icon

Máme umrnčané deti

1. aug 2021

Ahojte, moje deti majú 1+3r. Od babatiek trpeli kolikami, celé dni preplakali a to plakanie za úplne všetko im zostalo. My sme ich s manzelom prijali, ale zamrzeli má reakcie okolia. Minule sa bezdetna sestra u rodicov zodvihla, že ide domov, lebo to už nevladze pocuvat. Druha bezdetna sestra zas povedala, že podľa nej moje deti nie sú stastne, keď stále za niečo mrncia/placu a že deti zrkadlia matku, ale ja nemam pocit, že by som bola troska, ktorá sa rozplace za všetko, alebo nejaká nestastnica. Vzťah s manzelom mame vyrovnaný, nekricime po detoch, skôr sa snažíme o veľa vysvetľovania.
Už aj otec mi povedal, že nech k ním chodíme menej casto, lebo je už stary a chory, potrebuje klud a nie pocuvat stále vymrnciavanie. Mama tiež tvrdí, že nechape, čo furt placu, že toto sme ako deti nerobili, ale boli sme usmievavé. Deti spia dobre v noci, dobre jedia, zdravotné sú na tom dobre, sú sikovne, nepredpokladám nejaku formu ochorenia typu autizmus a pod, takze nechapem, prečo sú takto podráždene. Od pediatricky som sa odpovede, ani riešenia nedočkala.
Príklad: dam staršiemu dieťatu jest, mladsie sa psychicky zrúti, že aj ono hneď nedostalo. Staršie si pýta na ranajky ryžu, poviem, že nie, na ranajky papame chlebík, takze spusti záchvat placu. Keď ocina vyprevádzame pracovať, tak mladsie sa zrúti, že nemôže ist aj ono. Snažím sa byt zásadová, ale nie až tak, že by deti cely deň museli sedieť na stolicke potichu, preto je hrozne, že si nezvykli, že im hneď všetko nedovolim a aj keď vysvetlím, tak je plac. Teraz uspavam a mladsie reve už hodinu, že nechce byt v postieľke🙄
Čo s takýmito detmi, aby boli vyrovnanejšie? Lebo ja fakt neviem, kde som spravila chybu.

Strana
z4
maximilie
1. aug 2021

Ešte ak mas čas, dopíšeš aký majú rezim? Kedy spia? Koľko času travia na TV, pripadne nejaký tablet? Možno to pomôže pri vyjadrení nejakých názorov.
Inak napísať ze sa psychicky zrútilo je silne slovo. Je to len hysak, a takto sa väčšinou prejavujú rozmaznané deti. Nechcem sa ta dotknut, ale naozaj to tak vyzerá. Sú ešte malinkí, prevychovat je najvyšší čas 😃

zuzanka.zuzu
1. aug 2021

podľa príkladu čo si uviedla sú rozmaznané
"...Snažím sa byt zásadová, ale nie až tak..." a to je čo? 😀 a tu máš aj odpoveď, kde si urobila chybu, si mama, nie kamoš na stanovačke a oni sú ešte príliš malí, aby ste boli kamoši, teraz ich vychovávaj lebo vieš ako sa hovorí "ohýbaj ma mamko..." 😉

kittykat22
1. aug 2021

to nie je tvoja chyba. Su to velmi male deti. 1 a 3 roky - ved to su jelimani. Nas syn reval ako tur od rana do noci. Nie mrncal. Reval a bol nepricetny. V skolke dostala riaditelka hysak ze nas syn je divny a mame s nim nieco robit. Tak sme navstivili odbornicku z psychiatrie ktora liecila deti na psychiatrickej liecebni cele roky. Lekarka povedala ze syn je zdravy a po psychickej stranke mu komplene nic nie je. Je jemne dieta ktore je take, lebo sa take narodilo. Pre vsetko reve, pre vsetko mrnci. Mam byt trpezliva a dookola vysvetlovat. Ze to nie je moja chyba. Tak som sa ukludnila a ked niekto do mna sije tak poviem, ze nie vsetky deti mozu byt rovnake. Ale chapem sestry a otca ze im to vadi. Su to tvoje deti a nezostava ti nic ine, ako ich tolerovat. Ale pre zvysok rodiny to moze byt narocne. Neustaly plac a mrncanie deti je protivny zvuk 😅 Su to male deti. Vyrastu z toho. Skus obmedzit navstevu na kratsiu dobu. Cim budu starsie tym to bude lepsie. Urcite ti povedali take hluposti preto lebo nemali naladu. Nemyslim ze by ti chceli ublizit. Nemaju deti - nevedia si to predstavit. Jednym uchom dnu a druhym von.

