icon

Nočné pozeranie televízora dvojročným synčekom

simonkovamamina
19. sep 2015

Ahojte.. chcela by som sa spýtať a poradiť..máte niekto skúsenosť s tým, čím prechádzame teraz my? trvá to už vyše pol roka, skúsila som všeličo, ale stále sme na tom rovnako.. môj dvojročný Šimonko sa zobudí v noci cca od jednej do tretej a nasleduje to, že pozeráme televízor 3-4 hodiny a potom zaspí a niekedy už ostaneme hore..večer ide spať o pol deviatej, je stále ešte kojený,spí do tej 1-2-3tej, vyciká sa, lebo už sme bez plienky a potom sa posadí ako za bieleho dňa a ide sa pozerať Jim-Jam takmer do bieleho rána..skúšala som všetko možné..skryla som ovládače, nedovolila som zapnúť telku, nevšímala som si plač s domnienkou že zaspí, tvrdila som že je telka pokazená, "vyhrážala " sa doktorkou s injekciou, smetiarmi..nič nepomáha..ked mu tú telku nepustím tak reve, kričí tak strašne silno, že nakoniec musím povoliť, lebo by zobudil celý činžiak..lebo aj to som skúšala, ale neprestal plakať a kričať ani po pol hodine.. Volala som s detskou lekárkou, ta mi odporuččila Sedaliu - na prrodnej báze, to nezabralo, potom mi povedala aby sme skúsili Novo-passit, to som ešte neskúsila,ale je to toho istého charakteru ako sedalia..poraďte mi čo by som ešte mohla skúsiť.. dakujem pekne za každú radu-názor..

Strana
z4
rienok
20. okt 2015

@simonkovamamina no neviem ci poradim, ale je dokazane ze modre alebo biele svetlo znizuju kvalitu spanku a mozu sposobovat aj problemy so zaspavanim a spanim. Kedze je zjavne zavisly naTV (3-4 hodiny je vela aj na dospeleho 😝 ) tak by som televizor naozaj zrusila tym najradikalnejsim sposobom - prec z domu. vecer pred spanim citat rozpravku, ked sa zobudi nieco mu sepkat. ak nepomoze tak laskavo vysvetlovat ze TV nie je a ze plac naozaj nepomoze...dolezite je vydrzat a neustupit (ak sa teda TV nechcete zbavit). Bez takeho to razantneho pristupu situaciu nevyriesite. Co by som na druhej strane naozaj nerobila, pokial nema zistenu nejaku neurologicku poruchu, lieky takemu drobcekovi vobec.... drzim palce nech to co najskor zvladnete. P.S. ja mam doma zavislaka na spievankove- ma dovolene si pustit 1 DVD a potom nekompromisne vypinam aj ked reve na cely dom a hadam aj ulicu. Ale dolezite je, ze ja ju vopred upozornim ze bude len toto 1...

sardinka335
20. okt 2015

@simonkovamamina prepáč ale čo si čakala?
tvoje dieťa sa v noci zoberie a ide na 3 hodiny pozerat televizor a ty tam bezradná pozeráš s ním miesto toho aby si ho šupla do postele a šmitec rev nerev...
Ked mu telku nepustíš tak reve - no bodaj by nereval ked vie ze rev rovna sa tvoj gombík ON a ty zapneš...plače a kričí aj pol hodinu - no lebo skuša kolko treba revať aby sa telka zapla. Dvojročne dieťa už veelmi dobre vie ako na rodičov - čo zabera. A krik zväčša zabera na 100% stačí plakať a bude ako ja chcem ved kto chce počuvať revy každý chce mať doma klud...ale nie on si s tebou nerobil čo chcel.. 🙂
To nie je o tom ze ludia nerobia chyby vo vychove, ja ich tiež robím...ale odsať podsať...dovoliť toto dieťaťu je chyba typu non plus ultra. Ale samozrejme nikdy nie je neskoro si to uvedomiť...opakujem kazdý robí chyby - aj ja.

ramzesa
20. okt 2015

heh... tak mne ked sa dieta v noci zobudi a vyzera, ze nechce spat dalej... nech... svetlo zhasnute, vsade tma, ticho.... ja spim dalej... zatial sa vzdy pridali ku mne 😅 ... kde ja mam energiu v noci s nimi este telku pozerat (inak... odkedy tu byvame, telku sme este nemali a to je uz par rokov 😅 )... drzim palce... hlavne nezapnut svetlo a TELKU 😅...

timea7
20. okt 2015

@ramzesa presne tak, to je predsa hlavná zásada, ako naučiť dieťa, že noc a deň je rozdiel - neprihovárať sa, maximálne šepkať, nezažíhať svetlo, pomojkať a spíme ďalej. Vidno, že máš štyri deti, skúsenosti a nemôžeš si dovoliť s jedným pozerať v noci tri hodiny telku a podobné sprostosti.

penn
20. okt 2015

@simonkovamamina

Baby, nie tak zhurta. Simonka celkom dobre si zniesla kritiku.

