Nechcem dávať dieťa strážiť iným
Ahojte. Asi si mnohé pomyslíte, že som úzkostliva mamina. Ale proste to tak je a neviem si pomôcť ani neviem čo mám s tým robiť. Neznášam ten pocit, keď mám ísť preč od dcérky. Momentálne má jeden a pol roka a na prstoch dvoch rúk spocitam razy čo som išla niekde bez nej. Ak ešte idem len na hodinku tak to zvládam. Ale viac je pre mňa nočná mora. Ja viem, že sa o ňu v danej chvíli proste niekto nestará tak dobre ako by som sa mohla ja. Že jej tak nerozumie. Úplne pre ňu dýcham a robí ma to šťastnou. Je len málo chvíľ kedy by som od nej chcela vypnúť. S mužom ju ešte nemám problém cez deň na tú Max hodinku nechať.. ale dlhšie nie.. problém je ten, že muž si narokuje po tej dlhej dobe na spoločný čas. Na večeru, kino. Ja si to neviem predstaviť .. ja s ním nechcem ísť 😀🤷 nemám nikomu komu by som verila tak ako jemu . Moja.mam určite nie.. nikdy nespraví nič ako ju popytam. Svorka si tiež robí po svojom.. chýbala by mi mala.. nonstop by som na ňu myslela.. . Nevadí mi keď máme.romanticku večer vedľa v obývačke ale keď treba odbehnem za malou. Ešte sa zvykne zobudiť raz až dvakrát za noc na mliečko. Kojim. Ako ste to prekonali vy ? Vďaka.
@domibed ahoj, poviem ti to ako zena ale aj ako pravnicka.
Znies ako diagnoza: opicia matka, egocentrizmus, sebectvo, narcizmus, citova a socialna izolacia, rozvod.
Uz za 1,5 roka si daleko dosla a prosim ber to odo mna fakt v dobrom, nevysmievam sa, nesudim. Takych velmi podobnych ako ty mame plne cakarne u psychologov (snazia sa to zmenit a zvratit), alebo zial v poslednom stadiu u rozvodovych pravnikov a psychiatrov 😥.
V momente, ked partner/ka zanedbava protajsok je to zial zakazdym zaciatok konca. Veci ktore pises su idealy vyprodukovane tvojou vlastnou hlavou.
Nech ti to znie akokolvek absurdne, tvoj manzel/partner ma byt vzdy na 1. mieste. V rodine, vztahu funguje hierarchia a priority. Pokial sa prioritou zeny stane ktokolvek iny, vratane dietata, prakticky skoncila a toto je najcastejsia prava pricina rozbitia rodiny- nie nevera, apatia alebo nezaujem muza - to je len nasledok.
Ty ale pises sposobom, ze si v tom, ze je to takto aj ok a vyhovuje. Ano, ale manzel ti bije na poplach a ty to nevidis, lebo sa nehadze o zem.
Mas problem, a vyrobila si problem celej rodine. Cim dlhsie budes rozmyslat ci vyhladat odbornu pomoc, tym horsie pre vsetkych clenov vasej rodiny.
@domibed A co budete robit keby ste museli ist do nemocnice a bez malej? Pride skolka, skola.Vsak sa zblaznite, mne to pride uz na niejakeho odbornika. Dieta si ma zvykat na ludi od malicka bude vacsia a bude ich bat. Aj ja mam doma prives🙂 ale ked k nam niekto pride si ani nespomenie ze ma mamu.
@katarinka89 a ja s mužom mam ísť do kina či na večeru? Možno áno, keby som bývala v meste ale cestovať x kilometrov len kvôli tomu rozhodne nie. Poprvé by som bola nesvoja a podalsie by som si kino ani neužila ale pozerala stále do telefónu ci nevolajú. A keďže je dcéra aj zvyknutá spat doma, neviem ako by ju uspali ( to bol hlavný kameň úrazu, keďže bola príšerný spáč).
Boli sme na viacerých svadbách v jej roku a pol či dva a pol a my s mužom máme zásadu, prídeme spolu, odídeme spolu takže nie, i keď to bolo vedľa svokrovcov, nedali sme ju spať inde ani nechceli stráženie v noci.
