icon

Odlúčenie od dieťaťa

ninka0512
5. júl 2012

Ahojte maminy, obraciam sa na vás s prosbou o radu, prípadne skúsenosti s odlúčením od dieťaťa... kôli finančnej situáci s manželom zvažujeme odísť pracovať do zahraničia na pár mesiacov (3-5), ide o to, že náš malý syn(1rok) by bol počas tej doby u mojej mamy na dedine, má s nou skvelý vzťah a taktiež viem že bude v dobrých rukách, skôr ma ale trápi to, ako to celé psych. zvládne on a najma ja:( bojím sa toho, že ked sa vrátime, a zoberieme si ho domou, bude večer plakať, že chce ísť naspäť ku babke, alebo nedajboze ze ma uz nebude poznať, resp. bude ma brať ako nejaku známu osobu ale nie svoju mamu:( prosím všetkých čo majú s niečím podobným skúsenosti aby mi napísali ako to prebiehalo u nich, na čo všetko sa pripraviť. dakujem

ellysa
5. júl 2012

tak toto je ťažké rozhodovanie, skúste naozaj zvážiť, či by to nešlo inak, že by šiel len manžel, ale ak sa to inak nedá, tak o malého by som sa až tak nebála, určite mu bude u babky dobre, ty to budeš určite znášať omnoho horšie ☹

bonaquaba
5. júl 2012

@ninka0512 necitala som disukusiu, myslim si,ze pre teba to bude horsie ako pre dieta, mozno si to teraz neuvedomujes,ale ked od maleho odides jeden dva dni ti nebude mozno chybat,ale potom si uvedomis,ze ho ani nevidis ako rastie a vtedy pochopis,ze to nie je ta spravna cesta, a dieta jednoducho potrebuje matku,jasne,ze tvoja mama jeskvela a aj sa postara dobre oneho,ale matka je len matka a ako pises, maly si ubabky takzvykne,ze nielenze nebude chciet doma spat,ale preneho bude babka mama a myslim si,ze vtedy by ti to asi jedno nebolo,ked by zrazu teba povazoval za cudziu osobu, ono jeden dvatyzdne bez dietata napr dovolenka ok,ale niekolko mesiacov jeprilis vela aj pre dieta aj pre matku a co keby ste maleho vzali do zahranicia so sebou a tam si vybavili robotu,tak,ze ked tybudes robit tak mm doma a naopak alebo existuju ajskolky,takze aj to by mohlo byt riesenie, alebo zo zaciatku by isiel do zahranicia len manzel akedby vam tampripravil patricne podmienky,tak vyby ste prisli za nim, viem je to tazke, ale este tazsie bude odlucenie

monyccka
5. júl 2012

@ninka0512 skuste si to rozmenit na droben..3-5 mesiacov je 100-150 dni a noci, ktore bude musiet dietatko zvladnut bez rodiny. Je to odlucenie rovnajuce sa stvrtine az polovici jeho doterajsieho zivota. Aj keby bolo v najlepsich rukach na svete, nie su to rodicia, kto s nim bude zdielat toto obdobie a ci si to priznate alebo nie - raz sa to niekde ukaze. Pocas prvych troch rokov sa osobnost cloveka formuje velmi zavaznym a rozhodujucim sposobom. Skody napachane v tomto veku vacsinou nie je mozne napravat, preto je tak dolezite sa dietatku naplno venovat, rozvijat, milovat a hlavne poskytnut mu stabilitu, istotu a lasku. Tu rodicovsku. Ak ju dostane od babky, je to ok, len treba pocitat s tym, kam sa tento vztah (babka-vnuk) posunie a kam sa posunie vztah voci osobe, ktora sa v dverach objavi po piaich mesiacoch. Ano, urcite sa casom emocne opat naviaze k mame, no urcite to nie je porovnatelne s neprerusenym kontaktom dietata. Ak musite ist, berte so sebo uaj dietko, ste rodina, v dobrom aj zlom. Ak nemoze ist, nech ide len jeden z vas, nikde sa predsa nepise, ze musite byt obaja naraz prec. Prestriedajte sa, najdite pracu na tyzdnovky, najdite sposob ako usetrit, ci zarobit tu doma.. Moznosti je vzdy viac, ziadna kasa sa neje taka horuca..

