Nespavosť trojročného chlapca

gingi
25. júl 2021

Môj syn už viac ako 3 týždne odmieta spať. Cez deň (a to predtým už cez deň nespaval) aj na noc. Začalo to odchodom na dovolenku k rodine, kam sme cestovali v noci. Okolo polnoci sa zobudil a už nezaspal. Dorazili sme do cieľa a všetci išli spať no on odmietal a horko-ťažko zaspal o 4:00. Celý čas mal nabúraný bežný režim. Cez deň nám takmer každý deň zaspal pri ceste autom a večer chodil spať veľmi neskoro aj to z odporom a neustálym opakovaním, že sa mu spať nechce. Od rodiny sme ešte cestovali na 2 dni na pobyt. Tam zaspával akoby z donútenia s plačom a mrnkal až kým nezaspal. Najhoršie však prišlo až doma... Už ho nevieme ani dostať do postele, nechce si ľahnúť, stále rozpráva a keď sa s ním nerozprávam ja, tak začne kričať, aby som mu odpovedala. A takto dookola. Už sme ho aj nechali nech je hore dokedy chce, tak sa motal ako mátoha po dome, zakopával, a v obývačke sedel na zemi a padala mu hlava, nevedel už ani artikulovať a aj tak ešte pýtal, že je smädný. Jediné ako zaspí je v aute. Tak ho vozime už týždeň na spánok v aute... Aj tak ešte mu to trvá pol hodiny kým zaspí a pritom už doma mi hlava padá. Už sme to konzultovali s Dr. Predpísala mu Diazepam, z ktorého večer vôbec nezaspal, skôr bol ešte viac rozrušený a ráno bol po zobudení ešte hodinu mimo. Konzultovali sme to z neurologom, ten odporučil antihistaminika (Dithiaden).... Dostáva dvojnásobnú dávku pred spaním a aj tak nevie zaspať. Už sme úplne zúfalí. A to nehovorím o tom, že keď sa náhodou preberie nad ránom o 4 alebo 5, tak ešte ani oči neotvorí a už tvrdí, že spať nebude a deň začína. Keby to bolo tým, že mu tak málo spánku stačí, tak my by sme to prežili. Ale on je cez deň unavený, vidno, že mu to tak nemysli ako bežne, nekomunikuje, je podráždený, robí naprieky. Má má nikto podobnú skúsenosť? Ak áno, čo vám pomohlo? Môže to byť žiarlivosť na mladšieho brata?

desore
25. júl 2021

@gingi Tymto si prejdu skoro vsetci rodicia. Moje deti do styroch rokov robili podobne hokusy pokusy, ale urcite by som dietatu nedavala spominane lieky. Jedine, co potrebuje, je rezim. Ziadne sacharidove jedla, sladke napoje po 16:00. Pohyb, pohyb, pohyb.
Kolko vlastne spi za cely den?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adara777
26. júl 2021

Toto prežívame teraz aj my...no môj syn má epilepsiu a dmo. Všetky lieky na spanie nezaberajú aj tie ako Stilnox od psychiatricky, skôr majú presne opačný efekt ako u vás. Že vraj niektori reagujú na Diazepam opačne. Nemá synček neurologické ochorenie? Autisticke črty?
Toto bude na neurológa, treba sa s ním radiť ako ďalej.

ivik111
26. júl 2021

@gingi možno to bolo zmenou prostredia,niektoré deti reagujú citlivejšie....take lieky pre malé dieťa určite nie(môj názor)....aj môj prestal teraz cez letné prázdniny cez deň spávať,tiež si ťažko zvykáme,lebo mu to chýba,je unavený,nervózny,ale čo mám robiť?a tom,že vstáva dieťa o 5 .ráno by som mohla napísať knihu....keď už idete do postele,nedovoľte mu už vstávať,aj môj tak vymýšľa po celom dni,ale to už z únavy nevie čo by robil.dajte mu čas a hlavne kľud a pohoda😊

