icon

Nechcem dávať dieťa strážiť iným

domibed
1. apr 2022

Ahojte. Asi si mnohé pomyslíte, že som úzkostliva mamina. Ale proste to tak je a neviem si pomôcť ani neviem čo mám s tým robiť. Neznášam ten pocit, keď mám ísť preč od dcérky. Momentálne má jeden a pol roka a na prstoch dvoch rúk spocitam razy čo som išla niekde bez nej. Ak ešte idem len na hodinku tak to zvládam. Ale viac je pre mňa nočná mora. Ja viem, že sa o ňu v danej chvíli proste niekto nestará tak dobre ako by som sa mohla ja. Že jej tak nerozumie. Úplne pre ňu dýcham a robí ma to šťastnou. Je len málo chvíľ kedy by som od nej chcela vypnúť. S mužom ju ešte nemám problém cez deň na tú Max hodinku nechať.. ale dlhšie nie.. problém je ten, že muž si narokuje po tej dlhej dobe na spoločný čas. Na večeru, kino. Ja si to neviem predstaviť .. ja s ním nechcem ísť 😀🤷 nemám nikomu komu by som verila tak ako jemu . Moja.mam určite nie.. nikdy nespraví nič ako ju popytam. Svorka si tiež robí po svojom.. chýbala by mi mala.. nonstop by som na ňu myslela.. . Nevadí mi keď máme.romanticku večer vedľa v obývačke ale keď treba odbehnem za malou. Ešte sa zvykne zobudiť raz až dvakrát za noc na mliečko. Kojim. Ako ste to prekonali vy ? Vďaka.

vlado818
2. apr 2022

@adulik777 krasne napisane. A ano mate pravdu cely zivot je o kompromisoch.

vlado818
2. apr 2022

@zuzahajdulka prepacte ale toto nie je sutaz kto vyhrava a kto prehra. Vo vysledku mozu vsetci prehrat a to by bola skoda. Ale jasne ja tomu rozumiem ze nejake forum pani nezmeni. Takze beriem...

vazky_a_motyle
2. apr 2022

@domibed Napisem to takto: ked tak velmi milujes svoju dceru ze pre nu by si aj dychala a nikto sa u nu nepostara tak dobre ako ty lebo si samozvana supermama tak si uvedom, ze tvoja dcera bude najstastnejsia ked bude zit v kompletnej rodine 👨‍👩‍👧. Matka je veelmi dolezita o tom niet pochyb, ale myslim ze tvoje spravanie je uz sebecke. Tvoje dieta nepotrebuje LEN TEBA. Potrebuje mat aj svojho otca a starych rodicov. Potrebuje sa ucit aj od nich, travit cas aj s nimi, budovat si vztah a pekne chvile aj s nimi, pozerat sa na svet aj ich ocami a nie zit v bubline toho co ty uznavas za vhodne. Takze je velmi dolezite aby si sa starala aj o manzelsky zivot. Aby ste bola stastna rodina. Nech ti raz a potom tisickrat tvoja dcera na ktoru si myslim az zavisla nevycita ze si ju laskou dusila a kvoli tej prehnanosti nema otca. Ano napisala som to tvrdo ale chcem len aby si si uvedomila ze riskujes stratu svojho manzela a rodiny a to nie je malickost. Dufam ze to aspon zvazis. Drzim palce 🙂

gabu_lienka
2. apr 2022

@domibed neboj sa, urcite nielen dve 😆 muz si tiez uziva s malym kazdu sekundu, je to nase vytuzene a dlho ocakavane dieta. Takze niekto, kto si suchol a hned vyfasoval dieta, ktore 3/4 dna prespi to tazko pochopi. Keby mali deti, ktore mali problemy s jedenim, bruskom, soplami, dxchanim, vracanim a spanim den/noc, tak urcite by ich neveseli na krk babkam. Travime radi spolu cas ako rodina, nemame potrebu chodit niekam bez maleho. Je pravda, ze teraz v “korona” case sme nemali asi potrebu ani nikam chodit (kino, divadlo), lebo ja aj maly sme rizikova skupina. Mozno za normalnych okolnosti by to bolo ine, neviem. Tiez sa ta upatost zlepsila, ked som ho odstavila (20m), UM by nevypil a odmietal pit z flase 🤦‍♀️ (A to bol tri mesiace dokrmovany um). Ale muz samozrejme ked chce ide si zacvicit, na futbal, pivo atd, ja som tiez bola na welnes vikend s babami, chodila som cvicit, spolu na vylety, chatu a sme spolu kazdy vecer - doma 😁. Nemame slratka potrebu, odniest maleho spat k babke, aby sme isli vecer do kina. Nemam pocit ani zdaleka, ze by nas dieta “obmedzovalo” ci uz v traveni casu spolu dvaja, alebo kazdeho individualne.