pribinak
1. aug 2021

Hm, podľa mna sa naučili že plačom a mrncanim dosiahnu svoje. a tak revu, lebo sa im takáto taktika oplatí
Rozmaznané

autor
1. aug 2021

@maximilie o cca 8 mej vstávajú, klasika ranajky, potom ideme von, obed, mladšie dieťa ide spat okolo 13tej, ak nebojuje ako dnes, staršiemu zatiaľ pustím rozpravku, aby nás nerušil pri uspavani. Zatiaľ čo maly spi, so starším upratujeme, robime cinnosti(čítame, malujeme, učíme sa abecedu atd.), potom dostanú jest a ideme von, alebo sme doma. Vecera, mladsie okolo 20tej spanok, staršie okolo 21. Tablet nemajú, telku okrem toho, kedy uspavam mladsieho nepozerajú. No je možné, že sa rozmaznali tými kolikami a nejak si zaužívali, že pokial nebudu plakat, tak sa im nenaplní to, čo si prajú/potreba?

autor
1. aug 2021

@zuzanka.zuzu zásadová som v tom zmysle, že napr som tu ryžu nedala, ale dala som chlieb na ranajky a to aj napriek revu, neustúpim, ale vysvetľujem, prečo to bude tak. Nelipnem však na nejakej vojenskej výchove, že napr. Nenapijes sa, pokial nebudeš sedieť za stolom, nepôjdeš sa hrat, kým si neobujes papuce, ako to má moja mama. Ale uznavam, že sú možno rozmaznané, ale nechapem prečo, keď im neustupujem aj napriek vymrnciavaniu.

marci77
1. aug 2021

to je taky vek .....podla mna to od seba odkukali (to mrncanie)...aj u nas to funguje tak, ze co mladsia vidi u starsieho, hned opakuje (napr. sa tak naucila dupat nohou, ked nieco chce)
zelam pevne nervy, oni z toho vyrastu ....len este prejde zopar rokov, nie vsetky deti su usmievave zlaticka😉

autor
1. aug 2021

@kittykat22 Dakujem 😊 a aj vieš poradit, kedy z toho vyrastú?

maximilie
1. aug 2021

Z môjho pohľadu môžu byť unavené a podráždene. Tnz. Ze 3rocne uz nespi? Ročne by malo spat ešte 2x a ten 3r aspoň hodinku poobede. Moja skúsenosť je taka, ze deti ktoré vraj nepotrebujú spat sa presne takto prejavujú. Sú nervozne, umrncane. Pre 3r dieta je veľa byt hore od 8 a ísť spať o 9 večer.
Tomu učeniu abecedy uz vôbec nerozumiem.... kvoli čomu ho učíš abecedu????
Tak jedine co ti ostáva je ignorovať ich mrncanie a nech mrnci aj celý deň ale raz určite pochopi, ze tadiaľ cesta nevedie.
To ze si uvedomujes, ze mas problém je veľmi dobre. Naozaj v tom veku sa to ešte da zvládnuť. Držím prsty. (Neuc ho abecedu 🙏😅, vie sa uz pýtať na WC? Ak áno, tak ho uc farby, obliekať, vyzliekať, basnicky)

taga
1. aug 2021

Nemyslim si, ze su rozmaznani, skor ze su prilis citlivi.. ze si jednoducho pripustaju veci viac, ako je potrebne, ale to pochopia casom..
Tata ide do prace, maly sa rozplace - len ho zober a ukludni, 'to je v poriadku, ze tata odisiel, ked sa poobede vrati, pojdete spolu na ihrisko'

Starsi chce ryzu - uvarte si ju na obed
Hodinu place v postielke? Po 5 minútach by som ho vzala prec, na co je dobre, ze dieta hodinu place? Ono ma tiez nejake potreby a uz si ich uvedomuje, to ze ich ale este nevie poriadne vyjadrit neznamena, ze ma nasilu robit, co chcu dospeli.

