icon

Otravné deti na ihrisku

andrejka1983
4. sep 2012

milé mamičky, chcem sa opýtať na váš názor na deti ,ktore vypytuju na ihrisku od druhých jesť alebo piť. Chodime na ihrisko partia mamičiek, ktore si medzi sebou kupujeme napr.chrumky alebo džusiky ci lizatka pre svoje detičky. Teraz tam zacalo chodit jedno dievčatko...pozname sa z videnia aj s jeho maminou ale nekamaratime sa.....nuž a ono ked sme tam že napr. sami alebo aj nie, a moja dcerka vytiahne keksik, hned pride či si može odhryznut???alebo ked jej dam chrumky, tak hned dojde že jeeej ake ma pekne šaty a ruku ma už v sačku s chrumkami 😕 ,dnes napr. sa mi vysypali chrumky a ja som povedala svojej aby ich nechala tak, že pride havo a popapa...a došlo to dievča a všetky ich pozbieralo a zjedlo... 😅 raz bola aj jej mamina na ihrisku aj s jej malým bratom asi dvojročným,a moja dcerka aj s kamaratkou sedeli na lavičke a papali tyčinky, on pribehol a hned sa ponukol, no keby si vzal raz dvakrat...ale trhal im to z ruk kým nezjedol všetky...a jeho mamina sa kukala a asi dvakrat ho upozornila aby jedol pomalšie nie tak rýchlo 😀 namiesto toho aby mu povedala že už si sa ponukol a stačilo.....teda aspon ja to tak učim svoju dceru,ona je ešte ten typ že sama si ani nevezme ked ju nukaju, musim jej ja dovolit. nie som ani skupa ani nič,mile rada dam,ale štve ma ta vychcanost deti alebo rodiča že sa pridem, najem a odidem...a ked nič nemaš tak ťa ani nepoznam 😒

cicimotinka
5. sep 2012

@dominikabartlova tak toto som si myslela aj ja... ale rýchlo som pochopila, že to tak nie je... róm nie je výhovorka, róm je dôvod na to, aby človeka opľuli - a to doslova - jedna babička s pristavila pri kočiari (malý mal cca rok, sedel a cucal rožok) že aké krásne dieťa a či má otecka cudzinca a bla bla bla... ja hovorím pravdu z princípu, že ľudia by mali vedieť aj o takýchto veciach... tak hovorím pravdu, že je z východu a je rómsky... "cigán, tfuj" odpľula si smerom do kočiara a išla preč... a áno, základ je výchova, ale keď niekde príde, prvý dojem nerobí výchova, ale farba pleti... a tá je smerodatná... každý vidí a urobí si názor bez toho, aby sa zaujímal o to, že ho vychovávajú bieli rodičia, už to tu písala myslím @cairka že pokiaľ chodí s deťmi ona, ešte koľko-toľko ľudia vidia bielu mamu, ale keď bude malý chodiť sám, bude na to sám.. a v 6 rokoch nebude chápať, prečo je znevýhodňovaný proti iným deťom...deti farbu pleti neriešia ... a vidno to aj na ihrisku... tie mamičky, ktoré vedia, že je "adoptovaný cigán" reagujú rôzne... a sú aj také, ktoré deťom zakážu priblížiť sa k malému... a to vidia, že som normálna a biela a nie je to dosť... skús si prečítať môj článok Rozprávka o škaredom káčatku... je to o hodnotení ľudí nie podľa výchovy, ale podľa prvého dojmu... a naozaj sa mi to stalo... a takých zážitkov mám dosť... a nielen podľa farby pleti... moja mama chodila do osobitnej školy, ja mám IQ 126... v škole som sa výborne učila, ale minimálne tretina učiteľov ma hodnotila podľa mamy a musela som im stále dokazovať, že je to inak... keď som napísala na 1 písomku, musela som si tú 1 obhájiť pri tabuli, aby som ju mohla mať, veď čo ak som písomku odpísala... tiež som to pociťovala ako veľkú nespravodlivosť, lenže v tom čase to bolo inak, učiteľ bol nepostihnuteľný aj keď nás zdral ako kone... a mnoho detí sa mi smialo, že mám debilnú mamku... a to ju ani nepoznali... pokiaľ dieťa doma počúva nadávanie na rómov, či už pri správach, pri novinách a pod... bude v škole rómskeho spolužiaka diskriminovať, aj keď si nebude uvedomovať, čo vlastne robí... bude mať k nemu automaticky iný postoj a iné správanie... lebo rodičia tak hovorili... a nik nebude hľadieť na to, že sú to možno iní rómovia, ktorých deti sú v škole také isté ako biele deti...

