icon

Náročný 19 mesačný syn

mia2906
17. apr 2022

Máme 19 mesačného syna, ktorý je od narodenia problémovejsi (uspavanie, spánok atď). V noci sa častokrát budí, papa 1-2x UM, večer je niekedy ťažké ho uspat. Ale čo má trápi najviac sú jeho záchvaty zlosti a vzdoru. Častokrát sa zobudí (vonku v kočíku alebo doma) a je veľmi nervózny, hadze sa o zem a vrieska. Ani nevieme preco. Keď mu ponúkneme jesť obed, naštve ho to ešte viac. A keď ponúkame piť, dá si len glg,dva a koniec. Ďalšia vec, čo sa týka jedenia, hlavne teda obeda, nedokáže jesť s nami pri stole, nikdy nevedel obsediet len tak, v svojej detskej stoličke tiež zúril, až sme prišli na to, že keď zapneme mobil/tv tak tam aspoň vie vydržať a jesť. Keď nezapneme Tv, nedokáže sa najesť, musím ho naháňať s jedlom alebo je proste nervózny a hladny. Nedokážem sa zbaviť tohto zlozvyku s Tv, nemám na to už ani energiu. Na návštevách u rodiny musíme tiež niečo pustiť, inak nič z obedu nezje, vzdali to aj oni keď ho videli a zažili. Taktiež čo mu zakážeme, to schválne robí a dokáže byť poriadne neznesiteľný. Máte niektorá skúsenosti s takýmto dietatom? Dá sa niekedy tá TV oducit? Ani sám papať lyžičkou nechce, dá si iba to čo miluje, a to ovocie. A nočník , to nehrozi. Máte nejaké typy, rady ako to prežiť? 😁 Čo spraviť inak? Bojíme sa čo z neho vyrastie 😁 Ďakujem

Strana
z2
pribinak
17. apr 2022

@mia2906 nočník je ešte príliš skoro. Dieťa musí dávať signály že registruje svojej cikanie či kakanie.

TV by som nezapla, je to zlozvyk. Tak nebude 2-3 dni papať, možno sa bude jedovat a nervacit, ale zacne papať.

elizabet173
17. apr 2022

@mia2906 máš náročné dieťa, ale keď s tým nesekneš teraz, o pár mesiacov to bude ešte horšie. Nočník by som zatiaľ neriešila, to hádzanie sa o zem môže prameniť z toho, že je ešte maličký a nedokáže vyjadriť slovne, čo potrebuje, alebo čo sa mu nepáči. Žiadny mobil ani TV by som nezapínala, nevie obsedieť, ide dolu zo stoličky, ale bez jedla. Nie je zase tak maličký, aby nepochopil. Ty si sadni a jedz, neboj sa, nezomrie od hladu, ale pochopí, aj keď sa bude jedovať, že keď nebude sedieť za stolom, bude hladný. Toto skúša veľmi veľa detí, snaž sa byť ty kľudná, aj keď chápem, že je to niekedy na mašľu.

pribinak
17. apr 2022

Lyžičkou ešte papať nemusí, kľudne by som nakrajala do misky ovocie, hocijaké čo má rad, pridala piskotky a posadila ho do stoličky
Ak chce papať, musí sedieť.
Moj si sám vyliezol do stoličky, keď videl, že mu chytám papať

Pozri, je to na nervy, ale ak to necháš tak, tak za pol roka to bude ešte horšie

diamond007
17. apr 2022

@mia2906 vnímaj a reaguj na potreby dieťaťa tak, aby to tebe vyhovovalo... Naučili ste ho nejesť pri stole, odnaucis ho jedine ty. Naučený je na plienku, odnaucis ho ty.
Ale! Nechci všetko naraz. Deti majú radi svoje zaužívané veci. Budí sa s hnevom že sa možno zle vyspal alebo mu idu zuby. Aké má spánky?
Ja z príspevku mám pocit že skacete ako dieťa žiada a to ešte len začne o rok skúšanie hranic.
A áno, deti robia to čo nemôžu a majú potom hysaky. Nehovor mu za všetko NE NE NE ale vysvetľuje, prihováraj sa. Povedz to inými slovami, nie že nie. Ale teda dá sa aj štýlom nie a bodka, tadiaľ cesta nevedie. Nepoznám dieťa, ani rodičov tak ťažko sa hodnotí kde je problem

heln
17. apr 2022

@mia2906 nuz poradit neviem, ale 19 mesacne dieta by uz malo byt partakom, malo by vediet ciastocne samo jest, par minut sa vediet s niecim samo zabavit a vzdor riesit len par krat denne.
polozila by som par otazok: od kedy byva taky nervozny? problemy s jedlom trvaju od kedy? ako ste ho krmili pri prvych prikrmoch?

