Neľúbim svoje dieťa
Ahoj maminky, mám vytúžené bábätko a som veľmi nešťastná. Môj syn mal rok a stále vôbec nespí. Už neviem čo robiť, nespí v noci, nespí cez deň, nespí od narodenia. Nikdy v noci nespal dlhšie než hodinu. Teraz nespí dlhšie než 20 min. Najdlhší spánok má poobedný 1,5h v kočíku aj to sa 3x zobudí ale hneď zaspí, ináč spí max 20min. V noci každé zobudenie aj 2h uspávame nosením, hladkaním, kočíkovaním, prsom. Ja už nevládzem, má skoro 13kg, keď ho konečne uspím a že idem sa rýchlo najesť, alebo v noci zaľahnúť tak on sa po napr. 15min zobudí tak už zo zúfalstva revem, už mu hovorím aj škaredé veci, že je zle decko, už som mu povedala, že ho neľúbim, strašne plačem keď si zmyslím na to čo som mu povedala. Striedame sa aj s manželom, ale on ráno skoro vstávať do práce a chodí neskoro domov, už aj on nevladze. Bol vysnívaný a vytúžený, dlhé roky sme sa snažili kým som otehotnela a vždy som si predstavovala ako budem ľúbiť svoje bábätko, ako budem najlepšia mama a som tá najhoršia keď také niečo dokážem povedať, hanbím sa za seba, už som mu povedala aj to, že prečo som vôbec otehotnela, strašne ma to mrzí že mám takéto pocity, nikdy si to neodpustím že som takéto niečo povedala. Som s ním stále, hrám sa s ním, čítam mu knihy, učím ho, bozkávam, objímam, stále mu hovorím ako je krásny a ako ho ľúbim, dokiaľ nedôjde čas uspávania, vtedy sa mením na otrasného človeka. Máme šatku, nosič, fit loptu, prečítané knihy o spánku, vyskúšané všetko. Každé ráno je hore o cca 4:00 a prvý spánok sa mi podarí ho uspať o 11:30 a spí Max 20min alebo až o 14:00 v kočíku vonku a to nemôžem ani zastaviť a pokecať s niekým. Ani neviem či existuje nejaká rada. Asi som sa potrebovala len vyrozprávať
Mne pomohol Harvey Karp pri dvojickach..super kniha a uspavanie fungovalo....
A nie si zla mama....si pre svoje dieta ta najlepsia mama...len na pokraji sil...vtedy ide dole aj psychika...uz len to, ze sa to snazis riesit svedci o tom, ze svoje dieta milujes. Isla by som ku doktorovi na podrobne vysetrenia
metoda kontrolovaneho placu, odporucam 🙂 tiez bol celkom dost dlho kojeny, hlavne v noci kazdych 20 min na prsnik, unava nenormalna, mala som des z uspavania... v noci som mu jednoducho prsnik nedala, kdze jeho potrba kojenia spocivala v tom ze sa len hral s prsnikom nebolo to o hlade. prve dve noci ked chcel prsnik dostal vodicku, dalsie noci doteraz spi cele, okrem tych ked je chory... a to uz je rok aj pol odvtedy.
odkedy sme tuto metodu zaviedli, odvtedy maly spi,
P,S: maminky, ktore o tejto metode neviete nic, nemate nic prestudovane, ale myslite si ze je to o vyrevani decka do vycerpania a tak zaspi, tak mi to prosim nekomentujte 🙂 🙂 dakujeeem 🙂
Necitala som celu diskusiu?bola si s nim u lekara ci nema nejaky zdravotny problem?deti sa v noci budia,niektore castejsie,ale toto je extrem v jeden a pol roku.ani sa ti necudujem,ze si s nervami v koncoch.ved aj dospely clovek potrebuje spat.
vidno žes prvorodka a zbytočne moc to prežívaš potom si neznesiteľná + decko ešte viacej vycíti tvoju bezradnosť. keď nespí nechaj ho tak načo to riešiš
@germaniawerks nemože ho nechat tak, pretože ona sa chce v noci vyspat. vies ono sa samo pred telku neposadi a nebude ticho kukat film ked sa mu nechce spat...