mima4
5. sep 2012

@andrejka1983 som zatial nemamicka 😀 Urcite mas pravdu, ze vsetko ma hranice.

andrejka1983
autor
5. sep 2012

@mima4 😉 dakujem

sashabb
5. sep 2012

@brumka111 tak tvoj príspavok ma mierne? zaskočil. Prečo by @andrejka1983 malo zaujímať, že nejaké cudzie dieťa je hladné? resp. opakuje sa to "denne" čiže by som nepovedala že je hladné + dieťa tam má svoju matku. Tej matke to nieje trápne, že jej dieťa je "hladné" a pýta od cudzích ľudí?
Ja neviem, ale osobne som bola učená a taktiež učím svoje dieťa aby si od cudzích nič nebral. A možno to vyznie zle, ale ja sama nedám cudziemu dieťaťu nič! Nie preto, že by som bola lakomá, ale mne by vadilo ak by dávali môjmu dieťaťu tak nebudem robiť to čo mi vadí.
Pokiaľ aj chcem dať, pošlem dieťa opýtať sa rodičov, taktiež ak moje dieťa niečo chce príde sa ma spýtať.

dominikabartlova
5. sep 2012

keby sa kazda uvedomila ze asi nieje dvakrat hygienicke nosit jedlo na pieskovisko.... viem si predsatvit tie spinave ruky od piesku....tak by ste toto nemuseli triesit 😀 😀

andrejka1983
autor
5. sep 2012

@dominikabartlova na pieskovisku nepapame 🙂 .....ale inak keby že uvažujem že je to nehygienicke jest na ihrisku, tak nikdy nejdeme ani na piknik jest, do parku,opekať do prírody ani si nedáme trebárs jedlo na kolotočoch či trhoch, pretože všade na nás striehnu bacily a bakterie no nie??? 🙂 takže toto vobec neriešim, jasne že ked ide papať si poutiera ručičky ak ich ma špinavé a hotovo.... 🙂 dieťa neustriehneš a ked pôjde do škôlky či školy, kto bude naňho davat pozor či cez velku prestavku papa desiatu s čistými rukami,či si predtým dôkladne umylo ruky ????nikto... myslím že trocha prirodzenej imunity nikomu neublíži.....

dai
5. sep 2012

Hm... My sme prave pri mori a ak maly uz nezjedol asi tak kilo piesku tak ani gram🙂 ze nehygienicke... Boze baby... Niekedy ste smiesne... Ale tak zi a nechaj zit;-😉
Inak velky suhlas s cicimotinka... Zial my slovaci taky sme. Trn v cudzom oku vidime, brvno v svojom vlastnom nie☹ a cigan je dobra vyhovorka. Dovod etc. Pre kazdeho slovaka - staci tu na stranke pozriet temy kde sa mamky snazia oklamatsat -je ich tu dost - ako sa dostat k pn ked nie sme chore, poberat rd do 6tich rokov lebo nie je praca aj ked je dieta zdrave... A ked im niekto napise ze sproste okradaju a beru naco nemaju pravo a je to urcene inym mamkam tak dostanete univrrzalnu odpoved - robia to cigani tak aj my mozme.... Ze je mnoho slusnych ciganov ktori to nerobia uz nikoho nezaujima ☹