latvia
5. júl 2012

@prdelinka12 a posle len manzela a poakzi s aim manzelstvo pre nieco ?
akoze co by sa im malo nieco pokazit? 😕 hadam manzel vie kam ide a preco tam ide a ak svoju rodinu miluje tak sa pekne vrati, hadam ho netreba strazit 😅 zas 3-5 masicov nie je tak brutalne dlha doba aby sa jej tam manzel "zvlcil" 😉 a ak ano, tak to je potom o inom 😅

fomarik
5. júl 2012

Fúúha...aj podla mna je 5 mesiacov..teda j tie 3 mesiace odlučenia pre tak malé dieťa veeeeeeeeeľmi dlhá doba 😔 😔 😔 😔 😔 😔 ja síce chápem, že financie potrebujete, ved kto nie? však, ale nemohol by naozaj ísť "len" manžel? Si naozaj v nezávideniahodnej situácii... ale ja by som to určite nezvládla. Ja som nezvládla jeden jediný den ked bola malá v nemocnici a nechceli ma tam snou nechať, tak som bola taká otrvaná, že som aj 30x denne volala na oddelenie, aby vedeliu, že ja sa len tak nedám a nakoniec mi dovoli bývať pri nej od rána do večera...... a noci bez nej...aj to bola pre mna veľká rana!! A nie 3-5 mesiacov. Vieš, kolkým novýmveciam s atvoj synček za etn čas naučí? A ty nebudeš pri tom. Nechcem ťa nejak deprimovať, odhovárať, len píšem moj názor. Ja nie som schopná dať moju malú ani nikomu postrážiť, ešte nikdy s nikým nebola , anilen kočíkovať som ju nikomu nedala...... vlastne, aj toto je na hlavu.....že som na nu tak namotaná, ale určite by som bez nej nevycestovala, a tiež má babku u ktorej by jej nič nechýbalo. Tiež potrebujeme peniažky ako soľ, ale mne by za to tie peniaze nestáli. držím ti palce, aby bolo všetko dobré!!!!! 😉
@ninka0512

traktor
5. júl 2012

myslim , ze forma bola dodrzana, nikto tu na nu ani nenadava a ani nekyda a ohradzovat sa hned tym, ze nepocuvaj nazor supermatiek..no kto to vlastne je ta supermatka?kazda chceme pre svoje dieta to najlepsie..kazda robime aj chybu.. v podstate sme vsetky rovnake len to nechceme? vidiet 😉 ..za seba..nie, neodisla by som od svojho dietata na taky cas..jednak by som sa bala, ze na mna zabudne, vela by mi uniklo v jeho pokrokoch..atd.. a jednak viem uz teraz, ze ani ja by som to nezvladla..uz len pri tej predstave mi velmi chybaju a je mi velmi tazko..mne stacilo, ked som bola v pôrodnici 5 dni a uz to bolo take ine, dostalo sa to sice do normalu, ale velmi zle som to znasala..rozhodnut sa vsak musis sama..alebo hladajte moznosti, aby ste sa nemuseli ty a dieta oddelit..drzim vam palce

gubcikova
5. júl 2012

ja som to nezvládala ked som musela ísť na rizikové do nemocnice na dva týždne,kvôli nej som chcela podpísať reverz.teraz ked je len na víkend preč mi chýba a nie na 5mes.

petronesa
5. júl 2012

@zazalienka mam dieta dokonca som slobodná matka a musela som odísť na mesiac preč koli financiám,aby som mohla aspon nieco malej vlozit do ust aj napriek pomoci rodicom sa to nedalo zvladat a v zahranici som zarobila omnoho viac popri malej som musela chodit na VŠ kde som bola od rána do 4 dakedy do 7 večera...vyzerá to že zas budem musiet na 2 mesiace odíst prec, všetko to robím koli malej aby sa mala lepšie ako som sa mala ja..s dcérou mám vynikajúci vzťah aj napriek odlúčeniam vzdy sme komunikovali cez skype kazdy večer aj ked ma 2 a pol roka nemá z toho ziadnu traumu je to vesele dieta...tiež mi bolo ľúto ju opustit ale ked clovek musí tak jednoducho iné riešienie nie je hlavne v tejto banánovej republike 😒

gubcikova
5. júl 2012

@petronesa ale je rozdiel slobodná matka a pár

maslenka47
5. júl 2012

@ninka0512 prepac ale podla mna je to riadna somarina co ste vymysleli. Za 3 mesiace ani v zahranici tolko nezarobis, aby si dlhodobo vyriesila nejaku financnu situaciu. Akurat si pokazis vztah s dietatom. Bud posli len manzela alebo sa zoberte aj so synom a na dlhsie.

prdelinka12
5. júl 2012

@latvia stat sa moze aj nemusi hocico.

