icon

Mať či nemať tretie dieťa?

helka193
19. jún 2012

Chcela by som vedieť Váš názor, na to či mať alebo nemať tretie miminko, aj sa bojím( tehotenstva, prípadných komplikácii).Mám 5r. synčeka, a ročnú dcérku, a stále rozmýšlam nad tretím mimi, len mám obavy z tehotenstva, a ďalšou mojou otázkou je či začať s tretím mimi teraz pokial som na materskej alebo počkať kým aj dcerka nastupi do MŠ, to sa zamestnám a potom by som otehotnela, poradte mi prosím.

irriss
19. jún 2012

@helka193
ZADNY prispevek, ktery jsi napadla prostrednictvim 😉 😉 😉 "Tveho muze"😉 😎 NEBYL adresovany TOBE..To, ze jsi zalozila Temu, jeste neznamena, ze nemuzeme diskutovat mezi sebou..ani jeden prispevek nebyl pro Tebe 😉 reagovala jsem na prispevky..ne na Tebe.. 😉
takze je uplne normalni, ze si nejsi vedoma neceho, co vlastne neni a nebylo..protoze to nebylo urcene Tobe..Zalozene Tema je tu pro vsechny..neni majetkem zakladatelky, proto si nesmis brat veskere prispevky osobne.. 😉

NECHAPU proc na mne utocis, proc mne srovnavas a mas starosti o me rucicky a me vysedavani pred Mk..je videt, ze se "osobne" zname.. 😉 HNED mi to bylo jasne, kde je zakopany pes..ne-li psi..😀

Zvlastni, ze pisete s manzelem stejnym arogantnim zpusobem.... 🙂
Koncim, jdu si nalakovat nehty, na zehleni mi nezbyl cas.. 😎

irriss
19. jún 2012

NEJAK SE NESHODUJI TVE PRISPEVKY 😉 CO SE TYCE ZAMESTNANI A OBAV 😉
pises, ze se zamestnas, jakmile pujde dcerka do skoly a pak pises, ze mas realitku a sve lidi...
A nebo jsem to nepochopila??😉

@helka193 Chcela by som vedieť Váš názor, na to či mať alebo nemať tretie miminko, aj sa bojím( tehotenstva, prípadných komplikácii).Mám 5r. synčeka, a ročnú dcérku, a stále rozmýšlam nad tretím mimi, len mám obavy z tehotenstva, a ďalšou mojou otázkou je či začať s tretím mimi teraz pokial som na materskej alebo počkať kým aj dcerka nastupi do MŠ, to sa zamestnám a potom by som otehotnela, poradte mi prosím.
Dnes o 12:38 • 2 deti • Odpovedz • Páči sa mi to • •

@helka193 @lizatko1009 ja mám vlastnú realitku, takže ja mám aj matersku, ktorú si na plno užívam a popritom sa venujem realitám a ked nie ja tak moji ľudia
Dnes o 17:16 • 2 deti • Odpovedz • Páči sa mi to • •

helka193
autor
19. jún 2012

@irriss Diskusia nie je o tvojom vyjadreni o brigádach, a úchylactvu mať velku rodinu, ale o tom či mať alebo nemať 3 dieťa....písala si to na druhú kočku, ktorá písala normálne a súvisle príspevky aj čo sa týkalo brigády a detí, pustila si sa do nej, nazvala si ju ÚCHYLOM, tak mi tiež nedalo aby som ťa neoslovila.A píšem to ja osobne Helenka a nie môj manžel, jemu len nedalo odpovedat jedným príspevkom na tvoje príspevky 😉

mamkabeika
19. jún 2012

My s manželom patríme k ľuďom, ktorí deti príjmu s najväčšou radosťou 🙂 , každé dieťa je veľký DAR (či je zdravé alebo choré, či prvé, tretie alebo piate v poradí). Sú matky, ktoré dieťa príjmu, aj keď priamo ohrozujú svoj život kvôli vážnej chorobe 😢
Preto nezveličujme 😉 helka193 nás prosila o názor na 3. dieťatko, tvrdí, že finančné problémy nemajú, zdravotné problémy primerane rieši s lekárom, manžel jej na 100% pomáha, detičky má zlaté, tak prečo zachádzame do takých diskusií a vzájomne sa "chytáme za slovíčka"? Uvediem príklad: hádam každému je jasné, že minewka nechce mať veľkú rodinu len zo svojho rozmaru a že sa nespolieha len na brigády 😉 prepáčte, ale tie "úchylné komentáre" boli až smiešne 😅

A teraz vážne: To, že dáme svojim deťom všetko, čo potrebujú po hmotnej stránke, automaticky neznamená, že budú v živote šťastné. Ja si myslím, že tie najcennejšie dary, ktoré môžeme svojim deťom dať, je láska, výchova a súrodenci. A viesť deti k tomu, aby pri sebe stáli a pomáhali si. Keby sme sa aj my rodičia pominuli, aby mali s kým zdieľať svoje starosti, radosti a spoločné spomienky.

