Okolie sa stará do výchovy môjho dieťaťa

28. apr 2020

Zdravim zienky ..prepacte za tento vylev ale uz to fakt potrebujem zo seba dostat von..ide o to ze som netusila ze je materstvo take strasne narocne..ale nie v tom zmysle ze sa musim starat o dieta ..Ide o ten tlak a okolie: "Ako to ze tvoje dieta ešte nerobí toto ved uz ma na to vek, ako to ze ešte neovlada toto ved ine deti v jeho veku to uz davno vedia?..on to ešte nerobi ved ty v jeho veku si to zvladala uz davno..on ešte nezvladne toto? a v skolke bude akoze co robit?..vsak ho tam ani nezoberu."..a venujes sa mu vobec?..dieta treba ucit..( nie nevenujem..zamknem ho rano do izby dam mu do jednej ruky chleba do druhej telefon a otvorim mu az vecer ked ide spat 😠 ) proste mi to pride tak ze zijeme v spolocnosti kde ak tvoje dieta nieco nevie podla tabuliek v danom veku tak si hned zla matka ktora ho zanedbava..moja mama mi vytikala ze moj syn ma v 2 rokoch ešte cumel ze co ho neodnaucim a dokedy chcem aby ho mal kym nepojde do skoly?..hlavna vec ze ona ho mne nechala do 4 rokov..ku svokre s malym uz ani nechodim lebo zakazdym ked prideme? "a ty ešte nerozpravas Miško no to je hanba..ze sa ti ta mamina vobec nevenuje.."..pritom som s nim cely den okrem upratovania a varenia sa venujem len jemu..ucime sa, hrame sa..uz fakt nevladzem..dakedy..tak som sa tesila na materstvo na to ze budem mat dieta ale poviem uprimne ze si to vobec neuzivam..lebo si stale pripadam ako neschopna..ked moje dieta v 2 rokoch nerozprava vo vetach a stale ešte nezvlada nocnik..

pribinak
28. apr 2020

Mala si svokre povedať že je taký sprostý po otcovi, že ty si v 2. rokoch už mala vysokoškolský diplomom 😂😂😂

Teraz vážne, netreba si to všímať. Jedným uchom dnu a druhým von

h2
28. apr 2020

Mne keby toto niekto povedal: "a ty ešte nerozpravas Miško no to je hanba..ze sa ti ta mamina vobec nevenuje.." tak sa otočím na opätku a viac ma tam nikto neuvidí, ani môjho syna.

evkano1402
28. apr 2020

Ak taketo "konstruktivne" poznamky nedokazes ignorovat, potom ti radim v dobrom nestretavat sa s ludmi, ktori ich vypustaju, aj keby si mala ostat s muzom a dietatom sama.
Niet nad pokoj v dusi a nauc sa mat ostatnych v p...ale uplne, ulavi sa ti uvidis...

catherine1989
28. apr 2020

Dostala si to zo seba a teraz nádych, výdych a ešte raz - máš zdravé, dieťa, úplne normálneho 2rocneho syna... Ani, blbe reči zabolia, ale nepripúšťajú si ich... Viem, ľahko sa to píše cudzej, ale fakt sa tým netráp, lebo sa potom sama začneš zameriavať iba na to zlé... Porovnávať detí je to najhoršie, robia to, žiaľ, všetci, tu nepomôže nič, len sa nad to povzniesť... Aj ja mám 2rocneho, aj ja mám "múdru" mamu a svokru, no.mna ešte "dotabulkovala" aj doktorka na poradni pre predčasne narodených novorodencov, kam s malým od narodenia chodím - že aký je chudý, ako to, že na ešte plienku? (Ešte aj do správy mu napísala, že nedodržiava hygienu, ako keby bol šteňa) a najviac ma zabila s rečou - že prečo ešte nerozpráva, určite sa mu nevenujem, ak sa to nezlepší, odporučí má na logopediu.... Ja som odtiaľ išla o 40rokov staršia, spotená ako myš a s plačom na krajíčku.... A vieš čo? Prešli necelé dva mesiace a môj syn sa rozkecal - normálne vety, otázky, celkom aj skloňuje, erko má ukážkové, teraz ho už niekedy musím prosiť, nech je chvíľku ticho 😁 všetko bude, všetko príde, nedaj si pokaziť toto úžasné obdobie so synom takými rečami... Držím ti palce 👍

autor
28. apr 2020

viem ze si to nemam vsimat ale je to tazke...stale som si myslela ze kazde dieta ma svoje tempo a ze aj ostatni to tak beru..ale nie..jednoducho z kazdej strany som stale konfrontovana..:..maly sa pretocil na brusko ako 6 mesacny, sadol si ako 9 mesacny a chodit zacal ako 14 mesacny ..a to som sa napocuvala ako to ze ešte nesedi,,ako to ze ešte nestoj...a uz mal davno vediet chodit....