petronesa
5. júl 2012

@gubcikova je ale pokial potrebuju odist koli financiám obaja nevieme aké je pozadie a ak to dieta je v dobrých rukach tak preco nie myslim ze to nerobia pre seba ale preto dieta aby sa malo lepsie

zazalienka
5. júl 2012

@prdelinka12 vlastná skúsenosť?

latvia
5. júl 2012

kolko ludi, tolko chuti, ja som slobodna matka ako
@petronesa a od dietata by som neodisla na tak dlhu dobu, napriek tazkostiam by som ho brala so sebou....a to som typ matky, ktora nelipne na svojom dietati, dokonca si niekedy zelam aby som mala vecer len pre seba 😝 akurat som v praci, maly ma 3 roky a je u mojich rodicov, predchvilou mi volala mama, dala mi maleho k telefonu a cnelo sa mi....ako dzavotal a vysvetloval mi nieco do telefonu co som ani nepochopila co mi chcel povedat ale pocut jeho hlasok a nebyt pri nom mi chybalo....nehovoriac o nasom zaspavani kedy ma chyti svojimi ruckami okolo krku a az tak zaspi....toz, neviem ci by som zvladla odlucenie ja 😀 asi tym to bude...

zazalienka
5. júl 2012

inak pravda - na 3 mesiace do zahraničia - čo tam zarobíte? na byt? na auto? musíte sa tam stravovať, fungovať, cesta tam aj späť niečo stojí.. ja neviem, aké máte nároky, čo potrebujete tak nutne že treba ísť do sveta.. aj tie náklady na vycestovanie sú dosť vysoké, zadarmo tam bývať a jesť asi nebudete.. vyplatí sa to?

latvia
5. júl 2012

@prdelinka12 samozrejme, ale to by som sa v zivote nikam nepohla keby som na to furt myslela 😉 ak sa partner chce niekam odpratat, tak to urobi aj v meste v ktorom byvate, nemusi ist do zahranicia.vela parov zije niekolko rokov oddelene prave kvoli takejto situacii a manzelia sa furt vracaju domov k rodinam...a mat pri sebe muza a dieta nechat doma, byt ja manzelom, asi by mi to aj vadilo...ale to hovorim len za seba

prdelinka12
5. júl 2012

@latvia a ja hovorim za seba ze by som isla s manzelom a mimi nechala doma.

ninka0512
autor
5. júl 2012

Nečakala som toľko vela príspevkov, dakujem všetkým ktorí napísali, či už ma v tomto rozhodnútí povzbudili alebo nie.. Musím podotknúť ze ešte nikam neodchádzam, iba to zvažujeme, preto som aj rozbehla túto diskusiu... Nech sa už rozhodnem akokoľvek, bude to pre nás ťažké, či už pojde len manžel preč alebo obaja... obaja preto, lebo za kratšiu dobu zarobíme viac, a uprimne povedané, nechcem také manzelstvo ze ja doma s malym a manzel v zahraničí odtrepaný chudák, co nevidí ani malého ani mna....to by sme asi nezvladli,a musel by tam byt dlhsie... sme v patovej situaci a na slovensku v dnesnej dobe najst dobre platenu pracu je velmi tazke....
Dám vediet ako to dopadlo...

latvia
5. júl 2012

@prdelinka12 ok, tvoj nazor, respektujem 😉 predpokladam ze uz dieta mas

kvetinqa
5. júl 2012

@prdelinka12 nemas dieta,tak chapem,ze zmyslas inak.. Ale ver,ze sa to zmeni,

latvia
5. júl 2012

@ninka0512 zavisi aj od krajiny,kam idete. ak je v tej krajine moznost dat dieta cez den do jasli, skolky, urcite ju vyuzite

ninka0512
autor
5. júl 2012

@zazalienka byt aj auto máme, stalo sa to ze manzel prisiel necakane o pracu - zamestnavatel sukromnik sa topi v dlhoch a manzelovi navyse nevyplatil a ani uz asi nevyplati posledne dva odrobene mesiace.... hladame pracu aj na slovensku ale je to tazke

anjelicek26
5. júl 2012

@ninka0512 - urcite nie. Prijdes o vela, vlastne o cely vztah, co si si s dietatom vybudovala. Ak do zahranicia, tak dieta zo sebou. Vsade maju jasle a skoky.