Ja chapem, ze asi ked prvykrat nemohol zaspat pustili. A potom uz sa nezastavili.

Ja napr. tiez rozmyslam, preco ma nasa dcera pri posteli pohar s vodou. No asi najprv zaspavala pri kojeni, potom s flasou a mozno ked bolo horuce leto sme jej dali napit. A teraz ked jej tam nedam pohar, tiez sa tvari, ze umre od smadu. A ano, ked bude vystrajat zobudi druheho syna a to zas budem vystrajat ja, ked nebudu vsetci v posteli. Pritom z tej vody do rana vobec nepije.

timea7
20. okt 2015

@penn ja teda nechápem, prečo pustili TV, keď nemohol zaspať. Asi som pribrzdená. Dá sa predsa dieťa zobrať k sebe, hladkať ho, šepkať mu, ale zapínať TV?! Pohár vody pri posteli tvojej dcére nijako v spánku neprekáža, ani jej ničím neškodí, porovnávaš neporovnateľné.

maria117
20. okt 2015

@timea7
@penn
@ramzesa
@sardinka335
@rienok
Dievcence,ste mile,ze sa snazite pomoct,ale uz je to neaktualne,autorka situaciu vyriesila, TV odniesla z izby, je to kdesi vyssie spomenute 😉

timea7
20. okt 2015

@maria117 my sme to zaregistrovali, ale môžeme diskutovať ďalej, či?

sardinka335
21. okt 2015

@penn to poznám...aj moja dcera potrebuje flašu s vodou pri posteli, po uložení koli tomu z postele vylieza...z tej flaše za noc neubudne ani kvapka. Ale tak to je ,,zlozvyk,, ktorý ma nič časovo nestoji, naplni flašu a ide spat takže mávnem rukou... 🙂

moni244
21. okt 2015

@penn co sa da pochopit na tom, ze ked dieta sa v noci zobudi, tak zapnem telku? A voda? Porovnavas neporovnatelne

jana_eyre
21. okt 2015

deti chcu vela veci, paci sa im vselico.. ale my sme dospeli sme tu na to, aby sme ich viedli a ukazovali im co je pre nich vhodne a co nie..

kazdy robi chyby a je fajn ak si ich rodic prizna a potom snazi odstranit.. nabuduce budes aspon vediet, ze ty si ta ktora synovi urcuje hranice a nic sa nestane ak mu povies nie.. aj ked sa bude chvilu hnevat, nebude to trvat vecne, len si treba pripominat, ze to je potrebne pre jeho dobro..

/moj starsi syn sa predchvilou hneval, ze som mu do jogurtu dala cucoriedky, ze on chce jahody.. a vies co? zjedol cucoriedky, lebo namna vyjednavanie neplati.. keby reval aj pol hodinu, tak nech je hladny 😉/

tykat
21. okt 2015

Len jedno ti napíšem...mne keby decko prestalo revať tak s ním kľudne aj telku pozerám.
Synovi nezaberalo nič ani tá telka, reval ako tur lebo chcel niečo čo nevedel povedať/vysvetliť/ prípadne nevedel čo chce... Ono to časom prejde, ponúkni mu čítanie knižky alebo mu rozprávaj rozprávku. Prípadne mu posuň čas večer keď ho ukladáš spať na neskôr.

Btw. telku by som zo spálne odniesla, plus na noc by som vypla káblovku, a vydržala aj rev...syn časom pochopí, že v noci telka nefunguje a ide len zrnenie. Čo sa týka susedov, malé deti proste plačú a v bytovke to je počuť, nič s tým neurobíš, nech kľudne zavolajú políciu (chcem vidieť ako policajti utíšia dieťa 😀 )

veverina
21. okt 2015

Fuha tak toto je silna kava...ja by som uplne dala televizor prec z bytu,dieta nemoze rodica manipulovat,jeho by ten plac po case a verim ze rychlo presiel. Deti potrebuju mat hranice,musia vediet ze nieco sa smie a nieco skratka nie a hotovo.Hovorim z vlasnej skusenosti,mam 3 deti a od malinkeho malicka maju svoj rezim,stanovujeme im s manzelom hranice a teraz vidim to ovocie,ako posluchaju,ucim ich samostatnosti,zodpovednosti...Netreba sa toho bat,take deti co sa im vsetko povoluje a rodic skace ako ono piska,su v skutocnosti neskor nestastne..a taky cas televizor,ten hnusny pozierac casu...my ako rodina pozerame televizor 3-4 hodiny tyzdenne-aj to som povedala vela..cas sa da vyuzit ovela lepsie...