@kondaska1 je mi to smiesne, ano 🙂
naucit spat dieta v postielke sa v dnesnej dobe nenosi, ja viem
zvlastne ze kym spia deti pri matkach nespia ani ony a ani mamy a obaja su podrazdeni,
moje dieta tyrane metodou kontrolovaneho placu je vdake tejto metode zrazu kludne, vyspate a plne energie, co dovtedy sa povedat nedalo 🙂
mozem vediet co si si precitala o tejto metode?
lebo ja nevidim nic zle na tom dat dieta do postielky a skusat ako zareaguje, ci ho treba v postielke hladkat, ci to zvladne samo, naucit sa rozoznavat plac dietata, co z thoto je taka katastrofa? neviem teda 🙂 ale ved samozrejme nech si kazda robi co chce, pre mna je dolezity vysledok a ten jednoznacne pozitivny prisiel bez trapenia mojho dietata, bez cavikov. mam dieta ktore sa mi odvtedy samo pyta do postielky, rehoce sa tam kym zaspi aj hodinu, takze ak by to bolo take strasne, myslim ze to dieta by teda z tej metody malo mat traumu a postielku odmietat a byt tam nestastne, a nie opak :!
takze ano, je mi to velmi smiesne 🙂
@krupidlo tak fajn ze si sa pobavila, aspon mas lepsi den... poviem len jedno, ano naucit sa je jedna vec, ale AKO je druha. pre mna ako matku nie je dolezity len vysledok ale aj cesta k nemu
metodu som si precitala celu, je bezne na internete dostupna, mam ju stiahnutu, vytlacenu a viazanu ako knihu. este ked som nemala dieta, som si hovorila, to je super, takto to bude, pravidla musia byt, ale ako som sa stala matkou, sa nato pozeram inak. nepaci sa mi, ani trochu a ani ju nemienim nikdy praktizovat, nastastie som ani nemusela, nakolko mam kojene dieta ktore zaspi hned po cucnuti.
@krupidlo hovorime o metode kontrolovaneho placu, nie že ležim pri dietati a hladkas ho, alebo sa smejete na posteli. ta metoda je o tom, že položis male dieta do postielky, ktore sa s tebu este nesmeje na vtipoch a odides od neho a prides až po 30 sekundach plakania, 1minute,2,3, 5... toto je praveže na traumu a zaspatie v strese a od vycerpania, bez maminky ktorá nepride na moj plac, (teda pride po 3 minutach ako pisu v knihe ). to že potom neskor uz dieta zaspi samo je že si zvyklo, ale da sa to naucit aj inak, nechcem aby si nato zvyklo takto...
Keby moj zaspal vždy pri kojeni, paráda. Lenže často sa nakoji, odvali na druhý bok, chvíľu je ticho a pokúša sa zaspať. No prevali sa na chrbátik a je hore. Vyskúšam druhy prsník, to isté. Tak ho musím dať do kocara a hojdat, len tak zaspí. Alebo ho kolíšem vo vajci. Keby ho nechám len tak, reve do fialova.
@kondaska1 moj mal 9 mesiacov, takze myslim ze ziadne vtipkovanie nechapal ani sme nic take nerobili 🙂 metoda kontrolovaneho placu je o tom, ze mas pochopit druhy deckeho placu, ci je to od nervov a vydobijania si alebo je to plac ktory chce svoju mamu 🙂
ak dietatko velmi place mas byt pri nom a dajme tomu hladit ho po rucke, spievat mu atd atd, mas na to prist sama co na tvoje dietatko zaberie. az pride na to ze v postielke sa buva a nerobi mu to ziaden problem zaspinkat samo.
najradsej mam maminky ktore nic ine na tejto metode nevidia, len vyravane dieta, ziadna moja kamoska ktora tuto metodu skusala si tymto nepresla takze skutocne neviem o com tu pises, ale ok, ak raz skusis tuto metodu potom sa mozme rozpravat, ak nie su to len tvoje dohady o niecom co si nezazila a nesud to. moje dieta nikdy nebolo v postielke vyrevane ani nestastne, je to o mame a dietati a pochopenie dietata. a samozrejme, ak niekomu vadi ak dietatko zaplace pol minutky minutu a berie to za zivotnu traumu, tak as vobec necudujem ake deti v dnesnej dobe vyrastaju, bez pravidiel, vychovy, lebo vsak to mas v celej vychove potom tak, daco zakazes dietatu, jemu sa to nepaci, tak co urobi? roplzace sa, a ty urobis teda co? povolis mu lebo vsak to je strasne aby dieta plakalo? ak moje dieta reve od nervov a chce si nieco vydupat, tak ano nech sa hneva a place, ak place preto ze nechce byt samo a ma dajme tomu strach nenecham ho tak ani minutu, ale kedze dieta vie svoj nesuhlas dat najavo len placom, tak nech si aj poplace, ak robi nieco co nema... lebo fakt potom mi to pride tak, ze dnesne maminky si nechaju skakat po hlave, lebo potom asi si myslie ze su tie najlepsie, pritom si neuvedomuju, ze do buducna to vobec nemusi byt pre dieta ok.
