icon

Plný dom ľudí po príchode z pôrodnice

vieruska25
9. jún 2014

Ahojte, mám neskutočnú dilemu a neviem sa rozhodnút ako sa správne zachovať. O necelé 2tždne máme termín pôrodu. Žijeme s manželom v jednom dome so svokrou. Týžden po termíne dovezie švagriná synovcov ( 7r. a 10r.) a 8r. neter na prázdniny na 6 týždňov. Ja už pár nocí nespím a som strašne nešťastná z toho, že keď prídeme z pôrodnice, budeme mať plný dom ľudí. Je to moje prvé dieťatko a predstavovala som si, že po príchode domov budeme mať pokoj, budeme si na seba zvykať, vytvoríme si spoločný režim..Teraz mám z príchodu domov absolútnu paniku. Bojím sa, že toľko ľudí a hluku a bacilov malej ublíži - že bude nervózna a uplakaná, a najmä že môže ochorieť. Naši mi navrhli, že môžeme ísť aspoň na prvé týždne k nim, majú veľký dom a tam by sme určite mali pokoj. Ale manžel o tom nechce ani počuť. Druhá možnosť je porozprávať sa so svokrou, ale to je už vopred prehratý boj, keďže nemáme dobrý vzťah a ona už len z princípu urobí naschvál to, čo sa mne nepáči. A manžel to riešiť nechce, vraj to zbytočne preháňam a podľa mňa sa aj bojí ozvať. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste? Ozaj to preháňam a som príliš úzkostlivá alebo mám odísť k rodičom..alebo iný nápad...

misinka26
10. jún 2014

Inak to je od tvojej svokry dosť hnusné ak ti takto robí naschvál... ja tiež bývam so svokrou ale rázne som jej povedala, že si po pôrode neželám nijaké návštevy, dokonca aj krstiny sme posúvali až na obdobie keď mal malý 3 mesiace. Veď po pôrode budeš unavená, nevyspatá, s drobcom si budete hľadať režim a to ešte nehovorí o hormónoch. Žena má mať po pôrode kľud a pokoj na seba a bábo ... Porozprávaj sa s mužom alebo ako ti vravia kočky choď k rodičom, nestojí ti to za tie stresy, aby si neprišla o mliečko alebo nedostala popôrodnú depresiu ... Teraz hlavne kľud lebo bábo všetko vníma ... zdžím palce ...

ammellia
10. jún 2014

@vieruska25 a vy tam nemate samostatne byvanie - samostatny byt?

lejlla
10. jún 2014

tiez by som vyuzila moznost ist ku rodicom...

majka99999
10. jún 2014

@vieruska25 ja by som sla k rodicom, mama je mama, svokra nie je mama (aj keby ste mali dobry vztah). Ja som ocenila, ze som mala mamu u seba. Co sa tyka manzela, snaz sa mu vysvetlit, ze potrebujes pokoj. Choroby by som sa nebala, skor toho, ze babo bude placlive, bude teplo, ty budes nevyspata a deti sa budu nahanat a sialit... Tolko moj nazor.

vieruska25
autor
10. jún 2014

@ammellia my sme na poschodí a svokra na prízemí..ak sa to dá nazvať samostatným

stella33
10. jún 2014

no, nezavidim ti. ale mam jednoznacne riesenie. chapem ze svokra chce pomoct aj druhym detom a prizriet im vnucata, to by som nebrala ako zakernost. postoj tvojho manzela nechapem. o nic hrozne predsa nejde.ale ak mas moznost. chod k rodicom na cele to obdobie. manzel sa s tym musi nejako vyrovnat. ocividne mate aj iny problem a zda sa ze je cas ho riesit. skor ci neskor by ten problem vyskocil. manzel ma zit "s tebou" a nie s mamou...
ja som po porode 2,5 mesiaca. sestonedelie je narocne obdobie ked budes potrebovat viac klud a pomoc, ako stres. je to nebezpecne nie len pre babo, ale aj pre teba. budes nachylnejsia na choroby a infekcie. babatku musis nastavit rezim papania, spanku, podla coho bude fungovat aj neskor.postras muza ze bude mat doma hyperaktivne babo, ktore mu najblizsie roky bude v noci vyplakavat a cez den vyvreskovat a neda si s nim rady, ak nebude mat rezim a klud na zaciatku ... ;)