deti95060810
26. júl 2021

daj Dospinox - nám poradila lekárka
kúpiš v lekárni

pleja
26. júl 2021

Ja by som to ešte liekmi neriešila, nanajvýš nejakými voľne dostupnými bylinkovými prípravkami. Zdá sa, že je skôr rozrušený (predráždený) zo zmeny prostredia. Ja by som ho nenechala dôjsť do úplnej únavy - potom je už dieťa predráždené a nevie zaspať. Ja by som najprv vyskúšala režim - ísť spať o tom istom čase (ani príliš skoro o 19, ani príliš neskoro o 22 00 - niekde medzi 8 a 9 večer), hodinu až dve predtým kľudný režim, čítanie a pozeranie obrázkov v posteli, rozprávanie, kľudná hra s autíčkom). Aj cez deň aspoň prvé dni kľudnejší režim. Zatiahnuté závesy. Zaspávať s ním (pomáha kľudnejšie dýchanie rodiča, vyzivovanie, hmkanie nejakej kľudnej melódie). Dobre sa spí po teplom mlieku s medom ale pozor na zuby, alebo po medovke. A vydržať. Mrnká kopec detí keď majú ísť spať..to je úlohou rodiča prekonať to pretože spánok je pre deti nenahraditeľný. Spánok cez deň - ak ešte potrebuje spať, trocha by som ho obmedzila - napr. na 1,5-2 hodiny (ak spí dlhšie).

adara777
26. júl 2021

Mňa ešte napadlo,keďže to poznám. Či nezažil nejaky pre neho nepríjemný zážitok? Dlhodobá nespavosť povedie k ešte väčšej nespavosti, až k zmene nálad, môže mať aj halucinácie.
Preto by ho trebalo uspať, nech si telo a mozog oddýchne. A či to skúsite prírodnou cestou alebo pomocou lekárov, je na vás.
Ale určite to nie je normálne, keď sa to ťahá tak dlho...

fiafia
26. júl 2021

@gingi určite by som trvala na ďalších vyšetreniach. Pre deti sú typické zmeny režimu ale toto je extrém. Moja nespavala určite obdobie od cca 1 do cca 4-5 rána a bolo to na nej riadne vidno. Bola mrzuta, všetko ju hnevalo, nechutilo jej jesť. V Tom čase mi poradili prírodné produkty na spanie ,názov si bohužiaľ nepamätám. Neboli sme nútení ich použiť, našťastie to odoznelo. V tomto prípade by som radšej podala niečo na spanie aby to neviedlo k ďalším zdravotným problemom

luccija
26. júl 2021

@gingi ked sa vyspal na výlete v aute cez deň jasné, že nechcel v noci spať.Nabural sa mu celý režim teplo...nové vnemy, zážitky.Nevozila by som ho v aute.Liek by som mu dala potrebujete ho trocha ukľudniť asi je citlivý na zmeny, zážitky.a pevný režim cez deň ho veľa unaviť.

gingi
autor
27. júl 2021

@elizabet173 Týmto všetkým sme si už prešli. Zaspáva odjakživa so mnou. Od určitej doby konečne toleruje aj zaspavanie s tatom. Mali sme rituál, ale nie je možné na to nabehnúť naspäť. Večera, sprcha, pyžamo, zuby, rozprávka, uspavaka a držanie za ruku. Po rozprávku to funguje a potom začne peklo. Nechcem spať, nie som unavený, chcem ísť na balkón atď. Keď poviem nie, okamžite odporuje, rozkazuje, plače. Potom sa nedá ukludniť. Neudržím ho po leziacky ani kazajkou. Keď mu poviem, že budem ticho a nebudem sa s ním rozprávať, že si musí už ľahnúť kričí a rozkazuje aby som mu odpovedala, normálne sa trasie akoby od strachu, keď neposluchnem. Nakoniec posluchne, ale vydrží v kľude jedine v náručí... Je ticho 5 minút, vyzerá že zaspáva a zrazu mi povie, že on nie je unavený a nudí sa a chce ísť za tatom atď. A toto sa opakuje až kým ho nevezmeme do auta alebo neodkvecne po čase takto na rukách.

gingi
autor
27. júl 2021

@adara777 zatiaľ nevieme o žiadnom ochorení, ale aj ja sa toho už obávam... Avšak syn je veľmi múdry na svoj vek. Je také netypické dieťa. Nebavia ho bežné detské hry a hračky. Má neskutočnú slovnú zásobu. On sa s nami nebaví o hračkách pri obede, ale napr. o tom aký je rozdiel medzi polotucnym a plnotucnym mliekom.

gingi
autor
27. júl 2021

@ivik111 to, že vstáva občas o 3, 4, 5 sa dá vydržať samozrejme... Ale ak je dieťa čulé a v pohode. Na ňom je vidno, že je unavený, bledý, kruhy pod očami. V extrémnych prípadoch prestane normálne komunikovať, chce byť len so mnou, dokonca som na ňom pozorovala akoby zabúdanie... Čo teda u neho nie je normálne.Snažíme sa v kľude a pohode... Ale už to trvá dlho, občas už dôjdu nervy a kričíme.