aurora33
2. apr 2022

@domibed tak ja som svoju dcérku kojila 2.5 roka ale to neznamená, že som kašľala na manžela. Na druhej strane môj muž negúľal očami keď sa mal starať o deti, vlastne on to tak nikdy neberie že sa má starať on je s deťmi rád. Celkovo máte pomery v rodine zvláštne nastavené. Podľa mňa nedopadnete dobre.

andrejka1974
2. apr 2022

@domibed ale nesmieš zabúdať aj na muža pozor ľahko potom utečie máš zatiaľ jedno malé dieťa a časom možno budeš mať druhé a vtedy už sa budeš musieť deliť aj to bude pre teba ťažké a vermi raz za mesiac zájsť si na večeru je super

ibrunova
2. apr 2022

To dávanie dieťaťa babke tu všetky vnímate ako nejaký trest? My sme babku milovali, nikdy moji rodičiabto nebrali tak, že nás niekam odkladajú a s babkami sme mali až do konca ten najvrúcnejší vzťah, aký sme len mohli mať.

aurora33
2. apr 2022

@ibrunova ja tomu tiež nerozumiem. Naši svoje babky aj prababky zbožňujú aj dedkov a je to vzájomné. Akože ja ich tam nechávam som vždy s nimi ale vidím to ako starkí omladnu keď k nim prídu deti. Dokonca mi aj deti povedia že najlepší chlebík a koláče robia len prababky a babky a že ja sa to ešte musím naučiť 🙂

h2
2. apr 2022

@diamond007 Tak vychádzala som z toho, čo si písala predtým. Ak to nie je pravda, ja za to nemôžem. Tak si to napísala. 🤷🏻‍♀️

alchemilkazltozelena
2. apr 2022

@domibed nečítala som všetko.. ale to ju nedas ani do škôlky? 🤔

lenkakamen
2. apr 2022

@domibed pri druhom ta to prejde😂sama ju nabalis

mondolina
2. apr 2022

@alchemilkazltozelena
písala, že keď malá bude chcieť ísť do škôlky tak pôjde, keď nie nepôjde 😉
dieťa rozhoduje

zuzanockamt
2. apr 2022

@mondolina to je hrozné...a potom sa môžu učiteľky aj zblázniť, keď sa im takéto deti dostanú do MŠ,ZŠ

lubimmisku
2. apr 2022

@domibed mam 1,5r dcéru, dojcena, v noci sa budi kazdu hodinu na dojcenie. Nemam potrebu ju v noci davat niekomu strazit, az ked budem vediet, ze prespi celu noc. Cez den nemam prilezitost ju nechavat s niekym, nema s babkou taky vztah, skor ju mala odmieta a dedo ju asi 2x na hodinku zobral.. ja mam skor problem, ze nie je nejaky zaujem zo strany starych rodicov. A nemyslim si, ze bude nesamostatna a mamin cecok a neviem co este, je to tretie dieta, obe predtym rovnako pri mne a su samostatni, chodia na prespavacky kade tade..
Ja skor vidim problem v tom, ze nemas chut, zaujem, potrebu byt s muzom, ze ta to teraz nezaujíma. Na tom by som zapracovala, lebo toto naozaj nie je cesta k dobremu a zdravemu manzelstvu. Ked sa ti vie pohrat so starými rodicmi cez den, tak aspon na obed mimo domu s muzom vybehnut. Prve razy ti bude divne bez nej, ale vztah s muzom treba udrziavat, tomu ver.
Vela zien to tak ma, ze ved su rodina, vsetko spolu, vsade deti. Keby moj muz nemal potrebu a chut byt so mnou aj sam, nie ako s matkou, ale ako s partnerkou, tak by ma to trapilo.

