icon

Problémy s vývinom 17-mesačného dieťaťa

bublinka7115
2. nov 2025

Ahojte ,

Prosím vás o nejaké skúsenosti , poprípade rady čo robiť.

Môj malý má 17 mesiacov, problém je v tom , že mám pocit že niekde je chyba. Rozumie mi veľmi málo oproti iným deťom v tomto veku. Rozumie iba ham, daj papa. Daj ruku a hore ruky keď ho vyzliekame. Ale také že ideme von, ideme sa kúpať, kde je autíčko , podaj mi nieco , tak to vôbec nerozumie. Na meno reagoval doteraz pekne , v poslednej dobe má má na háku viac menej . Hovoriť povie na všetko ham alebo hav, vedel povedať ešte ahoj ale to už teraz nehovorí. Inak nepovie vôbec nič ako mama , táto alebo ani nevydáva takéto zvuky že gagagaga ,mamamma proste vôbec. Chodila som s ním aj na play wisely , že mu trochu pomozem ale on si robil čo chcel , vôbec nepočúval alebo nerobil čo chcela p. Učiteľka. Kocky sa snaží dávať na seba až teraz aj to len preto aby si ich zhodil. Zvieratká ho naživo nezaujímajú , keď mu napodobňujem zvuky smeje sa na tom, keď robím také že slon alebo len take kde sa huci že nie sú to nejaké hlasky tak to sa mi zdá že opakuje. Keď ukazujem prstom že kde je panda alebo aha pozri tam je havo tak vôbec ale že vôbec sa nepozrie že čosi robím s tým prstom a veľa krát ani mňa. Už skoršie som si myslela že niečo není ok lebo sa strašne hádzal hlavou či o zem alebo o posteľ o hocičo, našťastie to potom prestal robiť. Čo sa týka chodenia atď v tom bol tak normálne na tom , praveze ešte mierne popredu. Chodiť začal ako 11 mesačný. Len ta mentalita, neviem ako mu pomôcť. Samozrejme som to riešila aj s dr. Povedala mi že je to ešte skoro na nejakú diagnózu alebo proste hocičo , že sa jej mám ozvať keď bude mať 18 mesiacov. A dávať mu omega mastne kyseliny. Lenže ja sa bojím , čím dlhšie budem čakať že to bude moja vina , že som niečo zanedbala. Prosím poraďte mi, čo mám robiť. Ešte sa priznám k jednej veci. Prosím nehjtujte má za to , telefón mu nedávam , ale telka bývala u nás zapnutá nonstop s detskými pesničkami. Lenže vy si teraz poviete že je to určite telkou , ale on už keď bol bábätko tak sa neskoro začal zaujímať o hračky že ja už to vidím od mala na ňom že proste to vnímanie má iné. A tým že je aký je s ním sa nedalo žiadno ale že žiadno hrať on bol hneď nervózny , začal sa hádzať a jediné proste pricom bol kľudný bola telka, až teraz keď ma 17 mesiacov sa s ním dá hrať tak že proste mu ukazujem a on sa nerozculuje. Ale stále niekedy chytí Hysak a vtedy si buchne hlavu o zem napr.
No a malo papa a o nociach ani nehovorím , furt sa budi každé tri hodiny na jedlo a keď mu nedám tak proste ma BO a máva BO aj bez toho , nechce zaspať inak ako hupaním vo vajci. Keď sme ho dali do postieľky že nech spí tak tak 2 h zaspaval (nepreháňam stopovala som si to) , a s plačom (nie nenechala som ho vyrevat bola som pri ňom a keď plakal tak som ho utisila).proste sa mi zdá byť vo všetkom taký komplikovaný. Cítim sa ako chodiace zlyhanie . Snažím sa mu teraz viac venovať , ukazujem mu v knižkách, robím divadlo a hračkou , stávame na seba lego ,poháre ,čítam mu knižku, kúpila som mu kinderspeech že nech ma viac podnetov ale mám pocit že stále robím malo , som introvert a nehovorím na neho možno koľko by som mala alebo veľa , lebo to proste neviem . A on sa radšej hrá sám s autíčkami alebo tak . Prosím nesudte na , sama sa cítim za seba zle 😢

Strana
z2
anonym_15d962
2. nov 2025

Skus mesiac bez telky a podla mna budes prekvapena. Tvoja kamoska ma super sikovne dieta aj napriek telke, nie vdaka tomu. Nie je to hejt, aj moj maly mal dost vela telky kym som neprisla na to ako velmi ho to v zlom ovplyvnuje. Ziadne take ze aj henti pozeraju, ti maju cely den zapnutu. Ty si zodpovedna za svoju domacnost.