Takisto sa hovorí, keď sa chce, tak sa dá. Poznám rodiny, ktoré mali 4 deti rok po roku a neisté zamestnanie, no s vierou a s pokorou deti prijali ako dar a teraz sú kde? 2 deti vyštudovali VŠ a vyšvyhli sa naozaj vysoko, a zvyšné 2 už VŠ študujú. Ja sama doteraz nechápem ako to zvládli a obdivujem ich. 🙂
Ale poznám aj rodiny, kde mali 1 dieťa, no otec ťažko ochorel a nemali z čoho žiť ☹

irriss
19. jún 2012

@helka193
LZES A PREKRUCUJES 😉 😲 😲 😲 😀 😝

mamutovazena
19. jún 2012

chcem tri deti mam dvoch chlapcov a bola by som stastna ak tretie bude dievcatko 🙂 teraz si uzivam volno deti su samostatnejsie ale casu dost...zacina mi to chybat babetka su neskutocne zlatucke 🙂

helka193
autor
19. jún 2012

@irriss prečítaj si aj trošku vyššie uvedený príspevok kde je napísane že sa chcem venovať po odchode detí do školy a škôlky svojej kariere v práci 😉

irriss
19. jún 2012

@helka193
Precetla jsem si uz vsechno Helenko, neni co dodat.. 😉 🙂 Uz jsem napsala vic nez jsem chtela... 🙂
Preji Ti pekny vecer.. 🙂

helka193
autor
19. jún 2012

@irriss " to sa zamestnám " bolo moja krásna myslené tak že sa môžem naplno venovať len a len práci, bez toho aby som opäť otehotnela, kedže by som už mala tri detičky a nad ďalším by som už ani nepomyslela....a myslím že som to tu spomenula viac krát, treba len poriadne čítať. A myslím že to " to sa zamestnám " pochopili asi všetky okrem teba, ako som to myslela 😉

lizatko1009
19. jún 2012

@mamkabeika ale v dnesnej dobe laska detom nestaci z lasky deti nevychovas...

mamkabeika
19. jún 2012

@lizatko1009 Hlavne z lásky, hlavne 🙂 Koľkým deťom práve toto chýba a majú zranenia na celý život, žiaľ ☹ Rodičia sa snažia dosiahnuť určitý štandard pre deti a ženú sa za peniazmi, pritom si nenachádzajú dostatok času pre deti 😒

Myslím si, že nám je všetkým jasné, že tu nikto nie je na podpore a deti si nerobí len pre sociálne dávky 😉 A naše deti sa po meste netúlajú ako Čenkovej deti 😉

vejula
19. jún 2012

@lizatko1009 a v akej dobe si dieťa vychovala z lasky??? Stale sa tu sklonuje zla doba.. A kedy bola dobra doba? Cez vojnu po vojne? KEd ludia mali len to čo si vypestovali, ešte aj z toho museli odovzdavať kontigenty?
Nerobme zo seba ubožiakov, žijucich v ubohej dobe... Boli aj horšie doby a deti sa rodili

helka193
autor
19. jún 2012

@mamkabeika presne o tom som spustila celu diskusiu, no bohužial sa tu nájdu aj také, ktoré začnú napadať a nazývať ženy ÚCHYLMY ked by chceli mať veľkú a silnu rodinu, to bolo naozaj trápne a smiešne. Tak ako som aj ja písala mať deti a mať ich viac je to najkrajšie čo môže byť, pokial deti v skorom veku začneme učiť hodnotu peňazí a sme pripravený do búducna im zabezpečiť všetko čo potrebujú a ked niečo budu chcieť na viac a budu chamtivý, nech si na to zarobia sami, prečo nie. Taktiež som spomenula, že ak mi ako rodičia tu nebudeme, a budú viacerý súrodenci, budú mať v sebe oporu a budú sa mocť o seba opierať a pomáhať si v problémových situáciach 🙂

lizatko1009
19. jún 2012

@mamkabeika ano v prvom rade je laska, deti to potrebuju od mala, ale ked pridu do puberty, je to znova o niecom inom, pridu na strednu skolu, potrebuju aj nieco ine ako lasku o tom to je, deti su krasna vec, ale treba pozerat aj nato, aka je doba, ze jedno az 2 deti je mat luxus, tiez by som chcela este jedno, ale urcite teraz nie, lebo nechcela by som skakat z rodicaku na rodicak a byt doma.

