icon

Odlúčenie od dieťaťa

ninka0512
5. júl 2012

Ahojte maminy, obraciam sa na vás s prosbou o radu, prípadne skúsenosti s odlúčením od dieťaťa... kôli finančnej situáci s manželom zvažujeme odísť pracovať do zahraničia na pár mesiacov (3-5), ide o to, že náš malý syn(1rok) by bol počas tej doby u mojej mamy na dedine, má s nou skvelý vzťah a taktiež viem že bude v dobrých rukách, skôr ma ale trápi to, ako to celé psych. zvládne on a najma ja:( bojím sa toho, že ked sa vrátime, a zoberieme si ho domou, bude večer plakať, že chce ísť naspäť ku babke, alebo nedajboze ze ma uz nebude poznať, resp. bude ma brať ako nejaku známu osobu ale nie svoju mamu:( prosím všetkých čo majú s niečím podobným skúsenosti aby mi napísali ako to prebiehalo u nich, na čo všetko sa pripraviť. dakujem

Strana
z8
monika15
6. júl 2012

hmm akoze sa tu nechcem rozpisovat lebo uz vsetko bolo povedane napisane ale
za tie 3 mesiace sa z vas milionari nestanu.....
takze uplne zbytocne traumatizovat dieta tvojim odchodom.....
a ano ked dieta nechas dlhsie same bez matky tak si urobi vztah ku babke.....
mi to mame v rodine.... moja krsna ma vnucika v kuse u nich...
vnucik ju zacal volat mama.... a trva to dodnes ... teraz ma 3 roky a v kuse je ze mamy FUJ !! len babku chce....
kope do mamy atd.....

takze asi tak... 🙂

zeta
6. júl 2012

@skajinka vobec sa neurazam, nemam preco.. 😉
Myslim si ale, ze ak nie si studovana v odbore (psychologia-odchod od dietata, studie, vyskumy..) nemozes tvrdit ze na dietati to 100% nenecha ziadne nasledky..
@ninka0512 to ma tazke, rozhodnutie je na nej a na jej manzelovi. Len ona dokonale pozna situaciu, ktora ju nuti takto rozmyslat, resp. tak aj urobit. Zelam vela sil do vasho buduceho fungovania - ci uz pojdete obaja, alebo len jeden, alebo obaja zostanete tu 😉

maznacik007
6. júl 2012

@ninka0512 dovody riesit nebudem ty musis vediet ze co je nevyhnutne a my na fore vam seky a jedlo nezaplatime...

v kazdom pripade po roku dietata je uz citova vazba a priputanie dostatocne vyvinute a ja si myslim ze by nemal byt problem s odlucenim... samozrejme treba aby po istom case kedy si dieta privykne tyzden dva... babka ukazovala vase fotky komunikovali ste s dietatkom cez skype a pod.. prihovarali sa mu... aby malo v postielke veci s vasou vonou...

ano moze zacat hovorit babke mama ale to sa rychlo po navrate napravi... resp. sa treba dohodnut s babkou aby ho opravovala a hovorila ze ona je babka... skusenosti s tymto ma plno z nas co sme si brali deti od profesionalnych rodin... a ten vztah sa u tak maleho dietata velmi rychlo naviaze...spat...

maznacik007
6. júl 2012

a predsa ked sa tam tie 3 mesiace zaklimatizujete mozno najdete model ze budete vediet tam fngovat aj s dietatom... tak sa da pomerne jednoduchsie nasjt si tak pracu ze jeden robi doobeda druhy par hodin na vecer a prestriedate sa a vyzijete

janinah
6. júl 2012

@ninka0512 nečítala som komentáre,ale odlúčenie od matky v útlom veku je vážna vec pre dieťa,poradila by som sa s psychologom detským,ja osobne by som od dieťaťa neodišla,ale keď musíš 😒

