Prečo sa moje bábätko nevyvíja ako ostatné?
Ahojte, mám doma babatko, pred par dňami mala 3 mesiace. Je to kľudne dieťa, nemala koliky, dobre spí takmer od narodenia, skoro neplače, proste spokojne dieťa. Čo ma ale trápi že neni taka bystrá ako ostatne dieti… čo sa rozprávam s inými mamičkami tak ich babatka v 3 mesice už si chytili aj hracky, otáčali sa na bruško a podobne… moja len udrží hračku niekoľko sekúnd keď jej vložím do ruky, dáva si ruky do pusy a to je všetko. Nesleduje si rúčky, nerobí lietadielko, nechytá hracky, neotoči sa na brusko. Proste niekedy si mylsim že zaostáva a mám nervy z toho, potom si hovorím veď kazde babo sa vyvíja inak ale aj tak to nepomáha. Raz sa zlostim na ňu že prečo nemôže byt ako ostatne dieti, potom sa zlostim na seba čo som za matku že sa na ňu hnevam😒 este viac na nervozite mi pridáva vývinový dotazník ktorý výplňame pred každou poradňou, teraz vo štvrtok mame poradňu, pozrela som ten dotazník a na 90% otázok mame odpoved “nie”.
Manžel aj celá rodina hovoria že je to v pohode, že je šikovne dievčatko aj sa ju snažím tak vnímať… niekedy si len mylsim že som veľmi prísna na ňu a mám akosi velke očakávania od takého maleho bábätka, na druhej strane si hovorím ci starám sa o ňu a rozvíjam ju dostatočne, ci nezanedbala som niečo a nevie este kopec veci, ktoré by už mala vediet, len kvôli tomu že som niečo zanedbala
Ani naše v 3 mesiacoch nevedeli čo píšeš a potom z dňa na deň si objavili ruku a ich to fascinovalo. Absolútne sa toho nedrž, čo je v tých dotazníkov. Tiez som skoro na všetko dávala nie. Si dobra mama. To bábätko sa ešte len spamätáva, že sa narodilo, preň je to tiež úplne niečo nové. A takéto malinké bábätko ti isto ešte nebude robiť lietadielko....
No mala by si ubrat, ale brutalne, aby sa to nestupnovalo. Také tlaky robit na seba a na dieta, to nie je zdravé ani normálne.
Máš sa asi prilis dobre, máš kludne spokojne babo, tak vymyslas blbosti.
Urcite si nic nevycitaj, pokial by si sa nevenovala vela dcere a nejavila o nu dostatocny zaujem, tak by si taketo pocity ani nemala a nepisala ani tento prispevok 😉.
Ako si sama pisala, kazde dieta ma svoje vlastne tempo, len si este tuto skutocnost aj musis pripustit, takto sa iba oberas o krasne chvile s malou dcerou.
Pre kristove rany veď ma len 3 mesiace. Máš zdravé dieťa tak prečo si to neuzivas. Sledovať iných a porovnávať... prečo sa takto zbytočne trápiš? Pekne spí, papá, tak buď rada a nehľadaj čo nie je.
V 3. mesiacoch hovoriť o nejakom bystrom šikovnom dieťati? Keď ti nerobí dobre porovnávanie odstráň si tie skupiny. Možno tie ich prešikovné deti nespia celé noci, každé má niečo.
No napr. to pretáčanie na bruško v pohode stačí zvládnuť do 6 mesiacov. Môj sa síce pretočil v 3 mesiacoch, ale to som čumela, kam sa tak ponáhľa. Lietadielko tuším v 5 mesiacoch robil, ale to nie je nejaký významný míľnik, čo by bolo treba sledovať. A netuším, kedy “chytal” hračky.
Tvoje bábätko je určite v poriadku. Ale ak by aj bol nejaký problém, naozaj nerozumiem, prečo sa na ňu zlostíš. Dotazník ber s rezervou, je to len orientačné.
Každá mamička prikrášli a urobí zo svojho dieťatka to naj😀 neporovnávaj sa s inými ,urobíš len sebe zle,budeš malú veľmi sledovať,rozmýšlať. Každé dieťa má svoj čas, tempo.. čo by som napríklad dala ja za kľudné noci alebo minimum plaču😆
@autorka len jedna rada... neporovnavaj s inými (a najma nie tu, kde v roku sú už pomaly bez plienky, do skolky už pomaly vedia čítať, písať a počítať... (myslene ironicky)... Co na to pediatrická? Dieta je malý zázrak, jeden deň nevie nič, za týždeň 5 nových veci. Drzim palce ✊🍀
Pekne ti spi, papa…prosim ta bud vdacna, vies co by sme niektore za to dali? 😂 a v troch mesiacoch robit lietadielko a pretacat na brusko? A hnevat sa ze to nerobi? To naozaj?
