icon

Najväčšie nepotrebnosti vo výbave pre prvé dieťa

annie89
15. júl 2018

Ahojte mamičky i budúce mamičky. 🙂

Diskusiu som sa rozhodla založiť po tom, čo mi nákupný košík na e-shope takmer práskal vo švíkoch (pretože ako prvorodička chcem predsa nakúpiť všetko, čo by sa mohlo bábätku zísť).
Chcem preto vedieť vaše skúsenosti.
Čo je naozaj potrebné, ale predovšetkým, čo je totálna zbytočnosť a ak by ste sa mali znovu rozhodnúť, do výbavy by ste to už pre bábätko nekúpili?

Ďakujem každej maminke za rady a typy 🙂

Strana
z2
janickacrazy
15. júl 2018

@annie89 napr. ten prebaľovací pult je podľa mna úplne super vec, ja som bola po cisárskom, do toho mám problémy s chrbticou, čiže pre mna absolútne maximálne potrebná vec, stále ho používam na prezliekanie malého, ktorý má už 2,5 roka, lebo je tam zvyknutý, ja som napr. nevyužila vôbec monitor dychu a hojdacie kresielko tiež fakt len párkrát tam malý bol na chvíľku a bolo dosť drahé, ale zas niektoré deti sú tam rady, to je ťažko povedať, každé bábo je iné

maca2014
15. júl 2018

ja som nevyužila prebalovaci pult, kojenecky vankuš (nekojila som), musela som narychlo v nemocnici kupiť odsávačku, ..u nás bola zbytočnosť aj hracia deka, čo sa týka šatky tak tú som si požičala na skúšku od kamošky a ani to na malú nefungovalo tak som nekupovala... odporúčam kupovať postupne,
tiež som nakúpila oblečenie nad 56 a dcéra sa narodila predčasne 44cm... takže ju vtom oblečení ani nebolo vidieť 😅 najlepšie je kupovať vačšinu vecí za pochodu 🙂

natuskaf
16. júl 2018

Tak ja som veľmi využila prebalovak a podložku, ale to som mala v kúpeľni na práčke. Malú som vždy umyla v umývadle keď bola pokakana, alebo pretrhla vlhkým ureracikom keď iba cikala a nepoužívala vlhčené obrúsky zbytočne. A nikde inde len v kúpeľni som ju prebalovala. A po kúpaní rovno tam osusila a obliekla.
A top veci sú aj bambusové osušky 👍.

1nyx11
17. júl 2018

@koniarova súhlasím,rifle nohavice s vreckami,snurkami,mikiny s kapucami atď pre úplne malé bábo nepraktické

1nyx11
17. júl 2018

Nekupujeme: sterilizatory, fľaše,chodítko,kolotoc

Využili sme:stojan na vaničku, podložku som mala na práčke,odsávačka na vysávač aj na mlieko,baldachyn som trošku popotahovala aby krpcekovi nesvietilo a tiež keď hniezdo má zútulnit,baldachyn asi tiež takže kým ho neťahali mali sme,. oblečenie na zimu minimum,hlavne také praktické kusy a do overalu,kozmetika minimum, masť na bradavky

aleskandra
17. júl 2018

Nemám a ani by som nekupovala ohrievacku fliaš, sterilizator-podla mňa totálne kraviny...baldachyn máme, ale viac by som ho nechcela, je to len lapač prachu :-/
Ja si zas neviem vynachváliť prebalovaci pult...malého prezliekam a prebalujem len tam...neviem si osobne predstaviť, aby som sa stále krcila k nemu :( stačí, že ho kupem v normálnej vani a už ma bolia kríže...

zuzanapjat
17. júl 2018

baldachyn, kôš na plienky, xy fliaš, cumlíky, ohrievač na fľaše ... (to sú veci ktoré som mala a nepoužívala), no a zaobišla som sa bez prebaľovacieho pultu, monitora dychu, chodáku, ohrádky, hrazdy na hranie pre dieťatko.

luxikate
17. júl 2018

Urcite nepotrebujes baby vysielacku,monitor dychu, a prebalovaci pult ,napr ten som ani nemala,prebalovala som na posteli a od 4mes ked sa zacala pretacat uz za pochodu. A ani ziadnu odsavacku mlieka,ak by si sa musela odsavat,tak najlepsie to ide aj tak len rukami.

