icon

Mať či nemať tretie dieťa?

helka193
19. jún 2012

Chcela by som vedieť Váš názor, na to či mať alebo nemať tretie miminko, aj sa bojím( tehotenstva, prípadných komplikácii).Mám 5r. synčeka, a ročnú dcérku, a stále rozmýšlam nad tretím mimi, len mám obavy z tehotenstva, a ďalšou mojou otázkou je či začať s tretím mimi teraz pokial som na materskej alebo počkať kým aj dcerka nastupi do MŠ, to sa zamestnám a potom by som otehotnela, poradte mi prosím.

ivikleto
19. jún 2012

@anjelicek26 suhlasim, taka brigada je dobra na privyrobenie si, zarobit si na to, na čo nechcem pýtať od rodičov, dievčatá napr. drogeria, čačky a chalani, pozvať dievča na rande je dnes drahá záležitosť 🙂)
odkaz pre minewku: čas ukáže, ale prajem ti veľkú rodinku, ideály treba mať

irriss
19. jún 2012

@minewka
Tady nejde o nazor, ale o popirani skutecnosti..
Brigady prestanou existovat, nechapu o jakych rozpoctech mluvis..a s tim "oficialne" 😀 😀 😀 😀 na to uplne zapomen, protoze za par let bude vse tak hlidane, ze prave ten, kdo bude mit neco "neoficialne" pujde "na sibenici" a uda ho sam soused ne-li bratr..protoze ceslosvetova krize ho k takovemu jednani dotlaci..

irriss
19. jún 2012

@minewka

Zajimalo by mne, co si predstavujes za naklady pubertaka, poro ktere jako rodic ho posles hledat brigadu..
napis mi par prikladu, proc a na co by si mel pubertak jit a hledat brigadu😉

maznacik007
19. jún 2012

@minewka hudobne odbory su drahsie, aspon u nas.... my sme plus kupovali nastroj... a nechodi len na jeden kruzok... zasa napr. futbal je sice lacnejsie ale tam kupujes kopacky a prispievas ked idu na turnaj vozis atd atd.. v skolke obedy druzina, knihy na anglinu, pracovne zosity, plavecky, skola v prirode, vych. koncerty ...

len tyzdnovy tabor ked si zoberes mas hned min. 130 eur a krat tri... to uz je dost... tolko stoji aj skola v prirode ...

lieky poplatky u lekara.... chces aby dieta islo napr. na pobyt pocas strednej do zahranicia... atd...

ja som z velkej rodiny a velmi dobre viem co je to uskromnit sa a aj to co je robit cele leta na brigadach od 12 rokov kazde leto som makala... ale uprimne nechcem aby takto robilo aj moje dieta... a rovnako som si vybavila ist na strednu do zahranicia... tesne po pade komunizmu aj som bola prijata aj stipendium som mala ale proste nasi mi nemohli poskytnut ani to malo co bolo treba doplatit za cestovne a stravu.. ja chcem ako rodic zabezpecit dietatu ze ak bude chciet tak bude moct ist...

co sa tyka brigad tak uprednostnujem aby mi pomahala skor doma a pod... a ked bude starsia tak v neziskovke...

minewka
19. jún 2012

@anjelicek26 ja nechcem, aby prispievalo do rodinného rozpočtu - ale aby sa naučilo trochu iné veci.

Kľudne žasni. Moje dieťa/deti si pekne okúsi, čo to je si zarobiť samé, vyskúša si aj "jednoduchšie a podradnejšie práce", trocha komunikácie s ľuďmi, trošku sa otĺcť, vedieť si veci samé vybaviť, vedieť si vážiť každú prácu, pozháňať, vykomunikovať, atď...