Toto mi vybehlo pod tvojou diskusiou, tak ti to sem ešte pripnem - na chytanie hračiek je čas do 5 mesiacov :D
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
Ved sa opytas na poradni, hlavne ze to od susedy uz ma v 3 mes doktorat 😉 Len klud, nie vsetky deti su rovnake. Skus ciernobiele obrazky ukazovat dietatku, najdes to na pinterest, tiez skus take hracky, ktore nie su uplne hracky. Potom take veci ako s tvojou rukou, chyta dieta napr prst, ked jej das ruku.
Nikdy som neriešila žiadne premotivovane matky, ktorých dieta v 3m pomaly po štyroch chodilo. Môj krpec bol tiež taky, nič sa mu nechcelo aj chodiť začal až okolo 15m a nič nezameskal. Užívaj si dieta a neries bludy.
Moje si v 3m prkne lezalo pod hrazdickou a obcas pinklo do niecoho. Potom uz len spanok.
Pretocenie na brusko az niekedy 5m a nieco, aj to len na jednu stranu. Spat na chrbatik sa neotocila vobec. V roku chodiace, odplienkovane este bude co potovnavat.
Nechces si radsej vylozit nohy kym mozes a kochat sa malou?
Neporovnavaj. Ono je fajn mať ako taký prehľad o tom, čo má kedy dieťa robiť (potom tu čítame ze moje dieťa má 9m a ešte sa nepretaca), ale zas treba fskt myslieť na to, že každé dieťa je iné, každé má iné tempo.
A čo sa týka tých dotazníkov... Prvé, tuším cca do pol roka, malý robil všetko dopredu. Otáčal sa, začal stavať, dával na štyri... No potom sa akoby spomalil a zrazu som v dotazníkovh dávala samé nie. V 12 nestal bez opory, neurobil kroky sam.. Ono je to fskt orientačné. Musíš sa dat dokopy lebo tak si len oblizujed a aj malej.
Tak možno skúste ešte chvíľu počkať. Moja dcéra keď mala 3 mesiace tak iba spala a tiež nechcela chytiť hračku do ruky asi do 6 mesiacov, proste ju pustila a hotovo. Úplne jej stačilo, že žmolila bavlnenú plienku, to bola jej hračka. Nechcela byť na bruchu, nedvíhala hlavu iba u toho revala. Neštvornožkovala vôbec, nechcela sedieť ani stáť proste bola pohodlná nechcelo sa jej. Ale zas odplienkovaná bola raz dva, jednoducho každé dieťa je iné a pozadu nie je, možno sa jej len nechce.
V 3 mesiacoch dieťaťa povedať, že nie bystre ako ostatné je už trošku prehnane. Možno práve vaša dcéra bude sediet a chodiť skôr ako ostatné deti, potom čo? Nebudú bystre iné deti? Opakuje sa to stále dookola, že každé dieťa má svoje tempo a je to pravda. Pokiaľ je zdravá, tak ju len motivuje, podporujte a radujte sa z každého jej pokroku 🙂
Moj syn nemohol byť na brušku do 3 mesiacov a je tu. Dobehol všetko a v 13 mesiacoch už aj chodil sám.
No neviem neviem ale v troch mesiacoch sa deti este neotacaju na brusko, dake vynimky mozno ano. Ale naco porovnavas svoje dieta s inymi. A co ak si tie maminky vymyslaju a chvalia svoje deti a ty sa trapis zbytocne?? Kazde dieta je ina a napreduje inym tempom. Jedno vie chytit hracku skor, ine neskor, to ale neznamena, ze to je zle, ved to ani nie je mozne, aby vsetky deti v rovnakom veku robili rovnake veci....to akoze v troch mesiacoch presne chytia hracku, o dva dni nieco ine atd??
Navstiv dobrého detského fyzioterapeutka. Buď ťa uisti, že je všetko ok a ty sa upokojis, alebo ti dá cviky, aby sa ti bábo začalo pohybovo správne vyvíjať a problém sa vyrieši a ty sa upokojis.
Ja som napr do 3r neprehovorila ani jedine slovo ani tu detskú hatlaninu NIČ!!! Ani hlások... Mala som akúsi svoju vymyslené posunkovu reč.. Moja mama chodila kade tade po lekároch už nevedela kam ešte každý jej tvrdil ze som uplne v poriadku. A keď som oslávila 3narod zrazu som sa rozkecala a údajne sa mi potom už ústa nezatvorili... Mam 46r a som úplne normálna bez následkov takže moja rada ak ti lekár povie ze tvoje dieťa je v pohode tak ver tomu ze asi je užívaj si kludne dieťa a nestresuj sa zbytočne 🍀
mne stačilo porovnať si doma moje deti... vedelo ma to rozhodiť celkom slušne. nič som si nepomohla, stav a materinský inštinkt bol správny...😢
dcéra to už nikdy nedobehla...
