icon

Plný dom ľudí po príchode z pôrodnice

vieruska25
9. jún 2014

Ahojte, mám neskutočnú dilemu a neviem sa rozhodnút ako sa správne zachovať. O necelé 2tždne máme termín pôrodu. Žijeme s manželom v jednom dome so svokrou. Týžden po termíne dovezie švagriná synovcov ( 7r. a 10r.) a 8r. neter na prázdniny na 6 týždňov. Ja už pár nocí nespím a som strašne nešťastná z toho, že keď prídeme z pôrodnice, budeme mať plný dom ľudí. Je to moje prvé dieťatko a predstavovala som si, že po príchode domov budeme mať pokoj, budeme si na seba zvykať, vytvoríme si spoločný režim..Teraz mám z príchodu domov absolútnu paniku. Bojím sa, že toľko ľudí a hluku a bacilov malej ublíži - že bude nervózna a uplakaná, a najmä že môže ochorieť. Naši mi navrhli, že môžeme ísť aspoň na prvé týždne k nim, majú veľký dom a tam by sme určite mali pokoj. Ale manžel o tom nechce ani počuť. Druhá možnosť je porozprávať sa so svokrou, ale to je už vopred prehratý boj, keďže nemáme dobrý vzťah a ona už len z princípu urobí naschvál to, čo sa mne nepáči. A manžel to riešiť nechce, vraj to zbytočne preháňam a podľa mňa sa aj bojí ozvať. Ako by ste sa zachovali na mojom mieste? Ozaj to preháňam a som príliš úzkostlivá alebo mám odísť k rodičom..alebo iný nápad...

eeffka
10. jún 2014

@vieruska25 ale natrepala, mohla si byt vo vlastnom, resp u svojej mamy, to su pre mna take vyhovorky, chceli sme jej pomoct, nikoho nema... OK ale kde si mala zdravy rozum? sama pises ze ta nemusi a ani ty ju... dokedy sa budete natahovat o nejake prázdniny, bacily, renovovat cudzie? kym neumrie a nepridu svagrine dedit? To ti naozaj stalo za to? k svokre by som isla byvat jedine ak by sa kosicami prevalila povoden a prisla som o byt. k mame detto, byvali sme tak 2r a myslim ze obom stranam stacilo navzdy.

Zijem si vo svojom, za svoje, robim si po svojom a navstevy mozu prist az ich pozvem. O tomto je dospely zivot. o vlastnych rozhodnutiach, uctoch a o znasani následkov.
Jedine co ta moze tesit je ze kedze to nie je 1.vnuca nebude sa ti uz tolko natiskat

janulap
10. jún 2014

Ja to uz asi beriem inak,ked mam tri deti,ako keby som cakala prve 🙂 .Nemysli na to,uzivaj si posledne dni tehulkovania a neries,co bude,ked bude.V prvom rade,klucik do dveri,aby si sa mohla zamknut,ked budes kojit,alebo ked si zdriemnes s babom...ak teda nemate vlastny vchod do domu.na druhej strane,co sme robili,ked sme prisli z porodnice?Vysavali sme,aj ked babo spalo,bolo pustene radio alebo tv,aby sa babo nanaucilo len na ticho 🙂 Neboj,malicke,ked bude spat,tak moze pred tvojimi dverami vyspevovat aj cela materska skolka a nezobudi sa 🙂 Zatial to nechaj tak,uvidite s manzelom,ake to bude v reale...ked mas dvere k rodicom vzdy otvorene 🙂

polynka9
10. jún 2014

@vieruska25 Drzim prsty, aby si to zvladla a verim, ze to aj zvladnes, 😉 ........a nebola si rozculena z toho vsetkeho, kto nezazil nepochopi o com to je, ak chce mat clovek, pohodu, pokoj a klud ...