cicimotinka
Odpoveď bola odstránená
abbey1
5. sep 2012

@dai Tvoj príspevok adresovaný mne bol skutočne trápny.Čítaš, čo píšeme? Ja skutočne nemám problém sa rozprávať, či hrať i s cudzím dieťatkom na ihrisku a bežne to robím. Nielen pre svoje, ale i pre cudzie deti som zakladala materské centrum, robila zo seba klauna na karnevaloch a podobne, bežne mám plný dvor detí a baví ma to! Tu sme písali o matkách, ktoré sedia vzdialené desiatky metrov a skutočne nejavia záujem o svoje dieťa.
Tak prosím čítaj pozorne a neútoč na mňa.
Ja mám svedomie čisté, a snáď moje slová potvrdí každá maminka, s ktorou sa stretám na ihrisku. V živote si ma nevidela, prekrúcaš moje slová.
Toto je fórum, kde píšeme svoje postrehy. A hlane mi netvrď, že si v živote nestretla podobné ignorantské matky.A ano, ak mám na ihrisku problém, tak mamičku slušne oslovím, alebo jej dieťaťu slušne vysvetlím, že sa musím v prvom rade venovať a strážiť svoje dieťa.
Skús sa i ty radiť heslom, ktoré tu hlásaš: Ži a nechaj žiť!

abbey1
5. sep 2012

Ešte raz som si prečítala svoje i iné príspevky v tejto téme, ale skutočne tam nevidím nič urážlivé voči maminkám, ktoré sa o svoje deti starajú. Vymieňame si tu skúsenosti z ihrísk, negatívne, ale i pozitívne.Každá z nás tam trávi kopu času a stretneme sa tam ľudia rôzny, pretože takí aj sme.
Skutočne je zakázané vyslovať akýkoľvek názor bez obavy, že ho niekto nechce pochopiť, či priam zámerne prekrúti?

zuzana76
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
Odpoveď bola odstránená
cicimotinka
5. sep 2012

@zuzana76 neobhajujem rómov... moje skúsenosti s mini sú len dobré, prípadne ak sa to týka malých detí, tak tam nie je čo riešiť, oni za nič nemôžu... a wowkomentáre chudobnejších mamičiek neriešim, ja som myslela práve v luxuse, ktorý spomínaš s rómskymi tvárami... tam nie sú... ak by to nebolo o farbe pleti, tak luxus je luxus... mrzí ma, že máš zlé skúsenosti s rómami, ja som sa len snažila zareagovať na vyjadrenie, že róm je výhovorka... tiež som si veľa vecí predstavovala inak, že veď ja som biela a pod... ale ako som to písala v tom článku, nik nepremýšľa, že je adoptovaný...všetci vidia len to, že je čierny, takže ja "chrápem" s čiernymi a treba si dať na mňa pozor... a nie je mi milé, že za mnou pochoduje sbs po obchode a podobné situácie... tiež nechápem, prečo sa ku mne takto správajú... vidíš, dá sa to aj otočiť inak, povedz mi, prečo som pre niektorých socka od cigánov... a je to tiež bezdôvodne, len preto, že sa snažím vychovať opustené cigánčatko? 😒