lylyjana
28. apr 2020

no ja sice este len mam babo na ceste, ale tiez sa psychicky pripravujem na taketo komentare od okolia. No treba to brat iba tak, ze ludia otvaraju usta, lebo im uz raz ta huba narastla, a kedze ti nemaju asi co ine povedat, tak povedia toto. Neviem ako tebe, ale ked my sme s manzelom este len spolu chodili, kazdy sa pytal, kedy bude svadba. Ked sme sa zobrali, kazdy sa pytal, ze kedy bude potomok (aj ked do toho nikoho nic a akoby nikto ani neratal s moznostou, ze ci vobec chcete alebo mozete mat deti). Moja kamoska porodila, v ten den dala fotku na fcb a uz jej pisali, ze treba braceka. To je proste ludska zvyklost a stupidita. Akosi nikto nerata s tym, ze co ked fakt tomu dietatu nieco je a tymito recami len dalej prehlbuje ranu? Nevravim, ze tvojmu dietatku nieco je, len chapes, proste ludia pouzivaju slova velmi lahkovazne a neuvedomuju si ich silu. Takze hlavu hore, najlepsie je ich ignorovat, lebo ked povies nieco ustipacne, neverim, ze oni to pochopia, zas budes ty za tu "blbu". Takze kaslat na to, chodte si svojim tempom a hlavne sa s nikym netreba porovnavat, NIKDY. Mozart zacal komponovat v 3 rokoch, tak ak by sme sa porovnavali s nim, tak vsetci sme asi zaostali :D Drzim palce!!!

pribinak
28. apr 2020

Pozri, sú ľudia, ktorí sa v tom priam vyžívajú, porovnávajú deti v jednom kuse a veľmi dobre vedia ako tým dráždia rodičov. Ale nie sú všetci takí.
Ak je svokra taka, tak to rozumne vysvetli mužovi, že tá take poznámky iritujú a dávate si pauzu od návštev.

autor
28. apr 2020

@lylyjana uz aj take som pocula ze ci nie je nejak chybný..ked vsetko robi oneskorene..kamoska sa ma raz spytala ci nie je autista lebo ako 18 mesacny zareagoval azna druhy krat ked ho zavolala menom..

jajko22
28. apr 2020

No to vidno aké su to zeny, aka celkovo je uroven zien, matiek. Nemali by tak vraviet, to je jasne. Povedz im razne aky pristup maju mat k malemu, ako maju hovorit, pozitivne, podporne, nekritizovat, kritikou nikto malokto nieco dosiahne. Kasli na nich.
Hlupakov je vela a zlych ludi sprostych. Nabuduce im odpovedz ty si autistka sama a ty tuez nevies slusne rozpravat, deti potrebuju lasku nie ohovaranie pred mamou a vobec by som si nasla podpornych ludi a s nimi obmedzila kontakt kym nepochopia ako maju komunikovat, nie kritizovat.

kiki68
28. apr 2020

Za toto vrazdit malo. Neznasam to ako profesional, neznasam to ako buduca matka. Tabulky mam doma dokonca 30 stranove z Britanie, Rakuska. Do troch rokov neriesim ci decko rozprava, ci mava rukami, ci robi hento a ono. Kazdy mame ten vyvin iny. Do 3 rokov to moze skocit velmi naraz. A porovnavanie deti je ta najvacsia blbost. To mozem tie tetky postavit k ruskym gymnastkam a zacat ich porovnavat. Ako by z toho vysli... ako retardovane chudery s poruchou motoriky. Tolko k tomu. Na tieto veci tvrdy ignore.

