Nosenie staršieho dieťaťa na rukách
Ahojte, chcela by som počuť vas názor, radu, hocičo na tému nosenia dieťatka na rukach, nie malého babatka ale 20 mesačného dieťatka. Dcerka si vyžaduje, aby som ju mala na rukach, a nestačí si k nej cupnut, alebo byt na rukach v sede, musim sa vždy postaviť. Niekedy sa chce odniesť napr len z kuchyne do obývačky, vonka iba na rukach... Ani by mi to az tak nevadilo, keby som vladala. Ked ju nezoberiem, tak veľký plac. Samozrejme, neustále dohováram a snažím sa jej vysvetlit, ale nefunguje to:( viem, ze to prejde, ako vsetko ostatne, len je to narocne, ci uz fyzicky ale aj psychicky. Nie som typ Maminy, ktorá necháva vyplakať, som za kontaktné rodičovstvo ale je to uz nejak vela na mna...nosis uplne neznáša, stačí, ked ho vidí a rozplače sa. nie je to od narodenia, vyžaduje si to tak pár mesiacov dozadu. Dakujem za vase postrehy! Barbora
treba ucit deti troska väcsej samostatnosti ale tak,ze im rodicia ,,kryju chrbat,,...mam v rodine dvoch chlapcov,obidvaja noseni,dlho dojceni...dnes dvaja nevystati nevychovani chlapci,ktori revu,vrestia a tahaju sa na ruky ku mamicke aj za pozicanu hracku...neda sa s nimi normalne fungovat,chodit na navstevy,do obchodu...obdobie vzdoru bolo riesene asi takto ,,neplackaj Martinko,kludne tie hracky z regala zhod,kludne hod to vajicko za kreslo,mamicka to vsetko pozbiera"
jeden otras a to maju decka 6,5 a 3,5 roka...nevyrastli z toho,praveze cim su starsi tym je to horsie...to len k tomu manipulovaniu s rodicom...dat dietatu co chce a hned ked chce nie je ta spravna cesta...
Moj postreh....moj syn bol nekojeny, nakrmila som ho, Bud zaspal uz na flasi alebo som ho odniesla do postielky, otocila na lavy bok a spal. Nosenie alebo uspavanie na rukach si nikdy nevyzadoval. Neviem, ci som ho raz zaspala na rukach. Skor by som povedala, ze sa az nelubil nosit. No a teraz sme mali obdobie vzdoru, neskutocne grady a nosit som zacala. Velmi nam to pomaha. Ale tiez sa snazim si s nim radsej sadnut na gauc alebo ho proste niecim odputat, aby si nezvykal. Viem mu to nahradit mojkanim, skrabkanim, hladkanim, pretoze to on rad 😄 Zacali sme sa nosit okolo 23.mes. Kedze ma slabsie porozumenie, vysvetlit sa mu neda. Verim tomu, ze to prejde, Ale nepodcenovala by som, vonku nech ide po svojich....ak je to len nejaky jej vystrelok, urcite by som bola proti. Ak rozumie, urcite vymysliet nejaku fintu... Inak som postrehla....ze 2r dieta nevie manipulovat....tak to on dokaze velmi 😄
Ako krasne sa tie semetriky spoznali 🙂 ocenujem sebareflexiu 🙂
@hankaop
je velmi zaujimave, ze mamicky, co maju nacitanu vztahovu metodu ci co... ktora by mala z ich deti vybudovat neviem akých jedincov, same idu neraz negativnym vzorom... uz len pre opacny nazor niekoho nazyvat "semetrika".... tomu sa hovori "zaklad na cely zivot" 😉
ako povedal jeden detsky psycholog - staci zit pekne, dieta sa prida....
@cervikpepik presne tak, a maminku uz vopred lutujem ked decko pride do naozajstnej puberty 😝
@hankaop ja mam od semetriky hoodne daleko, ja len vychovavam deti tak, aby som sa za svoju vychovu v buducnosti nemusela hanbit.
@mima4 krasne povedane 🙂
@charlie1980 slovu NIE rozumie aj decko s NKS (napriklad moje 😀 )
@cecil36 Tak to ano, min. tonu hlasu 😄
@mima4 ano,take poznam aj ja 🙂 a neviem,preco si to vztahujete na seba,na to asi viete odpovedat vy.