Ale určite to je zapríčinené tým, že som sama taká povaha čo nemá rada zmeny, z dovolenky sa neviem dočkať domov 😀 nerada spím inde, ako dieťa som bola rovnaká ako teraz, proste mám rada svoje zaužívané veci. Samozrejme pri dospievaní to bolo zas iné. Ja malú dám spať vtedy preč, keď bude sama pýtať a sama chcieť. Teraz keď som sa jej pýtala tak nie nechce ísť a nemám dôvod ju nútiť. Mňa našťastie mamina nenutila a sestra vždy všade prespávala, chodila k babkovcom a ja opak, návšteva super ale potom domov. A s mužom máme dostatok času na seba.
Vyrobila si si v hlave dokonaly ideal rodicovstva. No tvojmu dietatku naozaj prospeje, ked bude aj s niekym inym a ty hlavne s manzelom, ked po tom tuzi. V skutocnosti je tento domnely rodicovsky altruizmus len maskovane sebectvo, kedy nechces malu ani “pozicat” na 2,5- 3 hodiny. Ja mam tiez dieta, tiez som si chvile bez nej neuzivala, strazenie som nepotrebovala. No potrebovala to ona. Ucit sa na cudzie podnety, spravanie, otukat sa. Dnes ma 5 rokov a v pondelok nastupuje do skolky v prirode. Z 25 deti 14 rodicia nepustia, lebo si to nevedia predstavit. Ja kludne - pretoze sa na to strasne tesi. Ja budem samozrejme vnutorne trpiet a v mysli s nou. No zas mozem ten cas venovat manzelovi, ist len s nim na turu, veceru, do kina, byt kludne hlucna pri milovani ;)… ver tomu, ze to potrebuje kazde spokojne manzelstvo ;)
@domibed Nečítala som komentáre, ale teda čím skôr si to uprac v hlave. Pomôžeš tým aj sebe a hlavne dieťaťu.
Ako sa plánuješ vrátiť do práce?
@paciko9 keby autorka ide do nemocnice tak pravdepodobne sa musí prispôsobiť aj dieťa aj ona, to nie je večera či kino predsa.
A má si zvykať na ľudí aby sa ich nebáli? Kto povedal že není v kontakte s ľuďmi? Dieťa si zvykne aj keď je dieťatko obďaleč.
A mám takuto dcéru už väčšiu, nebojí sa ľudí a tiež si nespomenie keď u nás niekto je a prehra sa s ním celý deň aj keď som doma aj keby som nebola. Takže tvoj príves určite nie je výchovou ale povahou 🙂
Ja zas príves doma nemám, lebo som uspokojila jej detské potreby v základnom a ranom veku 🙂 nemala separacnu, nemala nikdy rev aj keď na hodinu šla preč a tiež som ju dávala až od 2r7m tak prirodzene sa začala pýtať tak som ju dávala pomaly a postupne
@domibed rob ako cítiš, nerieš čo ti iné ženy napíšu. Niee, nie je to na lieky ani odborníka. Proste ten čas príde. Hlavne je maličká a ešte ma dosť času sa vzdialiť. Čo by vraveli rodičia postihnutého dieťaťa kt.neboli s mužom vonku xy rokov a fungujú ? 🙏 Dcéra ti sama začne ukazovať kedy je čas. Hlavne keď bude vedieť rozprávat tak budeš kludnejsia keď s niekým bude.
Ani tie komentáre čítať nemôžem tuším 🤦 to sú teda perličky.
Moja mala tiež 1,5 roka keď ju prvý krát strazili. Nemala s tým nikdy problém. Ten, kto s tým mal problém som bola ja. Ma už 7 rokov a keď nie sme spolu dlhšie, tak mi chyba. Ale ja ju nedusim láskou, chápem že ona potrebuje aj iných ľudí ako rodičov. Nástup do škôlky sme mali bezproblémový, ja som bola tá, čo revala, ona úplne v pohode. Keď mala necelé 2 roky, bola som 3 dni v nemocnici, bála som sa ako to bezomna zvládne a úplne super to dala.
Poznám jednu ženu, dieťa jej má 3,5 roka a ešte nikdy nikomu ju nedala strážiť. Dokonca ani kocikovat...Takže neboj, nie si jedina...