namornicka
10. jún 2014

Nikdy nebudeš mať kľud kým nebudete mať vlastný byt alebo dom. Môžete si prerobiť akokoľvek u kohokoľvek, vždy môže prísť niečo čo neovplyvníš a o čom nerozhoduješ. Teraz rieš operatívne situáciu, ktorá nastala. To, že bude babka strážiť cez prázdniny vnúčatá je normálne, aj moje deti pôjdu k babke, aj ty to budeš o 7 rokov potrebovať keď budeš zamestnaná. Bacilov sa neboj, jednak v lete je menej chorôb, deti sú vonku a nedovolíš aby s bábätku išli veľmi blízko keď nebudeš chcieť. Mne osobne by vadil ten chaos a hluk, pretože bábätko si len utriasa režim, v noci môže vystrájať a cez deň si budete chcieť pospať a nebude sa daať. Ja na tvojom mieste by som išla k rodičom keď máš takú možnosť, lebo ten kľud je fakt nadovšetko. A išla by som pravdupovediac bez ohľadu na to či manžel "chce alebo nechce o tom počuť". Potom po prázdninách sa vrátiš k sebe keď už budú decká v škole.

ejuska79
10. jún 2014

@vieruska25 ja by som urcite isla k mame... ja ked som prisla z dcerkou z porodnice a druhy den som mala byt plny ludi-svagrovci a ich tri deti, a to bol len jeden vecer...bola som unavena, oni hucali, nahanali sa..ja som chcela byt sama..ale moj muz to tiez nechapal..on mal potrebu s kazdym oslavovat narodenie dcery.. potom furt navstevy, kazdy vikend niekto prisiel...bola som z nich fakt nervozna...budes potrebovat klud aj ty aj babatko...a nie sa stresovat... ona to bude citit, ze si nervozna bude aj ona..

bambi29
10. jún 2014

Ja by som tiez išla k rodicom a co sa manzela tyka, poviem ti za seba ze keby sa maly nenarodil tesne pred Vianocami, tak neviem ako dlho a ci vobec by bol tatinko s nami doma. Jeden z nas musi zarabat, to je jasne, cize sa nam venoval po praci, vecer, a potom zase v noci sa potreboval vyspat aby isiel v praci na 100%, hoci sme sa zvykli striedat, davala som mu prednost nech sa vyspi. Takto by si mohla aj ty fungovat u vasich s tym, ze muz asi aj tak nebude s vami mesiac doma ale po nejakej dobe (mozno hned) pojde do prace, takze tie dni s tromi prazdninujucimi detmi nebude tak vnimat ako ty, navyse budes ubolena ako uz baby hovorili, budes si chciet oddychnut. Mama ti pomoze, aj postrazi aby si si pospala, myslis ze svokra to pre teba urobí? Tych prvych 6 tyzdnov by som naozaj myslela len na seba a na dieta. S dorazom na to ze ty si prva, pretoze od stavu tvojej psychiky a pohody sa odvíja aj spravanie babatka. Vela stastia, myslim ze sama vies co mas urobit, len treba nabrat odvahu povedat manzelovi ze teraz je tvoj komfort dolezitejsi ako jeho. Koniec koncov, nebranis mu byt s malym.

jabadaba
10. jún 2014

@vieruska25 chapem, ze si vystresovana zo vzniknutej situacie, ale zial, podmienky mate take, ze toto nutne vzniknut muselo a nemusi to byt ani nici zamer. Idu prazdniny, svagrovci zrejme nemaju kde dat deti na tych 6 tyzdnov, stari rodicia im idu pomoct, co je uplne v poriadku a prirodzene. No zhodou okolnosti tam byvas Ty a privedies tam novorodenceka. Situacia naozaj prekerna. Pokial mas moznost Ty ist k vlastnym rodicom, ved pises, ze maju velky dom, tak ja by som sla tam. Nemozes nastojit na tom, ze deti do domu nepridu lebo vy potrebujete klud. Je to domov ich starych rodicov, musia niekde stravit nadchadzajuce prazdniny a pokial rodicia nemozu len tak z prace vypadnut na 6 tyzdnov, jednoducho ustup Ty. Moznosti mas. Suhlas manzela by som si nepytala. Mal sa postarat o solo byvanie, kde by taketo nieco vobec nenastalo. Cize, svojich rodicov prirpav na to, ze z porodnice prides tam, manzelovi to sucho oznam a hotovo. A ked sa zosuladite, najdete si svoj rezim, v klude sa navzajom spoznate s dietatkom, tak sa mozes vratit do domu svokrovcov. 😉

ammellia
10. jún 2014

@vieruska25 a nemozes sa tam skratka zavriet? Ved predsa tie deti nebudu byvat vo vasej spalni.