Hladas nejaku „zazracnu“ hracku - naco? On je este malinky, skuste sa spomalit, byt vela vela vonku, zapajat ho do domacich prac, nakladat pracku, jasit sa pri prezliekani perin, miesat suche cestoviny v miske kym varis, nechat ho cvachtat sa vo vode v kupelni, senzoricke hry. A vela vela vonku ak som este nespominala.

Podla mna vam kombinacia nula telky plu pobyt vonku aj rapidne zlepsia spanok a jedlo. Ale bude to tazke na zaciatku. On si musi prejst ako keby odvykackou.

A chod urcite k odbornikovi. My sme tu vsetky laicky ktore ti len projektuju vlastne skusenosti.

Kde je v tom celom otec dietata? Pripadne stari rodicia? Teta? Niekto kto by ti s nim pomohol…?

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_15d962

Skus mesiac bez telky a podla mna budes prekvapena. Tvoja kamoska ma super sikovne dieta aj napriek telke, nie vdaka tomu. Nie je to hejt, aj moj maly mal dost vela telky kym som neprisla na to ako velmi ho to v zlom ovplyvnuje. Ziadne take ze aj henti pozeraju, ti maju cely den zapnutu. Ty si zodpovedna za svoju domacnost.

Hladas nejaku „zazracnu“ hracku - naco? On je este malinky, skuste sa spomalit, byt vela vela vonku, zapajat ho do domacich prac, nakladat pracku, jasit sa pri prezliekani perin, miesat suche cestoviny v miske kym varis, nechat ho cvachtat sa vo vode v kupelni, senzoricke hry. A vela vela vonku ak som este nespominala.

Podla mna vam kombinacia nula telky plu pobyt vonku aj rapidne zlepsia spanok a jedlo. Ale bude to tazke na zaciatku. On si musi prejst ako keby odvykackou.

A chod urcite k odbornikovi. My sme tu vsetky laicky ktore ti len projektuju vlastne skusenosti.

Kde je v tom celom otec dietata? Pripadne stari rodicia? Teta? Niekto kto by ti s nim pomohol…?

@anonym_15d962 no veď ja by som s ním rada robila také veci ale on nechce , on sa proste nechce hrať ako normálne deti nech sa snažím ako chcem. Vieš v tom je ten problem .a jasne otec sa s ním hravá tiež ale keď ma poobednú tak som na to skoro sama celý deň a ja starým rodičom sa nevyjadrujem radšej 😅 hľadám hračku s ktorou by som ho zaujala sa hrať, alebo nejako aby proste zapájal niečo v hlave .

anonym_da7987
2. nov 2025

A v play wisely ti neporadili niečo? Oni tam asi vidia veľa deti, tak vedia porovnať.. a este chodíte tam alebo na nejake ine?
A co bavi tvoje dieťa? Ako sa rad hra? Vieš, mamy maju rozne predstavy ako by sa radi hrali s detmi, ale toto uz je vacsie dieta, nie opicka, uz ma nejake to svoje, pomaly sa moZog vyvija a bude chcieť sam rozhodovat, uvedomovat si seba

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@anonym_da7987

A v play wisely ti neporadili niečo? Oni tam asi vidia veľa deti, tak vedia porovnať.. a este chodíte tam alebo na nejake ine?
A co bavi tvoje dieťa? Ako sa rad hra? Vieš, mamy maju rozne predstavy ako by sa radi hrali s detmi, ale toto uz je vacsie dieta, nie opicka, uz ma nejake to svoje, pomaly sa moZog vyvija a bude chcieť sam rozhodovat, uvedomovat si seba