heln
17. apr 2022

@mia2906 inak psychomotoricky vyvin bol v poriadku? socialna interakcia je normalna? rozprava, komunikuje, rozumie?
trochu by ma viac zaujimalo to vynukovanie a behanie za nim s jedlom.

kittykat22
17. apr 2022

@mia2906 ja som mala narocne dieta a tieto rady ako s tym mas seknut a dat ho do laty su hluposti. Niektore deti su po narodeni jednoducho nenapravitelne sialene a zivot s nimi je cirkus humberto. Predstava ako miminko sedi, usmieva sa a poslusne zje co mu strcis pred usta je nerealna. Si nevyspata, rozbita a dieta jaci a jaci a jaci ... hrozna parada byt matkou takeho mimina. Zena sa stava chodiaca reklama na dorucenie dieta v 3r pred dvere FedExom 🙄 19 mesiacov je velmi malo a este nema dieta rozum. Sprava sa tak, ako sa narodilo - pudovo. Nema naucene vzorce spravania a nedokaze ich ani pochopit. Je prilis male. Neda sa s nim dohodnut lebo nerozumie poziadavkam. Skus co bude fungovat a korigovat to jeho spravanie. Postupne. Hlavne sa to snaz prezit nejako v normale lebo nespat, pocuvat jakot je velmi narocne ako na psychicku tak pre zdravie. A treba nechat aj trochu priestoru ak chces druhe dieta. Skus najst mamicku co ma podobne dieta a pochopi ta, a nebude ti predhadzovat aka si neschopna matka. Lebo to nie je pravda. Si dobra mama a kolko prace stoji za vychovou takeho dietata pochopi len ten, kto takuto ratolest mal doma.

elizabet173
17. apr 2022

@kittykat22 nikto jej tu nenapísal, že je neschopná matka a hádam si nemyslíš, že naše deti si päť krát denne s úsmevom sadali k stolu a nikdy nerobili pri jedle cirkus a neskúšali, kam až môžu zájsť. Možno také dieťa niekto má, v našej rodine som také nezažila

pribinak
17. apr 2022

@kittykat22 nikto, ale nikto jej nenapísal že je neschopná matka, tak nedramatizuj

kittykat22
17. apr 2022

@elizabet173 jasne, perfektna matka. By som ti take dieta ako ma autorka zelala. By ta tieto mudre rady presli.

elizabet173
17. apr 2022

@kittykat22 a čo si jej poradila ty? Ináč ako vieš aké deti som mala či už ja alebo ostatné prispievateľky?

nwnw
17. apr 2022

@mia2906 žiadne TV! Ja som kŕmila, tak že jedna otočka po dome po každej lyžici. Inak jedli od 10m vlastnou lyžicou z mojho taniera. No keď potrebujem nakŕmiť, tak odbieha a čo. Ja som to tiež robila a tu som.
To hádzanie o zem má dôvod. Asi sa mu niečo nepáči.

ivangeline
17. apr 2022

Najprv by som sa ho snazila pochopit a naplnit jeho potreby,co najviac sa da... Potom to bude lahsie. 🙂

sashabb
17. apr 2022

@mia2906 boli ste u dr. či nemá náhodou reflux? koľko mlieka v noci vypije? to môže mať aj následok nejedenia cez deň. Ja mám staršie dieťa, tiež nejedáva v kuchyni pri stole, dokonca nejedáva ani bežný obed. Neriešim, je mi to jedno.
Daj sa do pohody, nerieš. Pokiaľ nemá žiadny zdravotný problém príp. skrytý problém, ktorý treba poriešiť, tak vylož nohy a na nervačenie nereaguj.

tramtada31
17. apr 2022

Obe moje deti boli take a to už v tom čase hovorili prvé slova, čiže sme vedeli, kvôli čomu sa durdia. A neobsedi v restike ani 4 rocna, aj robia sceny. Malo deti je takých, ktoré poslušne sedia na mieste.