zuzka0605
17. júl 2018

toto co sa pytas je velmi individualne..kazda vyuzila nieco ine...za mna je blbost baldachyn, prebal. pult aj stojan na vanicku, ohrievac na flase som nikdy nepouzila...odsavacka na sople na vysavac je super, kos na plienky-blbost, monitor dychu niekto povazuje za nutnost, ja som nemala nikdy a nechybal mi.kolotoc nad posielku sme mali, ale da sa zaobist aj bez.

lulula1990
17. júl 2018

@annie89 ja som nevyuzila prebalovaci pult vobec - mala som prebalovaciu podlozku a nemusela som sa bat, ze mi maly z pultu spadne. Nemala som ani monitor dychu - suseda mala a teda pipalo to hocikedy, aj vtedy, ked malej noc nebolo a zbytocne ich to stresovalo. Sterilizator, ohrievac - totalne kraviny. Hojdacie kresielko som nemala, ale pri druhom zvazujem kupu. Tiez som nemala nosic, ani satku - pri druhom mozno kupim, neviem.

1nyx11
17. júl 2018

Baby a tie čo píšete že stojan na vaničku je blbost,kde ste mali vaničku.ja napríklad radšej použijem stojan na tých 6 mesiacov ako kľačať pri vani a kúpať zohnuta...stojan stal asi 15€ a teraz si ho posuvame,

janickacrazy
17. júl 2018

@1nyx11 presne tak, ale záleží aj na tom, ako má kto zariadený byt/dom, ja som prvé dieťa kúpavala na stole v kuchyni, čiže vaničku som si tam vždy doniesla, mali sme veľký stol a zmestili sa mi tam všetky veci v pohode, potom sme sa presťahovali, takže pri druhom som kupovala vaničku so stojanom plus aj ten prebaľovací pult, lebo prebaľovať na posteli je otras podľa mna, moja chrbtica by to nedala

1nyx11
17. júl 2018

@janickacrazy ja som mala v činžiaku podložku na práčke a nad ňou policku, vedľa som si dala stojan.teraz v dome mám práčku v prácovni a neviem kde dám ešte prebaľovaciu podložku ale stojan určite použijem,

veju13
17. júl 2018

@1nyx11 Ja mám tiež pracku v inej miestnosti a navyše mame malú kúpeľnu, takze idem kupovať vaničku na stojane aj s pultom. Sú take kombinácie a je to super vec. Akurát že my keďže mame fakt malú kupelnu, bude to dosť obtiažne “premontovavat” z vaničky na pult a ešte pritom mat malého na rukách. Keď máš dosť miesta je to super. Ten pultik len preklopis.

katmi
20. júl 2018

@annie89 pre mňa sú úplné zbytočnosti kadejaké zohrievače,prebalovaci pult, sterilizátor na flaše, šatky a nosiče, kolísku s baldachýnom, perinky.. je toho veľa 😀

kllamarka
20. júl 2018

najvacsia hovadina bol u nas prebalovaci pult ... prebalis barzkde na trave, parketach, gauci... 😀
Jedine som pouzila nafukovaciu podlozku z IKEA na pracku...aby som tam polozila babo ked este nesedelo. A potom rozhodne su zbytocne akekolvek specialne varice, mixery, ohrievace (ohrievac este OK ak cestujem...). A rozhodne su podla mna zbytocne investicie do prespekulovanych jedalenskych stoliciek... Moje deti sa vzdy v rest hrabali do tych obycajnych IKEA jednoduchych...a tak sme ju mali aj doma. Aj ta coskoro odisla, lebo uz chceli sediet s nami za stolom (na podsedaku). 🙂

