Nespavé 6 týždňové bábätko

nufka123
3. dec 2015

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu. Mam doma nespave 6 tyzdnove babatko, no jeho spanie sa cim je starsi, tym zhorsuje. Od narodenia spinka so schovanymi ruckami v zavinovacke, nakolko v spanku nekontrolovane rozhadzuje ruckami, ktore ho budia, skrabe si nimi tvaricku. Ked je zviazany, je zaroven aj pokojnejsi a vydrzi dlhsie spinkat. Uspavame ho len na rukach, alebo skakanim na fitlopte. Zacina to byt problem, nakolko nam rastie, chvalabohu 🙂, a zachvilu sa nezmesti ani do zavinovacky, ani udrzat ho na rukach dlhsiu dobu nie je take jednoduche. Mate nejake tipy ako to zmenit? Absolutne nefunguju ritualy, pomojkat, zaspievat a nechat sameho spinkat v postielke. Strasne place, je neutisitelny, nepomaha aj ked sa xkrat vratim, utisim a opat ho necham sameho. Nechce cumel, skusali sme pustat biely sum, poriadne nakojit, Karpovu zavinovacku...nepomaha...zaspi len na rukach alebo prse. Posledny tyzden striehne ci je stale na rukach alebo nie je. Pri polozeni do postielky, okamzite otvori oci a zacina plac. Co je najhorsie, skracuju sa mu denne spanky na 15 -30 minutove intervaly. T.j. spi 15 minut a hned je hore, place. Nalseduje hojdanie na rukach a tak stale dookola. V noci spi relativne dobre. Dakujem moc za rady.

juhseverzapad
3. dec 2015

Ahoj, skús ho dať do kočára a tak uspať, len ho nehontrlaj, iba voziť. Najlepšie by bolo vonku. Na balkóne,či dvore. Môžu mu totiž vadiť vykúrené miestnosti. Mne tak dcéra spávala, keď bolo vonku aj mínus 5 a nižšie, prišli sme dnu a bola hore.

juliette173
3. dec 2015

@nufka123 Je to este male babatko. Potrebuje ta citit, byt pri tebe, vonat ta, pritulit sa k tebe 🙂 Treba vydrzat, ono sa to zlepsi. Mas narocnejsie dieta, ktore ta potrebuje mat pri sebe. Akokolvek sa budes snazit to zmenit, inak ako placom to nepojde... Skuste sa nosit (satka, ergonosic), uzivajte si jeden druheho. Toto je velmi kratke obdobie, ani sa nenazdas a bude chodit. Drzim palce 🙂

nufka123
autor
3. dec 2015

Ahoj, mas pravdu, kocar nam zacal trochu fungovat. No tiez si nan potreboval zvyknut. No dokaze v nom spat iba na prechadzke, presne ak hovoris, ked prideme domov a pohyb ustane, je hore. Ja by som ho potrebovala uspat aj doma, nech mozem aspon riad umyt a obed zjest 😠 ...no doma v nom lezat nechce 😠

lubi40
3. dec 2015

Je to este maly drobcek, bude to lepsie. Siesty tyzden je z hladiska plakania najhorsi. Babatkam sa zostruju zmysly, su napatejsie, nekludne, mozu mat problem s bruskom... Do 12 tyzdna by sa to malo vyrazne zlepsit. Treba vydrzat. Moj bol tiez taky narocny, ze kym som ho nemala na rukach, tak plakal. Postupne pochopil, ze nemusi byt na rukach, aby bol v bezpeci, stacilo, ze ma videl, potom, ze ma pocul a tak sa to postupne zlepsovalo. Inak ta rada ohladom kocika je fakt super, to pomahalo aj u nas. V kociku potom spal aj 5 hodin. Ja som v zime nedavala overal ale asi 3 deky-lebo v kociku zaspal a ked sme sa vratili domov,len som ho odokryla (keby som ho davala von z overalu, tak sa zobudi) a spinkal dalej.
Drzim palce, ale urcite sa to zlepsi. Inak moj lekar vzdy hovori: "Nakoniec kazde dieta zaspi" 🙂

zuzik307
3. dec 2015

@nufka123 ocakavat od 6-tyzdnoveho babatka, ze zaspi samo, pripadne ma vytvorene nejake ritualy je smiesne 😉 potrebuje pri sebe citit Teba- mamu, nik iny prenho momentalne neexistuje 🙂 my sme presli roznymi uspavacimi procedurami, stale som to prisposobovala malej...nosenie, spievanie, hojdanie, na prsniku /toto bol najlepsi a najrychlejsi sposob a ostali sme pri nom chvalabohu najdlhsie/...nenechavaj ho plakat, neodchadzaj od neho...

juhseverzapad
3. dec 2015

Tak skús toto : daj na podlahu deku,na to perinku a celé oblož poduškami. Na chvíľu si k nemu lahni, chyť za bruško a kolíš zo strany na stranu.

luba41
3. dec 2015

šatka, nosič a mať stále pri sebe..a je po probleme...bude spokojný, pospinká si, Ti nebudeš unavená z neho..a aj dojčiť sa dá "za jazdy"..aj von na vychádzky, aj nejaké práce v domácnosti s tým zvládneš..

juhseverzapad
3. dec 2015

@luba41 A zabudla si povedať,že príde o kríže.

luba41
3. dec 2015

@juhseverzapad a z akého dôvodu by mala prísť o kríže? 😕

juhseverzapad
3. dec 2015

Nosiť stále dieťa ako malého cecka? Veď si potrebuje porobiť a v prvom rade, keď dieťa spí, tak oddýchnuť. Nehovorím o tom,že to dieťa si na to zvykne a zrazu nebude nosiť 5kg, ale 15.