jasminka22
17. apr 2022

@mia2906 v prvom rade, nemyslim si, ze tvoje dieta je problemovejsie. Tiez mam 19 mesacnu, ktoru treba krmit mobilom alebo inym zabavanim, na co nie som vobec hrda. Zacina mat jedla, ktore ma rada a to uz vie jest aj bez toho. Ovocie mi necgce, takze bud rada, ze Ti ho pekne papa. Rovnako mame problem so zaspavanim, je problem uspat ju. Pitie bolo predtym v pohode, teraz len kruti hlavou, jedine plus je, ze ju este kojim. Myslim si, ze je to len urcite obdobie a netreba zufat ale riesit co z takeho dietata vyrastie. Ved sama vidis, ze sa meni “zo dna na den”. Tak nestresuj a tes sa z kazdeho obdobia 😊

jasminka22
17. apr 2022

@heln premudrela, sorry ale nemozem citat co pises

heln
18. apr 2022

@jasminka22 preco premudrela? co take som napisala ze sa to neda citat?

orangiiina
18. apr 2022

@mia2906 V prvom rade prispevok od heln je odveci. Ze už by mal byt parťák 😂 pobavila som sa. Problémom je, že žiadna matka, ktorá nemala náročnejšie dieťa, ta nepochopí. Moja sestra ma 3 deti a ani jedno nebolo zďaleka take ako moje, takze tiež veľa veci nechápe. Bolo to na slučku. Vyčkaj druhý rok, nepoľav. Vypni TV, dobrovoľne sa nevyhladuje, vysvetluj, pošli do kúta. Moj bol taky isty a ako dovŕšil 2 roky, je to iné dieťa. Aj rodina priznala, že je už omnoho lepsi. Skúša, urči mu hranice a on casom pochopí, že to nemá zmysel a prijme veci, ktoré od neho chces.

zorkahorka
18. apr 2022

Moj syn ma 18m a uz min 2 mesiace papa lyzickou poluevku zvacsa sam. Praveze nervaci, ak mu do ruky lyzicku nedam. Ale kazde dieta ine... tej tv sa vyhybam, som poucena od prveho syna. Vrieskal a nejedol,kym som nezapla mobil. Nikdy viac. Cele zle. Dlho sa oducal.ale on je vzdorovity, tvrdohlavy a priecny doteraz, vsetko s nim ide tazsie. Ak sa ti syn budi zo spánku a krici,moze to byt nocny des. Spracuva podnety zo dna alebo ma zly rezim-chodi neskoro spat a je unaveny. A k ostatnym veciam: asi prichadza JA obdobie, ked chce vsetko robit sam a podla seba. A mozno prve zachvevy vzdoru

mia2906
autor
19. apr 2022

@kittykat22 ahoj, ďakujem za tvoj koment, presne taký som potrebovala. Ako dopadlo tvoje nárocne dieťa? Zlepší sa to niekedy?

mia2906
autor
19. apr 2022

@heln @pribinak @
@elizabet173
@ivangeline
@zorkahorka
@orangiiina
@jasminka22
Baby ďakujem za komenty, odpoviem takto hromadne. Syn veľmi vela rozumie, nerozpráva nič také zrozumiteľne, zvieratká atď napodobňuje rád. Môže byť že casto skacem ako žiada, ale inak sa ani nedá aby ma neporazilo. Častokrát proste po zobudení chcem aby sa rýchlo najedol pretože je pekný deň a ideme vonku. Vonku už sa tak ľahko zasa nenaje (zas by som musela zaujať mobilom). Veľmi dlho sme fungovali na kŕmení v stoličke bez tv alebo mobilu , mal na pultiku iba hračky , ale postupne ho prestalo všetko bavit, hádzal všetko na zem a zo stoličky doslova vyskakoval nasratý von. Tak som prestala kŕmiť v stoličke, potom prišlo naháňanie po byte s lyžičkami. Všetko zadrbane,...tak som sa radšej vrátila ku kŕmeniu v stoličke pred tv, prislo mi to ako menšie zlo, veď sa aspoň rýchlo naje... S mužom sme predtým cestovali, mali aktívny život a teraz je to na slučku. Práve sme na dovolenke a dnešný deň je teda vážne peklicko, pretože sa netočí deň podľa malého. Vrieska, že nechce byť v kočíku, potom že tam chce byť, potom že stojíme, potom nasrany že som ponúkla jedlo, ale vlastne je hladný atď atď.( A toto teda nieje ani zďaleka naša prvá dovca). Keď napr ho niečo baví a my ho odtiaľ zoberieme , vrieska zďaleka najviac zo všetkých detí na ihrisku. Celkovo je povaha ktorá sa vie brutálne tešiť a smiať, ale vie byť aj poriadny nervak. Sú aj zazracne dni, kedy je celkom ok, neviem od čoho to závisí, v mojom okolí žiaľ nieje jedna kamoška ktorá by mala takéto dieťa, slová ako vysvetluj vysvetluj na neho naozaj neplatia. Neviem naozaj či je toto ok alebo treba nejaké vyšetrenie.