anjelicek26
19. jún 2012

@vejula - v dnesnej MATERIALISTICKEJ dobe, je to uz aj pre dieta v skole sakra tazke... ked nema to, co maju ti ostatny. A mozu mu davat lasky do aleluja, ked si mimo domu z neho budu robit srandu, psychika bude trpiet. Rodina je jeden faktor, ktory nas ovplyvnuje, ale prostredie, kamarati, skola... tie maju tiez svoj podiel, a riadny.

marya
19. jún 2012

@lizatko1009 "v dnesnej dobe"...no ja si myslim, ze dnesna doba je celkom fajn 😅 😀 kedy bola potom ta dobra doba, ak dnesna je taka zla ? ...a laska je zakladom, treba samozrejme aj peniaze, ale ako sa hovori, kto chce, hlada sposob, kto nie hlada dovod... 😉

lizatko1009
19. jún 2012

@vejula ved ano, len vtedy veci nestali tolko ako dnes, ved sama zistis, ked ti dieta odrastie a bude potrebovat veci do skoly, stravu, pripadne vysku a tam su riadne palky, viem to podla seba, a lepsie je platit jednemu, az dvom ako 3-4.5, je to velmi tazke, budu chciet znackove oblecenie a spustu dalsich veci... ako jasne, myslim si, ze je dobre mat tak 2 deti aby nebolo same, ale je to kazdeho osobna vec kolko ma, to je len moj nazor... a nikomu neberiem kolko sa deti v zivote rozhodne mat....

marya
19. jún 2012

@anjelicek26 ja chcem svoje deti predovsetkym naucit, ze nemusia mat vsetko to, co maju ostatni...a ak sa im niekto bude vysmievat len kvoli tomu, ze nemaju znackove veci atd. tak s prepacenim nech sa na takeho "kamarata" vykaslu...aspon hned uvidia, kto sa s nimi kamarati preto, lebo je ozajstny kamarat, a kto len kvoli tomu, kto co ma...takze aj keby sme si to mohli dovolit, chcem svoje deti vychovat k skromnosti...nech sa od mala ucia ozajstnym hodnotam a nepodliehaju honu po drahych veciach 🙂

anjelicek26
19. jún 2012

@marya - lenze tato vysoko osvietena teoria ma jeden hacik - dieta toto nepochopi. Stale bude chciet mat pekne veci - -lebo ich proste bude povazovat za pekne. Bude chciet mat to, co ostatni - lebo cielom je byt oblubeny, byt v skupine, nebyt jediny, co to nema... dieta sa na kamarata nevykasle len z dovodu, ze mu mama povie, ze za to nestoji... lebo tomu dietatu za to stat napriek tomu bude.

Nehovorim o znackach, luxuse, nadstandartnych veciach... hovorim o tom beznom standarde, ktory bohuzial niektore rodiny z daleka nesplnaju.

maznacik007
19. jún 2012

vobec sa tu nebavilo o znackovych veciach ale o knihach, vzdelavani, kruzkoch, nakladoch na lieky, zubara... viete kocky co stoji vrtanie a plombovanie jedneho zubka, fixny aparat, tabory, naklady na ucebnice atd atd...

cele to len vzniklo z toho ze sa tu napisalo ze na skolopovinne dieta su naklady minimalne... a samozrejme ze stredna viac ako zakladna atd... a o tomto sa diskutovalo...
a toto je fakt o tomto sa kazda mama presvedci ked bude mat deti v skole...

kludne nech si kazdy ma deti kolko chce ved to je slobodna volba a do toho nikoho ineho nic... on vie...

a ano deti potrebuju najma lasku ale len mama a oco ktori s v pohode a nie vo financnom strese im ju vedia dat...

alexandra
19. jún 2012

Zial to nie je len o tom obleceni, alebo znacne mobilu, ale aj napriklad:
* detske tabory (tyzdenny detsky tabor v BA stoji na dieta 120-150e)
* jazykove kurzy (cena od 50-200e mesacne)
* vylety so skolou
* zaujmove kruzky
.. a mnoho, mnoho dalsieho... a je skutocne rozdiel, ci si "mozes dovolit" zobrat si cele prazdniny dovolenku, alebo to budes musiet riesit ako vacsina pracujucich rodicov prave napriklad tabormi.. Ked si predstavis len 2 za prazdniny (len 2 tyzdne z 8-9tich tyzdnov prazdnin), tak rozdiel 2 a 3 deti je:
2 deti: 150*2*2 = 600e
3deti: 150*2*3 = 900e
Je to proste tazke, najma ked rozmysla nasa vlada na istotu zrusenia davky v materstve..