domibed
autor
2. apr 2022

@lubimmisku tie obedy znejú fajn. Ďakujem za ozaj nápomocný radu bez odsudzovania 🙂

domibed
autor
2. apr 2022

@zuzanockamt hehe a viete čo? Sama som učiteľka 😀🤷 a zrovna v MS a robila so máj v jaslickach. A nie nespravím to svojmu dieťaťu že ju dám do škôlky keď bude mať ešte potrebu byť so mnou. Ak tam samozrejme bude ťa moznost. Napríklad druhé dieta... Nenechám ju tam revat celé dni. Deti si to nebudú pamätať niekto argumentuje. Nebudú volá sa to vytesnovanie. A je to schopnosť potrebná na prežitie. Na to nepríjemné zabúdate. Ostane vám len to pekne. Ale to neznamená že to dieťa neovplyvní do budúcna napríklad na sebavedomí alebo pri vytváraní životných vzťahov. Mám nastudovane dosť o detskej dusi... okrem iného aj viem, aký je personál k deťom potom čas sa zavru dvere, lebo nie, nie každá učiteľka to robí, lebo ju to baví a chce to robiť... Ale ako som písala. Dcérka je samostatná keďže sa jej venujem a vypĺňam jej čas nie je na mňa nalepená nosntop. A má veľmi rada deti. Pri nich na mňa dosť zabúda keď sme na nejakom krúžku alebo podobné takže nepredpokladám že sa nebude chcieť odpútať práve naopak... že škôlku uvita. Momentálne jej idú aj 4 očné naraz takže samozrejme je citlivejšia. Ale inak som skôr pozorovateľ keďže podporujem Montessori prístupy ;)

ibrunova
2. apr 2022

@domibed čiže o čo tu ide?vytrestať chlapa či čo?

aurora33
2. apr 2022

@domibed cítiť to z tvojich slov že si učiteľka. Len ja ja ja ja mám pravdu :D

zuzanockamt
2. apr 2022

@domibed Ďakujem za obsiahly výlev, dosť zle sa číta vďaka preklepom. Tiež mám ohľadom pedagogiky a psychológie slušné vedomosti a cca 15 rokov praxe.
Nuž treba si vybrať to pravé opatrovateľské centrum/jasle/MŠ, potom tam dieťa nereve, ale samé uteká k dverám dnu do triedy a k učiteľke, k deťom.
Je to každého vec, na druhej strane chápem - prvé dieťa.

komplikovana
2. apr 2022

@domibed kedze vies vsetko o detskej dusi, tak to nauc aj svojho manzela. Pises, ze ta sklamal v tom ako sa chova k dietatu. Nauc ho, ze vztahy sa maju pestovat a vytvarat, ze sa nic nerobi samo. A to iste ty k manzelovi. Ty si myslis, ze ta ma iba na sex. A co ked to nie je tak? Je to jeho sposob ti povedat ako ta miluje, a ty ho odstrkujes. Ked ste sa snazili o babatko, nemala si ho tiez iba za tym ucelom? Treba si sadnut a pokecat co jeden o druheho ocakavate. Je to makacka a drina, ale ked sa lubite tak to pojde.

domibed
autor
2. apr 2022

@zuzanockamt Určite súhlasím. Záleží veľa na pani učiteľke ale aj na povahe dieťaťa to nemôžete poprieť.. aj na jeho vyzretosti. Tak ako sa hodnotí školská zrelosť zabúdame hodnotiť tu predškolskú.. niektoré detičky sú pomalšie nie len v motorickom vývoji ale aj citovo .. sú viac naviazané. Bojazlivejsie. Každé dieťatko je iné. Ale verím, že keby bolo každému dopriaty dostatočný čas tak od prvého až do posledného dňa nevypusti ani slzu pri luceni a mala som také deti. Áno ospravedlňujem sa 🤷 ja strašne rýchlo píšem lebo robí sto iných veci a môj mobil do toho opravuje slová potom až keď postnem prečítam a už sa mi to nedá upraviť 😩