a este raz, v mojom prvom komente som jasne napisala ze nestojim o podobne komenty. nepisem tebe, pisem autorke. ak ty nie si s touto metodou ok, tvoja vec, vychovavaj si ako chces, nam tato metoda velmi pomohla, moje dietatko neutrpelo ziadnu traumu, nenaplakalo sa. a teda ani jedno dieta z mojho okolia si podobnymi traumamy nepreslo, takze ak raz skusis tuto metodu potom teda napis, ale nie sudit nieco cim si si nepresla. moj syn sa na to naucil za dve noci, a predstav si nenaplakal sa 🙂 takze moja cesta k super spaniu jeho aj mojho bolo skvela a vysledok tiez 🙂
@kondaska1
este jedna úpznamocka, metoda kontrolovaneho placu ma v dnesnej dobre vela foriem, neviem presne ktoru knihu si si zohnala ty,, ale ja mam asi inu, pretoze sa v nej jasne pise toto&, dovolim si kopcit:
Najčastejšia rada rodičom od známych a starých mám
znie: „Nechaj to dieťa jednoducho plakať.“
Aj mnohí detskí lekári dávajú podobnú radu. Odôvodňujú
ju nasledovne: Ak rodičia venujú dieťaťu v noci pri každom
zaplakaní pozornosť (dajú mu fľašku, nosia ho na rukách
a pod.), odmeňujú ho vlastne za jeho plač. Dieťa sa naučí:
„Keď budem plakať, presadím si svoje.“ Ak mu odoprú
navyknutú náklonnosť, neodmenia jeho plač. Dieťa zistí, že
jeho plač sa už nehodí na dosiahnutie želaného cieľa. Prestane
plakať.
Predchádzajúce generácie postupovali takto bežne.
Skutočne pred 30-timi až 40-timi rokmi sa sotva hovorilo
o poruchách spánku u detí. Aj novšie výskumy ukazujú, že
metóda „nechať dieťa plakať“ účinkuje.
My však túto metódu z dobrých dôvodov
neodporúčame
hlavne si prosim precitaj poslednu vetu... takze podla mojej literatury kontrolovaneho placu je to tak ako som pisala vyssie, tak snad to by si uz nemusela spochybnovat 🙂 skutocne si treba veci nastudovat a potom sa vyjadrovat a odsudzovat 🙂
@salome51 takže je nadmieru empatický a citlivý. Hm, pre muža celkom dobré vybavenie... ale skúšala si ho nejakými rituálmi ukludniť pred spánkom? Ten ritául stále taký istý a opakovať ho aj rok každý deň, aby sa naučil, že toto je tá kludná fáza, aby mohol potomlepšie spať?
Nech proste vypustí podnety zo dňa von. Možno v dospelosti zas bude mať problém dlhodobo spracovať nejaké negatívne situácie... a možno to zoberie ako chlap a naučí sa so svojou citlivosťou pracovať.
Alebo skúšala si mu pustiť meditačnú hudbu pred spánkom?
cez deň nepúšťať u vás doma žiadne rádia, televízory... hlavne vypnúť WIFI router aspoň na noc... jednoducho skludniť prostredie od magnetického vplyvu.
Aj toto vie dosť rušiť spánok a nedopriať mozgu oddych.
Alebo forma vyrozprávania sa pred spánkom?
alebo sa pomodliť, alebo sa podakovať za dnešné pekné veci a povedať si dakujem s ním za všetko pekné, čo ste dnes prežili...
alebo premiestni postel, nábytok... daj kvetinu podla feng shiu....
alebo si kup pyramídy na odstránenie elektrosmogu... a vôbec bych mu zakázala mobili, svoj mobil z dosahu aj manželov... talbety...
a naučila bych ho nejako sa kreatívne vyjadrovať. sú rôzne spôsoby. jednoducho aby vypustil paru ako sa hovorí.
ak je fyzicky a neurologicky v poriadku treba pracovať na jeho citlivej duši, ktorú dostal asi do vienka. neviem.
možno si už všetko skúsila a rezignovala si. ani sa ti nedivím.
poznám to na sebe odmalička, že ked mi je zima a som nevyspatá, že je to veľmi zlá kombinácia. hlad znesiem, smad ako tak. ale byť dokopy uzimená a nevyspatá je u mňa na slučku.