ankare
27. júl 2021

Držím palce!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccy89
27. júl 2021

A nechce zaspat ani inde? My sme mali obdobie, ze ani za svet do spalne. Chcel byt v obyvacke. Tak som ho uspala tam pri zaznutom svetle a telke. Po mesiaci dvoch zase len vo svojej posteli🤷‍♀️ Ja by som tie lieky dala lahla si s nim kam chce on, aj k hrackam na zem a pozerali by sme rozpravku alebo nejake videa podla toho co ma rad. Proste nech nema pocit, ze teraz musi spat. A hovorit mu monotonnym hlasom nieco. Drzim palce, aby z toho nebola diagnoza. Myslim, ze ked zaspi 2-3x bez placu, tak uz z toho nebude mat strach

luccy89
27. júl 2021

Vies hlavne nech neciti ten stres z teba. Akoze uz to neriesis. My mame teraz taky volny rezim, o 20,00 skace na trampoline a 20,30 je okupany v posteli. U nas nefungovalo 2hod pred spankom kludna hra pri tlmenom svetle😃.

tulipanicek
27. júl 2021

@gingi Skús sa pridať na FB do skupiny Lepší spánok bábätiek. Tam možno niekto poradí

gingi
autor
27. júl 2021

@elizabet173 Aj dnes sme na to išli presne tak ako píšeš. Nepovoliť a s kľudom. Spievanie, hľadanie, kľudný hlas. Boli sme s ním obaja. Nepomáha nič... Po hodine som to vzdala a nechala som ho robiť, čo chce. Lebo už mi ho bolo ľúto... Ľahol si v detskej na zem na brucho a nič nerobil. Hlava mu samozrejme padala. Manžel ho nakoniec vzal do auta a o 15 minút bol doma so spiacim dieťaťom. Aj ja si vravím občas, že to robí naschvál a je pravda, že aj cez deň rozkazuje... Ale ani náhodou mu nevyhovieme, keď si dupne... Aj za cenu hysáku ma teda ani náhodou nezlomí... Len on je taký Monk trochu. Niečo si vymyslí, čo sa musí urobiť a keď sa to nespraví, nemôže sa spraviť niečo ďalšie. Napr mu kážem už vypnúť rozprávku... Neposluchne ani na tretíkrát... Vypnem ja a idem urobiť to na čom sme sa dohodli... Začne kričač, že on to chcel vypnúť... Ak mu to znovu zapnem a on vypne, je kľud... Ak nposluchnem a idem si po svojom, tak mám zarobené na polhodinový rev. Stále opakuje, že to chcel vypnúť on a snaží sa ma dostať naspäť do izby a urobiť čo chcel. A nie je schopný začať novú činnosť.

gingi
autor
27. júl 2021

@luccy89 Je úplne jedno, kde by sme ho chceli uspať. Nezaspí nikde. Jediné, čo prijal je to auto... Aj to ide s tým, že čo bude robiť, keď sa vrátia s mužom. A stále opakuje, že bude hore do rána. Už niekoľko dní mu vôbec nehovoríme nič o únave a spánku a ze pôjdeme spať... Nepomáha.

taga
27. júl 2021

@gingi z mojho pohladu - tvoj syn sa boji, zlakol sa niecoho, nejkaej rozpravky, bud co ste citali pred spanim alebo co videl cez den v telke. Na tvojom mieste by som uuuuplne zrusila telku /mobil / tablet (alebo na com pozera) cez den, aj čítanie rozprávkok v posteli. Sama pises, ze po rozpravku je ok a potom to zacne. Okolo 8- pol 9 by som s nim lahla do postele, a po tme sa uz len rozpravala, spievala.. a cez den skus robit nejake ustupky, nemusi byt stale ani po tvojom - potom sa necuduj, ze aj on je panovacny v nevhodnej chvili, ked nikdy nezazil na vlastnej kozi ze ty ustupis. A vela pohybu vonku..

gingi
autor
27. júl 2021

@taga Veľmi rada by som vylúčila tie rozprávky, ale nejde to. Mám mladšieho syna (9 mesiacov) , ktorý zaspí len v tichu, kľude... Zrovna má také obdobie, že ani vonku nevie zaspať, lebo ho všetko ruší, zaujíma... Čiže starší si zatiaľ pozrie 1-2 rozprávky. A teda ani večer s ním neviem byť úplne podľa mojich predstáv. Keď bolo ešte všetko v poriadku, tak som ho raz uspala ja, druhýkrát muž a občas aj pri rozprávke zaspal, kým som sa vrátila od mladšieho. Neviem prísť na nič čoho by sa mohol báť... A rozprávky pozerá len na jojkovi... Také kľudné. Ak sa niečoho bojí, hneď hlási, že to mám prepnúť.
A samozrejme, že nie je vždy po mojom. Snažím sa aby to bolo tak 50:50. Myslella som to tak, že keď odomňa chce niečo čo ozaj nemá hlavu a pätu, tak ho neposluchnem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taga
28. júl 2021