hoogy
3. dec 2015

sam ti asi nezaspi je to proste taky typ dietata. moj syn bol taky. od malinka len na rukach bol schopny zaspat. potom ked mal 10m seklo a odmietal byt na rukach a zacal zaspavat sam v postielke. mozes to vyriesit satkou. ked ti tam zaspi vies si aj nieco porobit kedze ruky mas volne. na jeden spanok ho mozes brat von do kocika(ked ti tam chce byt, syn vrestal aj v kociku) cerstvy vzduch ho aj unavy. niektore deti jednoducho nevedia spat same.
ja mam aj dcerku a pri tej som bola v soku lebo ta uz v nemocnici zaspavala sama 😀

luba41
3. dec 2015

@juhseverzapad aaa? ved to dieťa potrebuje, nosiť a byť pri mamke...nie aby ho niekde odkladala..presne to jej to dieťa hovorí.. a čo má tak matka malého dieťaťa na práci?..v prvom rade sa starať o dieťa a naplnať jeho potreby..a 15 kg bude mať tak v 3 rokoch..a inak matky nosia aj 3 ročné detičky..

juhseverzapad
3. dec 2015

@luba41 Takže : nieje len dieťa, matka si MUSÍ oddýchnuť, keď bude unavená asi ťažko sa bude môcť naplno venovať dieťaťu, domácnosti a chlapovi (to je totiž druhé decko) Nosenie 3 ročného decka na rukách, ktoré má nohy a vie ich používať, považujem za choré. Pomojkať áno,ale nosiť? Dobrý vtip. Možno tak po hodinovej túre v lese.

8291
3. dec 2015

@juhseverzapad úplný súhlas.s tým nosenim to naozaj netreba preháňať.celý den v šatke,neverim ze je to pre to bábo dobre,kamoška to tak praktizovala a malý ma teraz 14 mesiacov a zaspáva stále na rukách.moja malá tiež asi v 6 týždňoch vyzadovala nosenie a zaspavanie na rukách.odišli mi zápästie,a tým ze mam problémy s chrbticou tá takmer tiež.šatku som nechcela.tak sme sa začali učiť zaspavat v posteli a v postielke.bolo plaču,hystérie,trvalo to asi 10 dni a ako troj mesačná uz bez problémov zaspávala v postielke.ale každé dieťatko je iné.teraz má 16,5mes.a poobede spinkava v posteli jej izbičke,absolútne s tým nemá problém a večer si s flaškou čaju odcupká do postieľky v spálni.A vôbec nie je o to menej milovaná ze nebola nosená a mojkaná.ani nemá žiadne psychicke nasledky z toho že sme ju ako babo nutili zaspávat v postielke.A nieje tavesena ani na mne ani mužovi.Vydrži s kýmkoľvek len nech ma program.samozrejme pomrnči ked nas nevidí ale to fakt len chvílu,žiadne hysaky za rodičmi.Ale naozaj každé dieťatko je iné.ale my sme si ju naucili na ruky len keď sa prebalovalo,krmilo,kupalo,sem tam sme sa pomojkali a dole z rúk,ale boli to potoky slz,len o to ľahšie bolo ďalšie obdobie.

luba41
3. dec 2015

@juhseverzapad tak niektorá nosí a vyhovuje tým svojmu dieťaťu a niektorá nechá dieťa len tak ležať, prípadne vyplakať..každá robí tak ako si myslí,že je správne..

juhseverzapad
3. dec 2015

@8291 Presne tak, ja mám tri deti a ani jedno nebolo nosené.

luba41
3. dec 2015

@juhseverzapad ja má tri deti a nosila som som ich..

juhseverzapad
3. dec 2015

@luba41 Ty máš iba jedno,že?

juhseverzapad
3. dec 2015

@luba41 Tak klobúk dole. Nech ti zdravie slúži.

luba41
3. dec 2015
majulino
3. dec 2015

@nufka123 ja som svojho takto zaviazovala do 7 mesiaca ale iba rucky to ze mu trcali nozky mi bolo jedno on uz ked chcel ist spat sam si daval rucky pozdlz tela ale on zaspaval poleziacky na posteli popripade hlavicku som mala na rukach anohy mal namne ked som sedela

mmmj
3. dec 2015

u mna je nosic (alebo satka) najlepsia vec, ktoru som kvoli detom kupila. Ako hovoria mamicky, bez Manduky jak bez ruky 🙂 Myslim, ze by sa ulavilo mamicke aj babatku. Pre babatko je jej blizkost najdolezitejsia na svete.

exupery
3. dec 2015

@nufka123 nas druhorodeny bol tiez tazky oriesok,spanky od narodenia daval max.45minut a uspavali sme ho vseti dalsich 45minut,bolo to ciste psycho....ale prezili sme,je to kolobeh ak sa dieta nyvyspi je mrzute a placlive,ty nervozna,nevyspata...ja som mala nosic,ked som potrebovala nieco porobit bol v nosici,ked nie vo vybracnom lehatku,cez den sa dalo ale vecerne uspavanie bol horor...hodinovy plac,kolisanie,hojdanie,...nakoniec zabralo celkom dietatko si polozis v sede na kolena,rukami oblapis telicko od hlavy az k trupu a kyvej ako ked tykaju hodiny,momotonny pohyb,rychly...niekde som to v tom case citala,ze dieta to nejak uhojda,a na mojho to zaberalo...