@cikobela toto je náš syn! presne akoby si o ňom aj mne) písala. kto nezažije, nepochopí...nespavec je stále.
je mi veľmi, strašne ľúto, že som si nemohla normálne užiť bábetko, materská dovolenka bola boj o život! stále som si hovorila musím prežiť ďalšiu hodinu, vstať, posadiť sa...na konci materskej som mala choroby,kt. som predtým ani nepoznala.žiadna rada nepomohla, najlepšie sú od tých kt. spí aj 3 hodiny v kuse, alebo že ako si naučíš tak máš, no prd baraní, načo by som ho učila byť celé noci aj dni hore, čo by som z toho mala...
ani umelé mlieko ani kaše, ani nosič nič nič nič.
taký dobrý chlapec je to teraz, tak ho ľúbim ale čo je to mať malé dieťa vlastne ani neviem. len na zlé pocity sa pamätám. a druhé dieťa už nebude, nikdy nezažijem normálnu materskú.
bude dobre, raz budeš na to len spomínať.
určite ale potrebuješ pomoc,musíš spať! mne pomáhala mama, a zase to bola druhá trauma, že nezvládam veci sama. ale inak by som asi neprežila.
a to uspávanie-aj trojhodinový maratón.
uspávam stále🙂
veľmi ti držím palce, keby si bola naozaj zlá mama ani by ťa to netrápilo.
@janickacrazy nie je to celkom tak, môj to robil aj nekojený.🙂
@krupidlo najnovsie vyskumy si teda kludne testuj na svojich detoch kolko chces, kedysi sa za nazor ze zem je gulata upalovalo... ja len tolko k tomu, ze ked moje dieta place tak sa mu venujem a snazim zistit preco place a podla toho s nim dalej pracovat, nestojim za dverami so stopkami v ruke ci uz ubehol dostatocne dlhy cas ked mozem ist utisit svoje dieta a zistit co mu je. Dieta sa da naucit spinkat aj bez stresu a vyplakavania, len nato v dnesnej dobe nie je cas...
@kondaska1 ano, do osmych rokov na ciciku. Gratulujem😁😁😁
Neurazaj maminky za to ze si zasleoena svojim nazorom o niecom o com nic nevies, ocividne ani ukazka z knihy nie je nad tvoju mudrost.
Studuj toho viac, ked mas teda pocit ze si tomu dala tak vela ja som si precitala teda hodne vela literatur a druhov tejto metody takze cas na spravnu cestu za spanim bez stopiek v ruke a vystresovanehoa vyplakaneho dietata som si nasla ocividne viac ako ty. Takze prosim svoje nazory prezentuj vo svojom okoli tam ti budu tlieskat ale ja o komunikácii u s tebou nestojim a ani som nestala a anita neoslovila. Asi mas vela casu ked ootrebujes kamentovat takmer kazdy nazor tu naoisany. Tolko k tomu casu. Ja ho venujem najma dietatu a ty konentom oktore ti nik nestoji. Teda ja osobne urcite nie.
Mam rada ludi ktori su rozhladenejsi ako ja a ktorych argumentacia je na urovvni a hlavne nejako suvisi s mojim komentom. A nie ked niekto vidi len svoj mylne najlepsi nazor. Mas precitanu jednu knihu
Ja 5 otejto metorde olus zahranicna ktoru som az tak celkom neprekleplacelu.takze myslim ze sa skutocnr viac nemame o com bavit. Nazor ako moje dieta neplakalo, nezazilouiadnu traumu tesi sa nac v postielke teba nezaujima. Nezaujima ta anivycuc zknihx kde mas jasne napisane ze neodporucaju dietavyplakat ale ty napises aj tak uplne odveci svoju uzasny nazor 😀 sorry ale nula bodov
Pekny den viac s tebou nestracam cas, ja horadsej venujem synovi ako konovi
@bobsent Tak možno sú aj nejaké výnimky, moj prostredný bol tiež nespavec, cez den nespal vobec od roka, ráno o 4 hore, ale aspon v noci spal, aj ked nepokojne, ale spal. Každopádne čo poznám deti tak 99% začalo spať lepšie po odstavení, takže ak je mamička takto hotová, tak to treba skúsiť, lebo šanca, že sa to zlepší je veľmi veľká.
