Problém so spánkom takmer trojročného syna

lilly0812
4. sep 2014

Dobrý deň,

viem, že sú tu príspevky podobného typu no nešla som nič vo veku okolo 3 rokov. Syn má 2 roky a 8 mesiacov a už niekoľko dní má problém so spánkom. Pred obedom sa pýta spať, vidno na ňom, že je unavený, trie si očká, no nezaspí. Ak aj po hodine a pol zaspí nespí ani 30 minút. Teraz posledné dni nespí vôbec. Pred 17:00 už začína byť zlý, uplakaný, mrzutý . Vtedy ho dávam spať najneskôr o 18:00, dlhšie nevydrží. Ak sa na obed vyspí tak do 19:00 je v pohode. V noci sa mi minimálne 3 krát budí, doteraz nebol žiadny problém, prespal celú noc, aj na obed spal ukážkovo. Ráno vstáva medzi 06:00 a 06:45.

Je možné, že mu idú posledné zúbky pretože si stále dáva prsteky do pusinky a chytá si ďasienka. Teplotu nemá, nehnačkuje, nekašle, nesoplí.

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Chodí do školky? Či si s ním ešte doma? Takéto dieta už vie rozprávat, tak sa ho opýtaj, či ho nebolí v pusinke, hádam ti povie. Ešte nemá tie posledné zuby? Moj mal všetky vylezené už v 2 rokoch. Ak sú to zuby, tak kúpit ten gel na dasná. No je možné, že je v takej fáze, že poobedný spánok už nepotrebuje, ale zase do večera je daleko. Moj mi nespáva poobede už od 2 rokov vobec, tiež mal také obdobie, že by aj spal aj nie, dlho mu trvalo, kým zaspal cez obed a spal 20 minút po hodinovom uspávaní. Tak som obedný spánok zrušila úplne, lebo potom večer zaspával o 22:00 ked spal cez obed. Ked nespí cez obed tak večer je fakt unavený a zaspí za 2 minútky a ja mám večer klud. Kludne ho dávaj spat o tej 18:00, ked je mrzutý, on si zvykne, je to len prechodné obdobie, u nás to trvalo asi 2 týždne, kým si zvykol na nový spánkový režim, teraz je už pohoda.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy ahoj, do škôlky nechodí. 3 roky bude mať až v decembri, alergologička nám zatiaľ neodporúča škôlku, čo som sa pýtala v troch v našom meste tak mi v každej jednej povedali, že pokiaľ má alergologické problémy a alergológ neodporúča nezoberú ho, že je zbytočné podávať prihlášku. Asi Ťa sklamem no ešte nerozpráva, povie len mama, baby, ta bum a tie svoje hatlaninky, rozumie no nechce opakovať.
Viem, že niektoré deti v tomto veku už nepotrebujú obedný spánok, nespia, no na ňom je vidno, že je uvanený, že by aj spal, potom mu ten spánok chýba a poobede býva niekedy dosť zlý. Gél na ďasná som kúpila no nechce si ich nechať potrieť, máme aj Camiliu, tá nám zabrala aj predtým keď išli malému zúbky. Čo sa týka toho nočného spánku tak človek by si povedal, že keď je celý deň hore, že bude spať celú noc no budí, sa čo sa predtým vôbec nebudieval. Ak sú to tie zúbky tak zrejme kvôli tomu.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy ešte som chcela napísať, že čo sa týka tej reči všetci lekári nám vravia, že je to v poriadku. Malý začal neskôr všetko, neskôr sa prevracal na chrbátik, neskôr štvornožkoval, neskôr začal chodiť. Pediatrička mi hovorí, nebojte sa, však on sa rozrozpráva.

radka279
4. sep 2014

budenie v noci mi skôr pripada, ze z pretazenia... u nas sa to stava tiez, ked mala cez den nespi...

lilly0812
autor
4. sep 2014

@radka279 môže byť no keď sa mu na obed nedá zaspať aj keď je unavený ....neviem ako dlho to ešte bude trvať. Keďže si chytá aj tie ďasienka budú to asi aj tie zúbky.