nela82
5. júl 2012

@ninka0512 nemam skusennost...no bolo obdobie,ked sme mali len toho starsieho syna a planovali vycestovať.Boli varianty-bud vsetci,alebo nechat syna svokre 😒 Pokial by sme isli vsetci-mala by som problem sa zamestnat kvoli malemu si myslim...Cize by pracoval asi len manzel 😒 Cize,nic-moc.
Druha varianta bola nechat syna doma...no ked som si len pomyslela ake by to boli muky pre mna,ako matku...nie dakujem.
Dopadlo to tak,ze sme nesli nikam 🙂 Aj tu sa da zit 😉 Nemusime mat vsetko co ma sused 😀 😅
Na prvom mieste su moje deti a manzel-manzelstvo na dialku tiez neuznavam...

andrejka10
5. júl 2012

"Páči" sa mi, ako každá diskusia sa zvrháva do hádky. 😒 Smutné.....
@ninka0512, teraz vecne ku tomu čo si sa pýtala. Ja som od detičiek našťastie nemusela odísť, ale náš tato áno. Keď mal Lukáško 6mesiacov, odišiel na vojnu. Prežili sme. So synom majú nááádherný vzťah. Nepamätá si, že tatino bol preč. Od Sáriny tatik odchádza od narodenia. Dnes to proste ani inak nejde. Nikdy na neho nezabudla. Baby, čo píšu, že áno, nemajú to z vlastnej skúsenosti. Samozrejme, keď bola menšia, tak spočiatku zakukovala po ňom, keď prišiel, ale do pol hodinky, sa od neho už neodtrhla. Na chladničke máme nalepené fotky, rozprávame sa o tatovi, pripomínam tatina, kreslíme obrázky tatinovi, telefonujeme mobilmi, skypujeme........ . Myslím, že práve ty budeš mať väčší problém odísť od syna. Lebo mi maminy sme raz také.
Nikto ťa nemôže odsúdiť, že sa rozhodnéš zarobiť nejaké euro, lebo nikto nechodí v tvojich topánkach. Nebudeš ani prvá ani posledná. V mojom okolí je dosť takých maminiek, ktoré osud donútil aj k takému riešeniu životných problémov. Už nech sa rozhodneš akokoľvek, držím vám palce.

lenka_b
5. júl 2012

viem, ze vacsina ludi na Slovensku to robi tak, ze manzel ide do zahranicia a zena ostava doma.. Nemozes vyskusat jasle na Slovensku, alebo mamka ti pomoze a ist do prace na SK? A manzel v zahranici? NEviem, aka je vasa situacia, ale mam taky pocit, ze dietatu by si velmi chybala. 5 mesiacov je dlho.. 5 dni je niekedy dlho - ale nedaj sa mojim nazorom odradit, v kazdom pripade ti zelam vela vytrvalosti, ak sa rozhodnes odist na par mesiacov bez maleho..

latvia
5. júl 2012

@andrejka10 hadka tu zatial nie je, a dufam ze ani nebude 😅 a je rozdiel, ci odide len jeden z rodicov, alebo odidu obaja, aspon podla mna, mozno mam na to skresleny pohlad 😕 dieta ak ma aspon jedneho z rodicov, predsalen vnima odlucenie od toho druheho miernejsie...

zuzana581
5. júl 2012

@ninka0512 takže je to tak, že by si vlastne horšie znášala odlúčenie od manžela a preto chceš ísť s ním? Tak zoberte malého so sebou a dajte ho tam do jasiel. Ty sa zamestnaj len na pár hodín a budete spolu a všetci. Veď to nie je vôbec žiadny problém.

skajinka
5. júl 2012

Nechapem Vas vsetky horeuvedene SUPERMAMICKY ze o co Vam vsetkym vlastne ide.Zakladatelka temy sa jasne pýta na nazory mamičiek,ktoré s odlučením majú skúsenosť.Na čo sa vlastne hráte a zbytočne ju deptáte,že vy by ste neodisli.Co mozete vediet o jej finančných problemoch a zivote?Akurat tak nič.Klobuk dole že chce situaciu riešit a nie sa zadlžovat!!!Financie su velmi dolezité,jak pre zivot tak pre pokoj v rodine.A malý nebude u cudzích ľudí ale s babkou,s ktorou sa isto velmi ľubkajú.Takze moja chodte s manzelom kludne,malý si na toto obdobie nebude absolutne pamätat,bude mu s babkou perfektne a potom si budete uzivat uz vsetci traja spolu.V každom prípade sa môzes zo zahranicia kedykolvek vratit ak by bolo syncekovi zle.Ved neodlietas na Mars🙂a nepočúvaj tie v uvodzovkach supermatky-na nete:@

zuzana581
5. júl 2012

@latvia súhlasím.
@andrejka10 ak odíde len otec, tak to odlúčenie nie je také náročné, ako keby odišla matka. To je niečo úplne iné.