Myslím že týmto si prešla väčšina z nás.. Moja bola maximálne nespajka. Ani cez deň, ani v noci, nič. Tiež to trvalo skoro rok. A tt nie štýlom, je hore a vála sa, ale štýlom je hore a reve ako pavian. Treba skúšať. Mne doktor moj na gastre povedal o dosť neskôr, že mohla mať reflux, síce negrckavala skoro vobec. Detskú to vobec nenapadlo... :/ Sme pchali do nej čajiky a čo ja viem čo proti kolike popritom to kolika nebola a šak ani nezabralo :D :D Niečo musí zabrať. Zmena jedla, rozpravka, niečo... Nato už musíš prísť ty.
@bobsent presne, mne tiež mama pomáha s domácnosťou a ja som z toho nešťastná že nezvládam ani domácnosť ani dieťa. Normálne sa hanbím keď k nám ide upratovať a vždy jej poviem aby to nehovorila nikomu, už som z toho všetkého vystresovaná, lebo v mojom okolí to naozaj nikto nepozná, ešte si stihnú kamošky aj knihy čítať, či nové koníčky alebo Hand made výrobky
@cikobela ja som toto dodnes nepredýchala normálne mám z toho traumu:( nemali sme 10 rokov deti, strašne som sa tešila(aj keď som nemala ružové predstavy o materskej) a tento boj o prežitie to bolo hrozné.
o maminej pomoci vedeli len susedia lebo ju videli kočíkovať a sprosté poznámky boli vždy- no, ide mama, ide? mne nechodila... nech si niekto skúsi mať rok a pol nočnú smenu v práci, aj víkendy bez možnosti ráno dospať nočnú šichtu a sadnúť si na viac ako pol hodinu! každý ti povie,že sa to nedá,že nikto nevydrží takto chodiť do práce...organizmus ti skrátka kolabuje.
netráp sa, že máš pomoc.keď by si mala nedajbože zlomenú ruku tiež by si potrebovala pomoc. nemôžeš byť veselá a spokojná mama keď si vyčerpaná až na dno svojich síl. darmo sa hovorí, že nervózna mama=nervózne dieťa, ale aká máš byť pri takomto dieťati?
bude aj dobre, aj keď sa ti to isto zdá ako nedosiahnuteľná budúcnosť. už po prvom vyspatí viac ako 3 hodiny ucítiš zmenu.mňa stále budí tak 2x za noc:(
držím palce.
@borkavan chodila som s ním k jednej skvelej detskej psychologičke. Veľa mi poradila a pomohla. Hlavne ma naučila prijať moje uplakané a zlostné dieťa také aké je a neporovnávať ho. Stále potrebuje veľa trpezlivého a chápavého prístupu. Vždy mám cez deň vyčlenený čas len pre neho a na naše spoločné aktivity. Potrebuje na mať aspiň chvíľu len pre seba. Dbám na dodržiavanie režímu. Vždy v rovnakom čase obeduje, spáva ... Dbám na množstvo podnetov (návštevy, zážitky...) cez deň. Nesmie byť preťažovaný lebo sa tá jeho plačlivosť vždy zhoršovala a tým aj spanok. Platí to do dnes. Večer máme vždy rovnaký. Večera, sprcha, zuby a šup do postele. Tam s ním ležím pár minút. Hovorí mi čo zažil cez deň, vysvetľujem mu ak urobil niečo zlé napr.v škôlke. Vždy mu pri tom hladkám čelo. To ho vždy upokojilo. Keď odchádzam z izby poviem mu že ho ľúbim a budem vedľa v izbe keby niečo potreboval. Čo sa týka elektroniky tak všetko komplet vypnuté vždy na noc. Už to chce snáď len čas a trpezlivosť.