Mne vseobecne na ukludnenie pomaha najlepsie :
'To je v poriadku, nic sa nedeje, spolu to zvladneme'

Ale tiez nemam vzdy nervy na kludnu reakciu 🤣

taga
1. aug 2021

@marci77 juj si mi pripomenula, minule starsi (4.5) pre cosi reval, mladsi (2.5) zo spolupatricnosti zacal teda revat tiez, ani nevedel preco. Ale kazdu chvilu pozrel na starsieho, v style 'este reveme?' A ked videl zs starsi pokracuje, tak aj on 🤣 az mi smiesne bolo z nich

kittykat22
1. aug 2021

dieta ktore ma 4-5 rokov tak sa s nim da dohodnut. Ale nas najlepsi kamarat bol ipad. Ked sme chceli aby boli ticho mal ipad. Vobec mi nie je trapne to priznat. Vdaka ipadu vie v 8 rokoch plynule anglicky (aspon nieco 😀) Mas vyhodu ze spia - takze su na najlepsej ceste 😀 nas do 3r ani nespal! jacal ako tur cele noci 😅 A vies co? Nas syn je teraz ticho ako pena. Neznasa hluk, neznasa krik a najradsej by bol keby vsetci sepkali. Uplne otocil. Ked niekomu poviem ze hulakal ako sirena tak si ludia myslia, ze definitivne prehanam 😅 Mozem ta ubezpecit, ze ked moje dieta dokazalo byt ticho - vsetky dokazu. Potesim ta - ty za par rokov budes mat vacsie deti, budete sa spolu hrat spolocenske hry, smiat na vtipoch a pribehoch, a budes mat super partakov. To najtazsie a najhlucnejsie obdobie mas za sebou. Tvoje sestry - to este len caka 🤣🤣🤣

autor
1. aug 2021

@pribinak len práveže ja im neustúpim. Staršie dieťa minule nechcelo ist domov, tak som ho nechala polhodinu na schodoch revat(nemohla som nechat samého doma mladsieho, lebo to by tiež revalo🤣) a pockala som, kým nedošlo same(samozrejme som ho niekoľkokrát volala, ze vecera je nachystana). Takze nechapem, ze staršie dieťa to stále drzi, keď mu to nepomaha.

siska53
1. aug 2021

Hlavne neustupuj, su asi narocnejsie len. A takto vzodruju, revom. Nas starsi nemal koliky a vzdor prisiel, mladsia mala koliky, tiez mala vzdor. Ako nerevali stale, ale tiez vedeli, ak sa im nevyhovelo, mat hysak. Doelzite je neustupit.

Ako decko sme.mali v dome susedu, o 4 r.mladsiu odo mna. Ta revala za vsetko doma.i vonku pomaly do 18. Ako, musim povedat, nemali sme ju radi, lebo revala za kazdu blbost. Pritom viem, ze mama mi povedala, ze rodicia nechapali, ze preco. Jej brat taky nebol.
Teraz je z nej sikovna, vyrovnana pohodova zena.

Nie kazde revajuce dieta je zakonite rozmaznane. Na ulici vidavam dost revucich deti. Prosto skusaju, ci neobmakcia alebo si tak vybijaju zlost, ze nemaju, co chceli. My dospeli sme tiez casto nastavni.. akurat nereveme, hnev si vybijame inak.. krikom, frflanim. Mensie deti skor tym hroznym revom.

marci77
1. aug 2021

@taga ja mam teraz 2rocnu slecnu, ale ma proste stavy, ked sa rozreve a reve ako tur ....darmo by som jej pekne vysvetlovala
napr. sme vonku v kociku, ona mi ukazuje, ze mam odbocit dolava, ja odbocim doprava, lebo uz ideme domov a ona nervy a rev na celu ulicu
alebo ked nieco nie je tak ako si ona zmysli, hned spusti ....verim, ze ked bude vediet pekne rozpravat, ze sa to cele zlepsi

marsmykkok
1. aug 2021

Mne príde chyba že skáčeš ako píska, pokým dieťa nemá plnú plienku, nič ho nebolí atd tak sa oplatí aj na jeho rozmary nereagovať, teda ked začne plakať kvôli blbosti nevšímať si. naučili sa, že začnú plakať, teba to trápi a hned okolo nich skáčeš.

siska53
1. aug 2021

@maximilie 3 by malo spat - ano, by malo.. moj zacal odmietat spanok v 16m...ako 3 r.ak spal 2-3x do tyzdna, bolo vela.nedonutila som. V skolke, kde nastupil ako 4,5r., Obcas zaspal. Presne som vedela, kedy. Nedokazal zaspat skor ako o 23. Doteraz ma.mensiu potrebu spanku.

