Musí sa dieťa prispôsobiť vám alebo vy dieťaťu?

mamcuska
20. júl 2013

nie je to moj nazor ja sa s nim nestotoznujem. konkretne ide o to, ze sme na dovolenke a niekto si mysli ze dieta musi robit to co chcete vy nie ono. a nie je normalne aby vam ono riadilo vas zivot. nase bobo ma rok a ja si myslim ze je uplne normalne ze ked chce spinkat tak ho spinkat dam, ked je nervozne tak ho pritulim, ked nechce jest tak ho nutit nebudem..... no bohuzial moja svokra si mysli, ze ho len rozmaznavame, a ze nam s manzelom z toho prepne, lebo robime to co si myslime, ze je pre nase dieta najlepsie. podla nej sa dieta musi prisposobit vam. co vy na to?

natalinka80
20. júl 2013

Nerob si zo svokry nič 😎 ,rob ako uznaš za vhodné ty sama!Deti treba aj rozmaznavat,ved ked budu velke tak to na tomto svete lahke nebudu mat. 🙂 🙂 😉

xlucia
20. júl 2013

ze svokra uz vychovala ako vedela, teraz ste narade vy po svojom...

erika04
20. júl 2013

to nie je rozmaznavanie, ze ked chce spat, das ho spat. To je uplne normalne.
A dieta riadi zivot rodicov 🙂 to je fakt. Hlavne ked je taketo male.
Nechapem co proti tomu svokra ma...

jankafa
20. júl 2013

je to veľmi individuálne - tenká čiara, kde si musíš dávať pozor, aby si s teba dieťa nerobilo dobrý deň, ale to platí skôr u tých starších, kde musia byť presné dané mantinely, aby úplne nezdiveli. Určite nie u ročného dieťaťa - veď to sa ako prispôsobí dospelému človeku? myslím, že to čo píšeš o spaní, mojkaní a jedení je normálne - také malé dieťa spí kedy chce, mojkať by sa mala tk často ako sa dá a keď ste na dovolenke, možno mu je len teplo a nechutí mu jesť. by som si zo svokry tažkú hlavu nerobila

jennika
20. júl 2013

rob presne tak ako citis 🙂

bambibam
20. júl 2013

neviem čo si kto predstavuje pod slovom rozmaznáva ,ale u ročného dieťaťa je na prvom mieste mama a tá vie a vycíti ,čo je pre dieťa to správne - takže nech robíte ako koľvek a vaše dieťa je spokojné ,usmievavé robíte to správne. Takže ak chce vaše dieťa spať,dajte ho spať,ked sa chce mojkať -mojkajte sa ,ked chce jesť dajte mu ...ked nechce ...možno ovocie a šťavy mu stačia, ved je v cudzom prostredí a nič nieje tak ako doma.

mamina321
20. júl 2013

Podla mna robite s manzelom spravne, presne treba robit tak ako to citis, a rocne dieta este nevie mavat tak s rodicmi, ine by bolo ak by to robilo 3 rocne dieta, ze by ste skakali ako by ono piskalo, myslim ze stanovovat hranice vo vychove co si moze a nemoze dovolit dieta treba zacat budovat tak okolo 1,5 roka plus minus, ale tam myslim ze napr. bude chytat kable, tak zakazat, ze to nemoze, hlavne kvoli bezpecnosti, lebo ked raz dovolis nejaku cinnost ktoru nechces aby ti dieta robilo, tak ti to bude robit stale. Ale vo vasom pripade vas drobcek este stale potrebuje, no skus ho dat svokre na den, a rychlo pochopi ze ked dieta chce spat treba ho dat spat, lebo inak by to bolo narocne aj pre dieta a este viac pre rodicov, lebo by bolo unavene, nespokojne. Takze odporucam nepocuvat svokru ale svoje vnutro. Drobcek vas potrebuje!

ariesi
20. júl 2013

ze rodic a zvlast matka je tu pre dieta a nie naopak. svokrine reci jednych uchom dnu a druhym von. samozrejme ze sa prisposobuje matka potrebam babatka, najlepsie ich pozna, vyciti, co babo potrebuje.

