Nechcem dávať dieťa strážiť iným
Ahojte. Asi si mnohé pomyslíte, že som úzkostliva mamina. Ale proste to tak je a neviem si pomôcť ani neviem čo mám s tým robiť. Neznášam ten pocit, keď mám ísť preč od dcérky. Momentálne má jeden a pol roka a na prstoch dvoch rúk spocitam razy čo som išla niekde bez nej. Ak ešte idem len na hodinku tak to zvládam. Ale viac je pre mňa nočná mora. Ja viem, že sa o ňu v danej chvíli proste niekto nestará tak dobre ako by som sa mohla ja. Že jej tak nerozumie. Úplne pre ňu dýcham a robí ma to šťastnou. Je len málo chvíľ kedy by som od nej chcela vypnúť. S mužom ju ešte nemám problém cez deň na tú Max hodinku nechať.. ale dlhšie nie.. problém je ten, že muž si narokuje po tej dlhej dobe na spoločný čas. Na večeru, kino. Ja si to neviem predstaviť .. ja s ním nechcem ísť 😀🤷 nemám nikomu komu by som verila tak ako jemu . Moja.mam určite nie.. nikdy nespraví nič ako ju popytam. Svorka si tiež robí po svojom.. chýbala by mi mala.. nonstop by som na ňu myslela.. . Nevadí mi keď máme.romanticku večer vedľa v obývačke ale keď treba odbehnem za malou. Ešte sa zvykne zobudiť raz až dvakrát za noc na mliečko. Kojim. Ako ste to prekonali vy ? Vďaka.
@rebekamarcusko áno si krkavcia mater, tak isto ako ja 😄 od 5 mesiacov ho odkladám raz týždenne na par hodín. Niekedy aj dva krát za týždeň 😱
@lujza123 áno asi to je pravda. Veľmi ma sklamal ako sa správa ako otec... Že keď som ho pýtala postrazit malú tak prekrucal očami že mám ísť s ňou, si ju zobrať.. tak som šla.. keď bola.malinka tak chodil s malou s nami keby sa chcela kojit... keď bola väčšia a už vedela vydržať ale niekam so mnou proste nemohla tak prekrucal ocami. keď som chcela ísť spolu na výlet on je unavený mám íst sama s ňou . Tak som išla. Urobila som si nás program s dcérkou .. lebo inak by som sedela doma.. Sú pre nás podstatne iné veci... Zvalune svoje správanie na pracu. Má ju teraz zmeniť tak vlastne čakám čo sa bude diať či pôjde niečo k lepšiemu.
@lienka.7 nezvyknem takto reagovat, ale ved sa tu bavime o 1,5 rocnom dietati preboha! Nema 3 roky, ani 5 rokov... to ze je kojene a tak zaspava je normalne, pokial to vyhovuje obom... nechapem ako sa moze jedna matka takto obut do druhej... mne pride cudne davat 1,5 rocne dieta na noc prec ( jasne su situacia, kedy to je na mieste). A aj manzel by to mal chapat, samozrejme treba sa venovat aj partnerstvu, ale ved ked mam mini deti tak sa musime uskromnit a byt spolu vecer, ked deti zaspia. Vsak to uz je len otazka roka a zacne sa aj mama aj babo osamostatnovat... pride mi uplne az zle, ked toto tlacite autorke, ze sa tu pomaly zacinam citit ako nenormalna. ..ja mam dve deti, 3 roky a druhe 10 mesiacov a na noc neboli sme este sami s muzom... ale maleho planujeme dat na noc k starym rodicom az teraz, ale dospela som k tomu preto, lebo vidim ze je na to pripraveny. A s muzom to chapeme, vieme sa porozpravat a o rok-dva budeme mat cas aj na seba...
@vlado818 predstav si situaciu, ked by manzelka vyhovela manzelovi a isla s nim vecer do kina. On by sa vytesoval a ona by bola cely vecer nervozna a smutna za dietatkom. A dietatko by tiez bolo smutne a vystrasene bez mamicky, lebo je zvyknute vecer zaspavat s nou, ze ho prebali, nakoji, ma (pre dieta velmi dolezity) vecerny ritual, aby sa citilo bezpecne a spokojne. Win - lose - lose. Dve zranitelne osoby urobit nestastnymi, len aby muz furt nemrnčenkal a neotravoval. Nie je mozne pockat dva roky, kym bude dieta vacsie a samostatnejsie?Takto sa sprava sebecky teenager, nie dospely otec rodiny. Zrely chlap je ochranca, ma nadhlad a hlavne by mal milovat svoje deti a manzelku. U nas si to ani neviem predstavit, mojho muza by taketo naroky v zivote nenapadli a ak ano, mala by som podozrenie, ze na neho lezie nejaka dusevna porucha. Sorry, ale takto sa otec rodiny nesprava.