marca12
28. apr 2020

Kriste jezisi to je hlupana. Kamoska nema deti,vsak? Musime na naucit obrnit voci tymto reciam. Aj my to mame v rodine a predbiehaju sa kto je aky sikovny. A tie nekonecne reci,kto aky bol v tom veku a co vsetko uz dokazal. A najviac ta rani, ked vypluvu taku hlupost,ze to sa ti mama nevenuje,ked to este nevies. To je ako s neverou. Ak je chlap neverny,davaju to za vinu zene,yrcite ona bola chybna vo vztahu....ludska hlupost nema hranic

deti95060810
28. apr 2020

ani sa ti nečudujem že nechodíš ku svokre...komu by sa chcelo počúvať hlúpe reči...😉

lenadka
28. apr 2020

@h2 ja by som povedala, že "Miško, budeš musieť byť častejšie s babkou, ona vie všetko, nech ťa naučí" 😁 😂

oblecenie99
28. apr 2020

Samozrejme viem, že s deťmi treba "pracovať", venovať sa im a je to veľmi veľmi dôležité, aj to robím, ALE niekedy sa vážne zamyslím, ako by sa asi zatvárila moja už nebohá prababka, keby som sa jej spýtala, že minimálne koľkokrát dávala synov na bruško denne na cca koľko minút... :/ napríklad. Lebo mňa to v poslednom čase často napadne, keď musím odpovedať na debilné otázky okolo malého a riešiť to tabuľkovanie a škatuľkovanie detí.. a to sa len postupne pripravujem na tie blbé otázky, lebo náš sa práve dostáva do fázy, keď bude "musieť" robiť tie typické porovnávačské veci a nakoľko poznám rodinu a známych, tak sa už psychicky na to pripravujem dopredu :/

h2
28. apr 2020

@lenadka Mne by úplne stačilo, keby povedala malému, či sa nehanbí, že ešte nerozpráva. A že to, že "mamina sa Ti nevenuje", to tiež hovorí akože jemu (pritom je to výčitka, smerujúca primamo na ňu), tak to je úplne zlý prístup. To, že dieťa nerozpráva, neznamená, že nerozumie, čo sa mu hovorí. Chudák malý, ide navštíviť babku a hneď medzi dverami sa dozvie, že by sa mal hanbiť a že mama nerobí niečo, čo by mala.
Ešte by som dokázala pochopiť, keby povedala neveste, že ju znepokojuje, že malý ešte nič nehovorí a opýtala by sa, či sa mu dasť venuje. Ale takto sformulované by ma to vytočilo do biela!

hindakus
28. apr 2020

Ahoj. Tak tým, čo zažívaš, som si prešla. Partner mojej mamy chodil k nám na navstevy s knihou z roku 1969, čo má kedy dieta vediet. Viem, ako to strasne bolí a ničí. Hajzli su tí ludia, co to robia...

autor
28. apr 2020

ved nase stare matky sa chytaju za hlavu ked im my mlade mamicky povieme co vsetko dnes treba robit s detmi ako sa im venovat..varit bio stravu ake vselijake hry na rozvijanie a podobne..moja 85 rocna starka sa nad tym vzdy zasmeje ze kde by to oni stihali kedysi..od rana do vecera na poli,,potom varit o zvierata sa starat...na nocnik vraj moj otec chodil uz ako ročny ale to len preto ze neboli pampersky a nechcelo sa im neustale prat..a vyvarat plienky..ze to bolo namahave..a rozpravat zacal moj otec ako 4 rocny a ze to nikto neriesil preco nerozprava skor a podobne..

zuzudrnda
28. apr 2020

Zaujimave,ze nasi rodicia pochynosti o svojej vychove nemaju a my ich mame kopec. Doverujte svojmu synovi aj sebe,ze robite najlepsie co viete. Zastante si seba aj Miska. Zivot Vam ponuka tuto lekciu a je cas sa to naucit. Tieto poznamky a neziadane rady dostava kazda mama. Vzdy podakujem a poviem,ze ak budem potrebovat radu,poziadam o nu. Drzte sa

autor
28. apr 2020

starka mi neraz povedala ze v dnesnej dobe sa vsetko prehnane riesi..hlavne okolo detí robia matky strasny rozruch..

kittykat22
28. apr 2020

neboj sa, ze by sme ti nerozumeli. Moje dieta vo vsetkom pozadu 🙈 vsetkeho sa bal 🙈 pre vsetko reval 🙈 no ako problem, kam sa pozries. Ja som nic ine nerobila ako zufalo pozerala co robia ine deti - a to moje niiiiiiiiic. A tie reci - a on STALE nerozprava? A on sa STALE boji? To on STALE takto place? Tlak neuveritelny. Spatne si hovorim, ze ja sprosta som si nepostavila hlavu, a nebola viac v pohode. Mala som ich poslat do certa. Ja som sa tak natrapila a mala obavy. A koli comu? Koli neexistujucim problemom. Nauc sa na mojich chybach a nebud hus ako ja - uzi si materstvo a na zvysok sa vykasli. Som si to materstvo vdaka starostiam vobec neuzila - vratit cas, tak to robim inak.