Nekomentovala som opacny nazor,ale tu nepochoptelnu slovnu agresivitu s akou sa niektore pustili do jednej diskutujucej. A aj do mna,uz som sa dozvedela,ze pride druhe dieta a bude zo mna psychicky nestabilna neschopna matka. Za to,ze som menej radikalna v otazke nosenia dvojrocneho dietata. Carovne 🙂
Uplne suhlasim,staci zit pekne a dieta sa prida. K tomu patri aj to respektovanie nazoru druheho,ktore tu dako nebadat. Neviem,ci z vasej strany,nebudem znova citat tu diskusiu,je absurdna. Zabrdla som sem iba lebo uz druhy mesiacam s dcerou podobnu situaciu,ale fakt iba cumim,co dokazu niektore matky vyplodit. Zaujimalo by ma,ci su take akcne aj v skutocnosti alebo sa chodia vyburit na MK.
Nebudem tu spamovat,zakladatelke to nijak nepomoze. Pekny den.
Nevime preco sa v kazdej diskusii musite hadat, ved ani jedna strana nepovedala ze dieta uz nikdy nevezme na ruky, ani to ze ho treba rano vziat a polozit az vecer, pripadne drzat aj celu noc. Netreba zachadzat do extremov, okrem ineho je kazde dieta ine, niektore potrebuje viac na ruky, niektore menej, ale matka nie je nijako zla ako ho nebude cele dni nosit. Okrem toho vela a malo je relativne, niekomu sa aj hodina zda vela a niekomu 3 hodiny malo.
@ammellia ak je niečo náročné fyzicky aj psychicky pre zakladatelku temy, tak to podla mojho skromného názoru vadí a nechce to tak robiť.
Kedze dieťa nosič neznáša tak ťažko radiť resp. zial neostava asi nič ine len ako baby spominali, vysvetlovať a nevlačiť napr. z kuchyne do obyvačky a pod. len preto, ze proste nechce sa jej chodiť - za tie ,,rárohy,, da človek kopu penazi a ked sa dieťa nechce nosit tak čo s tým, na bazare to človek ledva predá za polovicu...
@cecil36 ano , to s tými autami mu hovorím, že ked pojde na cestu zrazí ho auto, že je to nebezpečné. podla mna to nechápe. nevie čo je to nemocnica, je to prenho abstraktné, nevie čo je to byt zrazený autom, hovorím mu, že ho to bude boliet a mamina bude plakat, že ked bude posluchat a držat ma za ruku, že budem veselá. Ked sa aj snažím trvat na svojom, tak potom začne s tým, že sa bojí a kričí to na celu ulicu, že sa bojí a že chce ist na ruky. Ano spravim chybu že ho zoberiem ale všetci sa po nas kukaju. Neviem tieto situácie riešit tak aby aj on dostal lekciu a aby som neriskovola uraz. Dnes to isté. Išli sme k svokre, zaparkujem auto, vybrala som ho na chodník a že ideme za ruku, bol to fakt kusok, asi 50 metrov a začal kričat že chce ist na ruky, povedala som mu, že je to kusok, nech ide za ruku, tak sa rozbehol na druhu stranu, že on ide tadial, hovorim, že starka byva tam, ukazala som smer a on sa rozbehol na cestu, to som ho už musela chytit a ked ho takto chytim to ho ešte viac vyprovokuje a trhá sa jak besný. Takto je schopný sa o tom dohadovat aj pol trištvrte hodinu. Kedže som už musela o pol hodinu niekde byt tak som ako vacsinou zlyhala, hodila si ho cez plece a zaniesla k svokre. Hneva ma to, že s ním prehravam.
@barborakr veru toto je opicia laska a nie kontaktne rodicovstvo. Ona sa nosit nepotrebuje, ona to proste len chce a vyzaduje, to je obrovsky rozdiel. Jednoducho povedz nie. Ono tych nie v zivote bude pocut strasne vela, je nacase aby pochopila vyznam tohoto slova. Najlepsie od rodicov, nie od cudzieho, co veru ziadne zabrany v presadzovani svojho nie - nemozes, nebude - mat nebude.