Dakujem vsetkym za povzbudivé slova❤️
Mám prvé babatko, v rodine mame iba jedného chlapčeka 5 rokov, ja som ale bola v zahraničí keď on bol babatko, tak neviem akým tempom sa vyvíjal (sestra si uz veľmi nepamätá čo a kedy robil😄) a jednoducho nemam žiadne skúsenosti, preto ten dotazník a ostatne deti ktoré pozorujem ma trochu stresujú🤷♀️ viem že sa dieťatko nema porovnávať ale jednoducho niektoré veci vyvolajú vo mne strach ci je všetko ok…. Samozrejme aj na poradni prejdem s pediatrom svoje obavy, uvidím co on na to povie, ale chcela som počuť aj názory a skúsenosti iných rodičov.
Čo sa tyka toho hnevu viem že to nie je ok, keď zacinam citit že sa hnevam tak pôjdem na chvíľku do inej izby prepnúť myšlienky, nech to mala necíti zo mňa… alebo keď je manžel doma tak on ostane s malou a ja vybehnem aspoň na 10-15 min vyvetrať si hlavu… viem že to nie je normálne a snažím sa na tom pracovať aby som niečo zmenila, a nie len potlačila ten pocit v sebe
@deti95060810 môžem sa opýtať čo sa stalo? Ma dcéra nejaku diagnózu?
Pediater rieši choroby, prevenciu. Kojenie riesia laktacne poradkyne, duly, sprievodkyne. Psychomotoricky vývoj detí rieši fyzioterapeut. Atď. Rôzne veci riešia rôzni odborníci na danú oblasť. Preto nečakaj v tomto odborné poradenstvo na poradni u detského lekára. To je ako keby si chcela od gynekológa konkrétne pre teba určené cviky na panvové dno - nedočkala by si sa ich, lebo treba individuálne poradenstvo u gynfyzio čiže odborníka na danú problematiku.
Takže ak si chces byť istá, že je všetko ok, smer detský fyzioterapeut.
@lucia245 dakujem za radu, skusim niekoho vyhľadať
Klud, az na to slabe drzanie hlavicky je to ok. Prave okolo 3mes moji objavili rucky a buchali len nahodne hracky, cielene nie, ked som im dala, tak cgytili a ochutnali. Otacanie staci v 5-6mes...moji tak zacali, prvy este neskor.
V 3mes.by uz malo dieta zvladnut byt na brusku a dvihat hlavicku.
Moze to byy vsetko ok a moze mat slabsi svalovy tonus...to by mala zistit a riesit detska dr.
A uzivaj si malu a nechci, aby bola podla Tvojich predstav ci predstav okolia...z toho mas ten tlak na seba a malu...nieco take som zazivala pri prvom a nerobilo to dobrotu. Pri dalsich som bola rada, ze som a stiham fungovat 😁
Ja som si 3x musela prečítať, či naozaj sa jedná o 3 mesačne bábätko... Mám 3 deti a ani jedna v 3m nerobila to čo opisujes... Ešte je veľmi malička, na všetko má čas... Užívaj si zdravé a kľudne bábätko..
Prosím ta ...rovesníci uz sedeli a môj sa nevedel ešte pretocit...
Teraz bude mat 2 roky a počíta 😉 ale ,nevie ísť na odrážadle, ani na kolobezke ako jeho rovesníci...
Babatka majú svoje tempo ..každé je ine .iné viac lenivé iné menej ..kazde vyniká v niečom inom a je to v poriadku ...
Neboj ...ak by sa na poradni dr niečo nezdalo ,poslal by vas na fyzio
Daj sa do kľudu a buď rada za pekné a zdravé dieťa. Porovnávať deti je taká somarina že až. A to nehovorím že niektoré maminky majú doma supermanov.

ahoj, hlavne sa neporovnavaj s inymi matkami, resp. svoje dieta s ich. to je to najhorsie, co mozes urobit 🙂 kazde dieta je ine, niektore zacne chodit v 7. mesiacoch, niektore v roku a potom matky vsetko uzkostlivo sleduju a porovnavaju a stanovuju diagnozy podla googlu atd :D mas pediatra, ak sa ti nieco nepozdava, porad sa s nou a uvidis, co ti povie 🙂 ak by naozaj bol nejaky problem, urcite by to riesila