@domibed To, ze nechces nechat 1,5 rocne dieta cez noc v opatere inej osobe este chapem. Ale, ze ta chyta uzkost, ked mas dceru nechat s manzelom cez den viac ako hodinu, jej vlastnym otcom, mi uz pride chore. To dieta si potrebuje budovat vtahy aj s inymi ludmi, nie len s tebou. Potom bude nasledovat co? Domace vzdelavanie v Tvojej rezii, lebo skola/skolka jej neposkytne to co Ty?
Najviac ma zaraza ako sa vyadrujes o manzelovi. Najlepsie aby Ti urobil pozadovany pocet deti, financoval tvoje poslanie matky a viac sa nestaral.
Ano, mate dieta. Vas zivot sa teraz podriaduje starostlivosti o dceru. To neznamena, ze teraz mozes uplne zanedbat Vas vtah ako manzelov. To sa Ti vypomsti.
Tak sa porozpravaj s manzelom, ze este nie si pripravena nechat malu na noc bez Teba. Duchom by si bola s nou a neuzili by ste si to. Ale ponukni mu alternativu. Napr. nechajte jedno poobedie dieta u babky a vy si spravte program - chodte na bicykel, kavu a kolac do mesta, romanticku prechadzku...
A robte si domacu vecernu romantiku aj mimo plodnych dni.
@diamond007 mne to pride az moc prehnane.
@paciko9 Sú žiaľ ženy, ktoré si túto prehnanú starostlivosť mýlia so vzťahovou výchovou. Deťom však len škodia.
Haha , pripomínas mi mna pred par rokmi . Bol som presvedčená , že nikto nerozumie môjmu decku lepšie ako ja , že s druhým človekom mu nebude tak dobre ako so mnou a nevidim dôvod prečo by som ju mala čo i len na hodinu opustiť . kino ? Wellnes ? Fitko ? To je zbytočný čas strávený bez dcéry . Prešlo niekoľko rokov , ja som porodila druhé dieťa , teraz sú vecne v sebe , hádky škriepky , hukoty, buchty a teraz by som ich dala postrážiť prvemuncloveku , co ide okolo 😂 uvoľni sa , dieťa potrebuje k rozvoju aj iných ľudí ako teba
Ako som to prekonala? Nijako, nikdy som nemala pocit, že dieťa je môj 24 hodinový prívesok a bez problémov som ho nechala u manžela, u babky, u tety. Neriešila som, čo s ním robia, bol v pohode, vysmiaty, veselý.. To nie je odkladanie, myslím, že mnohí žien uz to preháňa a doslova z dieťaťa si samy urobia "stred sveta" a potom zomierajú od zúfalstva, keď to dieťa chce sa aj osamostatniť.
Som rada, že nie je taký prisaty len na mňa, lebo ho plánujeme dat od decembra do škôlky, takže čo by som potom robila?
Mna zaraza ako sa tu pise, ze davat dieta na strazenie je odkladanie dietata 🤦 autorke: poznam takyto par, je to podla mna chore. A muza to prestane bavit, takze by som sa cim skor spamatala.
@domibed málokedy sa zapájam do diskusie, ale tu musím🙂presne viem ako sa cítiš, aj ja som to takto mala. Mám dvoch synčekovi, každý má svojho otca, jeden ten starší je už dospelý a menší na základnej škole......zostala som s nimi sama .....bolo tam kopec iných problémov
, Financie ,alkohol zo strany partnera, nevera zo strany partnera ...... .. ale všetko sa to sustilo po narodení mojich detí.......určite mám svoju chybu aj ja, tak som sa úzkostlivo starala a starám o moje detičky že nikomu som neverila........a stále mám s tým problém 😄 to je povahou, taká som a iná nebudem......mne je takto dobre.......ťahá mi na 50 už si hovorím, že ak mi príde do života ďalší partner tak už sa mu budem venovať 😄žiadny pôrod už nehrozí 🙂už budem akurát riešiť menopauzu😄😄😄
@neanonymna Veru škodia a veľmi. Je to hrozné od takej matky. Fuj, fuj, rovno do pekla s takými matkami.