20 mesacne dieta spada este stale podla odbornikov na detsky vyvoj do kategorie BATOLA! Damy! Batola! Je uplne normalne a v poriadku, takto male dieta vziat na ruky a popestovat, ak po tom tuzi. Na veky to nebude! Najma 20 mesacne dievcatko asi nebude vazit metrak, aby matke padlo zatazko ho chvilu ponosit. Navyse, tento vek je pre dieta nesmierne dolezity, dieta si pestuje socialne vazby. Preto deti v detskych domovoch, ktore do tohto veku nezazili fyzicky kontakt, lasku a neznost, maju neskor problem nadvazovat citove vazby a nesu si tuto traumu po cely zivot! Ale kazdy ako sa zariadi, su teorie a teoreticky, ktore hlasaju, ze dieta netreba popestovat vobec, od narodenia, aby si vraj neprivyklo a nebolo rozmaznane! Kazdy ma inu potrebu fyzickeho kontaktu, nie sme stroje podla nejakych ucebnic. Nieko ten kontakt potrebuje viac, niekto menej. Staci si porovnat navzajom dve vlastne deti, ake vedia byt aj v tomto ohlade rozdielne. Usmernit dieta treba, ale s citom a hlavne nie surovo radikalne dietatu odopriet pestovanie v maminej naruci lebo vsak 20 mesacna slecna je uz na vydaj!
@jabadaba ides s extremu do extremu. Nieco ine je mojkanie, tulkanie, jasenie sa s dietatom a ine je bezdovodne roznasanie medzi obyvackou a kuchynou, lebo sa dietatu nechce sliapat, no ved mama je kedykolvek k dispozicii. Hlavne v pozicii, ked toho ma uz mama fyzicky plne to - zuby. Treba robit veci tak, aby vyhovovali vsetkym stranam. Dala jej na vyber nosic, ani to princeznej nevyhovuje. No tak sa nosit jednoducho non-stop nebude.
@jabadaba je rozdiel pomojlat a je rozdiel mat zurive dieta pri tvojich nohach cely den preto ze ho nemas na rukach a neroznass a nenecha ti ani vydychnut. Myslim si ze to nie je nic strasne aby 20m doeta preslo z jednej izby po svojich - je jedno ako ci po nohach, po rukach , po zadku, plazilo sa alebo kolenackovalo - proste aby sa samostatne premiestnilo z bodu a do bodu b bez toho zeby zakazdym potrebovala odnos
@mamulienka30 jasne, ze len tak prenasat z izby do izby nie je zrovna ok, ale viem ja ci Ty preco ma zakkladatelkyne dietatko potrebu pestovat sa na maminke? Mozno ma len taku fazu, potrebuje viac kontaktu, viac toho objatia a v naruci sa citi spokojnesie....Ja idem podla teba z extremu do extremu a potom co su vyjadrenia podaktorych, ze ide o manipulaciu? 20 mesacne dieta je este male a sorry, som toho nazoru, ze toto je stale ten vek, kedy ma na tu naruc este narok. Ono to postupne ustupi, alebo opat zachadzame do extremov, ked tu niekto vizionarsky nacrtava skolacku, ktoru bude musiet zotrocena matka vlacit este do stvrtej triedy na rukach? Lebo aj to tu padlo v tomto duchu....
@prasiatko30 ako som pisala mamulienke - nevidime do domacnosti zaklaatelky a netusime co je vo veci, ked dieta ma zvysenu potrebu byt na matke, v jej naruci....moze ist len o prechodne obdobie, takto sa prejavujuce. Urcite by som v tom nevidela cielenu manipulaciu, potencialneho rozmaznaneho spratka v buducnosti a pod. Netreba prehanat ani v tychto predikciach, hm? 😉
@jabadaba tiez mam pocit ze popisujes extremy... ak si precitas moj prispevok, tak pisem ze ked vladze a sama chce, ma nosit, ked nie tak to hold musi riesit inak - neide tu o zakladnu potrebu dietata...