@natalipor dieta nevie co jemu vyhovuje alebo nie. Dieta robi a chova sa tak ako to ma naučené. A 1.5 rocne dieta je uz dostatocne velike, sorry. Ja mam 4 mesacne, a nemám žiadnu traumu z toho, že sa o neho stara muz, babka ci dedko. Je na nich zvyknuta, pozna ich, tesi sa ked ju pestujú a robia jej optický. V pohode idú s nou von, zbalim im čaj a mliecko a sup na prechadzku. Zatial sa aspoň môžem venovať druhej, staršej, pripadne si vezmu von obe a ja som ta najšťastnejšie matka na svete ze si mozem sadnúť a len tak vyložiť nohy. Ale ano, asi som krkavcia matka ze? 🙉🙈👌
Evidentne toto vyhovuje autorke a mysli si, ze len to je to najlepšie. Pochybujem ze ti nejaké osamostatnenie aj bude, keďže podľa nej je toto normalne. To ze sa to nepáči jej manželovi je asi egal. Ale jasne, on je ten zlý zlý sebecky chlap. Ona je predsa matka!
@aliaray1 našla som tento článok https://www.krasaastyl.sk/co-je-opicia-laska-a-...
A vôbec ma to necharakterizuje. Mala je veľmi isamostatna na svoj vek. Uznávam Montessori pedagogiku takE skôr stojím obďaleč a zadhaujem len keď ma potrebuje... S mužom ju mám problém nechať dlhšie lebo vždy keď som tak urobila a vrátila som sa bola nespokojná.. lebo pre NEHO to bolo dlho. Volal a otravoval má kedy už prídem a že sa mám ponáhľať. S mojou mamou je neiekey rada ale býva ďaleko. So svokrou vydrží obdobne ak os mužom lebo som je bordel chaos a pomaly sa nemôže ničoho chytiť a obmedzujú ju vo všetkom . Ale tiež bývajú ďaleko.. takže moc možnosti nemám. Ale nevadi mi to.. lebo vidím že je najspokojnejšia so mnou... 🤷 Veď keď bude chcieť ísť k babke alebo kde na pre.man za mňa aj víkend a bude mi to vedieť povedať tak ju tam dám.. ale nie teraz...
@zuzahajdulka na večeru sa dá ísť aj o 17 a o 20 doma aj s dieťaťom. Všetko sa dá, ale pozor, treba chcieť, čo je v tomto prípade asi problém.
@lienka.7 vyhovuje mi to lebo vidím že to vyhovuje malej. Skús si prečítať všetky moje komenty o Tom ako to bolo keď som ju nechala s mužom a že babky máme ďaleko. O prístupe môjho muža.. Že mala je samostatná ale na niektoré veci (ktorých je za deň fakt malo) ma potrebuje aspoň obďaleč na uistenie. Nie nekojim ju nonstop. Pýta si LEN pred spankami. Neverím prečo jej to odoprieť... Nevyzlieka má na ulici ani nič podobné... Pekne sa zahrá s deťmi keď chce zavola má do hry. Pokojne by som ju dala na hodinku do jasliciek sa zahrať alebo tak medzi deti. Tam by na mňa nemyslela... Nepotrebovala ma vobec. lebo deti miluje. Ale v noci sa to proste nedá aby som mohla ísť von 🤷
@tomikejt no ja cez tyzden dokonca dva krat ho odlozim na doobedie,mam tu gazdinku,ktora sa o neho stara lepsie ako moja mama a niekedy aj ja 😂 ja idem do fitka,nakupit,po deti do skoly a skolky a moj syn je spokojny,napapany,vyhajany a ja mam cas aj pre seba
@ibrunova , hovorime o manzelovi, nie o synovi v puberte, ktoremu treba vyhoviet a starat sa o neho na ukor zvysku rodiny.