katkaba1
19. apr 2022

@mia2906 ahoj, ja Ti neporadím síce ale podporím Ťa aspoň morálne. Plne Ťa chápem. Ja mám doma dvojičky - obaja sú presne ako Tvoje dieťa. Akurát, že ja som TV k jedlu nezapla a ani sa nechystám (aby som potom nemala robotu ešte aj s odúčaním). Moji sa narodili predčasne, De mi tvrdí, že toto ich správanie je pre nedozretú CNS ale už majú 22 mesiacov a akosi sa to nelepší..
Nespali sme celú noc ešte, ráno sa budia urevaní, nič ich nebaví, resp.všetko len minútu, neriadené strely, nesadnú si na riť ako je deň dlhý, hádžu sa o zem (avšak aj keď vyhoviem, na palicu🤦‍♀️), na ihrisku sa deti hrajú, matky vykecávajú len ja tam lietam jak špinavá handra lebo jednoducho pri žiadnej činnosti nevydržia, zaujíma ich všetko a zároveň nič..
Povedali mi ale aj, že sú tieto deti velmi inteligentné.. Možno aspoň to je útecha..vedia už dosť slov aj anglicky, farby vedeli keď nemali ešte ani rok a pól, poznajú čisla od 1 do 10, nejaké písmená.. ale nočnik nehrozi. Teda..ako by aj keď sedieť je najväčsi nepriateľ..hneď po spánku..
Koliky mali také, že v nemocnici nevedeli čo s nimi..reflux..všetko rad za radom.. No na zbláznenie.
Rodina mala tiež múdre rady..dlho som sa cítila neschopná..až dospeli do bodu, že ich ani len nepostrážia lebo s nimi nevládzu tempo a nevedia ako s nimi lebo na nich nefunguje takmer nič.
Hranice nastavujeme prísne, možno až moc..aby sme ako tak prežili..no nie je to žiadna sláva.
Takže, ja Ťa chápem a presne viem čo preživaš. Radu nemám, sama sa len snažim prežit deň za dňom. A dúfam, že sa to už čoskoro aspoň trochu ukludní. Aspoň ten rev a mrnčanie nech ustane trochu, lebo skončim ako alkoholička a to som abstinent🙄
Držim Ti palce🙏 a vlastne...nám obom😁

elizabet173
19. apr 2022

@mia2906 máš náročné dieťa, možno ťa upokojí, že tieto deti patria väčšinou medzi najšikovnejšie v škole a ďaleko to dotiahnu. Držím palce

mia2906
autor
19. apr 2022

@elizabet173 no neviem neviem, vraj som bola náročná a nervak tiež a že by som to ďaleko dotiahla...nechcelo sa mi ani na VŠ študovať 😁🤔

mia2906
autor
19. apr 2022

@katkaba1 preboha, mat dvoch takých ...tak neviem ako skončím. Už teraz aj s mužom sa vzťah zrovna nevyvíja dobrým smerom, vy ste na tom ok?😁 Ako on sa nebudi úplne každý deň nasratý, ale po čase ho všetko nasiera a provokuje mám pocit. Ale niekedy je aj OK, tých dní nieje veľa ale neviem od čoho to závisí.