cicimotinka
5. sep 2012

@zuzana76 neobhajujem rómov... moje skúsenosti s mini sú len dobré, prípadne ak sa to týka malých detí, tak tam nie je čo riešiť, oni za nič nemôžu... a wowkomentáre chudobnejších mamičiek neriešim, ja som myslela práve v luxuse, ktorý spomínaš s rómskymi tvárami... tam nie sú... ak by to nebolo o farbe pleti, tak luxus je luxus... mrzí ma, že máš zlé skúsenosti s rómami, ja som sa len snažila zareagovať na vyjadrenie, že róm je výhovorka... tiež som si veľa vecí predstavovala inak, že veď ja som biela a pod... ale ako som to písala v tom článku, nik nepremýšľa, že je adoptovaný...všetci vidia len to, že je čierny, takže ja "chrápem" s čiernymi a treba si dať na mňa pozor... a nie je mi milé, že za mnou pochoduje sbs po obchode a podobné situácie... tiež nechápem, prečo sa ku mne takto správajú... vidíš, dá sa to aj otočiť inak, povedz mi, prečo som pre niektorých socka od cigánov... a je to tiež bezdôvodne, len preto, že sa snažím vychovať opustené cigánčatko? 😒
p.s. ten list som čítala... nie je to normálne, súhlasím s učiteľkami, ale ja neriešim "osadníkov"... ja riešim slušných rómov z normálnych miest... to len ostatní všetko porovnávajú podľa tých z osady

yukki
5. sep 2012

A ten otvorený list učiteliek z Dobšinej-akurát som sa z nej vrátila, je to naše najbližšie mesto, má ako pomôcť zakladateľke témy? šak už neblbnime zase....

elise
5. sep 2012

@andrejka1983 tebe ked sa vysypu na zem chrumky alebo ine smeti ty to po sebe nepozbieraš a nehodiš do koša? ved dcerka by si z toho mohla zobrať priklad že odpadky alebo čo padne na zem dáme do koša. ja som pre taketo pripady bola vybavená mikrotenovým vreckom a vlhčiacimi obruskami na utretie ruk. a čo sa týka tých deti čo si sami idu do kabele a beru čo si doniesla tak by som im po prvom raze povedala že nech ide za svojou maminou. a tej mamine by som povedala aby sa porozprávala s dieťaťom že sa nepatri isť do cudzich veci ak niečo chce malo by si to vypýtať.

zuzana76
Odpoveď bola odstránená
maznacik007
5. sep 2012

nechapem preco sa tu uplne odbocuje od temy @katren kde si .... toto je tema o otravnych detoch na ihrisku.... mame skusenosti... ja vzdy nieco nosim so sebou... vzdy ponukneme ale ked sa mi zda ze to niekto zneuziva tak poviem dietatu ze nech si ide od maminky svojej vypytat a hotovo... dalej neriesim... ja som rodic ja urcujem pravidla... ked je niekto na ihrisku tak vzdy ponukneme u malych deti sa najprv spytam rodica ci take uz moze...

predtym ked sme boli v meste tak som vedela kde sa ake deti a matky zgrupuju na ktorych ihriskach a na take sme nechodili... presne viem aky typ ma zakladatelka na mysli

zuzana76
Odpoveď bola odstránená
alice107
5. sep 2012

@andrejka1983 to chovanie deti je vizitka vychovy ich rodicov.kazde dide´ta ma istu mentalitu.ale ta sa da korigovat vychovou.ak je viac aktivne a temperamentne tak matka musi vediet urcit hranice spravania sa.nehovorim teda ale o detoch,ktore maju pripadne nejaku disfunkcnu poruchu a pod.
mne je uplne jedno a neriesim ci ine mamicky maju jedlo alebo nie.inak,my na ihriska velmi nechodime. mame vlastne doma.len na plazove v ramci prechadzky/ pozriet lode a pod/.my nenosime jedlo,len pitie.ak ale by sme nieco kupili a nejake dietatko pridede a chce,prva reakcia je na rodica.ci si vobec zela,aby dieta nieco dostalo.ale zvycajne nieco take sa nestava teda casto.niekedy cudzinky /turkyne,arabky/ nechavaju volne deti pobehovat a tie deti su temperamentnejsie.ale nikdy sa mi nestalo,zeby si niektore dieta dovolilo ist do tasky.ci nejako obtazovat.aj tie mamicky su temperamentnejsie.ale ked vidia moj pristup,tak reaguju uplne standartne.
lenze je rozdiel chodit na verejne ihriska s 2 rocnym dietatom a 5 rocnym.
chapem,ze mamicky nemaju vzdy moznost mat vlastne ihrska a preto tam chodia aj s tak malymi detmi.ale vtedy musia byt omnoho viac opatrne na deti.ci uz im niekto ponuka nieco,alebo by od ineho dietata nieco chceli.take deti este nechapu zmysel vlastnictva ci nevhodnosti chovania neco dat ci brat.
je to vsetko o vychove a zivotnom postoji rodica.
moje dieta by si nikdy nevzalo od cudzieho cloveka nic.a ja samozrejme sledujem,co dieta robi a co sa okolo neho deje.
ale neriesim to,co robia ci nerobia ine matky.pokial by sa to netykalo bezprostrednej situacie s nami.