@anonym_da7987 ale on je taký od mala, ono sa to ťažko vysvetľuje niekomu kto také dieťa nemá /nemal s oneskoreným vývojom alebo proste pozadu. Moja mama tiež povedala že nevie ako sa s ním má hrať lebo on iba to svoje , a to sú autíčka alebo klavír a gitara . Teraz až začína mať záujem o obrázky a iné veci. Doteraz sme sa mohli aj roztrhať a nič. On sa aj nerád obijma , nemá rád keď ho držíme , pusu nič proste on ma strašne svoju povahu a je to naozaj ťažké na vysvetlenie. Preto by som proste chcela len nejaké tipy čo je dobré na rozvoj mozgu a interakcie . Na tom play wisely tiež nevedela čo s ním , nech sa snažila ako chce on si išiel svoje. Povedali mi že mám doma s ním cvičiť tak že mu zoberiem ruku a dám ten predmet napr do diery aby chápal čo chcel. A keď som to skúšala doma tak sa začal hádzať o zem lebo neznáša keď ho niekto drží alebo mu robí to čo on nechce , a toto ma od malička tak. Proste on by si bol schopný rozbiť hlavu a už si ju raz aj rozbil.

majlo1234
2. nov 2025
@bublinka7115

@anonym_da7987 ale on je taký od mala, ono sa to ťažko vysvetľuje niekomu kto také dieťa nemá /nemal s oneskoreným vývojom alebo proste pozadu. Moja mama tiež povedala že nevie ako sa s ním má hrať lebo on iba to svoje , a to sú autíčka alebo klavír a gitara . Teraz až začína mať záujem o obrázky a iné veci. Doteraz sme sa mohli aj roztrhať a nič. On sa aj nerád obijma , nemá rád keď ho držíme , pusu nič proste on ma strašne svoju povahu a je to naozaj ťažké na vysvetlenie. Preto by som proste chcela len nejaké tipy čo je dobré na rozvoj mozgu a interakcie . Na tom play wisely tiež nevedela čo s ním , nech sa snažila ako chce on si išiel svoje. Povedali mi že mám doma s ním cvičiť tak že mu zoberiem ruku a dám ten predmet napr do diery aby chápal čo chcel. A keď som to skúšala doma tak sa začal hádzať o zem lebo neznáša keď ho niekto drží alebo mu robí to čo on nechce , a toto ma od malička tak. Proste on by si bol schopný rozbiť hlavu a už si ju raz aj rozbil.

@bublinka7115 ja mam sice “standardne” deti, dcera ma tolko ako tvoj syn. Ja nie som typ, co by som vzdelavala. Nechodili sme na ziadne kruzky. Ale deti sa ucia normalnymi interakciani. Teda-ak tvoj syn nema nejaku diagnozu, uplne staci, ak s nim budes zit svoj zivot. Idealne by bolo, keby si zila zivot, nie scrolovala telefon, alebo kukala do knihy/telky-to nesudim, nepisala si o tom, ale vieme, ako nas lakaju okamzite dopaminy. Potom to nase dieta nwma taku pozornost, aku potrebuje.
Ja telku napriklad pozeram, len ked ona spi, cez den nemame vobec zapnutu. Telefon sa snazim nemat pred nou, ale vidim napriklad posun k horsiemu oproti synovi, u neho som ho nemavala vobec, ani som nemala taky zvyk, dcera uz v tomto veku dost vnima, ze telefon je zabava.
A vsetko robime spolu, zvykla som si nahlas rozpravat o vsetkom, co robime. Pomenuvam veci, pytam sa jej, aj ked neodpovedam, odpovedam za nu🤣niekto to mozno ozaj nwma v sebe, ale deti s aproste naucia vsetko pozorovanim teba a tvojho zivota.

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@majlo1234

@bublinka7115 ja mam sice “standardne” deti, dcera ma tolko ako tvoj syn. Ja nie som typ, co by som vzdelavala. Nechodili sme na ziadne kruzky. Ale deti sa ucia normalnymi interakciani. Teda-ak tvoj syn nema nejaku diagnozu, uplne staci, ak s nim budes zit svoj zivot. Idealne by bolo, keby si zila zivot, nie scrolovala telefon, alebo kukala do knihy/telky-to nesudim, nepisala si o tom, ale vieme, ako nas lakaju okamzite dopaminy. Potom to nase dieta nwma taku pozornost, aku potrebuje.
Ja telku napriklad pozeram, len ked ona spi, cez den nemame vobec zapnutu. Telefon sa snazim nemat pred nou, ale vidim napriklad posun k horsiemu oproti synovi, u neho som ho nemavala vobec, ani som nemala taky zvyk, dcera uz v tomto veku dost vnima, ze telefon je zabava.
A vsetko robime spolu, zvykla som si nahlas rozpravat o vsetkom, co robime. Pomenuvam veci, pytam sa jej, aj ked neodpovedam, odpovedam za nu🤣niekto to mozno ozaj nwma v sebe, ale deti s aproste naucia vsetko pozorovanim teba a tvojho zivota.