marya
19. jún 2012

@anjelicek26 "vysoko osvietena" tak dik 😀 😀 ja len sudim podla seba, ja som nikdy ako dieta nemala znackove veci, ani mi len nieco take nenapadlo, u nas doma sa take veci nerozoberali, bolo mi jedno, kto ma co oblecene, kto ma co v taske, ake maju auto, dom, byt atd ( a v podstate je mi to uplne jedno aj teraz 😀 ). Takze ja verim, ze moje deti budu po mne a nebudu riesit taketo hovadiny 😀 dufam 😅 😀

helka193
autor
19. jún 2012

@lizatko1009 teraz tu mamkabeika spomenula , že sa tu vela chytá za slovíčka, nechytaj sa slovíčka lásky ale celej podstaty čo tým komentárom vysvetlila.

anjelicek26
19. jún 2012

@marya - ono je uroven - zijeme normalne - a uroven - zijeme dost zle az biedne. Ani u nas take veci nikdy nikto neriesil, ale my sme boli klasika stredna vrstva, ani bieda, ani moc ;)

alexandra
19. jún 2012

@marya
Aj mne to bolo jedno.. Ale ako napisala @maznacik007 , vobec nejde o dom, auto ci dovolenky, ale o bezne veci, zubara, lekara, skolske potreby, kruzky, zial toto vsetko v dnesnej dobe je sialene, ale sialene drahe... A to nehovorim o pripadoch tych rodin, co maju jedno z deti s trvalym zdravotnym problemom vyzadujucim nielen liecbu, ale aj dalsie opatrenia (poruchy imunity, alergie, autizmus, atd.)..

vejula
19. jún 2012

@anjelicek26 ja si pamatam raz som mame povedala so slzami v očiach, ked som prišla od sesternice, že aky maju oni babrby dom a autičko pre barby, a že maju aj to a hneto. Vtedy sa ma mama spytala? Bola by si radšej keby si mala tie barrby domy, a nemala by si svojich bratov? V tom momente mi to došlo... že ten barby dom je len vec, a že ani tisic barby autičiek by mi nevynahradila ani jedneho z mojich bratvo. To bolo prvy aj posledny krat, čo som sa nad takym niečim zamyslela.
či chceš či nie, je to o vychove... Nikdy som si nevšimala značky na veciach či topankach (asi je to aj povahou, že tieto veci su pre mna ansolutne zanedbatelne) preto mi nebolo luto, že nemam značkove veci, či dokonca nemam nove veci, len vynosene po niekom z rodiny či od maminej kamaratky po deťoch....
Ja to vidim už aj teraz na mamičkach s ktorymi sa stretavam a na ich deťoch... Že Dominko nema značkove veci, ako ine deti v jeho veku (mne to pride smiešne) najradšej mu davam teplačiky, nemam potrebu si dokazovať svoju hodnotu ako matky prave vecami, čo oblečem svojmu dieťaťu. My ich same učime k tomu materializmu, ked si zakladame na tom čo ma dieťa oblečene ako zladene atd. Strašne vela mamičkiek poznam čo sa potrebuje pyšiť ako ma oblečene dieťa. JA taka niesom ani môj manžel, NA handry miname maximalne minimum penazi. A ani jednemu z nas to nechyba.

@lizatko1009 vtedy nestali veci tolko čo dnes 😀 vtedy malo niekolko deti jedny sviatočne topanky, ktore si prezuvali priamo pred kostolom, aby im vydržali čo najdlhšie. Moja starka ked prvy krat prišla do žiliny (na gymnazium) a uvidela banan v obchode, tak sa pytala či to je do polievky. Na vianoce malo 11 deti jeden pomaranč, ktory si rozdelil na mesiačiky a mali obrovsku radosť. A to prosim pekne, bola vtedy dcera bohača, Pretože mali polia, mali kona hovädzi dobytok. Okrem deti živili aj paholka a "služku" ktorí by inak chodili po žobraní, čo boli z rodin, kde nemali ani čo jesť....
Dokazali by v takej dobe žiť dnešní ludia??? Určite nie. Sme naučení na uplne iní štandard, o ktorom sa ludom pred 60 rokmi ani nesnivalo. Ale maš pravdu. Tato doba je prekliata, nie preto že by bola zla, ale preto že si ju zlu robime, stale len frfleme, vo všetkom vidime problem, nevieme sa tešiť z maličkosti, všetko riešime....
V minulosti toto ludia nepoznali. ICh žovt bol naplnený pracou a modltibou