A co ked toho maleho ta abeceda bavi?? Nas tiez poznal pismenka, lebo on to chcel vediet, bavilo ho to. Oktem inych x cinnosti, samozrejme, co sme spolu robili a co boli primerane jeho veku. Bol dost samostatny.. pismena poznal uz v roku a pol, lebo ho to bavilo, Malovana abeceda bola jeho, bavili ho hrat sa s pismenkami.... mozno aj autorkinho maleho to prosto bavi.

luccija
1. aug 2021

Normálne deti veď sú ešte malé a, keď sestry nemajú deti vôbec to nechápu.Este nevedia ovládať emócie pokým sa Ti doma nehadzu o zem a nepovracaju od plaču nerieš...otec je už starší a celkovo ľudia zle znášajú plac malých detí.

taga
1. aug 2021

Ale to nie je ok nechat dieta revat pol hod na schodoch - to v panelaku ci ako? To dieta vacsinou len potrebuje naplnit nejaku potrebu, aj ked ju nevie vyjadrit. Prave preto ti to nefunguje, ze mrncia aj ked neskaces ako piskaju! PRAVE PRETO! budu mrncat, kym niekto nezacne naplnat ich potreby. Vies ako naucis dieta, aby ustupilo? Ze mu sama ukazes, co znamena ustupit - nie naopak. Natlakom ho naucis len natlak (na tvoje nervy)

taga
1. aug 2021

@marci77 ano, rozpravanie to veeeeelmi zlepsi a ulahci 👍

autor
1. aug 2021

@maximilie lebo sa momentálne zaujima o písmenka, ukazuje na písmenka a chce vediet, aké je to písmenko, tak sa ich učíme. Nechce spat odkedy sme odstavili od cumlíka, ani lezkat. Mne by tiež pomohlo mat chvíľu cez deň pre seba, ale neviem ho donútiť zaspat. A mladsie dlho spi len jeden spanok, keď som ho nútila na dva, bolo to ešte horsie a potom nechcel spat vecer pred 23tou, teraz som rada, že som ho nastavila na normalnu dobu, aby nevyrevoval a nerušil susedov.
A na wc staršie dieťa chodi sámo cez stupienok na redukciu, aj sa obliecť, preto vravím, že sikovny je, preto si nemyslím, že by tam bola nejaká porucha, ale to celodenne vyrevovanie je hrozne.

marsmykkok
1. aug 2021

"zásadová som v tom zmysle, že napr som tu ryžu nedala, ale dala som chlieb na raňajky a to aj napriek revu, neustúpim, ale vysvetľujem, prečo to bude tak." Ja by som nevysvetľovala dookola, jednoducho by som povedala, že ryža bude naobed ked ju chce, že ráno je chlebík, ak by reval tak ignorácia. Rovnako aj von, ak ideme domov a nechce, povedala by som, že ideme domov lebo sa treba navečerať/bude už tma alebo iný dôvod, ale viac krát by som to nevysvetlovala. Tým, že neustále mu dávaš pozornosť, vysvetluješ môžeš tiež vyvolať u neho pocit že má šancu boj vyhrať a že mu ustúpiš a skúša koľko ešte musí revať. Možno keby neriešiš, po pár razoch ich to prejde, lebo vedia že tvoju pozornosť nezískajú a zbytočne skúšajú.

maximilie
1. aug 2021

@siska53 dieta v 3 r sa ma ucit uplne iné veci ako abecedu. Basnicky, pesničky, rozširovať si slovnú zásobu, uci sa rozprávať. . . Ak bude mať záujem šoférovať auto, posadis ho za volant? Všetko má svoj postup a svoje opodstatnenie. Prečo sa abeceda učí až v 1rocniku ZS a deti sa s nou len oboznamuju v predškolskom veku ma svoj dôvod. K spánku sa uz vyjadrovať nebudem, každého osobná vec. Pisala som môj názor.

