narodila predčasne .Odchadzali sme z nemocnice stym,ze jd ok cviciť netreba.No casom som videla,ze hlavicku nedrzala a sama som sa pytala k rehabilitačnej.

A čo na to vaša detská lekárka? Musí predsa kontrolovať tonus, to ako drží hlávku a pod. Ja by som si vypýtala výmenný na neurológiu a potom určite cvičenie, mali ta poučiť už vzhľadom k pôrodu.