pokinka
20. júl 2018

Vymaž všetko z košíka 🙂 pamätaj, že dieťa sa narodí a nepotrebuje NIČ, len mamu. Pozri:
Kŕmenie: ak kojíš, netreba nič. Jedine ak vložky do podprsenky a kokosový olej namiesto mastičky na bradavky. O veciach pre kŕmenie umelým mliekom nepoviem, lebo neviem.
Spánok: ak dieťa spí s matkou, vyspia sa lepšie obaja, matka nevstáva v noci, dieťa je pokojnejšie. Maximálne odporúčam keď už postieľku, tak len priložiť k manželskej posteli a bočnicu dole. Baldachýn? WTF? :D monitor dychu sme nemali, len klasické vysielačky, keď musím odbehnúť. No mne nedá, najradšej som v synovej blízkosti, keď spí alebo ho často kontrolujem, či je všetko OK. Je to pre mňa prirodzené, nie otrava.
Prebaľovanie: sadla som s malým na gauč alebo na posteľ, niekedy aj na podložku na zemi, kde sa hral a prebalený bol do dvoch minút. Plienku hodiť do prania a koniec.
Kúpanie: vaničku sme si dali na stoličky, aby bola vyššie alebo sme kľakli na zem. Keď už je väčší vo vani (od cca pol roka, lebo už veľmi špliechal a bolo všade okolo mokro), toľko sa zohnem aby som ho osprchovala. Neubudne zo mňa.
Kŕmenie: nekupuj nič pred pôrodom, žiadne stoličky... Jednak je to zbytočne skoro, môže byť, že ti to niekto požičia alebo zistíš, ako ja, že radšej kŕmiš dieťa na kolenách.
Hranie a pozorovanie sveta: na hranie podložka na zem, kde je od 3 mesiacov, aktuálne má 13. Má svoj kútik v kuchyni na zemi, kde sme počas dňa najčastejšie. Podložku presuniem kdekoľvek, kde treba, zbalím na cesty atď. Mal aj to také kresielko (po sestrinom synovi, nekupovali sme) ale bol v ňom málo. Radšej trénoval na podložke alebo gauči alebo pozoroval svet zo šatky a ja som mala voľné ruky.
Transport: vajíčko, resp neskôr sedačka do auta a za mňa jednoznačne nosič a šatka. Pomáhajú dodnes.

Keď má dieťa čo obliecť, nič viac mu netreba... 🙂 má teba! Všetko ostatné kúpiš za pochodu

blackcat8885
20. júl 2018

Nemala som monitor dychu maly spal pri mne. Ani baldachyn,odsavacku mlieka som nevyuzila odsala menej ako ked som si odstriekala rucne. Vibračné kresielko som nemala ani sterilizator a ohrievac flias. Ani prebalovaci pult.A ani kocik za 1000e spm nemala ale za 400e a stacil mi. A pri druhom to iste vyssie spomenute veci nemam ani choditko neplanujem ani redukciu na wc. Syn sa naucil bez toho chodil na nocnik a od 3r na wc mal schodik.

blackcat8885
20. júl 2018

Maximalne vyuzity bol nosic do 2rokov a kocik som predala ked mal 22mes.nechcel v nom sediet radsej behal

lacibo
20. júl 2018

@annie89 ahoj --moja malá mala teraz dva roky
plne sme využili: prebaĺovaciu komodu v spálni- kvôli môjmu chrbátu.. ( doteraz používame- mám tam všetko potrebné na prebaľovanie a v nej všetky detské vecičky), na nej mäkkú podložku, zopár veĺkých látkových plienok ( aj sme s nimi utierali po kúpaní), bepanten, neskôr aj sudocrem..z kozmetiky nič len jemný prírodný sprcháč na telo a vlásky a olej na telo ( nič iné sme nikdy nemali), vlhké utierky, plienky samozrejme😉,podložky na prebalovanie na von, tampóny do podprsenky, oblečenie, vaničku so stojanom - tiež kvôli môjmu chrbátu..( super vec, rozložíš vždy v kúpelni, ked ideš kúpat..), za mňa určite postieľku ( všetky deti my spávali radi v nej samé od narodenia a spávali celú noc😉 ), kresielko iba obyčajné, - nehúpacie, ale viacpolohovéto bolo super na prenos po byte..kočík, autosedačka, manducu ( ale iba do 8 mes. kedy som vládala nosiť- radšej kúpit teda použitú, neskôr lyžičky a misku, podbradníčky..a určite stoličku na kŕmenie ( tú sme aj zničili😉), už asi pol roka papá pri malom stolíku sama..