zugas
10. jún 2014

ahoj,nečítala som predošlé komenty, reagujem na tvoju správu....
Ufffff,tak toto teda riadne prehnali............ Prvé týždne si rodičia musia zvykať na práve narodené stvorenie,mamička sa musí zotavovať,byť úúúplne v pohode,kľude,lebo inak nebude mať alebo stratí mliečko.....Mám tiež pár situácií odžitých, v skratke len toľko,že sa porozprávaj o tom s manželom,mal by ťa proste pochopiť,veď to 6-to nedelie je naozaj dôležité na zotavenie a všetkého čo s tým súvisí,neviem čí to bol nápad aby ťa takto zostresovali,ty budeš mať čo robiť s tým miminom,nie ešte počúvať ostatné deti ako vrieskajú vonku,lebo sa hrajú....budeš potrebovať ticho a kľud,nie je to sranda...nie že dostaneš depku,tá sa vytvorí raz dva......Držím ti hrozne palce,aby si to nejak vyriešila...A ked to inak nepôjde,pôjdeš k rodičom a bude.Skús prehovoriť manžela,vy ste teraz oveľa dôležitejší.

luciannka83
10. jún 2014

@vieruska25 keby sa deti švagrinej nepotulovali po vrchnej časti domu, rsp. že by som vedela že hore budem mať kľud, tak by mi to nevadilo. Keď budú lietať po celom dome, tak by som šla asi k rodičom. A inak aj od tvojich švagrín je to bezohľadné, keď tam hodia deti a vedia že ty si tam s novorodencom. Svokru radšej nekomentujem. Alebo môžeš počkať týždeň , uvidíš ako to bude a keď sa to nebude dať vydržať tak pôjdeš k rodičom a mužovi vysvetlíš a keď bude rozumný tak sám uvidí, či sa v takých podmienkách bude dať byť s malým bábom. K rodičom môžeš odísť kedykoľvek, keď ťa tam bude mať kto odviesť.

lauricka
10. jún 2014

@vieruska25 švagriná je necitlivé tela, svokra je zabednená a Ty ani neuvažuj o tom, že pôjdeš domov, pokiaľ nemáte vlastný byt v dome, kde budete mať kľud. Ak to tak máte, tak im jednoducho vysvetlíš hneď po príchode, že hore nesmú chodiť. Snáď nie sú tak drzé, že by si dovolili neposlúchnuť. Že sa to mužovi nepáči? No a? Ty si matka a Ty rozhodneš, kde budeš tráviť šestonedelie. Ani neuvažuj o tom, že urobíš niečo, čo Ti nebude vyhovovať len preto, že niekto iný má iný názor. Počas šestonedelia máš mať kľud, venovať sa bábu, zvykať si na seba a všetko, čo si ostatné vypísala, si vypísala presne.

lauricka
10. jún 2014

@vieruska25 inak, si si s tou svokrou pomohla, celý život problémy teraz. Inak, to je pravda, s tymi surodencami, ze keby daki uz boli, tak co. Ale pravda je aj taka, ze toto surodenci nie su a nemaju Ti tam co oxidovat. A za dalsie, pre prvorodicku je vsetko nove, tazsie, stresove a naozaj zena potrebuje pokoj, dostat sa do toho, zahojit sa. Ani nahodou neustupuj.

marionmarion
10. jún 2014

@jabadaba
@eeffka ano neohladuplny...matka s novorodencom potrebuje pokoj a cas na adaptaciu a nie dom plny ludi. Uz ma viac nekomentujte, nemam co k tomu viac dodat.

jana_eyre
10. jún 2014

@martija no vsetko predsa spada pod psychiku zeny az na tie bakterie.. cudzie deti okriknes inak ako svoje, zo svojimi mas iny rezim, inak ta respektuju a inak ta poznaju - tak ako aj ty ich.. no ale ved to urcite vies 🙂

okrem toho, teraz citam, ze maju oddelene byvanie od svokry, takze to vobec nie je taka tragedia ako som si predstavovala.. ja som si predstavovala totizto nieco ako u nas, ako sme sa s muzom tlacili v jednej malej izbicke za kuchynou zatial co sestra s rodinou obyvala prakticky cely nas dom, kedze ich bolo viac /ak si citala moj dalsi prispevok/

@vieruska25 ak mate byvanie oddelene, nie je to take hrozne, len si nastavite pravidla a budes mat svoj pokoj..