autor
1. aug 2021

@taga len ja som nemohla mladsie nechat same doma a ist sa doprosovat starsiemu, aby išiel domov. Keď prišiel, tak som ho pochválila, že to zvladol aj sam(to mi poradila známa psychologicka, že neustupovat a potom pochvalit, keď to “zvladne” aj sám). Ja sa snažím napĺňať potrebu po pozornosti. Sandale si vie obuť sám, ale 7/10 pripadov o to požiada mna a vtedy ho obujem.

sunshine_18
1. aug 2021

Zakázať TV, mobil, tablet z vlastnej skúsenosti viem, že to deti strašne ovplyvňuje a žiadne také obrň sa proti tomu a nasadiť si tvrdú latku a určiť si hranice, jedna výchovná po riti (pre to šťastie) nezaškodí ani zvýšenie hlasu ci zakázanie niečoho a hneď by vedeli čo si môžu dovoliť. Niesom za telesne tresty ale čo je moc to je moc neboj sa neubudne z nich.

taga
1. aug 2021

Rozumiem.. a nevedel ti povedat, preco nechce ist domov? Ci len chcel byt dlhsie vonku?

autor
1. aug 2021

@maximilie mne bolo povedane, že keď má dieťa senzitivnu fázu, treba ju podporit. Teraz má senzitivnu fázu na písmenka, tak to podporujem. Slovnú zasobu má širokú, basnicky pozná, len už sa chce zrejme posúvať inde.

maximilie
1. aug 2021

Tak mas naozaj šikovne deticky, zrejme aj preto ti dajú tak zabrať. Moja tiež zacala skúšať vyjednávať a to ma 1,5r. Ani sa s nou nebavim. Povie ,,cem cukik" . Poviem jej ze jednoducho nemôže, to je pre veľké deti , ponúknem jej vodu alebo ovocie a NERIESIM. A sama sa hneď ukludni a vie ze aj keby sa na hlavu postavila, nedam jej. Nedovolím a nepovolim.

janinah
1. aug 2021

U nás ak syn reval.tak som povedala..na chvíľku prestaň.idem volať babke či hocaký dovod.ze teraz jeho citové výlevy ozaj nemôžem pocuvat...potom si to doplaces...nedoplakaval už nikdy🙂

20erika07
1. aug 2021

U nas to bolo rovnake s dcerkou, od mala koliky ,neustale čičikanie atd atd, neskor za vsetko plac krik vreskot, my sme boli z nej dost psychicky k.o., nas vztah na bode mrazu, starsi trpel tiez, ked sme niekam isli na navstevu alebo niekto prisiel k nam tak aby bol klud musela som dat normalne pokyny ako sa ku nej spravat alebo si ju nevsimat atd. Vyrastla z toho sama, ale bolo to do takmer 4rokov takto hrozneeee, a jedneho dna o 180st otocka a radost s nou zit, nikto nechapal co sa jej stalo 😊 tak uz vyse troch rokov je to s nou krasa, kazdy ju miluje a ona tiez miluje spolocnost , deti, je velmi empaticka , o kazdeho sa chce starat pomahat, dodnes tomu neverime ze aka vlastne bola. A vdaka bohu za nas trpezlivy pristup, lebo presne ako sme sa chovali my ked to bolo s nou najhorsie, taka ona je teraz ❤ samozrejme v zasadach nepolavovat! Treba sa naucit byt prisna s laskou a empatiou, neuznavam nejak moc benevolentnu vychovu a ani taku aku sme zazili my velmi prisnu, ze sa clovek bal rano zobudit, ale pravidla musia byt, a ked to je odmala tak sa nato pekne naucia aj ked to zo zaciatku stoji vela mraucania, no a co, ked ich zahrniete laskou preziju to 🙂 este mam takmer 14rocneho syna a ani s nim zatial nie su ziadne pubertalne problemy chvalabohu 🍀 a ked mi bolo najhorsie kym bola malá dokola som si opakovala- NIC NETRVA VECNE 😁

Strana
z4