@majlo1234 ja telku vôbec nekukam , a keď a s ním hrám nie som na telefóne . Vieš ono ja potrebujem skôr tipy ako to zlepšiť, nie názory či robím niečo zle. Pretože on už ako malý neskoro vnímal hračky neviem či nie az v 8 mesiaci. Jesť začal až v 10 mesiaci dovtedy som mohla neviem čo. Proste ľahko sa súdi , ale keď nemáš také dieťa tak to naozaj nepochopíš.

majlo1234
2. nov 2025
@bublinka7115

@majlo1234 ja telku vôbec nekukam , a keď a s ním hrám nie som na telefóne . Vieš ono ja potrebujem skôr tipy ako to zlepšiť, nie názory či robím niečo zle. Pretože on už ako malý neskoro vnímal hračky neviem či nie az v 8 mesiaci. Jesť začal až v 10 mesiaci dovtedy som mohla neviem čo. Proste ľahko sa súdi , ale keď nemáš také dieťa tak to naozaj nepochopíš.

@bublinka7115 tym som vobec nechcela teba sudit. Odhliadnuc od tej telky, chcela som hoavne povedat, ze ak je dieta zdrave a primerane sa mu venujes, nepotrebujes nic. Iba s bim zit zivot a ono sa chyti. Pokial nejaku diagnozu ma, je to o inom

niky1234
2. nov 2025

Ahojzavolaj si do cvi oni ta navedu😊😊 od pediatricky tusim stacil papier ze oneskoreny vyvoj. Ja som to riesila so synom ked mal okolo 2 rokov.. zle reagoval na meno, citlivy, dlho neukazoval, slabsie porozumenie rec velmi pozadu. Teraz chodi do ms porozumenie oveeeela lepsie rec tiez usta sa mu nezatvoria aj ked to samozrejme nie je 100%. V cvi ma naucili s nim pracovat ako ho zaujat co s nim trenovat ako zmenit v prvom rade seba… alo na neho rozpravat jedoduchsie aby chapal,.. neskor nas naviedli k logopedicke ta tiez velmi pomohla… treba to urcite riesit nic tym nepoakzis len pomozes aj sebe aj jemu😊😊

bublinka7115
autor
2. nov 2025
@niky1234

Ahojzavolaj si do cvi oni ta navedu😊😊 od pediatricky tusim stacil papier ze oneskoreny vyvoj. Ja som to riesila so synom ked mal okolo 2 rokov.. zle reagoval na meno, citlivy, dlho neukazoval, slabsie porozumenie rec velmi pozadu. Teraz chodi do ms porozumenie oveeeela lepsie rec tiez usta sa mu nezatvoria aj ked to samozrejme nie je 100%. V cvi ma naucili s nim pracovat ako ho zaujat co s nim trenovat ako zmenit v prvom rade seba… alo na neho rozpravat jedoduchsie aby chapal,.. neskor nas naviedli k logopedicke ta tiez velmi pomohla… treba to urcite riesit nic tym nepoakzis len pomozes aj sebe aj jemu😊😊

@niky1234 jeej ďakujem veľmi pekne , aj mu nieco diagnostikovali?

niky1234
3. nov 2025
@bublinka7115

@niky1234 jeej ďakujem veľmi pekne , aj mu nieco diagnostikovali?

@bublinka7115 len oneskoreny vyvin reci😊😊 vela toho dobehol len s nim bolo treba viac pracovat a aj inak trosku …ale teraz mam druheho syna teraz ma 7 mesiacov a uz teraz pozorujem rozdiel… tento mladsi je kontaktnejsi viac sa zaujima o hracky napriklad … tak uvidime ked bude starsi

Strana
z2