denise01
20. júl 2013

Ahoj, moj osobny nazor - Ty si mama, Ty vies, co je pre Tvoje dietatko NAJ. Aj moj syncek ma rok. Ved to su este drobne deticky, ako mozes takeho drobca rozmaznat, ze mu das vsetku lasku, co potrebuje? Take reci si nevsimaj a riad sa podla seba. Bude spokojne Tvoje dietatko aj Ty.

pimpulienka
20. júl 2013

Ja teda osobne všetko prispôsobujem dcerke a má pevny režim

sissy27
20. júl 2013

no podľa mňa pravda je niekde uprostred... tiež si nemyslím, že dieťa by malo s rodičmi "cvičiť", a potrebuje odmalička nejaký pravidelný režim, ale zas nie že ako na vojne... ako príklad uvediem obed - vždy v určitú rovnakú hodinu a to, čo je navarené... ok, nemusíš mať teraz hlad alebo chuť na to, čo je na stole, ale nebudem variť extra druhé jedlo alebo ho s tým naháňať po izbe, nechceš jesť teraz, dostaneš olovrant, ktorý je zase v nejakú hodinu... čiže nebudem ho nútiť jesť ak nechce, ale ani mu chystať ďalšie mimo režim...

macamac
20. júl 2013

jaaaaaj
svokra, teta, sestra, brat,....hocikto
načo počúvať rady druhých? kto pozná svoje dieťa lepšie ako jeho rodičia? kto chce preň to najlepšie?
vaše dieťa je ešte maličké. má rok. takže celkom nechápem, čo poniektorí od neho už očakávajú. nejaké pochopenie, že teraz budeš hore, nejesť, nespať, nepišťať,...lebo rodičia sú na dovolenke? 😕
( a inak- načo vám je svokra na dovolenke? 😉 )

absolútny súhlas s tebou - treba napĺňať potreby tak malého dieťaťa, či si doma, vonku, na návšteve, na dovolenke,...
predsa sa nebavíme o nejakom predškolákovi 😝

apropo - zmeň na diskusiu 😉 bolo by lepšie

miku1
20. júl 2013

Vychovávate svoje dieťa vy dvaja, nie tvoja svokra. Takže rob to, čo cítiš, že je správne. Vieš najlepšie čo je pre vaše dieťa dobré.

cerez
20. júl 2013

Ty si matka a najlepšie vieš a poznáš potreby svojho dieťaťa. Unavené dieťa chce spať, mrzuté pomojkať a hladné? Hladné dieťa sa naje, ale ak mu nechutí lebo je teplo, tak načo nútiť. Toto nie je rozmaznávanie.

hradnapani
20. júl 2013

ze to hovoria zeny, ktore deti este nemaju a ak maju, tak maju stastie na pokojne, flexibilne dieta, lebo vraj aj take existuju 😝

Ista miera obojstranneho prisposobenia je vsak nevyhnutna vo vsetkych pripadoch 😎

liwka
20. júl 2013

minule som tu na MK čítala krásnu (a veľmi pravdivú) vetu: VY ste chceli, aby sa dieťa narodilo, nie ono. Mňa napr. do vývrtky vytáčajú "celebritky", ktoré po narodení dieťaťa tvrdia, že sa im život nezmenil, že si dieťa "naprogramovali" na určitý režim atď (nemám nič proti režimu, ten musí byť, ale nie striktne dodržiavaný)...narodením dieťaťa sa ÁNO zmení náš život. a to malé dieťatko nepozná v akom svete existujeme, aké sú naše zvyky...nemôžeme chcieť, aby sa to zo dňa na deň naučilo...má na to celý život- na nás je zvoliť tempo, ako ho to naučiť....
a veľa z nášho/vášho prístupu si ponesie celý život- takže kašľať na svokru, vy ste rodičia, vy vychovávate🙂
ja som na obranu našej výchovy stále svokre odvrkla- že veď je prirodzené, že rozmaznávame- veď máme len ju 😀 😀 😀