Ako uspávaš malú? Synček bez problém zaspával vždy sám v postieľke, keď bol menší a nedalo sa mu zobrala som si ho k sebou do postele a tak zaspal no tak už nechce zaspať vôbec.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy povie ešte ahoj a dedo.

radka279
4. sep 2014

@lilly0812 u nas je so spankom vecny boj...mala mi zaspava o 22:00 niekedy aj po... pred zaspanim dame rozpravku podla jej vyberu a potom bud lezim s nou alebo si ja citam vedla nej pokial nezaspi...zaspanie jej trva skoro vzdy cca 1 hod. Pospinka si potom aj dve hodinky...

Tých 30 min mi spala vtedy, ked som ju uspala a odisla som od nej...ona sa prebudila a hladala ma... tak som urobila system, ze som si pospala s nou alebo som vedla nej lezala...ked sa prebudila, zistila ze som tam, tak spala dalej... ja som si tiez odpocinula a boli sme spokojne obidve (ale vtedy mala tak 8 mesiacov)... skus to, mozno to je len otazka mesiaca - dvoch... a potom to bude O.K.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@radka279 ďakujem za radu. Aj pri mne tak malý spal keď mal cca. tých 8 mesiacov, tuším, že aj keď mal 1 rok keď nevedel zaspať tak pri mne zaspal, tak, že som ležala vedľa neho no keď to skúsim teraz tak žiadny efekt, asi 10 minút vydrží ležať a už sa dvíha, plače.

Napr. včera zaspal na obed hneď, keď som bola v izbe bolo cca. 11:45, spal, o 12:00 už brblal, takže nespal ani 30 minút. Večer išiel do postieľky o 18:00, zaspal do pár minút no v noci sa 3 krát zobudil. Inak on je veľmi živé dieťa, v priebehu dňa sa nabehá a nabehá, pohrá takže myslím, že sa unavý dosť no aby spal. Keď na obed vôbec nespí aj keď je vidno aký je unavený tak poobede už začína byť ako čert.

Na obed mi pre pár týždňami pekne zaspal a spinkával aj 2-3 hodiny, potom bol buď večer dlhšie hore (max. do 20:00) alebo išiel spať keď sa pýtal, keď javil známky únavy.

radka279
4. sep 2014

@lilly0812 ja by som to nevzdavala...aj 30 min. je lepsie ako nic...moze to byt aj psych. problem...ked sa nam narodil syn, tak tiez 3 mesiace sme mali problem aj s poobednajsim spankom aj s vecernym... mozno je z niecoho rozruseny, mozno aj z niecoho z telky... alebo tie zubky, nema opuchnute dasienka? detsky stomatolog by sa nepozrel, ci netreba zubkom pomoct chirurgicky? U nas mal problem manzel ked mu isli zuby mudrosti, bol tyzden na ibuprofene a potom mu rezali dasna...

bonaqa2013
4. sep 2014

moja posledná dcéra má 4 roky a posledný týždeň - dva neviem čo sa robí, tiež je problém so spánkom. Dnes v noci do 2hod. sme nespali, zaspala až o 2 hod. chcela robiť v izbe neporiadok, všetko trhala, muselo sa svietiť, vbehla synovi do izby - ráno o 4 hod. išiel do práce. ak nebolo po jej kričala. Doslova. Je hluchá, tak reve čo to dá. Pobudila aj dievčatá, čo ráno idú do školy. A o 7,30 už jačala. Hotová pohroma. Neviem či je nejaká zlá konštalácia.....

lilly0812
autor
4. sep 2014

@radka279 ja to urcite nevzdam. No vidim, ze mu tych 30 minut spanku nestaci, potom je unaveny a pre vsetko place. Teraz sa pytal spat tak som ho dala, snad zaspinka ked sa v noci budil.
Dasienka som mu pozrela, mal cervene, moc napuchnute neboli. Ked som mu ich vsak chcela natriet gelikom zavrel pusu a nechcel otvorit.