autor
28. apr 2020

@kittykat22 toto aj mna stve..malý ma 2 roky a 2 mesiace a len maločo zjeho detstva som si doteraz uzila..lebo stale sa citim byt pod tlakom..a viem ze toto budem raz lutovat..toto premrhane obdobie..aj preto som uz prestala chodit ku svokre lebo tam len vycitky..

kittykat22
28. apr 2020

ja ta chapem. Hod jej reci za hlavu - najlepsie urobis. Ja som premrhala prve roky. A tie sa uz nikdy nevratia 🙄

tncka
28. apr 2020

Tak to otoc,no tak twraz ta necham 2tyzdne u starkej a nauci ta rozpravat ked je taka mudra🤣🤣🤣a sklapne to mi ver. Ja si so svokrou tykam a pozna ma,vie ze toto by som si kludne dovolila🤭🤣

alchemilkazltozelena
28. apr 2020

Ukludni ta ak ti napisem ze moj je presne o rok starsi a az dnes sa odplienkoval? 😊 a vobec nic nelutujem... skusala som v lete, absolutne tomu nechapal, dala som sa na to teraz a pochopil za pol dna... krasne sme to zvladli, lebo je vacsi a chape to proste, proste na to dorastol

Rozpravat zacal pred 3.narodeninami, uz som myslela ze ideme riesit logo a vyriesilo sa to same 👍 proste chlapci su v niektorych veciach pomalsi, zaostalejsi, ale to neznamena ze su chybni... hlavu hore 😊 a na dementov sa vykasli

kiki68
28. apr 2020

Mna tak kamoska volala ako profi cloveka, ze nech idem mrknut na malu, ze na dojem, ze asi nebude normalna. Ze na 2 roky necele a este pekne nerozprava. Dosla som, pohrala som sa s malou, pokreslili haky baky, dieta komunikovalo krasne, snazilo sa hovorit ako islo. Par slov malo pekne artikulovanych, vsetko primerane. Potom kamoska rev pomaly, ze jej to nakukali tetky, ze tej a onej mala uz plynule rozprava a bla bla. Som sa jej spytala ci chce tetkam ukazat spravu aj so stemplom. Mala ma teraz 4 roky, ukecana, normalna. A chuda jej mama vtedy skoro skoncila na neurole kvoli tym reciam. A to je jedna z mnohych mamiciek, co som takto zazila.

le4
28. apr 2020

Pravidlo cislo 1: nenechaj si pokazit radost z materstva 😘. Kamaratky si vyberaj pozitivne ladene, nie take typy, co sa radi porovnavaju alebo rypu "nevinnymi" poznamkami, z ktorych vycitis lest. Rodinu nezmenis, no urcuj si hranice, nenechaj sa zdeptat,ok? Ako pises, este aj to porovnavanie je casto nepravdive, stare mamy si vela veci pamataju okuliarmi spomienkoveho optimizmu a prikrasluju😬. A to iste zial plati aj pre niektore sucasne mamicky. A inac. Vzdy je toto tak, ze jedna mamicka kladie doraz na jeden aspket vychovy, druha zas na dalsi. Sme odlisne a kazda v inom excelujeme a rovnako aj nase deti. Ak je tvoje dietatko zdrave nie je dovod sa extra porovnavat, vsetko sa nauci svojim tempom. Inak ked by mi niekto povedal, ze ze sa nevenujem dietatu, asi dieta vezmem na ruky a bez slova odidem. Niektori ludia nevedia vazit slova.🤔😢

h2
28. apr 2020

@alchemilkazltozelena Dovolím si trošku Ťa poopraviť: Nie chlapci sú pomalší, zaostalejší, ale niektoré deti sú také. A iné sú zase šikovné a rýchle. Nezávisle od pohlavia. 😉

autor
28. apr 2020

Je inak smutné ze každý vidí len to zle ale to ze napríklad moj synček ked sa ho opýtate ci ľúbi mamu povie "lubim" a pride ku mne sa postiskat a dat mi pusu..minule mi aj kvietok doniesol z prechádzky ze to z lásky 💖

h2
28. apr 2020

😍😍😍

lylyjana
28. apr 2020

@jajko22 presne tak. Minule som citala o jednom experimente, kde zistili, ze ludia, ktorych pochvalia dosahuju potom ovela lepsie vysledky, ako ti, co ich skritizuju. Lebo aj ti, co vsetko uplne perfektne robili, potom ich naschval skritizovali, tak v dalsom kole sa totalne pohorsili, lebo stratili v seba doveru.