Ak bude chcieť čosi drahšie, pekné (nad rámec toho, čo bude mať - nech si pekne krásne zarobí). Alebo ja zaplatím napr. tanečnú - a ak bude chcieť aj výtvarku - bude ma musieť presvedčiť, že o to vážne stojí, vážne to chce, je ochotné preto aj niečo obetovať, že to nie je len chvíľkový rozmar. Kľudne si môže letnou brigádou OD URČITÉHO VEKU bez problémov zarobiť napr. na hudobnú, na pekné knihy, oblečenie, topánky, šaty... 🙂

helka193
autor
19. jún 2012

@sissy27 manžel vie o tom a taktiež by sa nebránil tretiemu bábätku,a vyššie som aj uviedla po finančnej stránke a zdravie je ok a MK je stránka kde sa dá diskutovať,radiť a poprípade dopomôcť k rozhodnutiu ak sa niečo deje, a vyjadrenia sa názoru na danú diskusiu.

irriss
19. jún 2012

@minewka Pripomina mi to meho otce, ktery mi dal sice penize na jizdenku do skoly, ale na jidlo (obed a svacina) ve skole jsem si musela jit vydelat po skole a o prazdninach..uz v mych 12ti letech 😎 😎 😎

minewka
19. jún 2012

@maznacik007 vidíš - ja som sa tiež musela uskromniť, robiť - a neľutujem to, som rada. A aj keď ja mám oveľa viac, ako mali moji rodičia - budem postupovať rovnako. Človek si najviac váži to, čo si získa sám, vlastnými silami, vlastným pričinením, s trochou sebazaprenia, mám za to, že dieťa si tak aj viac váži samé seba, má zo seba lepší pocit, že niečo dokázalo, že to za tú námahu stálo.

Som si plne vedomá toho, čo koľko stojí - a je to zbytočne rozpisovať - je to vecou každého rodiča - či si myslí, že je dôležité dať dieťaťu všetko, či len časť, alebo vôbec nič. Píšem to len a len zo svojho pohľadu. Chcem veľkú rodinu, myslím si, že sa budem vedieť primerane postarať a toť vsjo 🙂

Ak si niekto chce len 1-2 deti (a je jedno prečo) - kľudne nech to tak má. 🙂

mirkami7
19. jún 2012

Ahoj helka193,ja som pred nedávnom riešila podobnú dilemu.Mám dvoch chlapcov 5 a 2a pol roka ,oboch cisárskym.Velmi túžim ešte po jednom dieťatku.Bála som sa toho,lebo ani finančne nie sme na tom velmi ružovo,ale rozhodli sme sa že do toho ideme.Môj muž mi s detmi tiež dosť pomáha.Takže myslím si že keď máš pri sebe oporu na ktorú sa môžeš spolahnúť,tak nieje čo riešiť.Tiež sa toho tretieho cisaráku dosť bojim lebo už ten druhý bol dosť krutý,ale myslím že síce s velkým sebazaprením,ale kvôli tomu drobčekovi to zvládnem.Tak držim palce.

anjelicek26
19. jún 2012

@minewka - ja som makala na brigadach od 16-tich teda a naklady so mnou - byvanie, strava, kruzky, listky na mhd... to vsetko aj tak platili nasi..

Moje dieta raz zisti, co je to pracovat, ale nie na ukor toho, ze bude chodit unavene do skoly. A za leto si tolko nezarobi, aby si ohlo toto vsetko financovat same... stale bude 95% nakladov na to dieta tahat rodic.

mima595
19. jún 2012

@minewka - no teda hop, teraz si to trosku prehnala..ved pracovat sa može od 15 rokov...vtedy už na hudobnu bude neskoro...
a do klasickej brigady sa da zamestnat až od 18...myslim, že kvoli pravnej zodpovednosti...a o už budes musiet ty ako rodic vsetko zafinancovat

ale STOP..to je tema o 3 dietati...nie o brigade....

ja s tvojou ideou suhlasim, nemam problem s tymi, ktori deti chcu a vedia ich uzivit..tvoje deti urcite nebudu tireť nudzu a nebude sa o nich starat socialka..no je nam vsetkym myslim jasne..

ja ta vobec neodsudzujem, mne skor vadia rodicia, ktori chcu jedno dieta, lebo si chcu uzivat..to je podla mna rozmaznanost a nezodpovednost voci dietatu...ja si myslim, že ked my rodicia sme par, tak aj dieta by malo mat partnera..druhe dieta ..aspon to je minimalne, lebo nerozumiem, preco niekto pre vlastnu pohodlnost upiera svojmu dietatu to, co on ma...svojho partnera 😕

minewka
19. jún 2012

@irriss ja a moji súrodenci sme mali platené všetky základné potreby - škola, výlety, oblečenie, cestovné, rodičia sa v rámci možností snažili rozvíjať to, čo nás bavilo. (kedže otec robil v ZOO - tak to jazdenie sme mali zadara 😀 )