@gingi rozumiem, tiez som tak mala 2 malych chlapcov a uspavat ich spolu bol hrozny boj.
Ale vies co, skus niekedy, aj ked od teba chce podla teba uuuuplny nezmysel, skus nu vyhoviet (pokial to teda nie je nic zivot ohrozujuce alebo tak)
Ked pises, ze ma mladšieho surodenca, moze byt faktorom aj to, ze nechce spat, lebo chce byt s tebou. Moj starsi tak zacal vynechavat denny spanok, lebo ked mladsi zaspal, konecne ma mal len pre seba.. porozmyslaj, ci to nemoze byt aj nieco take.. skus si na neho najst cas osamote, viem, je to tazke, ale mozno mu to pomoze.

ivik111
28. júl 2021

@gingi verím ti,že to máte veľmi náročné,až teraz som čítala,že máte ešte bábo....viem,o čom hovoríš,môj odkedy vynechal denný spánok je z neho uzlík nervov(aj predtým bol ale teraz už extrém....)unavený,oči ako angorský králik,naprieky robí,nevie už čo so sebou....so spánkom bojujeme od narodenia tak si vieš predstaviť,v akom štádiu som už aj ja🤦🤦🤦

gingi
autor
28. júl 2021

@ivik111 my bojujeme so zaspávaním v podstate od narodenia. Čisto nosený bol do 9 mesiacov, lebo kočík natoleroval a do roka a pol zaspával výhradne v kombinácii nosič +fitlopta+ prsník a ešte aj tak to drvalo dlllho... A nech mi nikto nevraví, že som si ho naučila. Druhý syn je úplne iný. Kočík má najradšej na spanie a bez problémov zaspáva behom 5 minút, pokiaľ nie je chorý alebo zuby. Ale už sme mali pekný režim s tým starším. Úplne ťa chápem čo prežívaš aj ty. Asi to máme veľmi podobné. Len teda u nás aktuálne ešte horšie 😅

gingi
autor
28. júl 2021

@taga snažím sa robiť presne, čo píšeš... Aj mu vyhovieť v hlúpostiach... Len občas ma rozum nepustí.
Aj to mi tiež napadlo, že to môže robiť kvôli bratovi. Ozaj neviem...
Snažím sa mu intenzívne venovať, keď mladší spí. Aj ocino mladšieho postráži a vyjdeme si na výlet na bicykli sami alebo do mesta atď. Muž robí poobede, čiže doobeda sme väčšinou na nich dvaja.. Ale nedá sa to stále. Aj domácnosť musí ako tak fungovať. On bol veľmi náročné dieťa od narodenia. Stále sa mu bolo treba venovať. Nezahral sa 5 minút sám. Neustále chcel byť na rukách. Hračky ho nezaujímali vôbec... Vekom sa to zlepšovalo, ale stále je ten typ, že mu treba neustále vymýšľať program. A do toho brat, tak aj chápem že občas vymýšľa... Ale s tým zaspávaním mi to nejako nejde stále dohromady s ničím.

kikk
28. júl 2021

Mila maminka, skus si kliknut na stranku prosimspinkej.cz alebo sk...pripadne sa obratit na spankovu poradkynu Lenku Medvecovu Tinkovu. Zarucene poradi a nejde o ziadnu vyplakavaciu metodu, ako by si nasla na stranke Lepsi spanok babatiek (virm, co pisem, absolvovala som totiz u nich spankove poradenstvo, ktore mi zruinovala nadlho vztah s dcerou). Drzim palce a zelam vela, vela trpezlivosti a lasky❣😘

gingi
autor
28. júl 2021

@kikk ďakujem, pozriem 😉

ivik111
29. júl 2021

@gingi máme skoro rovnakých chlapcov,čo sa týka náročnosti😉knihu-Prosim spinkaj-mám prečítanú,je veľmi pekne napísaná...ale vyriešiť náš problém mi to nepomohlo,iba zmieriť sa s tým ,ako to so synovým spaním/nespaním dodnes vyzerá🤷🤷drž sa...🙏

gingi
autor
29. júl 2021

@ivik111 ďakujem. Už som psychicky mimo za posledné dni.