alex137
10. jún 2014

ahoj, ostaň doma pri manželovi, ktorý bude chodiť do práce a ty budeš s bábom v dome plnom deti, ktoré si chcú užiť prázdniny, takže žiaden pokoj a ticho nehrozí, akurát ty budeš nervózna a to bude dieťatko cítiť, budeš unavená a stratíš mlieko, budeš nepríjemná na svoje okolie a povieš niečo čo budeš ľutovať ale vypovedané už nevezmeš späť, ja viem že som napísala katastroficky scenár a fakt ti to neprajem. Buď trošku predvídavá a urob ako to cítiš. Všetko dobré ti prajem a hlavne veľa radosti z malého človiečika.

stanislavao
10. jún 2014

@vieruska25 vztahy sa buducu dlhy cas a vy ste si ten vas so svokrou zrejme hned pokazili. to, ze vy budete mat dieta neznamena, ze teraz k svokre nebude nikto chodit. idu prazdniny, jasne, ze tam budu dalsie vnucence. co im ma povedat:"nechodte sem, lebo ..."? ved mate hadam svoje priestory a tam vam nebude nikto chodit. alebo ak nie, tak chodte k rodicom. ze s tym vam muz nesuhlasi, no a co? keby bol normalny, tak to pochopi. urcite musite mat klud prve tyzdne po porode. aj dieta nema hned rezim. treba si na seba zvyknut. vela stastia. a nezaoberajte sa blbostami, pokazi si tym chvile, ktore maju byt pekne. pojdete k rodicom a muz nech sa prisposobi.

mihula
10. jún 2014

@aristka to nemyslis vazne,ze buduca mamicka si ma dupnut.Svokra sa ma pobalit a odist,len preto,ze sa ma narodit dalsie vnuca?Buduca mamicka,si moze klast podmienk iba vtedy,ked bude mat vlastne byvanie.Myslim si,ze deti na prazdninach nebudu byvat v izbe kde bude novorodenec,ale isto tam maju zariadenu izbu,kedze je to ich stara mama a nebudu tam prvy krat.

martija
10. jún 2014

@jana_eyre rozdiel v psychike zeny,ale nie v bakteriach, nie v klude, a ani v nicom dalsom.....zena to iba inak prijima...

vieruska25
autor
10. jún 2014

@stella33 toto si trafila presne klinec po hlavičke...mám úžasného manžela ale má obrovskú chybu, nevie sa odpútať od maminej sukne..svokor už nežije a muž má pocit, že sa o mamu musí starať a ona to plne využíva, a to nehovorím o zasahovaní do nášho manželstva a súkromia..ja vravím že žije akoby mal 2 manželky..miliónkrát som oľutovala rozhodnutie bývať s ňou..a každý pokus od odpútanie a určenie nejakých hraníc končí telefonátmi od sestier, ktorým sa svokra vyžaluje..a tento " letný tábor" je už úplná bodka za všetkým

mihula
10. jún 2014

@seahorse27 "Ked to manzel nevie pochopit a nevie si urobit poriadok s vlastnou matkou"sa mi to iba zda co citam?a nevies pochopit svagrinu?si uvedom,ze idu prazdniny,a co teraz?ona ma svoje deti odlozit do utulku,len preto,ze sa ma narodit dieta?

bordor
10. jún 2014

@vieruska25 nepomoze nic ine iba vlastne byvanie

horana
10. jún 2014

@vieruska25 Chod k rodicom, nie kvoli bakteriam (suhlasim ze dnes a az prilis vsetko riesi, babo potrebuje uplne normalne prostredie, v obdobi kedy sa tymi bakteriami osidluje a kedy ma na to predpoklady vybudovat si spravnu prirodzenu imunitu, nie strerilitu ta moze ublizit) ale kvoli ustraniu a kludu - pre teba! Hned po narodeni babo este v tomto zmysle "nepocuje" - zaspi aj pri vacsom hluku to az neskor o par mesacov opat preklopi a potrebuje vacsie ticho, ale ty aby si mohla nabehnut potrebujes mat kde sa zasit a hladat svoj rytmus, zzivanie s babom. Sestonedielka sa odjakziva izolovala, v dobrom, aby mala pokoj, nedavala sa s ostatnymi dokopy, bola to historicky odskusana norma. Hormony skacu, vzajomny rytmus sa buduje.
Zaroven vycitat svokre ci svagrovcom ze tam davaju deti na prazdniny by nebolo fer, oni su tak isto deti ako tvoje babo, nie su nic menej, pockaj ked tebe vyrastie ako ti dobre padne na prazdniny ked ich niekto vezme, niekedy je to otazka priam existencna.
Len ty pekne chod k rodicom, dokonca ked s tym manzel nesuhlasi, nech si byva u svokry zavtedy a ty u vasich a chodi vas len navstevovat. Aj ked ideal by bol aby bol s vami, takze nech sa zariadi podla toho ako mu svedomie hovori. Pre teba vsak na prvom mieste klud u vasich a potom vsetko ostatne.