Paneboze ja ked toto citam nechapem..moji odmalicka boli zvyknuti na ine osoby (babky),ved ten vztah je dolezity od utleho detstva..dcera mala 4 r a syn necele 2 r. ked sme isli s muzom na Maledivy..pripravil mi to muz ako prekvapko..vopred to konzultoval s babkami..ten tyzden zbehol jak nic..ale tak moje deti bezne prespavali u babiek na vikend..tak potom ked citam ze dieta nechavate strazit max hodinu a uz saliete tak ja som poto krkavcia mater..ale nevadi mi to,radsej ako uzkostliva matka nezaujimajuca sa o muza,ktorej neprestrihli s dietatom pupocnu snuru..a ze potom co z tych deti rastie..
@katarinka89 moja mlieko v inej podobe ako v cecku nechce. Ani iné ako moje. Ani z fľaše ani z pohára. Zaspáva len pri dojčení. Inak nezaspi... Ja nemám problém ísť preč keď už napr nebude dojcena.. že budem vedieť že už má iné návyky. Keď bude vedieť povedať že je ok s tým že ideme s tatinkom von.. ale dať ku spat (ja aby zaspala) potom utiecť von a ju postaviť pred hotovú vec s tým že viem že jej to nebude vyhovovať ak by sa zobudila a potrebovala má.. to mi proste trhá srdce.. to jej nemôžem urobiť 🤷
@zonjushe potom tu čítame príspevky, že môj partner sa nevie odtrhnúť od matky, alebo moja dcérka má 23, je tehotná, chce sa vydať a ja neviem, čo urobiť, lebo je ešte taka malička,deti nám už vyrástli a s mužom sa rozhádzame, lebo nevieme, o čom spolu rozprávať, môj muž má opustil, lebo som na neho nemala čas lebo som dýchala len ta svoje deti...
Rozum sa mi zastavuje pri tom.. Preboha, veď tie deti sú samostatné bytosti, to nie je náš majetok, len preto, že som ich porodila...
A presne takto to začína... Aby jedna žena doslova sa išla zblázniť, keď na par hodín dieta stráži niekto iný.... Nedivím sa, keby o rok tu bol príspevok, že muž má nechal, je hnusný, bez charakteru, opustil ma s dcérou.... Len potom je otázka, kde bola skutočne chyba...
@domibed hlavne si sama musíš uvedomiť, že dieťa nie je majetok, na ktorý máme nárok. Je to samostatná bytosť.
@diamond007 Lenže ty si v úplne inej situácii, ako autorka. Lebo tvojmu mužovi to tak vyhovuje, nechýba mu večera a kino mimo domu, je spokojný tak, ako to máte. Autorkin muž nie. V tom je hlavný problém tejto diskusie. Nie v tom, či nechať malé dieťa strážiť iným ľuďom, alebo nie.
@neanonymna decko je samostatna bytost a nie majetok!!!!
@bodkolienka81 no presne... Ja tomuto nerozumiem...veď mala môže byť aj v kočíku keď niekam ideme neskôr.. alebo proste si sadneme na terasu, ideme ku kamošom že tam spine, na svadbu tak že mala spí hore.. nesedime celý rok a pol doma... ale proste vždy ju mám ešte na dosah... Nechápem čo je na tom také strasne 🤷
@zuzanockamt do 6 rokov bude doma lebo ju malinka potrebuje a potom ju bude aj sama doma učiť, lebo vsak ona je matka a malá je na to zvyknuta 🙈🙉👌
Medzitým tu x krát bude vypisovať ako ju muz podvádzal, potom aj okaslal a nechápal, ze ona je predsa matka s 👍 no ani by som sa mu nečudovala

@zuzahajdulka dobry den citam v poslednej dobe modry konik len zo zaujimavosti co tu ludia dokazu riesit ale pi.. Fakt nechapem.
Mile maminy prosim zamyslite trosku nad tym sposobom zivota a rozmyslanim. Prichod dietata nieje " neviem to slusne opisat". Zite a uzivajte si zivot ako rodina, aj partnery. Nikto jej nekaze poslat dieta na vikend k babke. Ano zial superime s krpcami, aj ja som to tak niekedy citil ze to je. Len vevymente manzela za dieta a potom po x rokoch sa budete cudovat co sa stalo preco posiela alimenty len... Dakujem