ichbinich
10. jún 2014

Ak byvate oddelene, tak staci v klude poprosit, aby vsetci respektovali VASU domacnost. Ze proste, ked budes mat chut ist ku ostatnym, tak pojdes. A ked budes chciet mat klud, tak si zatvoris dvere a chces, aby to vsetci akceptovali.
Bacilov a pod. sa netreba bat, ak niekto na babo priamo nekalse a nesopli. Ak ho bude chciet nietko zobrat na ruky, nech sa paci, nech si umyje ruky a moze. (Teda iba ak to TY dovolis).
Takze sa porozpravaj v klude s manzelom, ze chces, aby ste ten prvy cas stravili podla moznosti spolu a v klude a aby to aj on vysvetlil rodicom neteri a synovcov, aj samozrejme vlastnym rodicom 😉 Ze proste zatvorene dvere znamenaju sukromie, a ked budete chciet spolocnost, tak sa pridate.

mihula
10. jún 2014

@zugas skoda,ze si si neprecitala predosle komenty

mihula
10. jún 2014

@lauricka ty poznas jej svagrinu a svokru,ze ich takto na verejnom fore urazis?Ja by som si to nedovolila

jabadaba
10. jún 2014

@marionmarion ale isteze. Len treba rozlisovat. Nie je to dom zakladatelky. Zial, stretli sa tu kolidujuce okolnosti - novorodenec a prazdniny. Tak ako zakladatelka potrebuje mat klud po porode, tak potrebuju asi helfnut svagrine s detmi prve tyzdne prazdnin. Ci povesia deti do prievanu?

Zakladateka nastastie ma moznost ist k rodicom, ktori su kusok a dokonca maju volne cele podlazie.

jabadaba
10. jún 2014

@seahorse27 hadam je svokra svojpravna a ak zvolila 6 tyzdnov s detmi svojich dcer, asi pri plnom vedomi a dobrovolne. Ci by si to Ty mame spravila/nespravila je irelevantne. Podstatna je dobrovolnost a suhlas. A ten asi padol, neboli sme pri tom, ani Ty nie. 😉 A sa musim smiat, Ty tu rodinu poznas? Vies urcite, ze su ine moznosti? Tabory su fajn, ale len pre tych co ich oblubuju. Nie kazdy rad ide do taborov.

seahorse27
10. jún 2014

@jabadaba Pisem len svoj nazor, nic ine. Ak mas chut sa smiat, tak smej. Prajem priejmnu zabavu 🙂 Len pisem, co by som urobila ja na jej mieste. Absolutne ma nezaujima, ake moznosti ma svagrina, len ze ja by som asi hladala nejake ine alternativy na jej mieste, pretoze mne osobne by to bolo blbe. Ak ine nie su, opat JA na mieste baby, ktora kladie otazku by som isla na 6 tyzdnov k rodicom. Pisem len SVOJ nazor, to sa tu snad moze, ci nie?

kimina7
10. jún 2014

Podla mna tych 6 tyzdnov bude tazke len pre teba nie pre dietatko. Malinke deti prespia aj ked pobehuje okolo 15 ludi 🙂 a väcsinu dna prespi, podla mna aj ta navsteva bude zvacsa vonku. Urcite ti svokra sem tam hodi, ze odbehne a na krku ti ostanu ostatne deti, no ked to nie su nejak extra zle deti, tak to este stale v pohode, len budes mat robotu do plusu, ak budes musiet varit aj im atd.... Aj ja by som isla k mame v tvojom pripade a manzel nech dobehne na vikend... Aj ja mam svagrinu s 4 detmi, a mne tiez nebolo jedno, ze ma svokra pozvala na vikend a nevedela som, ze aj ich deti tam budu...pravdaze bez matky....Tak som si miesto oddychu uzila 6 deti miesto 2. Tak si predstav ako som od radosti vyskakovala. Tiez mi to viackrat spravili, ale to zial nezmenis....Chorob by som sa nebala, to nikdy nevies, kde a od koho co nachytas...

ju11i
10. jún 2014

Tvoj problém úplne chápem. Tiež mám svokru (našťastie iba) vo dvore a po narodení môjho synčeka mali prísť na týždeň netere a synovec plus ich kiahne! Vtedy som sa nervovo zrútila a stále pre všetko plakala. Manžel to nakoniec poriešil a švagriná neprišla.
Na tvojom mieste by som určite šla k rodičom. Aj na dva mesiace, no a čo. Keď si svokrovci nedokážu uvedomiť, aké ťažké a zároveň aj krásne je obdobie po pôrode.

