icon

Problém s neskorším vyberaním dieťaťa z jaslí

28. máj 2022

Mesiac pracujem v súkromných jasliach. Práca ma baví, riaditeľka je ústretová, milá žena. Mám však problém, že otvorené máme do 17, dochadzam 15 km busom. Ten mi ide 17,15. Na zastávku to mám 5 minút. Väčšina rodičov príde pol hodinu pred záverečnou. Je tam však jedna mamička, ktorá chodí pravidelne neskoro. V utorok prišla 17,10 to som ešte na bus dobehla e v piatok prišla 17,15 ani nezavolala že bude meškať. Samozrejme som spoj zmeškala a ďalší mi ide až o 40 minút. Poprosiť ju aby dodržiavala prevádzkové hodiny aj keď som v skúšobnej dobe a teoreticky by sa mohla sťažovať riaditeľke keďže doteraz jej to tolerovali?

Strana
z4
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janage
29. máj 2022

@matkahelka tak vieš sa vcítiť do pozície žien, ktoré nikoho nemajú, ale vcítiť sa do pozície učiteľky už nie. Ani jej manžel nemusí byť voľný vtedy a ona čo, má to preniesť na druzinárku v škole a tá zas na koho?
Ja som toto reálne riešila a viem o čom je reč. Ani by ma nenapadlo hádzať zodpovednosť za moje dieťa na učiteľku.
Ak niekto sústavne mešká 10- 15min., vie veru prísť aj skôr, len je zrejme pohodlný, lebo však počkajú.
A to už nehovorím o tom, že považujem za elementárnu slušnosť zavolať ak meškám kdekoľvek, kde na mňa čakajú.

nelca0510
29. máj 2022

@dzulli1980 ty si riadne krava. Takto sa bavia normlane s ľuďmi,ako s nejakými handrami?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janage
29. máj 2022

@elizabet173 presne tak.

pinkgirl
29. máj 2022

Ahoj, nečítala som všetky príspevky. Ale sama som nosila dieťa do jaslí. V jasliach mali zaužívané pravidlo, že pre dieťa treba prísť do 16.55h a jasle boli otvorené do 17h. V prípade, že rodič dopredu vedel že sa v ten deň zdrží, zavolal a dohodol si individuálny čas - a zvyčajne to bolo pár minút po 17tej. Ak rodič nezavolal a do konca otváracích hodín neprišiel pre dieťa, tak si to dieťa zobrala vychovávateľka k sebe domov a po dieťa si rodič musel prísť k nej😁. Toto pravidlo uplatňovali zriedka - raz musel otecko cestovať 20km mimo mesto😉. V čase keď som nosila syna do jaslí, takýto prípad nenastal - v jasliach pracovala známa, viem to od nej.
Verím, že v súkromných jasliach sa snažia udržať, ale aj tu by malo platiť dodržiavanie pravidiel a otváracej doby - požiadala by som rodiča o dodržiavanie času vyzdvihnutia dieťaťa.

mima172
29. máj 2022

Nečítala som predošlé komentáre, no na tvojom mieste by som slušne pripomenula danej mamičke, že jasle fungujú do 17:00, či by bolo možné dodržať tento čas. Sú len dve možnosti, ak povie, že samozrejme, tak by som to nechala tak a dúfala, že to bude odteraz dodržiavať. Ak by bola arogantná, tak by som do konfliktu nešla a požiadala o riešenie riaditeľku. Chápem, že si tam nová, no pravidlá by mali platiť pre každého. By som bola zvedavá, či ta pani ostáva v práci o 15 minút dlhšie kvôli niekomu, resp, či by sa jej to páčilo 🙂

sisaka
29. máj 2022

@matkahelka Škôlka nie je korporat, takže keď o 5 ju zatvárajú, tak ju zatvárajú. Keď si si dobrovoľne vybrala prácu v korporáte a vieš, aké tam máš podmienky, že nemáš nikdy padla a očakáva sa od teba práca nadčas a zadarmo, tak máš mať pripravenú osobu, ktorá sa v takýchto prípadoch postará o dieťa, vyzdvihne ho zo školky a pod. Učiteľka si vybrala prácu kde robí od do a nie dokedy “zákazník” uzná za vhodné. Škôlka/jasle a ani tie súkromné nie sú holubník, majú presne stanovený čas kedy sa otvara a kedy zatvára. Ak súkromné jasle chcú vychádzať v ústrety rodičom, ktorí nie sú schopní prísť na čas treba na to upozorniť učiteľku hneď pri podpisovaní pracovnej zmluvy, nie každý chce či môže si dovoliť tráviť svoj voľný čas zadarmo v práci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lejusinka
29. máj 2022