munu
6. júl 2012

@ninka0512 ja ti poviem asi tak, ze zijem v zahranici a prist sem a zacat niekde pracovat, najst si ubytovanie nieje len take jednoduche ako si mozno predstavujes.. takze doba, s ktorou pocitate 3-5 mesiacov nebude az taka vyhra pre vas urcite, ako si myslite obaja s muzom.. kym sa tu zamestnate a ubytujete, tak cisteho casu mozete pracovat a zarabat mozno len 2-3 mesiace.. to nikdy nevies ako dopadnes, ked tu uz budes.. a navyse, neviem kde sa to chystate, ale v anglicku neuspejete kym nebudete vediet aspon co to jazyk.. uz to nieje to stare anglicko co byvalo kedysi, ze sa tu clovek zamestnal bars kde aj bez jazyka.. takze pozor na vec..
no a co sa tyka toho odlucenia od dietata, neodisla by som ako tu uz mamicky pisali viackrat.. ako ta to mohlo vobec napadnut? nemusis mi hovorit o financnej situacii, zvlast doma na slovensku, aj tu v anglicku sme si svoje preskakali, ked som mala dve materske kratko po sebe, ale od dietata by som neodisla.. ine je, ked su dvaja slobodni a jeden odide prvy a druhy za nim pride.. alebo jeden odide, vrati sa o par mesiacov a druhy nanho pocka doma (aj ked ja so svojim muzom som bola odlucena najdlhsie na mesiac, to ked sme este nemali deti, lebo ja som prisla prva do anglicka a o mesiac on prisiel za mnou).. uz vtedy sme si povedali, ze uz nikdy viac taketo odlucenie, tak velmi sme si chybali.. a nie to este moje vlastne dieta, aby som nechavala doma, hoci s mamou, babkou.. nehroziiiiiiiiii.. zvazte si este raz celu situaciu a ja ti uz teraz rovno hovorim, ze vam to nestoji za to.. ked uz, tak sa pozbierajte vsetci aj s dietatom a pridte tu zit a uvidite ako sa vam tu bude pacit.. domov sa stale mozte vratit, ak by ste tu neboli spokojni so zivotom.. ale nie takto bez dietata..

barbaraheldova
6. júl 2012

Ja mam tak isto maleho syncek a viemake tazke je to z peniazmi moj partner tak isto rozmysla nad pracou v zahranici pretoze tu na slovensku sa neda dobre zarobit! Ak to mate pracu, ubytovanie dopredu vybavene a neisli by ste tam na blink tak je to dobre riesenie. Je pravda ze by si nevide tvoje dieta ako sa uci chodit a podobne ale nemyslim si ze by na teba zabudlo! Vy uz mate velky citovy vstah ku sebe vytvoreni takze toho sa podla mna neboj. Je lepsie aby ste mali s coho zit a mali vlastne byvanie a podobneveci pretoze prvorade je dieta dobre financne zabezpecit. Aby malo vsetko co potrebuje. Ved nejdes prec na vzdy. Ide o 5mesiacov ktore vam aj mozu dost zmenit zivotnu situaciu. Tak isto existuje aj skype kde sa budete vidiet kazdy den. Drzim vam palce nech sa rozhodnete spravne 🙂

vavrenka
6. júl 2012

@skajinka stojim si za tym, co som napisala, ale na druhej strane viem, ze zivot je tvrdy a casto veci nie su idealne. inak tie vyskumy vychadadzaju z "tvrdej reality " a skumaju jej dopad. este jedno dolezite - snazim sa neodsuddzovat ineho, lebo sa ja do podobnej sitaucie mozem dostat tiez., ale proste fakty nepustia.viac k tomu uz nemam co napisat.

karamel
6. júl 2012

@ninka0512 Ninka a ty nemozes zostat doma a manzel by isiel len do zahranicia? Ja osobne by som tak male dieta nemohla opustit, prepac 🙂

lienockaa
6. júl 2012

@ninka0512 podla mna nie je na to vhodna doba u dietata takeho maleho..keby sme museli ist obaja do zahranicia, tak jedine s detmi..babku a dedka deti miluju, aj oni ich, ale ja by som nebola v tom zahranici kludna..nemohla by som proste, strasne by mi chybali, nedajboh aby doma dedkovi a babke ochoreli, ja by som umrela od strachu..3-5 mesiacov je velmi dlha doba.. ☹

briketa
6. júl 2012

@ninka0512 moji blizki pribuzni odisli na rok od rocneho dietata, koli zariadeniu si trvalej emigracie /este za starych cias/. Inak by nedostali vizum, tam ina moznost nebola. Dcera ostala u sestry, s jej dvoma vlastnymi detmi, blizkeho veku. Dieta to nieslo uplne v pohode, aj potom po roku, ako sa uz mohli dat dokopy. Najhorsie to bolo pre rodicov. Ale to bola zmena celozivotnej situacie, dnes je tomu uz 18 rokov.
Na tak kratku dobu neviem ci sa Ti to oplati, ale ak by ste uvazovali natrvalo odist, podla mna to za to stoji.