martija
10. jún 2014

@jana_eyre ano je to tak, psychika je velmi dolezita a po porode rozhodene hormony, dokaze to dost u zeny pokazit... Ale take "cudzie" deti maju aj jednu vyhodu a to,ze zatvori dvere a viac sa nemusi starat, kdezto za svoje mas zodpovednost, musis im venovat cas, a ked ich zanedbavas, tak aspon ja som mala vycitky, poobedyn spanok a oddych - take nehrozi. Takto sice mozno robia humbuk,ale uz to nie su dvoj-troj rocne, ktore nechapu,ze maju byt ticho a mozno to 8 rocne dievcatko dokaze obcas aj pokocikovat pred domom, ja v tom az taku tragediu nevidim 🙂 Ale kedze mamicka je prvorodicka, chapem obavy a strach z "neznameho".
Aj u nas musel byt vzdy klud, maly spaval otrasne a zrazu prisla navsteva a ked bol najvacsi humbuk nadherne spal. Vraj dieta ked pocuje vravu a zivot okolo citi sa bezpecne (vie ze ho nikdo neopusti), ved aj ked bolo v brusku nebolo stale ticho... u nas to paradoxne naozaj bolo tak,ze cim viac takeho domaceho ruchu,tym bolo dieta kludnejsie....

marionmarion
10. jún 2014

@jabadaba ale tu vobec nejde o to, koho je to dom a ci maju deti kam ist alebo nie...to je o sposobe komunikacie. Ze si pred porodom a proste ta postavia pred hotovu vec a ries si...manzel ta odbije tym, ze zvelicujes, cize podpora ziadna a svokra asi tiez neberie ohlad na to, ako sa tehotna pred porodom citi. Ved to ze deti pridu na prazdniny vedeli uz asi davnejsie...mohli si spolu sadnut, dohodnut sa ako bude, co bude, kto kam pojde...ako ludia., a nieze je to moj dom, tak si nemusim pytat povolenie...nemusi...ale slusnost a tolerancia by to kazali...da sa aj pekne dohodnut, informovat vcas...iba o to mi islo...

ali76
10. jún 2014

@vieruska25 ja by som sla k rodicom, mne by to vobec nevyhovovalo mat dom plny ludi, a vobec nie pri takom malom babatku, to nevedia pochopit a radsej ostat doma, ked vedia situaciu?

lucinocka
10. jún 2014

cez nas dom presla prve tyzdne cela dedina, kedze tu je tak debilny zvyk donosit dary, ked sa narodi dieta...uplne sprosto nam otvarali dvere do spalne ked som kojila...nervy som mala v prdeli, noci prerevala na zachode, mala bola zla jak dabol, kolika.. Teraz ma muz podmienku, bud vlastne byvanie / teraz sme v jednom dome, 2 oddelene byty ale to je takisto akoby sme boli spolu/ alebo nebude druhe dieta...ja tie nervy prezivat uz nebudem kvoli nikomu...

fronculka
10. jún 2014

No nic nove 🙂 u nas to bolo podobne ale povedali sme ze porebujeme klud a bolo to fajn myslim ze to bude trvat len traz kazdy chce vidiet tvoje babo. Staci imto pekne vysvetlit nech sa nehnevaju ale aj ty aj babo potrebujete prave teraz klud ..... drzim palceky 🙂

alietam
10. jún 2014

@vieruska25 jednoznacne k vasim aj ked manzel je proti este si uzije babo ked bude klud alebo nech ide s vami ak vasi nebyvaju daleko ovsem kym si zvyknes na male je lepsie ked budes mat klud .Ale zase detvaky by ti pokociokvali malu a ty by si si odychla ale ja by som to riesila ist k nasim 😀

jabadaba
10. jún 2014

@seahorse27 lenze to je tu dost klucove, ake ma moznosti svagrina, nie ako by si to riesila Ty, ci ja. 😉 A ano, tiez som jej poradila, aby sla k rodicom. Ak tuto moznost ma, nie je co riesit.