cicimotinka
5. sep 2012

@zuzana76 ja som nezačala o rómoch, ja som hovorila o mojom rómskom dieťati... nemienim popierať jeho identitu, nech je téma o čomkoľvek
@yukki to je už choroba Slovákov, akonáhle sa niekde spomenie róm, hneď sa tasia "zbrane" najväčšieho kalibru

fakt je niekedy lepšie sa do témy nezapojiť... a keď už sa zapojiť, tak si napísať svoje a ďalej nereagovať... pretože k tejto téme patrí aj to, ako je dieťa vychované, tak sa správa... a môžem mať svoje najslušnejšie na ihrisku, ktoré nepríde žobrať, nezje iným desiatu, ponúkne, podelí sa a pod... keď v očiach ostatných je videné inak... toť vsjo...

dai
5. sep 2012

@abbey1 oslovila som teba lebo mam doma dieta ake si ty popisala... Vaecsina mojho prispevkubola adresovana alevaecsine prispevateliek, lebo sa tu podla mna riesia veci ktore patria do rodiny a nie na forum. Opaet tu len citam aka je kazda dokonala a super vychovava a ta co to nerobi ako ja je zla matka etc. To ze to prispievatelky nenapisu takto priamomi nezabranuje citat medzi riadkami... Myslim ze kkiki tu dala link na super clanok o tom ako sa matky predvadzaju a medziriadkovo pisu vo forach ako toto o svojej dokknalosti a o tom ake su ine matky daleko za nimi... Normalne psychologicka to tam rozoberala:-🙂
Ten clanok bol super - dala tam par takych medziriadkovych chval a akoby z tejto temy a tem tejto podobnych citovala🙂
Inakmoj nazor je velmi blizky alice107. Myslkm ze matka 2rocneho dietata nemoze cakat ze na ihrisku pre deti do 12nast rokkv bude stat matka pri 8rocnom decku a strazit ho , detto ze 8rocne dieta bude brat nejaky obrovsky ohlad na jej 2rocne... A nemyslkmze je to o zlej ci dobrej vychove. Skor o tom ze deti maju urcity temperament a pohybove schopnosti detto aj rozumove zodpovedajuce veku...
A jasne ani mne sa to nepaci ked 5rocne deckaneberu ohlad na decko rocne - moje🙂 ale kedze mam doma aj 5rocne,myslim ze dobre vychovane ale dost te.peramentne,tak si uvedomujem ze som tam hlavne ja nato abyso. Davala na svoje deti pozor. Ked sa mi nieco nepaci riesim to s rodicom. Ak ten nezasiahne tak s dietatom odchadzam...