zm79
21. okt 2015

@simonkovamamina necitala som diskusiu, iba prebehla par nazorov-rad. suhlasim s tym, ze detom by sa nemalo dovolit co chcu, ale som zasadne proti nazoru, ze rev-nerev, budes robit co ti poviem. nejaky dovod na to, ze je v noci hore, urcite je. Riesit to liekami podla mna nie je spravne (na akej baze su, je jedno). urcite to prejde, ale dovtedy by som skusila pustit mu napr. duckTv. ano, aj my sme to parkrat absolvovali v noci, a ten program by uspal aj cele kralovstvo 😉)) a asi by som tam nesedela s nim, ale pustila, povedala, ze toto ide a ja idem do postele. ked budes unaveny, pridi, budem rada. mozno to zaberie. teda, ak si to este neskusala, lebo tusim si pisala uz vsetko 😉)
podla mna by si sa nanho nemala hnevat. kazdy sme nejaky, a aj vy si system najdete. Ja mam 3 deti a prostredny syn je vecer este o 10tej hore, co uz baby 1,5 hodiny spia. proste nevie zaspat, aj ked cely den je hore a este mame aj sport, ktory je dost narocny. tak si vsetci spolu lahnu, citame rozpravku, a ked dlho nevie zaspat, tak mu dovolim sa ist hrat. on ma sice uz 5 rokov, cize je vacsi, ale som mu vysvetlila, ze ja vecer mam bud pracu, alebo si potrebujem oddychnut, tak ked on nevie spat, moze sa hrat, ale sam. a vzdy pride aj sam, ze uz je unaveny a ide spat 😉
urcite to zvladnete, ale ty sa hlavne vyspi 😉

zm79
21. okt 2015

@veverina suhlasim, aj u nas to tak je 😉 len si nemyslim, ze 2 rocne dieta sa v noci zobudi, aby "skakalo rodicovi po hlave". nejaky dovod na to je, ze sa v noci preberie a nemoze spat. Ked nechas dieta vyrevat, ono sa casom zlomi, ale mozno nie tak, ako by rodic chcel. aj ked tym nehovorim, ze rodic ma robit otroka, len aby dieta neplakalo.

veverina
21. okt 2015
veverina
21. okt 2015

@zm79 tak urcite hladat pricinu,ale neriesit to pozeranim tv,ten cas je velmi vela pre dospeleho,nie este pre dieta..

dusika11
21. okt 2015

@simonkovamamina ahoj jejej aj my sme to mali presne v tomto veku...ale nastastie trvalo to par mesiacov zobudil sa v noci a chcel sa hrat....nevynucoval si telku..tak ja som mojmu pustala duck tv..tei prastene hypno nocne obrazky reku zaspi...vzdy som pri nom zaspala ja,.... 😝 on sa hral a pozeral hypno telku..ale raz sa stalo ze zaspal na koberci...
nuz zvlastna doba to bola...ale potom som prisla na to ze som ho daval o dvanastje vycikat....a prestalo to...este pretym ako sa prebudil...neviem co to bola za doba ale bola som zufalo nevyspata...robil to noc co noc...mam dvojctata a robil to len jeden...
raz by som prisahala ze som hore...ale asi som chytila mikrospanok a zobudila som sa na rev...on sa chudiatko schulil vedla mna a zaspal ale pri otoceni spadol dost blbo s postele.-...bolo to velmi tazke obdobie...preco bolo netusim,..asi s tym cikanim...a obcas akokeby chcel jest...alebo mozno dozrieva nervova sustava...preslo to........
davala som ich spat o siedmej..po vykupani sa...a preberal sa o jednej v noci ..hore bol do stvrtej...potom zaspal...druhy vstaval o sietej tak som nespala vobec,,,,a....este jedno....velmi sa to zintenzivnelo pocas splnu

timea7
21. okt 2015

@jana_eyre súhlasím s tebou, ale čo sa týka toho ovocia, ja by som zase synovi dala vybrať, či chce jahody alebo čučoriedky, prirodzene, ak máš doma to aj to. Ak nie, ak si len na jahody zmyslel, tak vysvetliť, že nie sú a nechať tak, tak ako si aj urobila. Pre dieťa je dôležité zistenie, že o niektorých veciach (nie až tak podstatných) môže rozhodovať samé.Niekedy striktná výchova tiež vedie k záchvatom zlosti.