Zhruba od 16 rokov som začala brigádovať, som tu, žijem, z nosa mi neubudlo a bola som na seba hrdá, že som na všetky ostatné veci - oblečko naviac, vreckové, darčeky, neskôr po 18tke aj školné, mobil, si dokázala zabezpečiť sama. Nemám z toho žiadnu traumu. 😎 😎 😎

helka193
autor
19. jún 2012

@anjelicek26 aspon si na tie hluposti zarobi sam a nemusí ho dotovať matka s otcom

anjelicek26
19. jún 2012

@helka193 - ono ide o ten zaklad, ktory v kazdom pade poskytuju rodicia a ten stoji tiez dost. Ale tato tema nie je len o peniazoch. Deti stoja predovsetkym cas a to je tiez otazka, ci to nebude o nevyspatosti a unave a odsudzeni partnerov, ja uz teraz mam niekedy pocit, ze s drahym vecer padneme do postele od unavy, ja od deti, on z prace.... a dalsie to urcite neulahci 😅

irriss
19. jún 2012

@minewka
V 16ti je to rozdil neni to 12....a to, o cem mluvim s @maznacik007 je neco jineho 😉

Jinak ke Tvym prikladum, pro ktere by dite melo jit na brigadu si myslim toto:
ani jedno z techto prikladu neni duvodem jit na brigadu - v dnesni dobe se jedna o veci, ktere jsou zapocteny do rodinneho rozpoctu..nejde o zadny luxus..vse se da vyresit ve forme odmeny ci narozenin a svatku..darku za vysvedceni ci sportovni uspech... 😉
Pokud jsou pubertalni naroky pres limit rodinneho rozpoctu, nekde jsme jako rodicove udelali chybu😉

ajca123
19. jún 2012

@helka193 ahoj mám 6r syna,2r syna a 5 mesačného syna a som niekedy zrela na prašky ale nikdy by som to nechcela na spat... Skôr by som brala to že po prvom synovi sme si mali druhého spravit skôr.. Som šťastná a aj plánujeme 4te dieta

helka193
autor
19. jún 2012

@anjelicek26 tak s tým trebalo rátať, že ak pribudnú do spločného života deti, či jedno či dve, tak nám skončil život krásneho oddychu a podobných aktivít, na to sa má myslieť pred počatím.

minewka
19. jún 2012

@mima595 myslela som to od určitého veku...a do 15 na tú hudobku naškrabem... inak - určité práce môže aj od 15tich - ale ty ako rodič podpisuješ hmotnú zodpovednosť za dieťa.

Tak ja osobne by som nechcela byť jedináčik..ale pozerám sa na to z pohľadu "veľkorodinného"...ako dobrovoľne a z dôvodu "užívania si" by som sa pre jedináčika nerozhodla...

Téma je, či áno 3 dieťa - za mňa a z môjho pohľadu áno...pre mňa s manželom sú deti potešením, radosťou, uvoľnením, rozjasňujú nám s manželom deň, stresové chvíle...nikdy by som si nebola myslela, že byť mamou bude pre mňa také fajn...mám pocit, že teraz všetko to, čo robím, má pre mňa zmysel...že to robím pre moje dieťa...aj za cenu, že sa v iných smeroch uskromníme...myslím, že mi bude aj pekne ľúto, ak budem vedieť - že moje posledné dietko bude posledné. 🙂

ematko29
19. jún 2012

hm ja tiež uvažujem nad tretím dieťatkom,ale my tu máme viac proti ako za.tak sme to nechali tak asnad po niekolkych rokoch to bude iné a bude sa dať.ale túžbatam je stále...