absolútne sme nepotrebovali ( a to máme tri deti): cumeľ, zbytočnosti ako monitor dychu ( uznávam, že len pri naozaj ohrozených a rizikových detičkách to má zmysel ).. fľaše na mlieko, sterilizátor, varič dojčenskej stravy, odsávačku na mlieko ( to je asi najväčšia sprostosť😖..nechápem na čo to niekomu je..absolútne netreba odsáva´t,kto by mal na to čas a chuť.. stačí ked si dieťa normálne prikládaš a asi na tretí, štvrtý deň sa ti to nastaví,tak ako potrebuješ.. také malé plienočky, čo mi odporučili v obchode, ale som nevyužila..hraciu deku sme tiež extra nevyužili ( postačí aj obyčajná a zopár hračiek, chodítko sme takmer vôbec nevyužili ( myslím také to čo sa tlačí sme mali, určite nie na státie v ňom - to je tiež pekná zbytočnosť - dieťa sa naučí chodit samé ked mu príde čas..a hrací stolík veĺmi málo..tieto hračky odporúčam len neskôr podľa potreby, nie dopredu kupovať..my sme nevyužili ani ohrádku - určite nekupovat novú a drahú..pri tomto treťom sme si len požičali od známych ale malú som tam dala asi tri krát, ked som musela na WC alebo otvoriť dvere.. veĺmi to neuznávam, dieťa má ma´t slobodu pohybu, vždy sa pri mne motkali, aj v kuchyni..prebalovaciu tašku sme tiež nemali a prežili sme, všetko som mala zabalené v taške od kočíka a neskôr v mojom ruksaku, ked už malá chodila, športový kočík máme, ale golfový je tiež zbytočný pre nás, neplánujem určite kupovať..do auta naložím aj náš a na vozenie a tlačenie je pohodlnejší..
ak ti môžem poradi´t..kupuj len najnevyhnutnejšie a sama uvidíš, čo sa ti kedy zíde..ale z praxe viem, že s minimom vecí môžeš bábo dobre a zdravo vychovať..netreba z toho robit vedu, deti sa vychovávali aj v minulých storočiach, keď nebola väčšina z dnešných vecí, v tomto platí tiež menej je viac.. dúfam, že som poradila..prajem všetko dobré 🙂

annie89
autor
22. júl 2018

@pokinka Ďakujem! Toto si krásne spísala 🙂

annie89
autor
22. júl 2018

@lacibo Si poklad, spísala si mi to bombasticky! 🙂

janickacrazy
22. júl 2018

@annie89 ja len na margo tej odsávačky, nemusí byť zbytočná, moja sestra napr. pri prvom bábu musela odsávať pol roka, lebo malá sa nevedela prisať na prsník, takže u nej to bolo maximálne potrebná vec, ja som ju tiež čiastočne využila pri prvom bábu, ked som mala veľa mlieka, musela som odsať, lebo malý to nestačil všetko vypiť, takže vravím, všetko je to individuálne, uvidíš, ako to bude u vás

1nyx11
23. júl 2018

@janickacrazy my sme tiež so sestrou obe použili a aj kamoskam požičiavali.

lusyc
23. júl 2018

Ja som tiez vyuzila dve odsavacky na milion%, lebo inak by bola dcerka bez MM. Ale staci kupit, ked bude treba, trebars aj tu na MK.

vroni
1. aug 2018

Ja som pri dcere nevyuzila prebalovaci pult, lebo som mala podlozku na pracke. Pri synovi sme sa prestahovali, pracka putovala do pracovne v pivnici a prebalovaci pult bol moj najvacsi kamarat. Nevyuzila som hojdacie kresielko, ohradku, satky, nosice (moje nevdacne deti vo vsetkom ziapali o dusu), akekolvek odsavacky soplov (nie, ani tu ospevovanu na vysavac), zavinovacky, perinky, monitor dychu, kosielky a sterilizator. Vyuzila som kociky, autosedacky, teplomer do ucha, fusak, cumle, flasky, detsky pribor (to az neskor), hraciu deku a teda oblecenie a plienky. Jedine, co som mala a pouzila len obcas bola stolicka na krmenie. Nemala a nechcela som kos na plienky, chodak, hopsadlo, baldachyn, monitor dychu a neviem, co este 😉

Strana
z2