Z telky? Telku sa snazim obmedzovat, pozera chvilu rano na CT D (Kuzelna skolka), vecer rozpravku.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@bonaqa2013 vidím, že je viac detí čo majú podobnú náladu. Aj môj malý ma také obdobia, že keď nie je ako on chce spustí silný rev, niekedy ľutujem susedov.

bonaqa2013
4. sep 2014

@lilly0812 ešte šťastie že my nebývame v paneláku. Bývame v rodinnom dome, ale aj tak mi susedka vravela, že deti počuje kričať. Keď je dieťa hluché, tam je potom problém.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@bonaqa2013 neposlali dieťa na ASSR vyšetrenie? Malý na ňom bol pre podozrenie či dobre počuje. Našťastie dopadlo v poriadku.

bonaqa2013
4. sep 2014

@lilly0812 boli sme, jedno uško je poškodené na 50 perc, druhé na 80 perc. A nikto takéto problémy v rodine nemá....

lilly0812
autor
4. sep 2014

@bonaqa2013 tak to mi je ľúto.

radka279
4. sep 2014

@lilly0812 este ma napadlo...skusila si mu dat nejaky detsky sirup na bolest (nurofen, panadol)? tak by si si aspon potvrdila ci su to zuby...moj 9 mesacny syn ma tiez klasicky problem s prerezavanim zubov, a ked uz je velmi z toho nervozny a do vsetkeho hryzie, tak mu dam normalne sirup na bolest a aspon mam zaruku, ze sa vyspi...geliky nezaberaju vzdy...

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Akože nechcem strašit, ale mne sa zdá, že ti rozpráva naozaj málo na ten vek, ja by som asi pre istotu išla k logopedičke, či je všetko v poriadku. Kamoškin malý mal niečo s jazykom /neviem už presne, ale dačo skrátené alebo prirastené/ a preto jej velmi zle rozprával a kým nato prišli mal cez 4 roky. Akurát dnes som objavila nejaké bylinné kvapky SONNO vraj pomáhajú so spánkom a zaspávaním, sú to bylinky, takže nič chemické, vyskúšaj, možno to pomože.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@radka279 dala som mu Panadol baby sirup no ten mu nepomáha, vätšinou ho vygrcká.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy Bola som u pediatričky, tá mi povedala, že má ešte čas, že nech sa nebojím, že sa rozrozpráva, že pokiaľ rozumie a povie aspoň to čo povie tak je to v norme, horšie by bolo keby nepovedal vôbec nič. Čo sa týka logopedičky tam nás nechce pediatrička poslať pokiaľ sa nevyberú mandle. Malý má alergie, vysoký histamín. Podľa ORL lekárky je stále zahlienený aj keď nekašle, nesoplí ani nemá teplotu, ťažko sa mu dýcha, v noci chrápe. Podľa ORL lekárky sa to po výbere mandlí zlepší. Povedala, že aj zväčšená mandla môže brániť malému v reči, pokiaľ ho to bolí. Podľa neurologičky je to tiež v poriadku keďže malý začal neskôr všetko ako som už písala, neskôr sa pretáčal na chrbátik, neskôr štvornožkoval, neskôr sedel aj neskôr začal chodiť. Podľa nej je to v norme, iné zdravotné problémy malý nemá.

S tým spánkom, dnes na obed po podaní Camilie spinkal 2 hodina, asi to budú vážne tie zúbky.

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Možem sa opýtat kedy začal štvornožkovat, sediet a chodit? Moj syn začal sediet ako 8mes. štvornožkovat ako 10mes. a chodit ako 17mes. , čiže všetko neskoro oproti iným detom, ale tie slová, čo si napísala, že tvoj malý ovláda povedat, to moj malý vedel povedat ako 10mesačný. A to mal aj zvačšenú mandlu a rozprával ostošest, tak neviem. Inak to zahlienenie u niektorých detí prejde, ked vysadíš kravské mlieko, ja som to tak mala u staršieho syna. Stále bol chorý, zahlienený, madle mu vybrali, nič nepomáhalo, liečitelka mi poradila vysadit mlieko a do mesiaca som mala zdravé decko.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy najprv sa vyjadrím k kravskému mlieku, to malému nedávam, iba keď varím krupicu inak má batoľacie mlieko 4. Syn začal chodiť až po jednom roku, myslím, že mal až rok a pol kým začal sám chodiť, štvornožkovať začal tesne pred prvým rokom. Sedieť tiež keď mal 1 rok. Chodili sme denne cvičiť vojtovku, keď začal chodiť rehabilitačná lekárka nám povedala, že na cvičenia chodiť netreba, samozrejme doma sme cvičili aj naďalej.