mamkabeika
19. jún 2012

Áno, každý musíme riešiť počet detí zodpovedne a s chladnou hlavou (nie v posteli, tak mamina poďme na to 😎, predsa sme od Boha dostali rozum a slobodnú vôľu 😉 , vedieť si odpovedať i na finančné otázky i na to, koľko dokážem deťom obetovať

Ale keď tu tak hovoríme o plánovaní, (chcem taký a taký vekový rozdiel a chcem toľko a toľko detí...) akou cestou k tomu dospejeme? Či používaním nejakej formy antikoncepcie alebo prezervatívov? Alebo PPR či priamych zásahov do tela muža či ženy? Veď nič nie je na 100%, či vymysleli niečo nové, o čom neviem okrem celibátu 😅

Potom keď antika zlyhá, páry majú problém sa s tým vyrovnať ☹ Čo myslíte, čím to je?
Prečo niektoré páry po vysadení antiky hneď otehotnejú, prečo iní na // čakajú aj 10 rokov, a potom rodia jedno za druhým? Prečo iní nemôžu otehotnieť vôbec a iní majú 6 detí? Prečo my s manželom, ak sa milujeme denno-denne bez akejkoľvek ochrany ešte nemáme druhé dieťatko? A pritom ovulku mám a manžel je v poho? Prečo som pri prvom tehu aj pri všetkých stresoch, nízkej hladine HCG a cystám v pohode porodila a vynosila zdravé dieťatko? Prečo jedna pani chorá na nevyliečiteľnú chorobu porodila napriek odporúčaniam lekárov ísť na interrupciu a nakoniec sa vyliečila? Prečo je to tak? Nie je to náhodou tak, že niekto vyšší riadi tento svet? Vždy som verila, že nedopustí nič, čo by sme nezvládli. A aj vždy veriť budem.

Takisto nemáte istotu, že budete mať dostatok finančných prostriedkov, aby ste nasýtili 1 dieťa, nieto 3. Stále tu je otázka, čo ak? Preto ja všetko riešim s vierou, nie som Stvoriteľ, aby som si mohla určiť, koľko detí budem mať. Môžem sa len o to pričiniť, ale nikdy úplne nedokážem ovplyvniť počet počatých detí v mojom lone.

helka193
autor
19. jún 2012

@anjelicek26 ak sa rozhodnú rodičia mať viac detí, tak asi nie preto, aby mali opäť krásny pociť držat novorodeniatko v náruči, ale musia vedieť do čoho idú a či budú schopný im zabezpečiť krásnu budúcnosť, čo sa týka dostatok financií aj lásky a poriadnej výchovy, ako si dieťa naučíš také bude. Kto na to nemá aby si dovolil v dnešnej dobe viacej detí, tak si myslím, že majú dosť rozumu na to aby si ich ani neplánovali. Čo sa týka mňa a mojej otázky, chcela som vedieť len Váš názor na celú vec, nebudem sa tu opakovať pretože som to tu písala minimalne 3x, financie, zdravie až na tie moje AD, všetko je v poriadku, len mám obavy, či miminko zvládnem ked moje deti su v takom veku, celkovo tehotenstvo, nasledny porod, a či sú medzi Vami maminky ktoré majú viacej detí a ako to zvládaju to bolo všetko, a diskusia sa obrátila uplne iným smerom.

alexandra
19. jún 2012

@helka193 Samozrejme ze to zvladnes! Ak mas moznost, chod do toho 😵

anjelicek26
19. jún 2012

@vejula - ja len vidim, do akej doby tie nase deti porastu. Ver mi, ze sa strasne moc zmenilo a nasim detom uz tie veci jedno nebudu. Ja si zakladam, aby boli deti pekne oblecene, ale ze by to bolo kvoli nejakej znacke, to zasa nie 😅 Mam rada kvalitny material, ziarive farby... ale ze by moje deti vobec vedeli, co je na etikete, tak to zatial nevedia 😀 A co to stalo tiez nie 😀 Ale vekom to prijde urcite. Nemozem mojmu dietatu povedat - je jedno ako vyzeras, je jedno, ako si obleceny, ked mu cely okolity svet zacudovanym pohladom bude dokazovat - ono to tak nie je.