moje deti su asi najviac mojkane deti na svete ale vedia chodit od 2och rokov same a aj za ruky - proste som povedala nie a vysvetlila preco ich nebudem nosit ked som nevladala... pokial som vladala tak som ich vzala - predstav si ze obaja to uz v tom veku dokazali pochopit ze mamina teraz nevladze tak ruky nebudu - netvrdim ze to bola lahka cesta a ze vzdy stacilo vysvetlit raz, ale pochopili - a urcite im to ziadnu psychicku ujmu nespravilo, kedze mojkane su az az😉 ( mozno uz aj moc na svoj vek, ak teda take nieco ako moc existuje😉 )
Tu zakladatelka pise ze nevladze fyzicky... ako moze zacat teraz riesit svoju kondicku ale to jej toto nevyriesi za den... cize jej neostane nic ine ako vydrzat a vysvetlovat a vysvetlovat aby dietatko pochopilo ze mamina nevladze alebo teda pojde do nosica, alebo do kocika... ze moznost ruky zial neni - lebo mama nevladze...
@jabadaba ty si si prečitala otazku? Tu sa nejedna o chvilkove nosenie ...TU sa jedna o to ze dieťa nechce prejst z kuchyne do obyvačky, odmieta chodit lebo sa rado nosí na rukách non stop a ak na ruky nejde tak plače - tu sa nejedna o odopieranie dieťaťu objatie a kontakt lebo ten jej matka ponuka sediac na gauči ale nie musi stať a nosit ju - keby išlo len o kontakt tak je jedno v akej polohe, hlavne ze kontakt ma. ...Fakt niektoré nečitate tie prispevky.
@sardinka335 ty si nadááááááááávala??? 😀 😀 😀 😀 😀 😎
@mima4 som povedala ze niektoré su fakt mešuge.... 🙂 🙂 🙂 To je nadavka?
@barborakr ak ti môžem poradiť tak rob tak aby si aj ty aj malá boli spokojné, podla mna dieťa potrebuje ponosiť,ale nie zas na tvoj ukor (že vypluješ dušu), ja to robím tak, že svoju malú vždy vezmem na ruky, ked požiada (4,5 roka) ale šupnem ju dolu hned ako mi dojde ťažká, čo je po pár desiatkach krokov a nesťažuje sa, je rada, že som ju poniesla a to je všetko. mne to nevadí a ona je spoko.
@sardinka335 nie, to je stav akoze "crazy" 😎
@sardinka335
inak, mne sa "lubi", ked niektora zacne s tym, ze nasi predkovia nosili tiez, ze to bolo prirodzene... a bla bla... a potom rozmyslam, ci fakt su ludia len prijimacmi podavaneho alebo sa im nechce rozmyslat...
V minulosti zasadne nebolo bezne nosit deticky, bolo to miestami nevyhnutne, neboli kociky, cesty..slo sa cez kopce a lesy na rolu..kde zena 4 mesacneho babatka muklovala a vlacit pravidelne kilometre dieta v rukach muselo sa nejako poriesit a im velmi pomohli satky, ako pomocka. Urcite deti nenosili len aby ich nosili, pretoze nemali na taketo veci cas a ani priestor, ludia sa starali aby mali co do ust.... Vobec nenosili kvoli "fyzickemu kontaktu". Taktiez spanie v posteli, no faktom bolo, ze postel mali iba rodicia a zvysnych 10 deti spalo kade tade,..pri peci, na laviciach, v chlievikoch...a bolo logicke mat pri sebe babo, alebo v koliske...nie supnut ho na lavicu hajat 😉
..a takto by sa dalo pokracovat ... staci o tom podiskutovat s etnologom 🙂 ale niektorym ludom ked povies hocijaku blbost, tak nemaju problem ju prijat...
@jabadaba ty si tiez riadne mimo, kazda jedna sme pisali, aj ja, ze kludne si cupnem, pomojkam, ale na ruky nepojde, ak to nie je vazne a je to len rozmer, neveris tomu, ale ja sama na mojej vidim, ze vie, co ku komu moze, tak ako vie, ze ked sme na vylete, ja, ani starka ju na ruky nezoberieme, ale dedo a ocko ano a toto si uvedomuje a robi uz od 2 rokov, tak isto ked nieco chce,vie, zakym ist, ked sme u mojich rodicov vie, ze ked chce jest, ma ist za starkou, ze dedo je len na blbnutie, tak mi netvrd, ze deti v takomto veku si nic neuvedomuju

@cecil36 alebo kríže ako ja 😀