@domibed no tak môj názor je... Každá dobrá mamina dýcha pre svoje dieťa, deti... A urobila by čokoľvek, len aby bolo dieťa spokojne a teda u mňa sú deti na prvom mieste (muž môže kedykoľvek odísť, nájsť si inú ženu, ale deti budú mať stále jednu maminu)... ALE... Byt aj manželkou, milenkou, ženou je tiež dosť podstatne,ak miluješ svojho muža a co sa týka dieťaťa... Robím s deťmi do 3rokov..mame tam aj 2rocne detičky, pre ktoré to odlúčenie od matky je tak ťažké, že ta mamina ktorá to nezazije, nepochopí.. Žalostný plač, kopanie do učiteliek, vreskot, nespolupraca.... Tým chcem povedať, že každé dieťa toto raz zažije nástupom do škôlky, jaslí,.(ak s ním rodič nechce ostať do 5rokov doma) .. A dieťa ktoré je niekedy aj s niekym iným, sa vie úplne jednoduchšie prispôsobiť prostrediu, ako tie ktorým mamina je stále za zadkom..a verte mi, je lepšie mať dieťa, ktoré nie je premaznane, ako také, ktoré si jednoducho vyžaduje aj od učiteľky toľko pozornosti, koľko má doma. Ale to nie je mozne... Myslím si ze trosku poľaviť, a využiť keď ma kto postrážiť dcérku nie je od veci.co asi ma kto, keďže manžel chce ísť na večeru ..tak toľko môj názor 😁
@domibed , neviem ci poznas pristupy nazyvane Vztahove rodicovstvo, Kontaktne rodicovstvo, Vnimave rodicovstvo. To je presne to, co citis a je to krasne. Nevsimaj si agresivne komentare, ktore sa nevedia dockat, kedy odtrepat par mesacne babo prec a ist na mihy a nechty.
@domibed pekne si si to v príspevkoch opísala. Nehľadám radu ani riešenie. Vyhovuje to tebe a dieťaťu, tak načo to menit? Sama mala si zvykne keď bude väčšia, netreba deti k tomu nútiť
@domibed ja mám takého muža podobného a zmenilo sa to až v 2.5-3r keď s ňou všade lozi, vyliezla, vyrába všetko a je teraz jeho cecok 🙂 muži moc nemajú malinké deti. Nerieš a užívaj si malú ty
@domibed nečítala som komentáre, nemám na to čas ani náladu. Nikoho nesúdim, keď ti to tak vyhovuje tak ok. Len sa potom zmier s tým ze prídeš skôr alebo neskôr o muža, a jeho chyba to teda nebude. Navyše raz budeš aj ty stará mama a neviem ci ti bude príjemné keď ti tvoja dcéra ktorú budeš celý život vychovávať nebude veriť a nedá ti dieťa lebo sa bude báť. Ver tomu ze to bude bolieť, a veľmi bolieť.
@domibed verim, ze s muzom mate pevny vztah a pochopi to, ale mozno uz za pol roka budete chciet ju nechat cez noc u babiek, uvidis... ako je to narocne, aj nas vztah s muzom sa zmenil, ale vieme, ze teraz je cas pre deti a ked nahodou zaspia skvor tak sme radi a vieme si uzit vecer po starom, aj ked si len telku kukneme 😀 inak ked mal maly 1,5 roka boli sme na dovolenke s nasimi (kazdy mal separe apartman) a ked maly zaspal strazili ho a my sme isli do mesta a bolo to super🙂 vtedy maly napriklad odmietal byt cez den bez nas, teraz uz v pohode je bezo mna - ma 3 roky 🙂 alebo mozno by bolo fajn, nech babka pride ku Vam a ked mala zaspi, tak vy pojdete na rande von a vratite sa 🙂 drzim palce
Ja si myslim ze mas na to uplne pravo citit to tak to to citis, moja ma uz vyse 2 roky a este ani raz s nou nikto iny okrem mna a manzela nebol sam. Nam to takto vyhovuje, pozname nasu dceru, vieme ze by to bolo este skoro, je to nase tempo ako sa postupne osamostatnit. To, ze niektore zeny daju uz male babatko do starostlivosti inym je tiez uplne v poriadku, pokial to to dieta zvlada a je na to postupne zvykane. Kazde dieta a aj kazda matka su ine. Skor vidim problem v tom pristupe manzela, pokial si narokuje cas s tebou osamote ale nie je ochotny travit viac casu s dietatom alebo s vami spolu ako s rodinou... na tom by bolo asi treba popracovat. Z toho co pises tak z tvojej strany snaha je, travite spolu vecery a pod, tak to proste funguje ked ma clovek dieta, zmeni to cely zivot naruby a aj vo vztahu sa to cele musi nejak nanovo ustalit.