zuzana76
5. sep 2012

@dai no a presne co si tu tu teraz napisala, tak to sme pisali vacsina, aj ja mam dieta 2-rocne a dieta 5-rocne, jasne,ze za tym 5 rocnym nebeham stale, ale aj tak sledujem jednym okom, co robi a s dvojrocnym "peciem" kolaciky z piesku a davam pozor, ked sa smyka a pod. Ja som zareagovala an temu, pretoze tu mamicky pisali,ze nechapu, naco mamicky nosia detom jest na ihrisko, tak som napisala svoj dovod preco to robim a moje deti napr nejedia priamo na piesku, ale sadneme si niekde pobliz na lavicku a najeme sa, napijeme, my napr ani nemame ihrisko nejako blizko domu, len jedno take poslabsie, takze v podstate ideme vzdy dalej, tak preto berieme aj jedlo. ved je to tema, tak diskutujeme, ak niekto napise, ze nechape to a to, tak druhi moze vysvetlit, preco to tak robi a hotovo.

pectore
5. sep 2012

Mozno najlepsie bude nepokusat v takych situacich s jedlom...ak sa to opakuje.... proste nejedzte na ihrisku a mate to vybavene...aj tak to neni najlepsi napad...deti sa tam hraju vsetko chytaju...a potom sa krmia.... To ako kto priuca deti k slusnosti , stym clovek nic neurobi....a zas male dieta odmietat...ked jednemu alebo viacerim das a jemu nie... no prislo by mi to take ze by som asi rozmyslala kto ma viac rozumu...ked sa nechce podelit...selektuje...a hodnoti..... myslim ze je celkom malicherne niako to sudit ze sa najedia a ked jedlo nemas tak ta ani nepozravia.... Tam ide skor o to jedlo...ze vidia ze sa niekto krmi tak chcu aj oni.... proste deti..... ja by som nenosila jedlo na ihrisko...keby ma to obtazovalo... ale tak niekto sa nechce obmedzovat....ale male deti su male deti ...cudzie neprevychovame a rodicou uz toboz nie...

alice107
5. sep 2012

@pectore kazdy clovek ma pravo na svoje rozhodnutie.teda aspon v demokraticky zmyslajucom svete.ake pokusanie jedlom? je kazdeho osobna vec/pokial to nie je zakazane vyhlasku ci zakonom/ ci si prinesie jedlo alebo nie.
druha strana s tym rozhodnutim musi pocitat a zvazit svoje kroky.teda kazda mamicka musi respektovat rozhodnutie inej.alebo teda mala by,ak ma zdravy rozum a pouzije ho.
ano deti su deti a cim je dieta mladsie tym je nemoznejsie mu vysvetlit,ze to jedlo patri inemu.tak sa musi k tomu postavit ako dospela a zvazit,ci dieta je zrele pre takyto pobyt.ja jasne,ze male dieta ked vidi nieco tiez chce.to je jasne.ale rodic je tu na to aby zvazil,ci je jeho zelanie vhodne a vitane.
takze netreba presuvat zodpovednost na toho druheho.ale uvedomit si tu svoju.
nestarat sa co robia ini/ak neporusuju zakon a slusne mravy/ ale starat sa o to co musim urobit ja.

pectore
5. sep 2012

alice107 praveze.... ale ak mas viacej rozumu tak sa nad tykym problemom nebudes ani pozastavovat...pretoze ho proste nevyriesis bez toho aby si sa tam vadila s nejakou matkou ktorej to je jedno..... a nakoniec aj tak stoho vides z dlhym nosom...pretoze budes posobit ako histerka ktorej vsetko vadi.... jedlo si mozes nosit kde chce ako chces...ale ked vies ze to roby problem a ludia su hlupy... tak bud sa budes vadit alebo nie....