rebeka25
10. jún 2014

Ako ja chapem tvoje obavy. Ale fakt je ten ze dom je svokrin, a ona predsa nezrusi tri vnucence preto ze pribudne stvrte. Tie deti sa urcite tesia na prazdniny u starej mami a ani ja by som na mieste ich mami / tvojej svagriny koli Vam ich program nemenila....

mihula
10. jún 2014

@vieruska25 si myslim,ze problem este nieje na svete a ty ho uz riesis.Vies si predstavit kolko mamiciek sa vracia z porodnice k rodicom do maleho bytu,kde ziju este ini clenovia rodiny? A ziju,a vychovavaju a snazia sa prisposobit.A ty mas svoje sukromie,o par metrov mamu a riesis svokrine vnucata ach jaj

vieruska25
autor
10. jún 2014

V tomto som to asi zle napísala..ja absolútne neuvažujem o tom, že povieme svokre, aby deti nechodili. Ja na to právo nemám a je to ich stará mama, ona sa teší na nich a oni na ňu. Aj ja som sa ich zakaždým nevedela dočkať keď mali prísť. Len teraz mi to príde veľa, hlučné decká čo si užívajú prázdniny a ja s novorodencom vydesená ako to všetko zvládnem. Skôr som chcela mať názor na to, či nie je prehnané odísť k rodičom, alebo nájsť nejaký iný kompromis...ale ďakujem za každý jeden príspevok

janka258
10. jún 2014

Ja by som toto manzelovi v zivote neurobila,ze by som od neho odisla s novonarodenym dietatkom.Vsak to dieta je aj jeho,to co su za nazory,ze nech si muz vravi co chce a ze ho nema pocuvat.On bol akoze len darca spermie,ze nema pravo rozhodnut,kde bude jeho dieta? Ved budete na svojom poschodi,kde sa da slusne povedat,nech tam tie deti nechodia.Keby si bola v panelaku,kde by mali susedia naokolo deti tak by sa tie rodiny mali akoze vystahovat lebo zakladatelka porodila? Ak ide kazdemu o to ze dieta potrebuje rezim,tak by si ho malo vytvarat tam kde bude zit.
A mimo temy,ale po precitani tejto diskusie som pochopila,preco je tu na mk tolko tem s manželským problémami.Najprv na 2 mesiace odidem od muza s dietatom a potom sa o pol roka budem stazovat,ze mi nepomaha. Prepac,ale skor si myslim,ze sa budete musiet zzit vvsetci dokopy,ale dieta si nema zvykat ns tvoju mamu,ale na svojho ocka a prostredie. ,kde bude byvat.

aduskatt
10. jún 2014

@janka258 ved na dva tyzdne sa da ist k rodicom aj s manzelom, ci nie?

janinah
10. jún 2014

hlavne nerob paniku dopredu 😉 mate sam. bývanie,hneď na začiatku zakážeš tým deťom chodiť na vaše poschodie a starať sa o ne bude predsa svokra/variť atĎ..../..novorodencovi bežný hluk vadiť nebude,to skôr tebe,ak budeš po nevyspatej noci si chcieť zdriemnuť cez deň.....čo však radím je zapriahnuť do starostlivosti manžela,nech vie a vidí,že čo to obnáša,nedostaň sa do polohy,že manžel v práci sa unaví a doma chce klud a veď ty si predsa na MD...nech nakúpi,uvarí občas,pomôže dieťa kúpať,uspávať...rodina ste vy traja a máš aj jednu výhodu- svokru s úsmevom odsunieš na druhú koľaj,ak by sa chcela do vás príliš starať,má predsa dosť starostí s ostatnými vnúčatami..inak strčiť deti na skoro celé prázdniny k babke je fakt sila od ich rodičov,existujú predsa tábory....ale to už iná tema...

vieruska25
autor
10. jún 2014

@janka258 bez manžela by som preč nešla, však on sa na maličkú teší rovnako ako ja..a je to môj manžel načo sme sa potom brali a keď máme byť od seba..buď pôjdeme spolu alebo neviem...najradšej by som nikam nešla a bola doma..