domibed
autor
2. apr 2022

@komplikovana ďakujem. Určite je to spôsob akým mi hovorí že ma miluje. On nás obe veľmi ľúbi. Snažím sa mu ale vysvetliť že pre nás je najdôležitejšia jeho prítomnosť na 100 percent. Venovanie sa. Že len tak sedí a hráme sa. Spoločný výlet. Obidve máme jazyk lásky pozornosť, nie dary alebo iné.. on je schopný navariť ísť do obchodu a háji sa tým.. neviem ako mu vysvetliť že ja to od neho nechcem.. on radšej ide do obchodu a postará sa o nás.. je to pekné ale necítim sa z toho milovaná ja ani dcérka určite nie...

zuzanockamt
2. apr 2022

@domibed Nesúhlasím s tým časom.
Keby som čakala, kým bude prvorodený pripravený, tak som doteraz doma. Už je puberťák. Druhorodený je úplný opak. Výchova a prístup takmer totožný. Všetko je v povahe dieťaťa. A veľmi sa zmení aj prístup rodiča u druhorodeného a ďalšieho dieťaťa.
A rodič musí byť rozhodný, stáť si sa rozhodnutím, mať systém a pravidlá. Dieťa nerozhoduje, keďže nechápe dôsledky. A v tom robia matky, ktoré akože dodržiavajú vzťahovú výchovu, chybu.

domibed
autor
2. apr 2022

@komplikovana ďakujem skúsim nejako vystihnúť čas kedy má bude ozaj počúvať a nebude iba obhajovať to svoje 💪 možno sa konečne pochopíme... Možno je problém aj to, že dcérka nebola.uplne plánovaná.. plán bol tak o rok dva tri neskôr.. bol to pre nás trochu škrt cez rozpočet . Dokonca aj ja som sa s tým trošku musela vysporiadať... Som taký plánovač a toto bolo nenaplanovane.. potom som pri pôrode takmer umrela.. myslím že všetko to nejako súvisí že jej chcem práve pre to že viem, že je to vzácnosť dopriať najviac času so mnou koľko ona bude chcieť...

domibed
autor
2. apr 2022

@zuzanockamt no možno aj to, že bol rovnaký prístup a výchova bolo trochu tým dôvodom, že to potrebovali chlapci inak. Ja dcérke všetko nedovolím. Má pravidlá. Nie vždy s nimi súhlasí. Ale stanovili sme si hranice. A som na ne prísna. Ale emocionálne sa ju snažím podporovat. Verím, že ak má dieťa naplnenú potrebu lásky alebo akúkoľvek inú už si ju nevynucuje.. a verím, že sa potrebuje naučiť rozhodovať a vnímať dôsledky rozhodnutí ... Že.ked má k tomu dostatok príležitostí tak vie zvládnuť aj väčšie rozhodnutia. Samozrejme nedám jej rozhodnúť či skočí do jazera keď chce a podobne.. úmerne veku

zuzanockamt
2. apr 2022

@domibed Prajem veľa šťastia vo výchove, keďže si len na začiatku cesty. A snáď ti tie ideály vydržia aj ďalej. Hlavne v puberte 🤭

mondolina
2. apr 2022

@domibed
a z čoho budete žiť keď to tvojho muža prestane baviť?

domibed
autor
2. apr 2022

@zuzanockamt áno no to je určite veselé obdobie... 😀

domibed
autor
2. apr 2022

@mondolina ja nie som závislá na svojom mužovi. V 18tke som odišla od maminy a žila sama na seba. Bolo by to ťažšie ale nejako by sme si vystačili... Ja si dosť vážim samu seba a nerobím všetko len preto, aby som si "udržala chlapa". To tak trošku tvrdo povedané. Samozrejme že budem najradšej keď bude všetko ok..

zuzanockamt
2. apr 2022

@domibed Čiže by si aj s dieťaťom doma vyžila? Ak by sa teda dieťa rozhodlo, že ono ešte do MŠ nechce ani ako 3,4,5-ročné atď?