sardinka335
21. okt 2015

@timea7 tiež si myslím ze su veci o ktorých by deti mohli rozhodovať - resp. treba sa ich napr. opýtať ,,co si myslíš,, alebo ,,na čo máš chuť,, a pod. to su veci ktore dieta vie posudiť primerane veku, tiež nie je dobre ked dieťa nema ziadnu možnosť volby a premyšlania....Na druhej strane dieta nema tolko skusenosti, poznania a ani nenesie zodpovednost za svoje činy a preto je tu rodič aby jeho ,,život,, usmernoval, viedol a ukazoval mu tu cestu....Keby som nechala rozhodovanie na moje deti tak jeme len cukrikovu polievku a nutelove palacinky, hrame na tablete a ideme spať o 21:00 najskor...
Dcera musi chodiť spať o tej 20:00 proste rano ma problém vstať tak sa jej nebudem pytať kedy pojde do postele proste ide...vycikať, napiť, pomodliť a spať. V piatok a v sobotu ok...moze byť dlhšie.
A tak je to so všetkým - su veci na ktorých treba trvať bez pardonu a su veci kde treba dať na vyber ak to je mozne.

timea7
21. okt 2015

@sardinka335 presne tak, na to je tu rodič, aby mu dal vybrať z dvoch vecí, ale takých, ktoré sú vhodné obidve 😀 😀 😀 😀 , on určuje, kedy mu môže dať na výber a kedy je tu jednoznačne on na to, aby určil, čo a ako.

jana_eyre
21. okt 2015

@timea7 to sa mi na modrom konikovi paci - akykolvek priklad uvediem, treba to vzdy dovysvetlit 😀

samozrejme, keby som mala doma jahody, tak mu dam na vyber, ale mala som len cucoriedky, takze nebudem kvoli nemu bezat do obchodu, aby som mu vyhovela..

svojim detom davam na vyber vo veciach ktore uznam za vhodne - urcite davam doraz na ich nazor, ale nenecham so sebou manipulovat ak maju deti svoj rapel a chcu nieco co nemame, alebo co pre nich nie je vhodne.. pocuvam ich nazory, ale vysvetlujem ak nie su vhodne..

sardinka335
21. okt 2015

@jana_eyre neboj podla mna sme pochopili ako za mna mne bolo jasne ze teraz nepoutekáš ako Maruška na jahody. 🙂

pleja
21. okt 2015

@simonkovamamina Dobra den. neda mi neodpovedat. Mali sme to iste doma 2x, obe moje deti cca okolo dvoch rokov robili to iste: v noci sa zobudili vyspate a pripravene hrat sa. Neboli hore tak dlho ako pisete vy, ale ja som sa urcite nevyspala. Pomohla trpezlivost a pomoc manzela. My sme obaja akoze spali a dieta mohlo byt v obyvacke bez zapnutej telky pri tlmenom svetle. Po chvilke ho to prestalo bavit a prislo do postele za nami. Stacilo postup zopakovat 2-3x a dieta pochopilo. takze hlavu hora, urvcite to nakoniec zvladnete.

timea7
21. okt 2015

@jana_eyre buď rada, že sme chceli len dovysvetliť, že sa tu do teba neobuli supermatky za to, že si napísala - keby reval aj pol hodinu, tak nech je hladný 😀 😀 😀 😀 😀 😀 To ja som tu bola spucovaná za oveľa miernejšie slová 😎 😎 😎 😎 😎

sardinka335
21. okt 2015

@timea7
@jana_eyre

tak, tak krkavčia mater!! si sa mala obetovať a prekne naklusať po tie jahody ved dieťa chceeeee alebo reveeee.... 😝

timea7
21. okt 2015

@sardinka335 pamätáš si? 😀 😀 😀 😀 😀 Som bola označená za krkavčiu mater, lebo nechcem dať dva a pol ročnému dieťaťu tri fľaše mlieka v noci.....a moje dieťa, že musí byť chúďa, keď mu to mlieko nedám a zanechá mu to psychické následky na celý život. Moje dieťa chodilo vtedy na vysokú školu, fľašu v noci odmietalo 😀 😀 😀 😀 a šúlalo sa tu od smiechu, keď som mu to čítala.

jana_eyre
21. okt 2015

@timea7
@sardinka335 no dnes ho teda beriem do obchodu, nech si vyberie na co ma chut aj tu cukrikovu polievku mu uvarim 😀 😀 😀

timea7
21. okt 2015

@jana_eyre ty si prípad, berieš ma doslovne!!!! Ja aj v škôlke nechávam decká vybrať si, čo chcú robiť -najmä poobede, po spánku, jasne, že všetky možnosti smerujú k tomu, čo chcem ja 😀 😀 😀

Strana
z4