jarus1
6. júl 2012

toto nie je o tých, ktorí sa rozhodnú dieťa opustiť ani o "supermatkách" ako boli nazvané tie, ktoré by to za žiadnu cenu neurobili...toto celé je o dieťati a o strate najcennejšej istoty, ktorú má, svojej matky. Spýtajte sa dieťaťa pre akú alternatívu by sa rozhodlo ono a máte jasnú odpoveď 😔

stanka02
6. júl 2012

@ninka0512 tu sa radi tazko. Je tu vela popisaneho, ako by mamicky svoje dietatko nenechali. Ak ta situacia nuti a ine schodnejsie riesenie nie je, tak to urobte tak, ze drobca nechajte u babky, komunikujte cez skype. V dnesnej dobe je to bohuzial tak, ze mlada rodina s lasky nevyzije a dietatko treba financne zabezpecit. Viem co hovorim, ja nastupujem do prace a drobec musi do skolky.

hradnapani
6. júl 2012

@ninka0512 necitala som skoro vobec diskusiu ,ale reagujem, lebo mame v rodine par skusenosti s podobnou situaciu a mozem ti povedat, ze:
- synovi bude par dni (cca tyzden) za vami smutno, mozno nie prvy den, ale pride to, ale potom sa zaklimatizuje.
- urcite necakajte, ze sa vam po navrate vrhne do narucia. Bude viacmenej uprednostnovat tu osobu, ktora sa o neho starala v tom case,cize tvoju mamu a pre teba to moze byt dost bolestne... Male deti sa vedia pomerne rychlo naviazat na novu osobu a je to pomerne silny vztah
- po case (po navrate) sa to zase dostane viacmenej do starych kolaji, ale jasne, ze to nebude uplne take ako predtym, deti tiez nie su hlupe, citia, ze ta najblizisia osoba ich na nejaky cas nechala bokom
zahliadla som tu, ze niekto pisal poradit sa s psychologom detskym... zvazila by som poradenie sa s nim a az potom sa rozhodnut, ci tam nie je viac rizik ako vyhod...
-

nadezdah
11. júl 2012

@ninka0512 Z mnohými odpoveďami súhlasím. Ja by som tiež od dieťaťa neodišla. Ešte je moc malé. Nesúdim, nekritizujem. Len uvediem moju skúsenosť. Môj manžel pracoval ďaleko od nás, keď sa mi narodila dcérka, chodil domov po 3 tt na 2-3 dni. Dcéra ho nevnímala ako otca, ale ako uja, ktorý sa s ňou hrá, keď je pri nej. Natrvalo ostal doma keď mala dcéra 9 mesiacov. Teraz má 11 r. a nikdy si medzi sebou nevytvorili vzťah, aký by mali, keby bol doma denne. Nerešpektuje ho, pozná len príkazy, zákazy, vidím, že to nie je ono a podla mňa za to môže práve to, že neboli spolu odmaličky. Teraz máme chlapčeka, ktorý ho vída denne a je to úžasné, ako sa na neho teší, ako ho miluje a viem, že aj on jeho miluje viac ako svoju dcéru. Stratili najkrajšie obdobie svojho života, ktoré sa už nevráti.
Neodišla by som, ako matka určite nie. Otca až tak nebude potrebovať, ale ty si preňho dôležitejšia ako si myslíš. I keď by mal super opateru, prasklo by mi srdce žialom. 😢

ninka0512
autor
11. júl 2012

Ahojte maminky, v prvom rade Vám chcem poďakovať za príspevky, a to hlavné mamám, ktoré riešili problém ktorý som uviedla, teda odlúčenie matky od dieťata, a nie to, prečo som to chcela urobiť. .. Situácia sa nakoniec vyriešila a tak nie som nútená opustit svoje dieta ja ani môj manžel. Pevne verím, že táto diskusia ešte pomôže iným mamám ktoré majú pred sebou ťažké rozhodnutie a to z akýchkoľvek dôvodov, ja tu končím🙂 Ešte raz Ďakujem

tic_tac22
25. júl 2012

@ninka0512 ahoj som kata ja som este nebola takto odlucena od cerky ale podla mojej sestry ty napisem takto ona ties musela ist robit do zahranicia ako vi , ale jej mala sice bola s nasou mamou ale to odlucenie bolo pre sestru a jej malu velmi taske ,mala nevedela spat cely tyzden koli tomu ze kde je jej mama ,po 2tyzd. ked prisla sestra domou mala sa jej hodila okolo krku a plakala aby uz neodisla nykde ale museli byt obidve silne aby to vydrzali aspon polroka

Strana
z8