polynka9
10. jún 2014

@vieruska25 Ahojky, citam tvoj prispevok a viem, ze je to tazke a ked MM nesuhlasi, ale tak stoji to za zvazenie ak mas mamku takto blizko .....
Tiez mame u svokry vlastne poschodie, ale nemame dobre vztahy, do vsetkeho sa montuje, a vsetko si berie k srdcu a potom je zle....tiez cakam babatka a dvojicky, a velmi sa toho bojim, kolko ludi k nam bude chodit na navstevu po porode, lebo MM je z velkej rodiny ma este 3 surodencov a ked som mu povedala, ze nie ze sa nasackuje navsteva, tak ja to musim pochopit, lebo oni sa budu z deti tesit, a vidiet ich a nemozem im uberat ich pravo na navstevu, ale mne to pride sebecke od nich, ze budu ich len chodievat okukavat, atd .... + svokra ak ide k nam tak neklope, a to ma doziera do nepricetnosti a neviem si celkom dobre predstavit, ze ak budem kojit, alebo nieco ine a ona mi bude stale chodit na poschodie, narusat sukromie, intimitu .... mne sa mamka slubila, ze pride aspon na 1 tt, kedze pracuje, tak som stastna aj za to, ale od svokry zase pomoc nechcem, nejdem sa hrat na hrdinku, ze to zvladnem, ale nemozem si pomoct ..... nemam ju rada a zazila som vela zleho .....
Dufam, ze sa rozhodnete s manzelom spravne a budes si moct uzivat krasne poporodne obdobie 😉

vieruska25
autor
10. jún 2014

@janinah ďakujem..to čo si napísala mi je najbližšie..nechcem robiť paniku, ale bol to pre mňa šok..ja si čakám spokojne kým sa ten náš štuplík vyberie na svet, s mnohými predstavami - možno aj nadnesenými, ale najmä obavami ako to budem zvládať, aby všetko bolo čo najlepšie a zrazu pred 2 dňami nám švagriná oznámi, že o 2 a pol týždňa prídu celá rodina na víkend a nechajú deti na prázdninách. Absolútne ma to vydesilo, aj keď som vedela že decká isto prídu ale dúfala som, že trošku neskôr v júli alebo v auguste. Ja pracujem s deťmi takže na ich hluk som zvyknutá, ale toto je iné...ale asi aj urobím tak ako si napísala, nechám manžela nech sa zapája a postará, neodtrhnem ho od malej v prvom rade a svokra bude mať starosť o decká, tak dá hádam pokoj nám a vytvoríme si určité súkromie a udržíme ho aj pre budúcno. A možno ma prestane poučovať a dávať rady čo a ako mám robiť. 🙂

masinka
10. jún 2014

@vieruska25 ahoj,
tak precitala som celu diskusiu a ja na tvojom mieste by som ostala "doma" - tam kde ste si s manzelom pre babatko pripravili "hniezdocko", rodicovsky dom by som si nechala ako "zadne vratka".
Mam tri deti, tiez som pri prvom vsetko velmi riesila dopredu, teraz na to nie je cas veci sa riesia za pochodu 😀 Ale ako ti tu uz niekto pisal, taky drobec ti bude pravdepodobne spat aj pri hluku, babatka su uz z bruska zvyknute na urcitu hladinu zvuku a zrazu to uplne ticho im nevyhovuje. A celkovo - ked si hned zvykne na trosku hluku, tak je to lepsie - ked ho das spat na zahradu, nezobudi ti ho kazdy pes co zabrese u susedov alebo hlucnejsie auto na ulici 😀 Ja ked som prisla s najmladsou z porodnice, tak som tu mala dalsie dve deti - takmer 3a 5 rocne, tak si vies predstavit ten hluk a to sme boli vsetci v jednom byte - a mala spala ako drevo 😀
Pises, ze na netere/synovcov si sa vzdy tesila, takze asi mate dobry vztah, hadam sa im bude dat vysvetlit, aby trosku brali ohlad aj na vas -nie ze teraz budu cely cas len sepkat a sediet na zadku, ale aspon rano do urcitej hodiny sa snazit drzat decibely na uzde a pod. A mas vyhodu, ze mas rodicov tak blizko - cez den v ramci prechadzky k nim na par hodin mozes zajst, mamina ti trochu male povaruje a ty si oddychnes, pripadne si u nich aj trosku pospis 😀 a aj vlk bude syty, aj koza cela 😀

vieruska25
autor
10. jún 2014

@polynka9 Aj ja som si s tou mojou svokrou zažila veľa zlého, nepomohla mi nič za celé tehotenstvo a to sme prerábali, ohundrala všetko čo sme kúpili do výbavičky a pritom nám nedala ani jedny dupačky, len kopec mudrovania čo a ako mám robiť. Mamka si tiež vezme dovolenku, aby mi aspoň prvé dni pomohla kým bude muž v práci. A od svokry nechcem žiadnu pomoc, pretože to by bola ďalšia príležitosť ako sa do nás starať.