andrejka1983
autor
5. sep 2012

suhlasim, že je dieťa je ukažkou výchovy svojho rodiča....ak ho ten nebrzdí a nepovie mu že sa to nepatrí, tak dieťa nema dôvod prestat žobroniť alebo nebodaj nakukat do cudzích tašiek....lebo nevie že to je zlé.....ale ja nechapem ako sa niektore maminky dokažu proste na to pozerat, namiesto toho aby ho chytili za ruku a odviedli preč....boja sa hysterickeho zachvatu dieťaťa, či ????lebo to beriem ako jediný dôvod.....dnes som bola na ihrisku ( inak dnes sa žiadne vyjedanie nekonalo 😉 )svedkom také zachvatu,lebo jeden chlapček chcel ist na trojkolku jedneho dievčatka, ale ked ho jeho maminka chytila za ruku tak sa hodil o zem a reváááál...a ona mu rýchlo položila iba nohu pod jeho hlavu aby sa neudieral o beton ked sa tam metal...ako toto som videla prvykrat...aj som sa jej pýtala či toto ti robí bežne??? že ano, ale čo už s ním, on je taký nespratník,že hadam ho v školke daju do laty... 😅 fakt neviem ako by som na toto reagovala keby sa mne take stane...ani som jej na to už neodpovedala.....

bonnie1
5. sep 2012

no ja som sa nahodou ocitla v tejto teme..vlastne dieta nemam ale coskoro bude ..nech je len vsetko v poriadku.k teme detske ihriska..na svk som na ziadnom nebola..ale pred rokmi som robila au pair v amerike.mala som tam na starosti 2 i 3 i 5 rocneho..na ihriska sme chodili a nebola som len v jednom state.ale take problemy ako tu sa opisuju som nezazila vazne..jedlo sme si nosili maly snack ale ruky sme vyutierali obruskami a antibakterialnym pripravkom.za cely cas k nam neprislo ani jedno dieta zobrat..pekne som sa venovala detom niekedy poklebetila a nikdy som nezaregistrovala nejaky konflikt..ked sa dieta chcelo hrat s nasimi hrackami mamicka sa spytala maleho.ked maly pvedal hej ok ked nie nie..deti okolo troch rokov sa raz pdelia raz nie..som zvedava co ma caka na kosickych ihriskach ale z tej diskusie mam zly pocit..ja osobne som za to nech kazdy je svoje..doba je tazka tak preco sa starat o cele ihrisko?

katren
5. sep 2012

@maznacik007 co s tym mam ja, ze sa odbocuje od temy????? nejako som nepochopila

minewka
5. sep 2012

čítam, čítam a všetky tieto dumky a názory sú presne dôvodom, prečo sa vyhýbam takýmto detským ihriskám, ako len môžem... Prečo má/nemá na oplátku, prečo si pýta/nepýta, berie/neberie, moja dieťa by to nikdy/vždy robilo/nerobilo... 🙄

Deti sú deti, učia sa mnohým veciam, niektoré majú lepší, niektoré horší príklad - a mne osobne je to šuma fuk, som trpezlivá, ak nejaké cudzie dieťa príde a je zvedavé na to, čo mám v taške, normálne tašku zavriem, dvihnem, dám z dosahu, poviem, že tam nie je nič zaujímavé a viac sa tým nezaoberám.

Ak príde nejaké dieťa a berie si tyčinky, chrumky - nech si berie, je mi to jedno, netrápi ma to a ani sa nezamýšľam nad tým, čo mu doma dáva jeho mama. Nechám to na malej, či dovolí, či nie - väčšinou áno, deti nemajú žiadne komplexy, ani predsudky, vytvárajú ich len rodičia...Ak sa minie, vďačne kúpim druhé - nie sú to pre mňa podstatné veci.

Ak príde nejaké komunikatívne dieťa a ja môžem - tak ho na hojdačku vyložím, ak nemôžem, poviem, že nemôžem a musí počkať....a pustím z hlavy.

Nezaoberám sa myšliekami - prečo ho jeho matka vyloží, nevyloží...prečo priniesla, nepriniesla...a to už ani nespomínam obsedantné čistotno-hygienické matky - to sú kapitola sama o sebe.

To aby človek mal oči aj vzadu na hlave a mám pocit, že by sa mal hlavne zaoberať potrebami a názormi matiek a nie potrebami a názormi detí.