@cikobela ahoj iba ti napisem ze moje dieta nespalo ako tvoje, az do 19 mesiacov potom som sa raz ozrala, nedaja mu v noci jest, kojit, bola som opita po 3 rokoch a chcela som ho nechat tolko krat vyplakat, prestat kojit ale nedokazala som to. Az vtedy, ked som ho nemohla nakojit, tak som ho nechala plakat, nedala som mu ine mliecko v noci, lebo sa mi nechcelo a nezobrala som ho na ruky lebo som nevladala. plakal dlho a potom v noci este dva razy kratsie a kratsie, na dalsi den plakal uz iba 10 min a na dalsi den prespal celu noc bez zobudenia. Len tolko ti k tomu poviem. PO dlhej dobe som sa vyspala. A nenaucila ho na nic ine ale na to ze si lazkame a spinkame.
Súcitim s tebou.Viem čo to je,aj keď ja som až taký extrém nezažila.Som 5 rokov doma a obe moje dievčatá mi dali a ešte dávajú riadne zabrať.Pri staršej som skúsila všetko,nakoniec sme ju v 10 mesiacoch presťahovali k nám do postele a to sme už nespali všetci.Ale bolo to znesitelnejšie a hádam aj susedia si vydýchli,lebo nočný rev je počuť aj o niekoľko poschodí.V 2 rokoch sa nejak znormalizovala a začala spať celú noc.O rok nato prišla na svet druhá a zas to isté.Manžel sa musel odsťahovať so staršou do detskej a my si kraľujeme v manželskej posteli.Skúsila som ju naučiť spať v postieľke,ale pol hodiny nepretržitého revu pred každým spánkom si v byte dovoliť nemôžme.V Anglicku by na nás poslali sociálku.Tak som ju teda prestala trápiť,neviem ju odstaviť,takže 20 mesačná si ma vyciciava aj 10 x za deň,na uspávanku ju nakojím a potom si pobehuje okolo postele aj pol hodinku,kým si ku mne ľahne.A konečne neplače.V noci sa síce budí každé 2 hodiny,ale pekne ju utíším,pohladím a upokojí sa.
Každé dieťa je individuálne,čo platí na 10 detí nemusí práve na to jedno,takže dobre sa mudruje mamičkám,ktoré uložia dieťa o pol ôsmej do postieľky,vyložia nohy a zapnú telku.Ticho závidím.
Prajem Ti pevné nervy,ak nič nezaberie trošku ešte vydrž,čas ide tak rýchlo,že si onedlho ani nespomenieš,že ste mali také problémy.
@krupidlo v poslednom prispevku si sa predviedla v plnej parade. Jednym slovkom som nikoho neurazila, takze neviem o akych urazkach pises, nevies zniest, ze niekto ma iny nazor a da ho najavo? Expresivne vyrazy a prejavy pouzivas ty. Ja si na fore mozem pisat svoje nazory kolko chcem a ak sa s niekym nestotoznujem napisem to tiez. Ak mas problem diskutovat tak nevstupuj do debat. A k metode kontrolovaneho placu napisem este jedno, dieta pri nej place.
@kondaska1 😁😁 som s tvojim názorom ok 😉
Studuj studuj, vidim ze profesor google je uteba rozumom, dost slaby zdroj ale pre niektorych iste staci. Kludne ti mozem dat za pravdu, lebo vidim ze ti to je treba. Ale som radaze ta startujem správnym smerom daco si citas, i ked na tejto urovni.
Len tak dalej
Cicikujte do puberty ori zaspavani, budes in 😉 to si si dala naozaj vela namahy na naucenie dietata na spanie 😀😀😀
Pekny dnik
P. S: komentuj ludom co ta o to prosia
Bohuzial ani trosku argumentacne si neobstala a preto sa zamyslam co je toto za potreba co ta vedie pustat sa do neziadaneho rozhovoru v teme o ktorej si zakazdym dokazala ze nwvies ale ani zhola nic.
Mala si pravdu s tym casom. To mas u mna plus bod. Verim ze ked, sa tym zacnes riadit a svoj cas venujes do hladania tej spravnej cesty a nie do komentovania tak sa ti trosku otvoria ocka. Zbohom 🙂
Viac ma prosím neobtazuj a neoznacuj ma. Ak si taka neskutocne mudra za aku sa mas, snad na druhy den od pisania mojho komentu by ti uz mohla dojst veta ze ma podobne typy co sa nudia a vsetko komentuju unavuju..

@kondaska1 Pohladkáš ho, dáš mu cumlík a bude spať dalej. Prinajhoršom mu dáš mlieko do flaše, nie je to také ťažké zase. Možno ťa prekvapí a bude pekne spať. Treba sa odhodlať. 😉