jabadaba
10. jún 2014

@marionmarion ano, to mas pravdu, cele je to o komunikacii.

stella33
10. jún 2014

@vieruska25 a presne takto by si to mala predostriet aj muzovi a potom jej. vrazili ste tam peniaze, nechcete ju nechat samu, teda musi aj ona akceptovat teba, tvoje potreby a nepretekat sa s tebou. to musi pochopit aj tvoj muz aj ona. MUSIS si to presadit aj za cenu ze muzovi pohrozis rozvodom. chlapec ked sa tak rozhodol musi akceptovat aj to ze sa ozenil. ak to neurobis teraz na zaciatku, budes to pred sebou len tlacit. neboj, babo ti doda viac sily v rozhodovani, vacsiu paku 🙂 drzim velmi palce

mihula
10. jún 2014

@stella33 nechapem,prezivaju najkrajsie obdobie,este sa nic nedeje a pohrozit rozvodom!!! trocha pritiehnute za vlasy,ale ako myslis 🙂

pribinak
10. jún 2014

@stella33 myslím si, ze hroziť rozvodom nie je dobrá rada, ked bude niekedy fakt vážna situácia a ona bude fakt hroziť rozvodom, nebude ju brat vážne

Treba hľadať kompromisy a spoločnú cestu a nie si kaziť jedno z najkrajších obdobi nejakým rozvodom, necitala som celu diskusiu, ale sa mi páči návrh, ze nech ide na nejake obdobie mame, ta jej aj pomôže s bábätkom a aj bude mat kľud

janinna11
10. jún 2014

No nezavidim ti, ale vsetko sa da riesit. V prvom rade, aby si vedela, ze nehovorim od buka do buka, aj my byvame u svokrovcov, mame sice komplet prerobene poschodie, je to male, ale mame vlastnu kupelku aj kuchynu, a to je hlavne, i ked vchod spolocny. Je to celkovo narocne... Ine zvyky, ina vychova, sposoby, ocakavania... Ked so svokrou nevychadzas dobre, skus sa porozpravat so svagrinou, ci nemoze decka doniest ku koncu prazdnin, predsa, prides z porodnice, budes unavena a ubolena a sama netusis co ta ako prvorodicku caka. Ak je normalna, pochopi to, ved sama ma deti a tak ked si to predstavi, mozno usudi, ze to nie je vhodne... Ale v prvom rade by to mal riesit tvoj manzel. Neviem, ci tvoja svagrina.je manzova sestra, alebo bratova zena.. a teda netusim, aky s nou ma vztah. Snaz sa manzovi vysvetlit, ze ked hudes nestastna a nervozna ty, aj vase babatko bude a od toho tiez zavisi, ako sa OBAJA vyspite a ako budete obaja fungovat, lebo prichodom dietata sa vsetko na urcity cas meni a az casom si vytvorite spolocny rezim. Mozes to mat tak, ze budes mat mliecko, ziadne problemy s dojcenim a babo bude buvat celu noc, alebo tak, ze nebudes vediet dojcit, budete sa to musiet ucit a budes z toho smutna a babo nebude spavat, zle.sa ti bude hojit rana po porode a k tomu nervozny manzel a dalsie deti v dome... skus mu to opisat hrozostrasne, a urcite ta pochopi a nieco urobi. Mozte sa spolu so svavrinou vsetci dohodnut, ze na konci prazdnin decka pride a vy pojdete na tyzden s manzom a mimcom napr.do tatier na par dni alebo tak... Zelam vela stastia 😉

janulap
10. jún 2014

baby,este sa babo nenarodilo a uz sa tu vsetky stresujeme 🙂 Ak ostanes doma,svokre na rovinu povedz,ze si neprajes,aby hocikedy deti prisli k tebe do izby,lebo sukromie s babom budes potrebovat.Na druhej strane,tie deti uz nie su celkom male a myslim,ze ani tych 6 tyzdnov nebudu sediet iba vnutri.....neries to teraz...ries to potom,ak pridu nejake konfliktya mozno aj manzel potom sam uvidi,ze je lepsie ist na par dni k vasim...a mozno nakoniec napises,ze prazdniny boli fajn 😉