marya
19. jún 2012

Baby neviem co tu riesite...toto nie je tema o brigade...a okrem toho, neviem co je zle na tom, ak si dieta od 15 rokov pocas leta privyrobi vdaka brigade...ja tiez budem svoje deti podporovat, aby si nejaku brigadu nasli, ak bude moznost, nie kvoli tomu, aby si na seba zarobili, ale preto, aby vedeli, aky je to pocit, zarobit nejaku tu korunku, ze peniaze z neba same nepadaju a aby nadobudli trochu pocit samostatnosti, predsa len je to fajn pocit, zarobit si par dorbnych, ja ako studentka som sa tesila z kazdej "vlastnorucne" zarobenej koruny, takze preto budem svoje deti v tomto podporovat...

anjelicek26
19. jún 2012

@helka193 - ja sa nestazujem, len konstatujem 😅 😉

irriss
19. jún 2012

@marya
Souhlasim, ale z nekterych prispevku to temer vyplyva v tomto duchu:
ano, chci velkou rodinu, vsak se o sebe castecne postaraji uz v puberte na brigadach.. 😠
Takze pokud nekdo TAKTO pristupuje k mnozeni a velke rodine, postup povazuju za naprostou "uchylnost"

anjelicek26
19. jún 2012

@marya - ja to, co brigada pre to dieta obnasa nespochybnujem, ale stavat to do pozicie - ved tie deti si od urciteho veku na seba zarobia - je dost ulet 😀 Zarobia si na nejake drobnosti, oblecko, party, ale nic viac, neodlahci to rodinny rozpocet ani o tuk. A dost pochybujem, ze si z vlastne zarobenych penazi bude 15-16 rocna kocka chciet platit prave spominanu hudobnu 😀

minewka
19. jún 2012

@irriss neshlasím - ale ok. Každý nech si hospodári a vychováva ako chce 😉

irriss
19. jún 2012

@minewka
s cim nesouhlasis..ze povazuju za uchylnost, kdyz nekdo se rozmysli nad velkou rodinou a rozhodne se pro ni, protoze si rekne" vzdyt v puberte pujdou na brigadu"...to je jako kdysi na poli...

p.s. t.j. udelam si co nejvice potomku, aby po mne mel kdo uklizet..☹

czechzuzanaba
19. jún 2012

@irriss "Pokud jsou pubertalni naroky pres limit rodinneho rozpoctu, nekde jsme jako rodicove udelali chybu"

To snad nemyslis vazne 😀

maznacik007
19. jún 2012

@minewka cele to vzniklo z tvojho prispevku kde si pisala ze naklady na skolopovinne dieta su minimalne... a snazili sme sa vysvetlit ti ze to tak nie je...

minimalne su naklady na babenko.... kde sa da nakupit na bazarikoch... cim je dieta vacsie tym stupaju naklady... tot vsjo....

my sa tu nebavime o nejakych nadstandartoch teda ja rozhodne za nadstandard nepovazujem knihy, lieky, zubara, fixny strojcek, vzdelavanie a pod pre dieta ....

irriss
19. jún 2012

@czechzuzanaba
Ja mam doma pubertaky...mobil dostava jako vanocni darek..knizky si vybira a ja je platim a VELMI rada...obleceni si nevybira, znam jeji barvy a co koupim, s tim je spokojena...do kina s kamaradkama dostane penizky na listek...
opravdu nevim, co je tak duleziteho pro pubertaka, aby musel si jit na brigadu vydelat penizky😉

anjelicek26
19. jún 2012

@czechzuzanaba - hehe @irriss to je fakt, pubertak VZDY bude mat nejake super dolezite naroky nad ramec rodinneho rozpoctu 😅 😅 A to aj keby boli rodicia milionari, nieco by ho napadlo 😀

minewka
19. jún 2012

@irriss dobre, tak som pre teba úchyl. Už som si tu vypočula kopec konštrukcií. 😀 SI to totálne opäť raz prekrútila.

Určite nechcem 3-4 deti, aby mal po mne kto upratovať. Ani moje deti nebudú v štýle Maryčka Magdonova. 😉

Určite to niekto pochopil, niekto prekrútil do extrému. Nebudem to vysvetľovať, z mojich príspevkov je jasné - ako vnímam to, že dieťa si čo to privyrobí. 🙂 🙂 🙂