Prečo matky nechávajú deti spáliť sa na slnku?
Včera sme sa vrátili z Talianska. Počas dovolenky som si všimala, ako je veľa detí veľmi spálenych, skoro do bordova. Myslíte, že by bolo vhodné šíriť osvetu o ochrane pred UV žiarením? My sme sa celá rodina natierali 50+ celú dovolenku.
Ja natieram aj malu aj seba 50kou a svete div sa uz.som sa aj ja parkrat prišmahla aj malej sa ramena chytili.. slnko pali aj cez 50 ku a ked je pri mori 40 stupnov si stale vo vode kremik sa zmyva slniecko svieti a koza nema tolko casu na regeneraciu ako ked vybehnes doma na kupko v sobotu a potom tyzden nic
V mojom okolí nikto nenecháva spáliť dieťa na slnku, ani na dovolenke som nikdy nevidela spálené deti, to skôr dospelých vidím veľmi spalenych. Taktiež majú deti aj otcov, tak nechápem nadpis "matky". Info o škodlivosti a ochrane pred UV je myslím dostatočné 🤷♀️
@gabika128 Vidíš, mohla som napísať, že rodičia a nie matky. Ja som zase vychádzala zo seba, že moje deti majú len mamu 😁
Tak ja napríklad môžem byť v tieni pod slnečníkom, môžeš ma celú dobu striekať 50tkou a určité miesta (vrch chodidiel, brucho, okolie prs) si spálim aj tak. Proste blbá pokožka, čo sa najprv spáli a potom opáli. A to nie som ani nejaká svetlá, hnedé vlasy a chlpy, pokožka taká normálna, nie úplne bledá. Ak bude dieťa po mne tak dopadne rovnako ako ja a môžeš ma potom súdiť.
@saxana000 Jasné niekedy aj cez 50tku pokožka očervenie. Aj som si všímala, že na veľa lehátkach mali tak faktor 10-20.
Akože je pravda, že chlapom treba viac pripomínať natieranie detí 😂 my tiež k moru a v lete používame iba 50 a potom občas 30, ale naozaj som posledné roky našťastie nevidela spálené deti. Môj brat býval spálený často ako dieťa 🙄
Niekedy je problém aj v tom, že ľudia si myslia, že sa stačí natrieť raz poriadne silným faktorom a ono to funguje... ale to nestačí. Treba sa natierať v pravidelných intervaloch. A potom sú iní "experti", ktorí sa boja, že pri silnejšom faktore ich neopáli, tak sa smažia s 10-kou alebo sa olejujú aby ich lepšie upieklo.
Ja idem na dovolenku si užívať a nie sledovať kto je spálený a aký faktor majú na lehatkách 😂😂😂
Bola som aj pri mori, aj pri jazerach, aj na kupalisku a teda vobec netusim ake opalovaky mal kto so sebou...
Na druhej strane ani OF50 nie je istota, niekedy sa stane, ze je malo, obzvlast ak clovek nema "zaklad"
Nejde len o spf, proste pocas palenia slnka nemaju byt tie deti na tom slnku... a potom v slanej vode sa ten opalovak podla mna rychlejsie zmyje a malokto to tak casto natiera a dokladne.
A tiez: na slnko si treba zvykat, ak deti boli doma zavrete v itneriery, co casto su teraz, povedzme si pravdu a idu na dovlenku a tam sup na plaz, takto to dopadne. Ja som presne ten typ, co vylezie von, natrie sa a aj tak sa pripecie.
Mne napr. chlap pripiekol dceru, normalne sme sa povadili, uplne do bordova na zaciatku leta... nenatrel ju vobec. Cize to moze byt problem aj inych rodicov. A je to skoda, lebo je to trapenie. Zbytocne poskodena pokozka, zbytocna bolest.