Každé dieťa je vo vývoji iné, je to individuálne.

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 No ale aké batolacie mlieko mu dávaš? Lebo vačšina batolacích mliek je z kravského mlieka. Nám sa to upravilo, ked sme vysadili čokolvek z kravského mlieka a začali používat sojové mlieko. Hovorím ti to v dobrom, ale samozrejme je už na tebe, či to vyskúšaš alebo nie. No ked ste cvičili vojtovku, tak to je iné, v tom prípade je to rozprávanie asi v norme, kedže mal malý nejaký zdravotný problém a bol aj predčasne narodený či nie?

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy dávam mu Hami 4. Odporučila by si mi zmenu značky ? Skúšala som aj sójové mlieko na odporúčanie krčnej no malý mi ho nechcel piť, bolo mu po ňom zle. Máš nejaké skúsenosti z HiPP 4 Combiotic ? Sunar ani Nutrilon piť nechce. Predčasne narodený nie je ,narodil sa v termíne.

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Moj malý velmi mal rád Nutrilon Soya 1 je to vlastne sojové mlieko, ale chutí ovela lepšie ako tie krabicové sojové z obchodu so zajacom na obale alebo tie tekuté, no je dost drahé. Dá sa kúpit v lekárni v Tescu. Okrem toho sú aj ryžové alebo mandlové mlieka. Ja som tiež skúšala kadečo, kým sme prešli na sojové, moj malý je na nom doteraz a chorý vobec nebýva, zahlienený možno tak raz za rok, ked je nejaká chrípková sezona. Starší syn má už 14 a doteraz pije sojové, chorý takisto nebýva, ked bol malý bol chorý stále každý týžden som bola na pohotovosti, už ma tam všetci poznali.

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Ešte som zabudla, my sme skúšali skoro všetky dojčenské mlieka, ale mladší syn ani jedno nechcel, sunar síce vypil, ale bolelo ho stále bruško, nakoniec sme objavili to sojové a odvtedy je pokoj.

lilly0812
autor
4. sep 2014

@janickacrazy Ďakujem za radu. Pozriem v Tescu, i keď by som sa ešte rada poradila aj s pediatričkou. Keď som spomenula ten HiPP keď bol menší raz sme skúšali čo sme mali vzorky a nechcel ho. Sunar pil nejaký čas, potom ho odmietal. Predtým ešte Nutrilon no ten mu už nechutí. Ostali sme pri Hami, na to si už zvykol. To sójové mlieko s tým zajacom mi poradila krčná no nejako o malého neuspel. Koľko stojí ten Nutrilon Soya, býva aj štvorka?

janickacrazy
4. sep 2014

@lilly0812 Nutrilon soya je asi len 1tka, ale je tam písané, že je to od narodenia až po dospelost. Stojí asi 9 alebo 10 eur 400g balenie. My sme ho používali od 6 mes. do 2,5 roka. Teraz sme už prešli na Zajaca, lebo je lacnejší a malý ho už v pohode vypije, predtým ho nechcel. Ved vyskúšat možeš a uvidíš, možno sa mu zapáči a možno nie. Potom daj vediet, či mu chutí.

lilly0812
autor
5. sep 2014

@janickacrazy ak by som to videla v obchode môžem skúsiť kúpiť no ako som už písala značku Nitrilon malý už piť nechce. Cez net som ten Nutrilon Soya našla aj 4ku no v SR sa nepredáva. Zajaca máme doma, keď varím krupicu tak pokiaľ nemáme doma kravské mlieko použijem tohto Zajaca, ono pokiaľ má v tom granko tak to zje. Keď som skúšala dať Zajaca ráno pokiaľ som mu do neho nepridala trochu kaše nechcel ho.

janickacrazy
5. sep 2014

@lilly0812 No ten Nutrilon Soya nechutí ako bežný Nutrilon, je to úplne iná chut, lebo je to sojové, nie kravské. Mojmu synovi chutil Nutrilon Soya, ale obyčajný Nutrilon nie. Prípadne skús to ryžové alebo mandlové mlieko, ved za pokus nič nedáš. A ako malý už je lepšie?