lenkaerika
20. júl 2013

ahoj, sú veci dôležité, kde musí poslúchnuť dieťa (napr. v pracovný deň ide do škôlky a nebudeme vyjednávať, že si nečakane vezmem dovolenku, lebo ono do škôlky nechce zrovna ráno ísť) a veci menej dôležité, kde môžete dať na názor dieťaťa.
vezmem to trošku striktne - dieťa, ktoré musí len poslúchať, si asi ťažko vybuduje zdravé "ja", nemá vlastný názor, nepocíti, že robí niečo správne, dobre, nepozná uznanie a pochvalu.
naopak, ak mu všetko dovolíte ako chce ono, nebude mať rozumný vzor plný skúseností, ale bude jednať len podľa svojich názorov a momentálnych nálad, nebude rešpektovať názor iného, bude zvyknuté, že sa mu vždy vyhovie.
všetko je o dohode a kompromisoch, veciach dôležitých a menej dôležitých, rozlišovať sa to učíme/skúšame dennodenne... trpezlivosť, počúvanie, vysvetľovanie a dúfanie, že to celé má zmysel 🙂

lenyy
20. júl 2013

moj nazor je : nenechaj si kazit v prvom rade dovolenku ! a k teme : prisposobit sa pitrebm dietata a s laskou ich naplnat,sem tam s usmevom naplnit aj nejaky ten rozmar dietata ALE zase odtial potial. maloco je tak otravne ako prehnane rozmaznane dieta.

terezka1947
20. júl 2013

...podla mna "prisposobovanie"zavisi od veku dietata....pokial ma rok....tazko sa bude prisposobovat dospelym a ziadat to od dietata snad ani nie je mozne 🙂
ale pokial je uz rozumnejsie...resp.rodic vidi,ze zacina vymyslat,spekulovat...atd.....urcite nejaka hranica musi byt....pokial dieta chceme vychovat,nie iba vychovavat 😀
no ale podla mna,ked sa clovek uz raz rodicom stane,hmmmm,vzdy to uz bude o nejakom prisposobovani sa detom,prip.deti rodicom...jednoducho asi inak rodina nemoze fungovat ako rodina....je to nejaka vzajomna interakcia...

dejka77
20. júl 2013

Ako tu uz bolo spomenute, pravda je niekde uprostred. Konkretne tie priklady co si uviedla su o tom, ze mas naplnit potreby svojho dietata. Jasne, ze ked je unavene tak nepojdete teraz na vylet alebo ked nechce jest tak ho nebudes nutit. V urcitych veciach sa ma prisposobit, v urcitych sa to v danom veku este neda.
Mozno mala tvoja svokra na mysli skor to, ze mu nedat vsetko co chce a vediet povedat na urcite veci nie. Tazko je to posudit. lebo fakt tie priklady co si uviedla nie su celkom o prisposobeni.

kkl82
20. júl 2013

podla mna cista blbost, take male dieta nema vrtochy, ze by si vymyslalo. robi presne to, co potrebuje a preto sa mu maju rodicia ci najblizsie okolie prisposobit. kolko bolo prikladov aj u nas doma, ze prisiel svokor pozriet maleho a maly prave spal. tak jasne, narobime buchotu, nech sa dieta zobudi, ved co by spalo, ked ma navstevu. a tak to vzdy aj dopadlo, nervozne nevyspate dieta sa hrat jednoducho nebude... tak je to v tom veku so vsetkym, jednoducho dieta ma svoje potreby, ktore treba respektovat. osobne som zastancom prirodzenej vychovy, respektovania potrieb dietata, ci uz ide o krmenie, nosenie ci spinkanie. ale je jasne, ze casom takato vychova bude musiet nabrat nejake hranice, aby to dieta nezneuzivalo. no to urcite nebude skor ako po druhom roku, ked uz dieta realne zacne "vymyslat" a "vyjednavat". co je vsak dolezite, dietatu sa treba venovat, nielen dovolovat, prikazovat a zakazovat... a ako tu uz bolo spominane viackrat, dieta sa dospelym moze vzdy prisposobovat len do istej miery. preto je to na dospelych aby sa "ten zbytok" prisposobili dietatu oni.

lucia20
20. júl 2013

my svoj zivot prisposobujem od okamihu ako sa rozhodneme mat dieta/deti. Ale osobne si myslim, ze treba najst tu spravu rovnovahu. Ano, treba sa prisposobovat potrebam dietata, ale od urciteho veku, dieta musi pochopit, ze aj ono sa musi obcas prisposobovat svojmu okoliu.