@alienkami moj chalp je ina diagnoza posledne mesiace, teraz prisiel s teoriou, ze opalovak je najvacsie zlo na svete (preto vlastne dcera zhorela). takze sa tesim, je same znamienko, beriem ho na dovolenku, ani raz ho nenatriem. Aj to je cesta, ako sa zbavit takychto rozumnych ludi 😈
Ja chodim kazdy rok po dovolenkach a teda nevidela som este spalene dieta, to kde chodis k ohnisku ci kde? Moje deti sa v zivote nespalili a su pri mori nonstop vo vode a na slnku, a mna nezaujima ani to nesledujem kto ma aky faktor ja deti natieram 50tkou seba kludne 10tkou a v zivote ma nespalilo
V mojom okolí nikto nenatiera dieťa a ešte keď im poviem či nechcú natriet tak povedia že slnko je zdravé, že dodáva vitamíny. Keď im poviem že je rakovinotvorné, tak si myslia, že som nenormálna.. a deti pekne červené aj z kupaliska.. už radšej nikomu nič nehovorim
Ja svoje deti natierame 50 faktorom, a dcéry sú opálené ako keby prišli z dovolenky, pritom vonku nechodíme keď pečie slnko najviac od 11 do 3-4 poobede a na dovolenke sme neboli, proste majú takú kožu
50kku sme v zivote nekupili... natierame 25kou, vyhybame sa maximalnemu slnku, chodime doobeda a poobede, po vyjdeni z vody si prehodia UV tricko, nosia klobuk... co robia ini ludia s detmi je na knihu a to je od stravy po spanie na milion tem a absolutne ma to nezaujima, mam dost roboty s vlastnymi detmi 😅
Nechapem, ze stihas riesit ak vsetkych naokolo. Ja davam pri mori mojim detom vacsinu casu uv tricka. Nemusim chemiu na nich mazat. Zatial este neboli spalene 🙏 Ani nepoznam nikoho kto by spominal, ze by sa deti spalili 🤷🏼♀️
Natieram 50tkou a sú pekne do hneda ...ale v začiatkoch chytajú vselijaky odtieň aj do cervena a samozrejme znižuje sa účinnosť vo vode .. snažím sa robím čo mozem no slnko je silnejšie
@simca06022011 opalovák je pre ľudí výsada a buďme radi, že ho ekoaktivisti ešte nezakázali lebo fakt je to hnus pre prírodu ☹
@zuzanka.zuzu no este mozeme zit v jaskyniach, chodit von v noci, alebo sa tesit na rakovinu koze.
@svetlonos to som vôbec nechcela poukázať. Je to fórum, kde si môžem diskutovať o čom chcem.
@elizabet173
aj to je kludne mozne.
myslím si, že osveta je dobrá, len rodičia zabúdajú, alebo to nepokladajú za dôležité.
My, v Grécku (dvaja, 2 slnečníky) , o 12:00 hod sa rozložili 2 rodiny vedľa nás, 2 malé deti, vek cca rok a pol, viac nie, už prišli s plačom. Rodičia červený od slnka z predošlého dňa, detičky tiež. To vidíš, rozoznáš... Položili tašky, deky, hajde do mora. Deti rozhorúčené, červené, bez klobúčika, trička, bez krému= preto si to myslím, lebo nemali na sebe tú sádru(bielu vrstvu krému) a bolo vidno spálenú pokožku a kontrast bielej kože. .. rodičia s nimi ako s mačkami, hore dole, voda, deka, voda, deka, vyhadzovanie do vzduchu, chichichimichichi... Deti ohučané, nervózne, podráždené z tepla, vytrvalo a zúfalo plakali. Rodičia potom ostali s nimi na deke, popíjali plechovkové pivo. My sme odchádzali o 14:hod na siestu, za celé tie 2 hodiny neponúkli deťom tekutinu, prsník... (áno, nevidela som, som všímavá a boli v besprostrednej blízkosti) Keď sme odchádzali, deti stále plakali. Toto ja už pokladám za týranie dieťaťa... Tieto typy ľudí by nikdy nemali mať deti... Sorry. 🤷♀️
@laura164 ľudia hlavne nevedia triediť informácie a rozmýšľať. Slnko je zdravé, na tvorbu vitamínu D (hormónu) to je fakt 👍, ale s rozumom, denne odhalená vrchná časť tela, expozícia 20 minút, bez krému, najlepšie doobeda. (aj tak treba suplementovať vitamín D v inej forme, ale to sa mi nechce písať) Nie ako klobása na grile 8 hodín na priamom slnku 🤦♀️
ja davam detom tricka s uv, celotelove plavky, natieram zvysok…
Ja si myslim, ze osveta je, ale ked je niekto zadubeny, tak s nim nepohne nic ani dieta vrestiace od bolesti a vyrazne zvysene riziko rakoviny.
Osveta? Dnes? Myslim ze kazdy zodpovedny rodic vie co je to slnko.
Nielen spalenie pokozky ale aj upal. Prehriatie organizmu je taktiez nebezpecne.
Skor lahostajnost rodica… ale to uz je zase ina kategoria.