mia2906
autor
19. apr 2022

@katkaba1 ja sa bojím čo z neho vyrastie týmto štýlom. Veľa mobilu , hlavne na dovci aby som ho vôbec mohla prebalit, alebo aby jedol...zuby si nedáva poriadne umyť, nechty atď všetko s mobilom 🙁 inak voobec neobsedi

katkaba1
19. apr 2022

@mia2906 fu, no s mužom sme si prešli už rôznymi fázami..úprimne poviem, že je zázrak, že sme ten prvý rok zvládli spoločne. Neverila som, že to dáme..rozvádzali sme sa 10x do dňa.. ale bežne sme spávali 1-2hodky denne takže ani sa nečudujem. Dnes je to už lepšie..keď je fakt brutálny deň blbec tak sa len objímeme a povieme si, že to zvládneme. Verím, dúfam, že to naozaj ustojíme. Je to náročné. Milujeme tie deti no zároveň nám "ničia" život. Raz budeme ale len spomínať a teda že to budú spomienky nezabudnuteľné viem už dnes😁🥴
Naši majú teda velmi málo dobrých dní, aj keď by jeden mak tak zásadne je ten druhý ukňučaný a nakazí aj toho druhého..keď neje jeden, prečo by mal druhý, že..nespí jeden, prečo by mal druhý.. jeden trhá žalúzie..no prečo by sa nepridal ďalši..joj, susedia chudáci ani neceknú, len lútistivo na nás s mužom pozerajú😂 tak zle na tom sme a to sa u nás vrieska, reve, dupe celý boží deň (teda mimo šlofika a pobytu vonku)..
Zuby umývam nasilu - prilahnem dieťa, reveeeeeee jak šialené a to využivam, pekne sa dostanem k zubom😁 strihanie nechtov.. ach jo, wrestling. Hlavne u syna..ten kope jak šialený. Posadim na kolená, opriem sa, zakvačim mu nohy mojimi, druhú jeho ruku pod pažu moju a silou - riadnou silou teda ho držim a strihám. Spotená som až pri korienkoch vlasov..
Sú u mňa veci, ktoré aj keď by neviem čo bolo proste budú ako ja poviem. Zuby, nechty, proste tie nutnosti. Revú tak či tak takže je mi to jedno, nedebatujem.
A dcéra...och. Tá je tak temperamentná a vzdoritá, že kludne začne vrieskat tak, že začne modrať a odpadne😳 keď sa to stalo prvýx tak som skoro skolabovala.
Podla psychologičky sú ale ok. Sú to jednoducho extremne temperamentné deti, náročné, dráždivé.. a sú dvaja🤦‍♀️ takže sa "podporujú" navzájom.
Neviem ako ale ešte žijeme😁 aj deti😂 do kedy..zaručiť neviem😁 ale pozri...možno máme doma budúcich jadrových fyzikov a adeptov na Nobelovku za Svetový mier😊
Raz sa to zlepši, neboj.. mne pomáha aspoň myšlienka, že sú zdraví. Občas si poplačem..ulaví sa mi. Ale raz zlom príde. Musí🙏

elizabet173
20. apr 2022

@mia2906 možno práve ten mobil je problém, zruš ho na dva týždne úplne a snaž sa byť ty kľudnejšia, aj keď viem, že je to veľmi ťažké. Sama píšeš, že často po zobudení chceš, aby sa rýchlo najedol, lebo je pekný deň a chceš ísť von, skús sa trošku prispôsobiť ty jemu, nech nie je priveľmi do niečoho tlačený.

zorkahorka
20. apr 2022

Citam to cele este raz... pises,ze aj ty si nervak. Ak nanho nervozne reagujes, nervozne reaguje aj on. Poznám z vlastnej skusenosti. Ked som spominala,ze starsi syn tiez takto jedol pri mobile,tak... na vyletoch a navstevach sme mu to dovolili,aby sa rychlo a bez vreskotu najedol. Doma som to netolerovala.vlastne sme spolu bojovali.casto vrieskal,ked sme chceli von,potom zas nechcel dnu.potom som pichopila,ze on sa po najedeni potreboval pohrat s hrackami a ja som ho vyrusila a tahala von. Skus ho nechat,nech ti ukaze,co chce on a mozno vela veci budes viduet inak.toto su typy deti,ktore neznasaju zakazy a prikazy. Skus ist nanho zabavnym sposobom. Napriklad ja som so starsim chodila do kupelky ako mašinka, on za mnou ako vagonik a robili sme sisisisi ako vlacik. To sa mu bohovo pacilo. Ale tiez nenam vzdy na tueto grotesky chut a energiu 😉

Strana
z2