atrami
21. júl 2013

Keď je malinké prispôsobiť sa jeho potrebám. Určite sme neplánovali príchod návštevy v čase, keď mali spať. Jednoducho prišli v čase keď boli čulé. Teraz sa tiež trocha prispôsobujeme deťom, výlety plánujeme tak, aby ich bavili. Rovnako ich nenútime chodiť s nami na návštevy, kde nemajú ešte deti. Nútiť ich, aby niekde len sedeli, to by som im neurobila. Najmladšieho syna som v babyvaku nosila do 8. mesiacov, nieje rozmaznaný, a aj keby bol 😉

digysa
21. júl 2013

hmmmm...
Ked ma dieta 5 mesiacov a vy chcete ist k moru, ale dieta je unavene.............tak sa prisposobim a dam dieta spat, niekto s nim zostane na izbe.

Ked ma dieta 8 rokov, cela rodina chce ist k moru, ale dieta chce pozerat telku.......tak mu poviem, ze nech zdviha prdelku, lebo sa ide na plaz.....nikto s nim na izbe nezostne.

sea23
21. júl 2013

povodne som si myslela,ze na konci napises,ze to ti vraví daka kamoska,mlada,co si nevie predstavit prisposobovat sa malemu dietatu,a to svokra????kokoooos,to co je za zenu? samozrejme je,ze ked mas dieta ,tak sa prisposobujes jeho potrebam, ked sa nemienim prisposobovat,nechapem,naco mat dieta,kazdy vztah,aj partnersky je o prisposobovani sa tomu druhemu....vtedy to funguje na 100percent,nie,ked si kazdy zijeme podla svojho,ale pozerame na potreby milovanej osoby,ci uz je to dieta,partner,alebo ktokolvek.....

linda144
21. júl 2013

zalezi od veku dieta. nas chrust ma uz 3,5a robime pekne kompromisy. ucime ho,ze nemoze byt vsetko tak ako on chce,prisposobuje sa aj on nam. ale vo veku tvojho dietatka ani nerozmyslaj a samozrejme rob vsetko tak ako si ono vyzaduje. je velmi velmi malinke na plnenie chorych poziadaviek panovacnej svokry...

andrejka1974
21. júl 2013

Este je maličké vtedy sa prispôsobuje jemu, ale vekom sú určite hranice aj moja 4 ročná by rada vymyslala, ale vie čo môže a čo nie, vonku ju nechám nech sa vysanti ale vie,že pred cestou musí zastať, nesmie brať hráčky bez opýtaní a vie, že ked sa ráno ide do škôlky tak o 19.30 sa ide spinkat a starší synovia ked dôjdu zo školy sa najprv musia naučiť a až potom idú von a večer o 21.00 je vecierka a to majú 13 a 15 rokov , najstarší ked chodil do školy mal večierku o 23.00 a to ma skoro 20 a mám este najmenšiu a tá ma 15 mesiacov, ale tej sa este prispôsobuje, kedpotrebuje spinkat spinkat,kedchce mlieko dostane ho, proste este nemá ten svoj režim, je este malinka

pingu1
21. júl 2013

v kazdom vztahu, ci uz medzi manzelmi alebo detmi by sa mali robit ROZUMNE kompromisy

ematko29
21. júl 2013

môj názor je taký.Ked je bábo malé treba robiť všetko tak aby mu bolo dobre.ked už začína rozumieť aje povedzme v batolivom veku,stále platí dieťa kedy chce spať treba ho dať apapať tiež atd .Apoviem príklad ked napríklad niečo chce myslím vec ktorá nieje súrna aja momentálne napríklad telefonujem ,alebo dávam do práčky treba ho naučiť chvílu vyčkať.apomaly ho učiť,že treba pozerať aj na druhých a treba aby sa niekedy prispôsobilo aj ono.Samozrejme ked je už staršie.

whiterosses
21. júl 2013

svokra, ach jáj .. nie to robíš dobre ako to robíš .. nepočúvaj ju .. kašli naňu ..