@matkahelka praveze v korporate je to uplna lahoda, za 5 rokov v korporatoch som odchadzala na 99% 15-30 minut skor 🤦🏻‍♀️

luccija
29. máj 2022

Autorka a nám sa to pravidelne stávalo s maminou, ktorá nosila dieťa ráno 8:15, keď sme išli už do jedálne..škôlka sa zatvárala o 8 a oni nikdy nevedeli vstať na čas a prísť na čas.Potom, kým prišla do práce a odrobila si zase meškala poobede.A ešte dieťa, kým obliekla, dala mu tyčinku či sladkosť, ktorú jej nosila, popozerali skrinku či tam nie je nový obrázok...reálne sa 15 min chystali domov, pozerali nástenku...sú aj takí ľudia...tu nejde o ješitnosť či to, že si raz za čas dlhšie, ale neohladuplnost voči tebe...tiež máš svoje povinnosti po práci.Ved si to teda daj preplatiť od riaditeľky bola si reálne v práci dlhšie...

autor
29. máj 2022

Ďakujem za názory. Ja som robila 10 rokov v štátnej správe od 7 do 15 a presne o 15 som odchádzala domov. Potom som vyštudovala externe pedagogiku, zamestnala sa v súkromnej škôlke a myslela som, že tu tiež platí od do. Ako by to vyzeralo keby každý rodič chodil po dieťa kedy sa mu zachce, prípadne kedy dorobiť v práci. Ja mám tiež rodinu, deti sú v družine, vyberá ich muž. Keď nestíha, volám kamarátke a vyberá ich ona. Nikdy by som si nedovolila nechať na mňa čakať učiteľku pravidelne 15 minút po pracovnej dobe. Minule muž meškal a už mu volali z družiny, že kde je a to bolo pol hodiny pred koncom družiny.

autor
29. máj 2022

@luccija veď to, príde o pätnásť minút neskôr a ešte si pozerá obrázky na nástenke. Dáva dieťa na záchod. Prípadne aj ona ide v škôlke na wc. Ešte sa pýta ako sa malo jej dieťa, či papalo, kakalo, spinkalo. Pred pol šiestou odchádzam často z práce. A nemám to preplatene.

autor
29. máj 2022

@sisaka presne tak, pri podpisovaní pracovnej zmluvy mi bolo oboznámené že pracujem od do. Keby mi to bolo jedno, idem do korporatu pracovať.

autor
29. máj 2022

@matkahelka matka robí päť minút od škôlky, čiže po práci cez žiadne zápchy po celom meste nejde.

autor
29. máj 2022

Má robotu päť minút od škôlky

erickatt
29. máj 2022

Ver ze 90 % mamiciek co meska, su doma. Popros ju, ze nestihas spoj . V normalnej skolke, hrozi vylucenie detí ak sa to 3x zopakuje

autor
29. máj 2022

@erickatt ja viem, je tam veľa mamičiek čo sú doma a chodia desať minút pred záverečnou

nikdenikto
29. máj 2022

@autorka toto prosím nerieš, že či je matka doma alebo v práci pokiaľ dieťa privádza ráno prvé a poobede berie posledné ale v rámci pracovnej doby nie je to tvoja starosť.

Ja som teraz na materskej od 1.5. tak som chcela syna dávať do škôlky neskôr cca 7:30, inak chodil 6:45. No zle je, keď príde neskôr už sú vo svojej triede a on sa chce ešte pohrať s kamošmi ráno v zbernej triede.

Poobede že idem po neho skorej o 15:30, inak som chodila do 16:00 ale zase je zle. Ešte sa nepohral, ešte nedokreslil atď.

autor
29. máj 2022

@nikdenikto veď ja to neriešim, odpovedala som inej mamičke. Nech ho tam má aj celý deň, pokiaľ príde do 17 je mi to jedno. Aj ja keď som vodila deti do škôlky a vyberala, tak mamičky na materskej a nezamestnane chodili po deti posledné. To je fakt.

marisoul
29. máj 2022

To čo predvádza mamička je cez, treba to riešiť s ňou cez priateľský dohovor, ak nepomôže - opäť riaditelka.
Ale prepac, nedá mi nereagovať na ten "fakt". Som na md s mladsou a po staršiu chodím o pol3 a každý deň, nenechávam ju tam do záverečnej a z môjho okolia čo mám kamarátky doma, tiež vyberajú dieťa hned, ako to prevádzkový režim umožňuje. Prosím nehadzat do jedného vreca.

autor
29. máj 2022

@marisoul nebrať osobne, nehovorím že všetky. Mám kamarátku ktorá robí v štátnej škôlke a cez prázdniny vždy prvé zapisujú deti do škôlky mamičky na materskej a nezamestnane. Pozor, nie všetky ale veľa. Ale to je mimo témy. Ja keď som bola na materskej s druhým dieťaťom, vodila som staršiu na ôsmu a vyberala o 15. Prázdniny samozrejme doma. Bolo a je mi srdecne jedno, kedy vyberajú ostatné maminy deti zo škôlok. Kebyže nepracujem v škôlke to neriesim

katulienkax
29. máj 2022

@matkahelka hlúposť trepeš, skoro v každom korporátne si môže prácu spraviť mamička aj večer takze kľudne môže o tej 17 prísť po dieťa do jaslí. Možno to tak bolo pred kovidom ale kovid to vsetko zmenil, toleruje sa hodné práca z domu

Strana
z4