@domibed prístup tvojho muza je preto taky, lebo ty žiješ a dýchať iba pre tvoje dieta. Ked pochopíš ze aj on je tvoja rodina, pochopíš aj jeho správanie. Inak zaujímavé by.ma aj jeho pohľad ma vec a ako to vlastne vôbec vidi on. Lebo toto je iba tvoj pohľad. A nikto nehovorí, aby si ju na noc nechala samu a sla na zurku
@rebekamarcusko ja raz týždenne chodím na dve hodiny na tréning a občas sa pritrafí ešte niečo, minule som bola s kamoškou na jednej akcii a tiež minulý mesiac som zobrala staršieho syna do kina. Však niesom len matka, mam aj svoje záujmy a potreby a keď je možnosť a dieťa to zvláda, nevidim dôvod prečo to nevyužiť 🤗 to dieťa ozaj nepotrebuje matku 24/7. Však to by som mu uz aj ja liezla na nervy 😅 vlastne aj teraz som doma sama, muž zobral krpca von a starší je u babky 🤭
@vlado818 máš pravdu 🙂medzi dvomi osudovymi mužmi s ktorými mám deti, hovorím tomu polčas😄som mala vzťah s jedným mužom s ktorým to klapalo🙂.....až nato že ja som po x rokoch chcela znova založiť si rodinu a mať to druhé dieťa po prvom rozvode, on nie ......mal svoje 2 deti z prvého manželstva..... a už si chcel len užívať, chodiť na dovolenky, výlety.......no tak som sa zariadila, spoznala muža, porodila druhého synčeka , upriamila všetku svoju pozornosť na malého a zostala sama s dvomi deťmi😄........ale nebanujem, svoje deti milujem nadovšetko ale už čím sú starší, tým viac si uvedomujem že mi niečo chýba ....... mať vzťah je o kompromisoch, porozumení , vzájomnom rešpektovaní a netuším či to ešte viem 😄 teóriu ovládam dokonale, ale prax😄😄😄mi chýba........
@domibed v tomto ta trochu chápem, keby sa niekto správa ze ani na spolocny výlet, ani dieťa postrážiť hneď kyslé ksixty, nervozita tak tiež by ma to nelakalo s nim niekam ísť a prispôsobovať sa. Lebo vzťah je o kompromisov, o ustupkoch ktoré spravíte obidvaja.
Ako ja som chodila bez malej večer von pomerne často, strazila ju svokra alebo mama, lenže dcérku som si vždy uspala ja o 20.00 a ona spavala až do rána, nezobudila sa, tak som si to mohla dovoliť lebo v podstate ani nevedela ze tam niesom.
Keby viem ze sa zobudí, bude ma hľadať a spusti hukot uprostred noci nikam by som nešla.
Mne to prišlo tak ze malé dieťa do 3 - 4 rokoch v pohode vydrží bez mami keď je najedene, vyspate... Ale ten večer na zaspávanie ju proste potrebuje
@h2 nie je pravda. Keď mala tiez taký vek tak som často počúvala že ju mám dať strážiť a oddýchnuť si. Ale keď začala chodiť v 2.5r tak začal byť nervózny a zistil asi že asi to nebude ono. Tiež nemal vzťah bohvieaký keď bola malinká a nikdy mi moc nepomáhal s ňou. Ale nikdy som sa mu ani nesťažovala že potrebujem pomôcť alebo postrážiť
@tomikejt a dobre robis. Je potrebne mat cas aj pre seba. Kazdy jeden psycholog to odporuca...🥰
@rebekamarcusko Nie si krkavcia mater.Len mas viac deti.Takto uzkostlive byvaju vacsinou prvorodicky.Ked bude mat doma 3 deti a popri tom este aj pracovat,tak ich da postrazit komukolvek a doma tancovat tance radosti kludne aj uplne sama.

@domibed a s muzom mate inac aký vzťah? Je to ešte láska alebo skôr zvyk? Lebo mne tvoje odpovede prídu akokeby muža dávno nemilujes preto si sa tak upla na dcérku.
V šťastnom a zamilovanom vzťahu by sa ti to nedialo. Jedna vec je silne puto s malým dietatkom, to majú všetky mamky, ale u teba je to iné, ten štýl niektorých odpovedi "večer je prioritne malej", "Žijem iba pre ňu", "som nervózna keď je s muzom"....
Neviem proste mam z teba pocit ze materstvo je pre teba akýsi únik pred realitou, pred manželom, pred vzťahom s nim. Radšej sa podvedome venuješ malej ako by si mala riešiť vzťah, čo je občas normálne ze človek akokeby odsúva, ignoruje problémy ktoré sa mu nechce riesit